Autor Téma: Zásoba pitné vody.  (Přečteno 1333 krát)

Offline Jerry2019

  • ***
  • Příspěvků: 3
Zásoba pitné vody.
« kdy: Duben 14, 2019, 11:42:16 dopoledne »
Zdravím,jsem zde nový a rád bych se s Vámi podělil o vylepšení, které jsem realizoval na místě, kde hodlám být v blízké budoucnosti naprosto soběstačný. Prioritně jsem se chtěl podělit o svůj nápad stálé zásoby pitné vody jelikož bez vody nám vše ostatní bude na nic. Budu rád za Vaše postřehy a nápady na vylepšení. Tak tedy ve sklepě mám studnu, kterou jsem nechal vyhloubit a jejíž současná vydatnost je absolutně předimenzovaná. Čerpadlem z ní přečerpávám vodu přes mnou vyrobené filtry a uv-lampu do dvou paralelně zapojených tisicilitrovych nádrží, které jsou na půdě. Nádrže jsou zapojeny jedna nad druhou. Obě jsem ošetřil proti účinkům slunečního záření nátěrem. Vstup ze studny je v nejvyšším bodě vrchní nádrže se spínačem na plovák. V nejnižším bodě spodní nádrže mám výstup ze kterého voda teče do vodovodu. Výhoda je: v momentě odpojení elektrické energie mám stálou zásobu 2 tisíc litrů pitné vody která je důkladně filtrovaná a ošetřena UV sterilizací. Je stále čerstvá jelikož běžným provozem se obsah neustále obměňuje a díky umístění na půdě mám stále funkční vodovod na principu spádu. V případě že by bylo z nějakého důvodu potřeba ukrýt se v suterénu, tak jen zavřu ventil na půdu a otevřu větev do sklepní nádrže. Z důvodu úspory místa mám zde pouze jednu tisíci litrovou. Veškerá filtrační technika je umístěna hned vedle této nádrže takže odpojení domácího okruhu nemá na filtraci vliv. Doplním že voda ze studny jde pumpovat i manuálně a filtry jsou schopné filtrovat i bez elektrické energie. UV lampa by fungovala ze záložní baterie, kterou dobíjím vodní turbínkou, kterou jsem ukryl pod starým již nepoužívaným mostkem, kde jsem vše důkladně zamaskoval a v okolí pěstuji hustou vegetaci, takže není odnikud nic vidět a ani slyšet. K mostku již nevede ani pěšina takže případný návštěvník zde je velmi nepravděpodobný a jeho cestu mu stále "vylepšuji". Pokud jste dočetli až sem tak Vám děkuji a pokud Vám můj nápad nějak pomůže tak jsem potěšen. Doposud jsem od nikoho nic podobného neslyšel a tak mi přišlo vhodné se podělit. V případě zájmu rád napíšu i další vylepšení, které jsem realizoval a která by nám měla snad usnadnit život a udržet nás v trochu větším bezpečí než tomu bude ve většině případů u lidí, kteří dnes možné problémy přehlíží. Mějte fajn den

Nalim

  • Host
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #1 kdy: Duben 14, 2019, 01:11:20 odpoledne »
Ahoj Jerry, vítej zde.  Máš to takhle perfektní, také jsem to nějak tak plánoval, ale už je ze mě dědek, tak já už to celé takhle nedotáhnu. Gratuluju a přátelsky trochu závidím.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #2 kdy: Duben 14, 2019, 03:06:55 odpoledne »
Jerry jaké máš složení filtrů a jak kontroluješ jejich stav a výměnu náplní, pokud tedy máš i sorpci či iontoměniče....?

Offline Jerry2019

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #3 kdy: Duben 14, 2019, 05:10:01 odpoledne »
Ahoj bando, takže k té teplotě. Budova je z důvodu potřeby nízkých nákladů na vytápění dost nadstandardně zaizolovaná takže na půdě teplota nepřekračuje nějakých 25st. ani v největších vedrech.A jak jsem psal, tak odběrem vody v průběhu dne dochází k jejímu neustálému dochlazování. V případě potřeby bych mohl vodu dopravit savem, ale to zatím nebylo potřeba.
Filtry jsem vyrobil z plastových sudů do nichž jsem vyrobil koše. Jednotlivé stupně tak můžu průběžně dle potřeby měnit a nebo čistit. V současné chvíli je voda ze studny pitná bez dalších úprav a filtraci jsem dal do sestavy spíše abych si s tím mohl hrát. Negativum je, že všem našim přátelům u nás z ničeho nic začala velmi chutnat káva a voda "s kohoutku".
Složení vrstev filtru je následující: první stupeň jsou keramické tělíska,dále molitan(jemnost nevím jak se značí, ale je velmi jemný), dále aktivní uhlí a filtrační vata. Za sudem mám zapojené UV. Čištění dělám cca 1x za měsíc v létě a cca 1x za 3 měsíce v zimě. Chtěl jsem technologicky nenáročnou sestavu do které bych v případě nouze mohl vkládat i nějaké alternativní náplně. Dále bylo podstatné, aby celá sestava byla snadno opravitelná a případné poškození by šlo snadno opravit bez nutnosti shánění náhradních dílů někde po světě. Zatím jsem velmi spokojen. Co by jste případně přidali a proč. Díky moc.

Offline Xassasin

  • Realisti
  • *
  • Příspěvků: 15
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #4 kdy: Duben 16, 2019, 06:17:13 odpoledne »
Co si použil na nátěz těch nádrží aby do nich nepronikalo sluneční záření? Díky. Máš to fakt parádně udělaný.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #5 kdy: Duben 17, 2019, 12:12:05 odpoledne »
Je to asi půl roku, co ohlásili S.A.W.E.R. :

http://www.topin.cz/clanky/s-a-w-e-r-uhasi-zizen-v-pousti-detail-5376

http://www.uceeb.cz/projekty/solar-air-water-earth-resource-sawer

https://cs.wikipedia.org/wiki/Solar_Air_Water_Earth_Resource

https://radiozurnal.rozhlas.cz/testy-ceskeho-zarizeni-na-vyrobu-vody-v-pousti-predcily-ocekavani-projekt-sawer-7681332

https://www.czexpo.com/s-a-w-e-r/

Pro naše podmínky půjde pořídit mnohem jednodušší, menší a levnější variantu. Před pár dny uvolnili i promo video:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pKMP2K60hqA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pKMP2K60hqA</a>

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #6 kdy: Duben 17, 2019, 12:38:00 odpoledne »
Zní to dobře. Docela by mne zajimalo:
- jak dlouho je to celé v provozu a co se od první verze muselo předělat, vyměnit atd.

-  jak je ošetřeno nebezpečí havárie. Je tam na půdě 2x kubík vody, může povolit spoj trubky, může prasknout nádrž?
- je tam zatížení 1000kg, respektive 2t, pokud jsou nad sebou, počítám na cca 1m*2 stropní konstrukce, jak se řešilo tohle?
- jak je zajištěno vypuštění nádrže pro případnou její výměnu (vypnutí čerpadla a otevření kohoutků? jak dlouho to teče ven?
- ty nádrže se na půdu dostaly jak/respektive kdy (mají rozměr - rozměr dveřeí?) ? Co je to za nádrže? Předpokládám "Bílé kostky", IBC kontejner, opatřený nějakým nátěrem?
- ten vodovod je k nim připojený jak?
- jak dlouho to běží a co vodní kámen? Ta voda je "líná", neusazuje se tam něco?
- moje studna je naprosto čistá, ale stejně mi to do systému saje jemný písek, který nemůžu hnát přes jemné sítko, pokud ho nechci v podstatě v jednom kuse čistit. Nevadí mi to, protože ji používám jako užitkovou a pro SHTF je to jedno, ale ty máš ten systém v provozu pořád a nějak se to myslím bude projevovat, nebo ne?

Jestli to chápu, nemáš tam chemii:
- máš tam teplotu kolem 25°C, to je tak akorát aby se ti nahoře začala množit Legionella - podporuje to vlastně všechno co máš:

- rozsah teploty vody mezi 20 až 45 °C (to dochlazování o kterém mluvíš ji může zpomalit, ne likvidovat)
- přítomnost organických příměsí (tahne to ze studny a i do zakryté se prostě sem tam něco dostane a filtr to může a nemusí odchytit)
- a sedimentů (nádrž má dno kousek pod výpustí)
- a stagnace vody (nedochází k "celkové výměně vody" v nádrži, ale k "mixu")
- respektive její nízká cirkulace
- pomáhá ji i vodní kámen, proto jsem se na to ptal
- jak zajišťuješ "výměnu vody" v úsecích kratších, než je rozmnožovací cyklus - ten je 4 hodiny?
- tu vodu na nezávadnost testuješ jak často a na jakých místech systému? Tahle potvora se ráda chytá na sprchové hlavice a cákáš si ji pak přímo do obličeje - a podobné "legrace" (proháníš to bojlerem nebo to řešíš jak?).

Díky moc!


Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #7 kdy: Duben 17, 2019, 02:29:19 odpoledne »
ano, to jsou otázky, které napadnou každého, kdo o něčem podobném uvažuje.Na druhou stranu, mne nejvíce zajímá mikroorganismy a materiál umělé hmoty, který není a ani nemůže být ke kontaktu s pitnou vodou. To  je fakt. Já to řeším tlakovými nádržemi, po půl kubíku tlakové vody, a mám to jako stavebnici, kdy přidávám tlakové nádrže do serie. Zatím mám kubík tlakové vody, v úsporném režimu na týden a sežere to400Wh na opětovné načerpání vč netlakové zásoby 100l.takže to sežere z baterií, nebo nechám blafnout herona.Vlastně to souvisí i s malým parním strojkem, jehož kotel bude integrovaný v hrnci na kamnech a bude dobíjet akumulátory v topné sezoně.Ale, bude to chvíli trvat, než to vyrobím.Teprve tehdy budu moci hovořit o dlouhodobé nezávisloszti....

Nalim

  • Host
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #8 kdy: Duben 17, 2019, 02:49:02 odpoledne »
Skladování pitné vody mám vyzkoušené v 5 l skleněných demižonech, na zemi v chladném sklípku, samozřejmě ve tmě. Déle jak 3 měsíce jsem to raději nedotáhl, ale i tak - chuťově i pachově v pořádku, po vypití sklínky bez následků.

Hodně ale určitě záleží, jakou vodu skladovat. Tahle byla z lesní studánky, celoročně prýštící z trubky z výšky.

Offline Jerry2019

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #9 kdy: Duben 24, 2019, 10:44:57 dopoledne »
Ahoj bando,
dost otázek. 😉Takže ty nádrže jsou klasické bílé kostky. Nevím jak se jim přesně říká, ale koupil jsem je za 500,-za kus. Natřel jsem je černou barvou na plast, aby dovnitř nešlo světlo. Voda je hned na výstupu ze studny filtrovaná a prohnaná uv-lampou. Někdo jste se ptali na množení bakterií a to právě řeší to UV světlo který by mělo bakterie "popálit"a znemožnit jejich další množení. Systém teď funguje druhým rokem. Ta teplota 25st. je v nádrži jen v největších vedrech. Jinak se přes 20st. nedostane. Jednou za měsíc tam naleju litr Sava na noc a druhý den to vytočím do vířivky. Ty dva kubíky vytočíme za cca 3 dny. Nádrže jsem na půdu dával když jsem měnil okna. Původní okno jsem lehce zvětšil,vytáhl nádrže a zase jsem to zazdil. S jemným pískem nějak problém nemám. Voda je měkká. Prakticky bez vodního kamene. Třetí rok používám jednu rychlovarnou konvici a pokud bych ji otřel do sucha tak vypadá jako nová. Systém je rozebíratelný, aby byla případná poškození snadno řešitelná ale není co by se na tom mohlo rozbít. Ve věci hmotnosti jsem měl štěstí jelikož původní majitel když dům stavěl tak nechal vystavět krásnou příčku která je prakticky jednou zdí od sklepa až po podlahu půdy a podél ní se táhne jeden z komínů. Trámy jsou ve výborném stavu a tak jsem dodatečně nic nevyztužoval. Napustil jsem jednu nádrž a měsíc jsem to pozoroval. Pak jsem začal napouštět druhou do které jsem přidával každý týden 250ltr. vody. Ani se to nehnulo. Jen podotýkám že jsem neměl a dosud ani nemám žádné valné znalosti z oboru chemie a biologie. Možná naštěstí, protože vědět víc tak bych se do toho asi nepustil.😉 Používám to druhým rokem a bez problémů. Všichni to pijeme, myjeme se tím, vaříme to...zkrátka běžný provoz.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zásoba pitné vody.
« Odpověď #10 kdy: Duben 24, 2019, 11:34:37 dopoledne »
Rád bych jen podotknul, že ibc kontejnery nejsou určeny ke skladování vody, ani potravin, ale pouze pro dopravu zejména koncentrátů, v kterých už je cosi rozpuštěného je. A taky bych na tu teplotu byl opatrnej. Každej prodejce tvrdí, že je kontejner od potravin.A někteří neváhají do kontejneru utrousit trochu syrupu, jako důkaz svého tvrzení. Byl bych mimořádně opatrný a obezřetný, i vzhledem k teplotě, v které vše  probíhá.....Nic proti tomu, ale voda musíbýt ledová, jinak si k ní ani nečuchnu, takže podle toho se zařizuju já.