Autor Téma: Škvaření sádla a škvarků v pekárně  (Přečteno 732 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« kdy: Duben 14, 2019, 05:58:44 dopoledne »
Budu zkoušet škvařit sádlo v pekárně. Uvidim jestli vyhořím.:)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #1 kdy: Duben 14, 2019, 07:41:03 dopoledne »
Teoreticky to jde, ale "omg" nádoba pekárny je dost malá, a po celou dobu běží topný těleso.

Já nakrájím 2kg syrového sádla do železného kastrolu, vrazím kastrol do trouby, když se topí na teplo.
Poprvé promíchám po hodině, potom kontroluju barvu škvarků každou půl, nejdýl 3/4 hodiny.
2 kg syrovéko sádla dá 2 sklenice 0,720 l. Zbytek sádla spolu se škvarky rozmoxuju tyčovím mixerem, je z toho jedna sklenice 0,720 l, plus zbytek na 2 - 3 krajíce chleba, to zblajznu hned.



Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #2 kdy: Duben 14, 2019, 09:24:07 dopoledne »
Já škvařím sádlo ve velkém hrnci, na dva kýble krájeného sádla a dvě rundy. Půlku škvarků do pytlíku do mrazáku, druhou půlku pomlet do pomazánek a pečiva do sklenic, nebo do krabiček, které jdou do mrazáku a na přání konzumenta vakuuju.Vše bez soli.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #3 kdy: Duben 14, 2019, 11:39:56 dopoledne »
Škvařím jako Millo, šetří to energii.
Část sádla i se škvarky si dávám do sklenic (nemixuji) a mažu na chleba. 

Nalim

  • Host
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #4 kdy: Duben 14, 2019, 01:21:55 odpoledne »
Jak se vám osvědčilo přidávat na konci škvaření, už jen k samotným škvarkům, trochu mléka?

SoňaR

  • Host
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #5 kdy: Duben 14, 2019, 06:25:24 odpoledne »
Zkoušela jsem to, neoslovilo mě to, už to nedělám.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #6 kdy: Duben 14, 2019, 08:02:38 odpoledne »
Tak hotovo. Vypadá to snadné. Budu dál experimentovat s pekárnou. Jen jsem zatim testoval jestli to jde.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #7 kdy: Duben 14, 2019, 08:38:45 odpoledne »
. . .  k samotným škvarkům, trochu mléka? 

NIKDY jsem mléko nepřidával, a ani nebudu !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #8 kdy: Duben 14, 2019, 08:56:31 odpoledne »
No ono na tom není nic špatného. Je to jeden z tradičních postupů škvaření sádla (bez mléka / s mlékem  :) ). Ale mně na tom vadí, že je potom mnohem hůř otelpanej kastrol  :) .

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 09, 2020, 05:54:47 odpoledne »
Máte někdo zkušenosti se škvařením sádla v troubě, ne v mikrovlnce, ať už dobré, nebo špatné?

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7544
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 09, 2020, 07:24:55 odpoledne »
Hore hneď druhý príspevok od Mila.  ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 09, 2020, 09:06:50 odpoledne »
Pamelniku, musíš ji připustit. Až bude kůzle, bude mléko.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 09, 2020, 09:10:03 odpoledne »
A co se týče sádla, dělám to podobně jako Milo, akorát sádlo nakrájím do hlubokých plechů a dám tam klidně dva najednou. Jinak je postup stejnej.

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 09, 2020, 09:17:23 odpoledne »
:-), jo já vím ( to se týká kozy) a k sádlu potřebuji  troubu. Příspěvek od Mila jsem četl, ale moje chyba, že jsem ho před dotazem necitoval. A rozdíl mezi klasikou a troubou?

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 09, 2020, 10:02:35 odpoledne »
Mě chutná víc klasika než trouba. Troubu použiju, když skvarim fakt hodně a sádlo z trouby používám na smažení, na chleba si dám radši klasiku. Ale je to čistě pocitový, už když jsem dal sádlo poprvé do trouby a koukal jak se tam škvaří, měl jsem pocit, že to není ono - aniž bych to ochutnal. Takže jsem ti moc nepomohl  :D

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 09, 2020, 11:03:14 odpoledne »
Ale jo, pomohl. Do trouby stačí koukat jak se škvaří a to jsem chtěl vědět :-)

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Škvaření sádla a škvarků v pekárně
« Odpověď #16 kdy: Září 19, 2023, 11:40:14 dopoledne »
Doplnění pro škvaření sádla v troubě.

Sádlo nakrájím na kousky do 3 cm a vložím do pekáče s troškou vody na dně. Pekáč dám do předem vyhřáté trouby (horkovzdušné) na 200°C a ponechám 15 minut. Po 15 minutách promíchám a stáhnu teplotu na 150°C. Po 20 minutách pekáč vytáhnu, odeberu první vyškvařené sádlo, (musí být čiré, pokud je mléčné barvy, tak vrátím do trouby ještě na 10 minut), promíchám a vložím zpět do trouby. Tento postup opakuji až do úplného vyškvaření. Pokud jedu na dva pekáče, prohazuji jejich polohu v troubě po každém vytažení.

Konkrétně:   5 kg sádla na škvaření.
                   30 minut krájení
                   130 minut škvaření
                   5 a 1/2 sedmiček sádla (ako kedy)
                   kolem 1 kg škvarků
Podle Normana jsou škvarky lepší vyškvařené klasickým způsobem, podle mě jsou lepší z trouby.