Autor Téma: Slepičí traktor  (Přečteno 344 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Slepičí traktor
« kdy: Duben 14, 2019, 02:39:02 odpoledne »
Stručně řečeno je to mobilní voliéra s kurníkem, kde žijí slepice a celé se to pravidelně posouvá po pozemku.

Názory na to jestli je to efektivní se dost liší. Proč? Protože lidé chovají slepice různého typu. Proto je dobré rozlišit tento traktor podle toho, co tam chováme.

Jaké má výhody traktor?

1. Drůbež má pravidelně pastvu(trávu, pampelišky atd.)
2. Nemusíte chodit sekat trávu.
3. Na malé ploše máte stále trávník.
4. Výběh drůbeže Vám nezabírá velkou část zahrady.


Druhy slepičího traktoru:

Kuřecí traktor
Slouží jako odchovna. Kuřecí traktor je úspěšně používán a chválen minimálně od dob, kdy se začali používat líhně. Kuřata máte v kleci, kterou posouváte po pozemku a tím jim zajistíte pestrou stravu, pohyb i prostor na hrabání. Tu snědí nějaký lístek trávy, tam zase mravence... Nemusíte jim přes den svítit ani topit. Večer zalezou do kurníku a je o ně postráno. V odchovně lze odchovávat i mladé kachny.

Traktor pro hedvábničky
Hedvábničky jsou okrasné plemeno s poměrně nízkou užitkovostí. Traktor je pro hedvábničky ideální a to zejména kvůli jejich nekonfliktní až pacifistické povaze. Deset slípek dokáže žít i na 1 m2 celý rok. Hedvábničky také velmi málo hrabou, takže můžete dát pletivo i na dno a zamezit tak případným predátorům v přístupu. Pak se kurník ani nemusí na noc zavírat. Vyzkoušeli jsme 14 hedvábniček na 400 m2 a 95 procent času se zdržovali jen na cca 8 m2 a to zejména u kurníku s vodou a s krmivem a u hromady větví, která jim sloužila jako úkryt.


Slepičí traktor
Slepici můžete nazývat slepicí pokud je stará alespoň 22 týdnů. V tu dobu některé nosné typy začínaji snášet. Co chceme od slepic nosného typu? Samozřejmě vajíčka.

Co je třeba pro bohatou a pravidelnou snůšku?
1. kvalitní krmivo s dostatečným obsahem bílkovin
2. světlo
3. klidné prostředí bez stresujících prvků
4. kurník zateplený proti zimě

Slepičí traktor může být skvělý např. někde v Californii, kde nemrzne. Ale v ČR ho můžete použít jen přibližně od května do října. V ostatních měsících je chladno a tím se snižuje snůška. V zimě je možné svícení, aby se slepicím prodloužil den, např. pomocí solárního panelu.

Někteří lidé zastávají názor, že se díky traktoru snůžka zvyšuje, protože slepice spásají trávu. Pokusili jsme se udělat experiment, ale výsledky byly zavádějící, protože jsme tím slepice spíš stresovali. Nicméně nevěříme tomu, že dojde ke zvýšení snůšky, když si sami nazobaji trávu z trávníku oproti tomu, když jim do výběhu dáme trávu již nasekanou.

Nasekat trávu je lehčí než přesouvat slepičí traktor.

Za nejlepší řešení považujeme kurník uprostřed zahrady a kolem něho výběh. Většinou je kurník pod stromem a z oplocení vede 7 malých vrátek do minivýběhů. Jsou jen 50 cm vysoké a zastropené pletivem. Hodně záleží na tom, jak je  minivýběh postaven. Pokud na zemi není pletivo, tak se slepice vypouští do výběhu hodinu předtím, než jdou spát. Pokud na zemi pletivo je, tak se slepice pouští do výběhu odpoledne. Pokud tvoří prkno a na něm pletivo, vzniká mezi pletivem a zemí mezera cca 2,5cm. Tak slepice nemají možnost hrabat a ničit trávník. Pletivo na zemi má i negativní stránku. Slepice se snaží stále hrabat, ale nejde jim to. I když dáte na spod slepičího traktoru pletivo a tím ochráníte kořeny rostlin a zároveň ochráníte slepice proti predátorům, tak pokud jste citlivější, bude vám slepic líto a rozhodnete se pro změnu.

Další možnost je mít jeden mobilní minivýběh propojený s normálním výběhem rourou z pletiva. A přesouváte jen ten minivýběh.

Slepičí traktor je doporučován jako čistič záhonů. Ale aby to bylo efektivní, je třeba slepice málo krmit. Jen tak potom mají motivaci hrabat i do hloubky a vyhledávat kořínky a drobný hmyz. Ačkoliv osobně moc nevěřim, že jedí mravence a drobnější hmyz. Při našich pokusech a pozorováních jedli mravce a drobný hmyz jen kuřata. Slepice jedly mandelinky a to jen v případě, že jsme jim ráno nedali krmivo. Z toho usuzuji, že pokud budeme chtít po slepicích, aby aktivně čistily záhony, sníží se snůžka.

Velikost slepičích traktorů je další kapitola. Čím větší traktor, tím pevnější konstrukci potřebuje a také více lidí na přesun. Nebo se dokonce musí využít nějaký další pohon. Asi nejpraktičtější je slepičí traktor o rozloze 2-3 m2. Pomocí koleček jej může přesunout jedna osoba a není potřeba svařováná konstrukce. Kurník s popelištěm zabere 0,5-1 m2 a zbytek tvoří výběh pro slepice. Traktor je třeba přesouvat každý den a je dobré s tím počítat při rozhodování o jeho rozměrech.


Závěr
Až si budete chtít postavit slepičí traktor, ptejte se lidí, kteří s ním již mají zkušenosti. Zjistěte si od nich, co v traktoru chovají, jak velký je jejich traktor, jaká je časová náročnost na provoz atd. Pravděpodobně zjistíte, že slepičí traktor není ideálním řešením a možná by pak skončil někde v kautě ve stodole jako nepodařený pokus. Zaměřil jsem se ve svém článku na negativní stránky slepičího traktoru, protože pozitivní si můžete přečist všude. Nemyslím, že by byl slepičí traktor úplně špatný, ale třeba pro nosné slepice mi připadá nevhodný.

Myslel jsem, že jsem to sem dával, ale vyhledávač to nenašel.

Nalim

  • Host
Re: Slepičí traktor
« Odpověď #1 kdy: Duben 14, 2019, 04:30:38 odpoledne »
Moje zkušenosti se slepičím traktorem (proboha, kde ti amíci ten název vzali?) jsou také rozpačité. Byl asi 2,5x2,5 m, ze střešních latí, jen takový jednoduchý pokus. Popotahování vopruz, vybírání vajíček taky, dolévání napaječky rovněž. Ale slepíčky byly na travičce evidentně spokojené, a trávník pochopitelně nezničily, spíš naopak provzdušnily. Vliv na snůšku nevím, nebrali jsem to nijak akurátně.