Autor Téma: Nový typ zahrádkářských kolonii  (Přečteno 2104 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Nový typ zahrádkářských kolonii
« kdy: Duben 14, 2019, 11:00:16 dopoledne »
článek Nový typ zahrádkářských kolonii

Co si o tom myslíte?

Nalim

  • Host
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #1 kdy: Duben 14, 2019, 01:04:04 odpoledne »
Opravdu moc pěkná vize, krásně zpracovaný elaborát, bez gramatických chyb - to se tedy vždycky nevidí.

S realizací to ale bohužel vidím "bledě" - podle mých opakovaných zkušeností: někteří lidé i vnímají potřebu nějaké změny, někteří si o ní na netu i podiskutují, zadek z gauče ale zvedne opravdu málokdo. A jen opravdu mizivé procentíčko v úsilí reálně vytrvá.

A keď sa mýlim - dej pak vědět, rád se Ti těch 130 km přijedu poklonit, protože si to pak opravdu zasloužíš.  Nech si dařit  :-)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #2 kdy: Srpen 26, 2019, 05:00:10 odpoledne »
Tohle jsem našel na facebooku. Podobná myšlenka jako moje.

Milí přátelé, kdo alespoň trochu pozoruje trh s půdou, kdo vlastní a skupuje zemědělskou a lesní půdu, neujde mu, že stále více půdy vlastní stále méně lidí. Tento vývoj je pochopitelný a je způsoben dotačními programy, čím více půdy vlastníte, tím více dostanete dotací a tím více půdy můžete koupit.
Jelikož nám však dochází voda, mineralizovaná vrstva 40-60 cm pod zemí na území celé země brání retenci vody do spodních vrstev, je třeba vážně uvažovat o budoucnosti zemědělství a vůbec obyvatel země.( Mineralizace je způsobena aplikací minerálních hnojiv a spalováním fosilních paliv, v kombinaci s výměšky kořenů rostlin CO2 vzniká kyselina dusičná ta reaguje s látkami v půdě a výsledkem je mineralizovaná vrstva po které odtéká nejen voda, ale také půda. Více Jaroslav Záhora ( Mendlova univerzita) " sucho začíná tam, kde končí život v půdě".)
Majitelé Farem které vznikly v letech 2000-2005 krátce po vstupu do EU jdou do důchodu a farmy přebírají jejich děti, nebo je skupují velké podniky ( Spearhead int., Rabbit, Úsovsko, Agrofert, Agro Měřín, Spojené farmy), ty samozřejmě mají zájem na produkci a zisku, tu jim zajišťují minerální hnojiva, pesticidy, drahá technika, minimum zaměstnanců a maximum obdělávané půdy.
Výsledkem je devastace půdního fondu, kontaminace všech podzemních vod pesticidy, odliv mladých lidí z venkova do měst za prací, nezájem o půdu a minimální investice do půdy.
Stát plýtvá miliardy prostředků na revitalizaci krajiny a ekologická opatření, které opět skončí v rukou několika málo firem a promění se opět v další automobily a stroje. Zemědělské půdy neustále ubývá (20 ha za den se promění v urbanizovanou plochu).
V této situaci nemohou a nevznikají drobné zemědělské podniky, krátké dodavatelské řetězce a regionální produkce jsou utopií, vznik nových malých farem je téměř nereálný. Mladí lidé jsou nuceni odcházet za prací do měst. Ubývá zásob podzemní vody, vrstva ornice, zemědělské půdy, vegetace v zemědělské krajině. Iluze zelené krajiny, kterou nám vytváří 6 násobný objem dusíku nás ukolébává v blažené nevědomosti. Půda v které rostou rostliny je téměř neplodná.
Pokud nechceme žít ve feudalismu, bezmocně přihlížet devastaci krajiny, polí, lesů za domem, lidmi ze vzdálených měst a jiných zemí, jíst GMO plodiny ve fragmentované převážně urbanizované krajině, pokud chceme mít možnost pozitivně ovlivnit stav půdy a ekosystémů v okolí místa bydliště - existuje jediné řešení - kolektivizace zemědělské a lesní půdy, dlouhodobý hospodářský plán založený na principech biozemědělství, krátké dodavatelské řetězce, regionální produkce. Obyvatelé kterékoliv obce musí mít bezplatný přístup k půdě ve své obci která je jejich základním zdrojem obživy a nezcizitelným, neprodejným majetkem občiny stejně jako voda, nerosty, celkově Příroda, a stát svým obyvatelům bezplatný a trvale udržitelný přístup k půdě a ekosystemovým službám musí legislativně garantovat a trvale zajistit. A to po všechny věky věků.
Půda není zdroj, je živým organismem, poskytujícím svým obyvatelům obživu.

S pozdravem a přáním pokojného dne za spolek PagoPago Josef Čermák

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #3 kdy: Září 21, 2019, 09:43:10 dopoledne »
članok nad mojim prispevkom je celkom pekny a dobre sa čita,az na ten zaverečny odstavec.
to mi pripomina vyvlastňovanie a komunisticke žvasty za byvaleho rezimu.
dalej uz reagujem na sahawovu viziu
štat nevlastni skoro ziadnu pôdu a to je prvy zasadny problem zakladania komunitnych zahrad.
dalsi problem a este zasadnejsi su financie.kupa 1ha stavebneho pozemku stoji nemale peniaze a hlavne hodinu cesty od prahy na vidieku co su podla mna lukrativne oblasti pre stavbu domov a skupovanie pôdy developerov,zbohatlikov,podnikatelov atd normalny ludia na to nemaju.a to nejdem pisat o financiach na oplotenie 1ha pôdy.o cene niekolkych studni na kazdom ha.financiach na rozbeh prvej urody,vysadby stromov v sade atd
dalsi problem podla mna  je dostupnost takejto zahrady pre zaujemcov.prepdokladajme ze v okoli prahy sa kupou ziska 100ha pozemkov.podla clanku je kazdy ha pôdy prideleny 100 ludom.to je s milionovej prahy 10 tisic ludi co je uplne zanedbatelne percento ak sa bavime o sebestacnosti obyvatelstva na potravinach
dalsi problem vidim v zneuziti aj tohto systemu.ak by mesta zacali davat financnu podporu na taketo projekty,inak povedane dotacie,obavam sa ze by to zasa zneuzili velke agrospolocnosti na vyuzivanie dotacii.
ono by to islo v tom pripade ak by pôda patrila naozaj vsetkym cize štatu.ale to je v dnesnej dobe uz nerealne.vtedy by nevznikla situacia ako je dnes ze kto ma viac penazi,viac pôdy skupuje,tym padom viac penazi berie.
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #5 kdy: Září 21, 2019, 10:50:49 dopoledne »
aj tento clanok od šotek ma svoje trhliny.
napriklad autor pise ze kazdy majitel si pride rano naplnit košik.pri pocte sliepok 250 ktore uvadza autor clanku je to cca 1,5 vajca denne na kazdeho vlastnika za predpokladu ze kazda sliepka znesie denne jedno vajco.to je bieda.
maju 20 prasiat co je na dvesto vlastnikov pri vahe jedneho jatocneho prasata cca 200kg asi 20 kg masa na rok.co je na stvorčlennu rodinu 5kg bravčoveho masa na hlavu za rok co je skoro nic.
pri pocte krav 15 a za predpokladu ze kazda krava da denne cca 50l mlieka je to na kazdeho vlastnika  3,75l mlieka denne co je naozaj slusne mnozstvo a dalo by sa nim pokryt aj 100% spotreby mlieka a mliecnych vyrobkov rocne na kazdu domacnost
nech si daju denne do košikov este nejake kilo zemiakov,nejaku zeleninu do polievky a nejake ovocie.
.v clanku sa spomina ze pestuju intenzivne,takze to zdrave urcite nebude a za to vsetko zaplatia IBA 11 euro a absolvuju kvoli tomu cestu na bicykli 7km kazdy den
tomu sa naozaj da povedat farma buducnosti :)
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

SoňaR

  • Host
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #6 kdy: Září 21, 2019, 12:31:54 odpoledne »
Teda já měla za to, že krává dává denně (za ideálních podmínek) tak 30 litrů mléka. Mám dokonce dojem, že jsem kdesi četla, že max je 40 litrů a to jsou nějaké superdojnice krmené superkrmivem, ale ty se zase prý dožívají mnohem nižšího věku.

Ten článek jsem nečetla, ale předpokládám, že neužívají mléko k dalším účelům jako výkrm telat a prasat?

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #7 kdy: Září 21, 2019, 01:37:53 odpoledne »
ja som zasa kdesi cital a je to uz niekolko rokov dozadu,ze vyslachtili nejake plemeno kravy(meno som si nezamametal) cisto na mlieko ktora za den dava az 70 litrov.ja som to  pre istotu znizil na 50l
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #8 kdy: Září 21, 2019, 08:00:42 odpoledne »
Myslím, že ani kráva nemá laktaci 365 dní v roce. Občas musí mít tele a to krmit, takže denní produkce a průměrná denní produkce nebudou souhlasit.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #9 kdy: Září 21, 2019, 08:29:23 odpoledne »
Já jsem se kdysi učil, že před 1.WW kráva v Českých zemích C.K. mocnářství nadojila denně v průměru asi 4-5l, v 80. letech se dojivost podle plemene pohybovala mezi 7-10l a dnes někde mezi 24-30l. ALE....je třeba si uvědomit, že kráva do mléka svým metaboismem produkuje ze sacharidů mléčný tuk a bílkoviny a kapacita metabolismu je omezená....pokud se podíváme na průměrný věk života dojnice, tak dříve to bylo cca 13 let a dnes...asi 4-5 let (a pokud se mýlím, klidně mě opravte). A maso z dojnic bych tedy konzumovat moc nechtěl....jejich krmné dávky obsahují dusíkaté látky na podporu tvorby bílkoviny a to se podepiduje na intoxikaci organismu....inu nic na světě není zadarmo. Je pravda, že hodně dojivosti pomohlo šlechtění a přechod k Holštýnskému skotu (na úkor kvality masa) a používání obohacených krmných směsí.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #10 kdy: Září 21, 2019, 10:46:24 odpoledne »
ja som zasa kdesi cital a je to uz niekolko rokov dozadu,ze vyslachtili nejake plemeno kravy(meno som si nezamametal) cisto na mlieko ktora za den dava az 70 litrov.ja som to  pre istotu znizil na 50l

To bude ne na den, ale na dávku. Nedávno se jeden náš dodavatel kdesi na výstavě chlubil krávou šampionkou, co dávala 129 litrů / den. Taky se mi to nezdálo, ale prý.to je fakt. Kvalita mlíka bude asi diskutabilní ( Bílá voda) ale prostě to nadoji

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #11 kdy: Září 22, 2019, 06:30:25 odpoledne »
ako to myslis na davku?
ako ze 70 litrov rano a 70 vecer?
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #12 kdy: Září 23, 2019, 11:08:29 dopoledne »
Tak k té dojivosti třeba tady: https://www.rno.sk/novy-slovensky-rekord-v-produkcii-mlieka/

Ale to je rekord z roku 2011 ( článek z roku 2013).
To je ale samozřejmě maximální nadoj za den, nikoli průměr.

Maximum pokud se nepletu drží nějaká krava z USA která dala za rok 33861 kg (32.970 litrů při přepočtu jako i nás v ČR) a pokud je stejná průměrná laktace jako i nás 305 dnů, tak dala v průměru 108 litru denně (o maximu za den se u ní ale nepíše, ale bude to samozřejmě výrazně více, dovolil bych si odhadnout že klidně přes 150 litrů)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #13 kdy: Září 26, 2019, 03:36:00 odpoledne »
podobne téma v Nizozemí https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/kolektivni-farma-nizozemsko-boxtel-zemedelstvi_1909190932_dok

Moje kolonie bude pro sociální případy(tedy pro lidi, kterým moc v peněžence nezůstavá tolik peněz). Oni nebudou platit, ale vydělávat. Zajimalo by mně účetní kniha té farmy.

Nalim

  • Host
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #14 kdy: Září 26, 2019, 08:18:09 odpoledne »
Držím palce, mně se ani za mnoho let pinožení nepodařilo najít takové nějaké parťáky. Tak jsem to nakonec (ze zdravotních důvodů a stáří) vzdal, prodal úžasný pozemek na konci vesnice, u lesa, i s první hotovou chajdou, a koupili jsme si starší RD jinde, nicméně zase na konci vesnice, zase u lesa, a jedeme teď už jen skoro sami za sebe.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #15 kdy: Říjen 15, 2019, 10:52:24 odpoledne »
Je-li cílem zahrádkářská kolonie, pak asi budeš potřebovat zelináře, zahradníka...možná někoho s mechanizací.

Já budu jen správcem. Jen zaměstnancem. Tak se nic nezmění. Budou mít část pozemku, kde si budou hrát a pokud budou potřebovat pomoc, tak jim pomůžu za úplatu. Co teď dělám.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #16 kdy: Říjen 15, 2019, 10:57:13 odpoledne »
Pokud si chci hrát, tak si hraju a nechci nikoho, aby mi do toho kecal....ale nezaložím na tom svoji obživu.
Máš pravdu. Já jím říkám, že jsem jen zaměstnanec. Ale stejně je to problém, protože mně nutí, abych se sám rozhodoval při něčem, ale pokud dojdu v praxi k jinému názoru, tak maji poslední slovo. Tak mám někdy fakt nervy, když mně nutí se něco učit a pak to ignorují. Prostě ztracený čas.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #17 kdy: Říjen 17, 2019, 04:36:39 odpoledne »
Můj plán založit kolonii je docela starý. Asi od roku 2010 se to začalo formovat na jednom už neexistujícím fóru. A někdě jinde na internetu jsou ještě pozůstatky jako na postapo.cz http://forum.postapo.cz/subdom/forum/zahradky-mezi-kolinem-a-prahou-t493.html

Za tu dobu jsem zjístil, že jsem šel do slepích uliček, ale našel jsem i nové řešení atd. Postupně bych to rozepsal.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #18 kdy: Říjen 17, 2019, 07:02:57 odpoledne »
Jak jsem rozepsal, tak klíčový je správce. Je to osoba, která bude žít v kolonii a to tam spravovat. Tak bude mít příjem z kolonie.
Čím víc správců, tak tím líp.

Já jsem jen správce. Jsem člověk, který si vymyslel práci za kterou chce 40tisic ročně.


Varianta A, Pokud tedy seženu 40 lidí, tak ti lidi by zaplatili 1000Kč každý. Když bude jen 20 lidí, tak každý ročně mi zaplatí, že jsem na pozemku 2000Kč ročně.

Taková drzost chtít po těch lidech peníze.  Za každých 1000Kč dostane 50 sazenic rakytníků nebo něco jiného co má víc jak hodnotu 1000Kč.


Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #19 kdy: Říjen 17, 2019, 07:03:02 odpoledne »
Neobjevil jsi nic nového, jen družstevní zemědělství nahrazuješ družstevním zahrádkařením. Hodně štěstí předsedo.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #20 kdy: Říjen 17, 2019, 07:04:58 odpoledne »
Neobjevil jsi nic nového, jen družstevní zemědělství nahrazuješ družstevním zahrádkařením. Hodně štěstí předsedo.
Netvrdím, že jsem objevil něco nového.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #21 kdy: Říjen 17, 2019, 07:07:13 odpoledne »
Varianta B, Seženu 5 lidí se specializací. Jeden člověk bude jednat s úřady, jeden člověk bude vlastnit pozemek, jeden člověk bude odborník na schánění materiálu a pak 2 správce(jedne z nich jsem já). A bude kolonie podnikatelský plán, který by měl každému vydělat čistě minimálně asi 500tisic korun.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #22 kdy: Říjen 17, 2019, 07:20:28 odpoledne »
Tak, tak, dělba práce úžasně zvýší produktivitu.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #23 kdy: Říjen 17, 2019, 07:44:05 odpoledne »
Podle mě má šanci spíš plán B. Je dobré, aby jste se mohli alespoň částečně zastupovat, pokud třeba někdo onemocní. A ta vaše kolonie může mít i přidruženou výrobu přes léto třeba včelaření a přes zimu opravu a výrobu třeba zahrádkářského nářadí. Teď jen správně využít vhodně velký zemědělský pozemek a vybudovat zázemí....kde uskladit nářadí, jak to efektivně zavlažovat apod.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #24 kdy: Říjen 17, 2019, 08:14:28 odpoledne »
Podle mě má šanci spíš plán B.
Pracuji na obou planech současně. Mně připadá realnější varianta A.

CyPro

  • Host
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #25 kdy: Říjen 18, 2019, 06:46:09 dopoledne »
Můj plán založit kolonii je docela starý. Asi od roku 2010 se to začalo formovat na jednom už neexistujícím fóru. A někdě jinde na internetu jsou ještě pozůstatky jako na postapo.cz http://forum.postapo.cz/subdom/forum/zahradky-mezi-kolinem-a-prahou-t493.html

Za tu dobu jsem zjístil, že jsem šel do slepích uliček, ale našel jsem i nové řešení atd. Postupně bych to rozepsal.
Na odkazu si lze všimnout, že jsi zahrádkářskou kolonii plánoval v roce 2012. Teď máme 2019 a pořád něco plánuješ. Letos (druhá půlka října) už toho asi moc nestihneš. Takže nejdřív v roce 2020. Když to dobře půjde. Co jsi dělal těch 8 let? O 8 let jsi zestárl. Nevím, kolik je Ti teď, ale místo rozepisování (asi svých plánů, které sotva koho zaujmou), nebylo by lepší už začít něco dělat? A přinést nějaké výsledky, poznatky?  Včera jsi strávil den na internetu. Podle toho, jak to tu sleduji. Ztratil jsi den a docela pěkný na hoknu. Jak Tvoje chatičky, máš už nějakou postavenou? Něco jako prototyp, na kterém se dají vychytat muchy. Kolik už Vás je a jsou ti lidé naladěni na stejnou vlnu?  Máš (máte) nějakou konkrétní představu?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #26 kdy: Říjen 18, 2019, 07:06:28 dopoledne »
Takže nejdřív v roce 2020.
Takže nejdřív v roce 2020 bude kolonie?
Nejdřív v roce 2023 plánuji.Máme to rozfázované. Možná dřív, ale jsem realista, tak to vidim až na rok 2023.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #27 kdy: Říjen 18, 2019, 07:11:33 dopoledne »
Teď máme 2019 a pořád něco plánuješ. Letos (druhá půlka října) už toho asi moc nestihneš.
Teď máme 2019 a pořád něco plánuješ. Letos (druhá půlka října) už toho asi moc nestihneš.
První krok bylo pro mně stabilizovat život, abych mohl žít klidně a v pohodě. Pak najít větší pozemek, kde budu moc mít komunitní zahradu a vytvořit ukázkovou mini kolonii. To taky nějaký čas trvalo. A teď vytváříme ukázkovou kolonii. A až ji budeme mít, tak se vrhneme na velkou kolonii se 40 zahrádkami. Naštěstí mám dost času.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #28 kdy: Říjen 18, 2019, 07:15:14 dopoledne »
Nevím, kolik je Ti teď, ale místo rozepisování (asi svých plánů, které sotva koho zaujmou), nebylo by lepší už začít něco dělat?
Nevím, kolik je Ti teď, ale místo rozepisování (asi svých plánů, které sotva koho zaujmou), nebylo by lepší už začít něco dělat?
Já dělám a jak vidno, tak jsem tě zaujmul svým rozepisováním svých plánů, i když vím, že se nepřidáš, ale jen jsi chtěl rýpnout. Ale i to je malý kamínek k vytvoření kolonie.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #29 kdy: Říjen 18, 2019, 07:17:55 dopoledne »
Kolik už Vás je a jsou ti lidé naladěni na stejnou vlnu?
Kolik už Vás je a jsou ti lidé naladěni na stejnou vlnu?
Aktuálně je nás 14 lidí i semnou. Dva jsme ztratili.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #30 kdy: Říjen 18, 2019, 07:22:09 dopoledne »
Včera jsi strávil den na internetu. Podle toho, jak to tu sleduji. Ztratil jsi den a docela pěkný na horku.
Včera jsi strávil den na internetu. Podle toho, jak to tu sleduji. Ztratil jsi den a docela pěkný na horku.
Trávím čas na internetu, ale bez propagování kolonie nejde udělat kolonie. Důležitá je komunikace a propagace a to zabere hodně času.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #31 kdy: Říjen 18, 2019, 07:31:39 dopoledne »
A přinést nějaké výsledky, poznatky?
A přinést nějaké výsledky, poznatky?
To právě dělám. Na fórum každý bod a i experiemnt rozepisuji. Dokonce i úvahy. Každou věc pěkně rozepíšu relativně do podrobna. Zdrželo mně to, že jsem musel z fora všechno přesunout do jedné kategorie a teď přijdu o pár měsíců, kdy z t¨fora to přesunu na nové fórum. Tak plán otevření kolonie zas o něco prodlouží.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #32 kdy: Říjen 18, 2019, 07:36:44 dopoledne »
Jak Tvoje chatičky, máš už nějakou postavenou?
Jak Tvoje chatičky, máš už nějakou postavenou?
Právě ji stavíme.

CyPro

  • Host
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #33 kdy: Říjen 18, 2019, 07:38:41 dopoledne »
Včera jsi strávil den na internetu. Podle toho, jak to tu sleduji. Ztratil jsi den a docela pěkný na horku.
Včera jsi strávil den na internetu. Podle toho, jak to tu sleduji. Ztratil jsi den a docela pěkný na horku.
Trávím čas na internetu, ale bez propagování kolonie nejde udělat kolonie. Důležitá je komunikace a propagace a to zabere hodně času.
Napsal jsem "na hoknu" nikoliv "na horku". Sorry.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #34 kdy: Říjen 18, 2019, 09:08:50 dopoledne »
Kdo jsou ty lidi, kteří chtěji vybudovat kolonii?
Lidi, kteří nemaji peníze a čas nebo maji peníze a čas, ale neni jejich prioritou mít zahrádku. Když někdo řekně, že roky schání zahrádku, tak to je náš člověk. Tedy člověk, který si uvědomí, že hledá roky a důvod proč ji nemá je, že nemá peníze nebo čas. Tak nepospíchá. To je naše cílovka.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #35 kdy: Říjen 18, 2019, 09:11:45 dopoledne »
Fakt lidi bez peněz a času maji o to zájem?
Někteří ano. Jsou to preppeři, nízkonákladový lidi, ale i normální lidi, kteří berou minimální mzdu nebo lidi, kteří utrácí všechno za život. Sní o zahrádce nebo u prepperů o komunitě lidí na pozemku. Prostě lidi, kteří roky sní, ale zatim nemaji zahrádku a nevadí, že to potrvá nějaký rok.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #36 kdy: Říjen 18, 2019, 01:53:01 odpoledne »
Proč to tak dlouho trvá?
Neni nikam spěch. Žijeme si svůj život a pomalu si vytváříme svou koloniil. Ten, kdo spěchá, tak si najde svoji zahrádku a komunitu. Zaměřujeme se fakt jen na určitou skupinu lidí. Ostatní by byli neštastný a časem by odešli jinam. Hledáme spíš lidi, kteří vědí, že i želva dojde do cíle, i když to bude trvat.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #37 kdy: Říjen 18, 2019, 01:58:29 odpoledne »
Kdyby to bylo na mně, tak by už kolonie stála.
Určitě byste ji už dávno ji měl. Ale nemáte a ani ji nejspíš nebudete mít. Za těch pár let jsem se bavil s pár lidmi a taky si mysleli, že to udělaji líp a rychleji. Většinou schoří na tom, že je to přestane bavit, když uvidí, že to jde pomalu. A pak tvrdí, že to nejde. Můžete to zkusit. Nikdo Vám to nebrání, ale jak jsem napsal, tak  Vás to přestane bavit. Každý zádrhel a každá minuta tím ztrávená Vás bude oddalovat od konce a pak začnete tvrdít, že to nejde.

Offline Ursa Minor

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 139
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #38 kdy: Říjen 18, 2019, 03:11:33 odpoledne »
Každé není z Brna,  voľe  :o ;D

Offline Ursa Minor

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 139
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #39 kdy: Říjen 18, 2019, 03:13:13 odpoledne »
Vlastně z Šalingradu...já např. bydlím v Cajzlštatu..

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #40 kdy: Říjen 18, 2019, 03:24:32 odpoledne »
Neni lepší cesta?
Šli jsme na to normálně, ale to je pak pěkně drahé. Celkem dvakrát jsem byl součástí. Jednou jsem zaplatil cca 2400Kč a po druhé jsem se jen vezl, protože chtěli, abych tam byl správce.  Než si koupíte pozemek, tak musíte jít a udělat rozbor půdy, posudek, jít na úrady a zjístit jak je to s elektřinou,vodou a se stavění. Jestli je možné mít oplocení atd. Je to cestování, výdaje a v tomto případě to dělal člověk, který nebyl nízkonákladový. Kdyby u toho nebyl, tak bych měl pocit, že je to jen tunel na nás. Pozemek byl specifický a bylo tam riziko, tak to nevyšlo.

Po druhé jsme sehnali pozemek, který vypadal dobře a začali jsme dělat to kolečko po úřadech. Nabídl jsme 20Kč/m2 v té době dobrá cena. Ale najednou majitel chtěl získát 100Kč/m2. Nabídl jsme, že 20Kč/m2 a pak splátky ročně po 25 let. Chtěl hned, tak je stále majitelem pozemku. Proto jsme se rozhodli, že půjdeme cestou, že seženeme vlastníka, který se mu bude líbit nápad a půjde do toho s námi a nakonec dostane těch 100Kč/m2.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #41 kdy: Říjen 18, 2019, 03:27:47 odpoledne »
Takový majitel existuje?
Věřím, že ano. Za dobu jsem narazil asi přes 20 lidí, kteří vlastní od 2-30ha pole. A jeden dokonce 250ha. Skoro všichni to pronajimaji zemědělcům. Teď jít a zeptat se na jejich pole, tak by se mi vysmáli do obličeje, protože nemám to pěkně sepsané, nemáme vzorovou kolonii hotovou a je nás jen 14 lidí. Tak je to jen výsměch. Ale za 4 roky to bude možná jiné a někdo se objeví.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #42 kdy: Říjen 18, 2019, 03:46:51 odpoledne »
Vím, že jsem posedlí jak nejsnadněji vydělat peníze. Bez peněz to nejde. Já odhaduji, že elektřina a studna vyjde na 100-300tisic. K tomu zemědělská stavba na 100tisic minimálně. A to se nekoupil ani pozemek. Proto hranice je 40lidí a snaha, aby pozemek co nejdřív vydělal. Rozvoj kolonie se bude platit z vydělání toho pozemku.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #43 kdy: Říjen 18, 2019, 07:48:57 odpoledne »
Víš, já tomuhle Tvému projektu fandím, ale chtělo by to přizpůsobit se daným podmínkám a ne čekat na ty ideální.
Tak by nikdo neudělal nikdy nic. Nechci Ti tady teď citovat Tvoje názory z jiných vláken, jako třeba, že každý kdo chce, sežene pozemek zadarmo a jiné. Ale zkus to rozjet s tím, co máš teď. S lidmi i pozemky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #44 kdy: Říjen 19, 2019, 06:01:03 dopoledne »
Já nevím co tím myslíš. Buduji si ukázkovou mini kolonii v Chedrbí s lidmi. To je krok, který musí předcházet než se pustíme do velké kolonie.
Víš, já tomuhle Tvému projektu fandím, ale chtělo by to přizpůsobit se daným podmínkám a ne čekat na ty ideální.
Tak by nikdo neudělal nikdy nic. Nechci Ti tady teď citovat Tvoje názory z jiných vláken, jako třeba, že každý kdo chce, sežene pozemek zadarmo a jiné. Ale zkus to rozjet s tím, co máš teď. S lidmi i pozemky.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #45 kdy: Říjen 21, 2019, 07:39:51 odpoledne »
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Nový typ zahrádkářských kolonii
« Odpověď #46 kdy: Leden 15, 2020, 07:00:39 dopoledne »
Při budování osady v Chedrbí je problém moje lenost. Tedy přesněji moje neřízení auta. Nejsem dokonalý. A doplatil jsem na to. Byl jsem na to upozněn. Podstoupil jsem vymývání mozku jak vybudovat osadu od tří sekt a vždy bylo řečeno, že musím řídit auto. Myslel jsem, že to půjde nějak obejít, ale nejde to. Sehnat dalšího magora, který bude první kolonizátor jako já se nedaří. Mám jen imigranty, kteří chtěji jen se nastěhovat. Tak musím sehnat auto a pomalu trénovat řízení a modlit se, abych nikoho nezabil. Jinak osada bude na mtvém bodě.

Jeden bod v přířučce Jak vybudovat osadu je: Kazdy ceka az nekdo udela prvni krok.

Ten první krok je, že jim napoši, že mám za odvoz cihly. Přivezuje na pozemek za cenu 1Kč/cihla. A kdo zaplatí dřív, tak je budu mít. https://dum.bazos.cz/inzerat/114129758/Cihly-plne-palene-ocistene.php?fbclid=IwAR1_djmVTtUhbPYn86z8nL3h4iIUHD5Rq3VsL0RV8SsSKC8w2k451j5jYpg

A tak si kolonizátor vydělá peníze, aby mohl žít na pozemku a imigrant z města zas, že se pomalu staví levný domek.

Tento rok tedy budu schánět auto a učit se řídit, abych nikoho nezabil. Spoléhat, že najdu dalšího kolonizátora s autem už nedoufám.