Autor Téma: Domácí kypříci prášek  (Přečteno 687 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Domácí kypříci prášek
« kdy: Duben 09, 2019, 09:53:12 odpoledne »
Zkoušel si někdo vyrobit kypřící prášek doma? Z jedlé sody a vinného kamene?
https://www.kutilov.cz/domaci_vyroba_potravin/vinny-kamen-hydrogenvinan-draselny-98-/

SoňaR

  • Host
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #1 kdy: Duben 09, 2019, 10:36:45 odpoledne »
Ani ne. Mám velkou zásobu jedlé sody a kvásek a to mi pro případnou PA dobu (či nedostatek kupovaného prášku do pečiva) stačí. Důležité je vědět, že jedlá soda v těstě reaguje s kyselou surovinou - proto je prášek do pečiva směs sody a vinného kamene. Ale stejnou službu udělá třeba podmáslí, nebo jiná kyselá složka. Akorát je potřeba vychytat dávkování, aby těsto nemělo příchuť po sodě.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #2 kdy: Duben 09, 2019, 11:37:39 odpoledne »
funguje i samotná soda bicarbona, při pečení vyvíjí kysličník uhličitý a tím v teště vytváří bublinky....

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #3 kdy: Duben 10, 2019, 07:09:30 dopoledne »
To jsi neměl říkat. Jdu udělat bicarbonový chleba.:)

SoňaR

  • Host
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #4 kdy: Duben 10, 2019, 07:24:39 dopoledne »
Jsem ti psala hned na začátku, že se mu říkalo soda chleba  :)

Přesto doporučuji do těsta trochu octa, aby soda mohla reagovat s kyselou surovinou. Pokud tato reakce neproběhne, dostává pak výsledný produkt "sodovou" příchuť. A nezapomeň, že samotné sody se dává míň než prášku do pečiva  :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #5 kdy: Duben 10, 2019, 08:46:07 dopoledne »
Tak se už peče. Jen lžička sody. Zatim bez octa. Zjístím chuť.

SoňaR

  • Host
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #6 kdy: Duben 10, 2019, 08:49:40 dopoledne »
Lžička sody na kolik mouky?

Místo octa se dává i podmáslí.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #7 kdy: Duben 10, 2019, 08:51:59 dopoledne »
Lžička sody na 300g mouky.

 Já nemám ani vinný kámen, tak o podmásli si mohu nechat jen snít.:)) Sodu musí mít doma každý pseudo prepper. Tak ho ji mám.

SoňaR

  • Host
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #8 kdy: Duben 10, 2019, 08:59:24 dopoledne »
To je docela dost sody na takové množství mouky, zvlášť když tam nemáš žádnou kyselou složku. Zkus příště stejný poměr s přídavkem octa.

SoňaR

  • Host
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #9 kdy: Duben 10, 2019, 09:01:42 dopoledne »
A kmín :)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #10 kdy: Duben 10, 2019, 09:48:50 dopoledne »
to jo, s podmáslím to bude lepší, jako i kmín.

SoňaR

  • Host
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #11 kdy: Duben 10, 2019, 02:15:29 odpoledne »
Sahaw, tak jak to dopadlo? Určitě už máš dopečeno  :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #12 kdy: Duben 10, 2019, 02:20:53 odpoledne »
jj. už skoro snědený. Byl super. Necítil jsem nic divného.

SoňaR

  • Host
Re: Domácí kypříci prášek
« Odpověď #13 kdy: Duben 10, 2019, 02:23:29 odpoledne »
Tak asi nejsi tak zmlsanej, jako my, to máš výhodu  :)