Autor Téma: Hovězí lůj jako tuk k jídlu  (Přečteno 696 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« kdy: Duben 06, 2019, 05:32:19 dopoledne »
Dostal jsem info, že se hovězí lůj jí. Stojí jen 6Kč/kg. Máte o tom někdo více informací? Nebyl bych to já, abych to neotestoval, ale teď nebudu testovat. Asi za v červnu.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1827
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #1 kdy: Duben 06, 2019, 05:54:58 dopoledne »
Přečti si Švejka !
V lazaretu vzpomíná na "lojový škvarky, ale horký".
Lůj se dával hlavně do pečiva.
Moje babička dělala lojovou jíšku (zásmažku) do zásoby. Pamatuju, že bývala ve špajzu v hliněným hrnci.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #2 kdy: Duben 06, 2019, 08:06:36 dopoledne »
Dostal jsem info, že se hovězí lůj jí. Stojí jen 6Kč/kg. Máte o tom někdo více informací? Nebyl bych to já, abych to neotestoval, ale teď nebudu testovat. Asi za v červnu.

No jéžišmarjá samozřejmě! S tím tukem se běžně vařilo a v dnešní době nejslavnější hranolky jsou smažené výhradně na hovězím loji. Máš docela štěstí, že jsi našel zdroj, na pultech se moc neobjevuje.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2387
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #3 kdy: Duben 06, 2019, 04:54:21 odpoledne »
Hovězí lůj můžeš použít také pro výrobu pemikanu kdy semeleš nebo najemno nasekáš usušené hovězí maso (náhrada za maso z bizona, kterého už asi v naších končinách neskolíš ;)) přidáš kostky loje, sušené brusinky nebo borůvky, semínka slunečnice, dýní nebo lněné semínko....

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1111
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #4 kdy: Duben 06, 2019, 09:56:44 odpoledne »
Sahawe, ode mě můžeš mít lůj za odvoz. Je to pro nás odpad, když porcujeme býka. Lůj obsahuje energii, ale zdaleka nemá tak dobré vlastnosti jako sádlo, takže se konzumoval když byla velká bída, především za války. Není to nic závadného, ale já bych to asi nejedl ani jako minimalista.
Další využití loje: Jako krmení pro ptáky( různé lojové koule se semínky) a také se nám osvědčil k natírání dřevěného plotu. Postup: Lůj vyškvaříme a smícháme s Luxolem patřičného odstínu. Zvýší to trvanlivost nátěru.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #5 kdy: Duben 07, 2019, 06:26:20 dopoledne »
nemá tak dobré vlastnosti jako sádlo, takže se konzumoval když byla velká bída
jaké? jak chutná?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2387
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #6 kdy: Duben 07, 2019, 09:04:40 odpoledne »
Převzato z http://www.receptynamaso.cz/hovezi-luj/
"Syrový lůj se taví při mnohem nižších teplotách, než kterých se dosahuje při škvaření sádla. Proto se lůj označuje jako tavený. Podle smyslových vlastností, které záleží hlavně na stupni prokrvenosti jatečného skotu, se lůj zařazuje do čtyř jakostních tříd. IV. třída se nezpracovává jako potravina a je určena pro technické účely. Syrový lůj ostatní tří jakostních tříd se taví vždy odděleně a při odlišných teplotách. Lůj I. třídy se taví při teplotě kolem 75 °C, lůj II. třídy při teplotě 90 °C a lůj III. třídy do 110 °C. Doba tavení není stejná. Může trvat půl hodiny i několik hodin, podle druhu suroviny a velikosti kotle. Po tavení se lůj nechá usadit, popřípadě se odstřeďuje, čímž se zbaví škvarkové tříště. Potom se plní do kovových nebo dřevěných sudů.
Pro přímou spotřebu v kuchyních se prodává jen tavený lůj I. jakosti. Je bílé až světle žluté barvy, jemné chuti, tuhé konzistence. Smí obsahovat jen nejvýše 0,5 % vody. Zmáčkne-li se povrch loje prstem, pod mírným tlakem povolí. Lůj se vůbec dlouhodobě neskladuje. Před expedicí smí být uložen nejvýše 3 týdny v chlazené místnosti.
Ostatní druhy loje se vyrábějí pro další průmyslové zpracování, zejména pro přípravu umělých tuků.
Nejlepším druhem loje pro potravní účely, které se u nás prakticky nevyrábí, je tzv. „premier jus“, což znamená „první šťávu“. Je to lůj získaný při zcela nízkých teplotách kolem 55 °C.
Lůj se rozpouští při vyšší teplotě, než je teplota ústní dutiny. Chladnější pokrmy obsahující lůj lepí a činí je nechutnými. Proto i pokrmy ze skopového masa se musí podávat velmi horké a na ohřátých talířích.
Lůj je z hlediska výživy těžko stravitelný. Má vysoký bod tání. Není proto vhodný pro přímou spotřebu a do těsta. Používá se jej pro přípravu jíšky nebo i ke smažení."


Já jen podotýkám, že lojem se také ošetřovalý kožené řemeny a boty, vyráběly se z něj svíce, společně s rozehřátou volskou krví a fermeží se používal na nátěry dřeva....a dnes si z něj střelci ze zbraní na černý prach dělají mazadlo kulí, když jej míchají se včelím voskem cca 1:1 a troškou sádla či glycerínu....

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1111
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #7 kdy: Duben 07, 2019, 09:27:53 odpoledne »
Ještě bych k tomu výčtu přidal lojovou šňůru (těsnění čerpadel). Dnes se dá koupit, ale jednou si ji možná z loje rádi vyrobíme.

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 543
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #8 kdy: Duben 07, 2019, 09:47:42 odpoledne »
Také ještě doplním, lojem se krásně dotěsní a krásně zlehka jde dotáhnout závitový spoj na vodovodní trubce, omotaný předtím konopím (koudelí). Zrovna na tenhle účel je údajně nejlepší lůj z kozla.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2387
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #9 kdy: Duben 07, 2019, 11:08:15 odpoledne »
O tom těsnění vodovodních trubek jsem tedy nevěděl. Já na to kdysi, když jsem ještě řezal závity na pozinkované trubky a plast byl vizí budoucna, používal Ramsayův tuk na zábrusové spoje....lze ho použít i do vakua a těsní perfektně.

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 543
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #10 kdy: Duben 08, 2019, 12:03:26 dopoledne »
No vidíš, a já zas neznal, že ten tuk na zábrusy se jmenuje Ramsayův.

Ale ten lůj z kozla jsem fakt míval a rád používal, protože se s ním prostě dobře dělalo a nádherně spoj dotěsnil, jakoby ochotněji, než fermež, která měla tendenci při dotažení ukapávat (logicky, je tekutá). A kupodivu vydržel několik let při běžné teplotě v dílně, jen tak ve sklínce od kompotu se šroubovacím víčkem, a vůbec nijak nesmrděl.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #11 kdy: Duben 09, 2019, 10:19:04 dopoledne »
Největší spotřeba loje byla na margarin, kolomaz a mýdla.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #12 kdy: Duben 10, 2019, 02:25:58 odpoledne »
Tak jsem sehnal ceník co tam prodávaji.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #13 kdy: Duben 10, 2019, 09:15:44 odpoledne »
Tak upřímně, škoda že to není kousek blíže, protože na vrcholu mých dobrot z celýho světa je drštková polévka a tady jsou drštky za polovic co u nás. Lůj mi znechutili skotští ovčáci, co vařili huggies, a bylo to strašidelný, oni mlaskali, jako když baštěj modrý  nebe. Ale hovězí lůj za šest kaček kilo je samozřejmě zadarmo, a kdybych měl čas, naučil bych na to jezdit auto nebo traktor.Je to skvělý a zdravý tuk,pokud je před zpracováním čerstvý. V dobrých podmítkách vydržel v kuthanu a zásmažce dva roky.Zakopaný jako zásoba v zemi vydrží věky. Sám bych měl na toto téma meditovat, protože jsem fakt netušil, že stojí šest kaček. Kde je mauna, nešlo by to krakovat???

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #14 kdy: Duben 29, 2019, 12:08:13 odpoledne »
Získal jsem hovězí sádlo. Byl jsem informován, že je nejlepší sádlo, které je u ledvin.

Tak začnu experimentovat.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2387
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #15 kdy: Duben 29, 2019, 12:35:12 odpoledne »
Jo jo...orgánové sádlo je kvalitka. A ledviny jsou chráněny před otřesy, výkyvy teplot v hydrofobním pouzdře z tuku...tomu říkám přírodní bioinženýrství.....Jinak k Votrobkově dotazu....živošišný tuk je trilycerid vyšších mastných kyselin tedy ester....tvůj traktor baští naftu a auťák benzín, což jsou oboje rozvětvené nasycené uhlovodíky, lišící se jen délkou řetězce. Takže by bylo potřeba hydrolyticky získat vyšší mastnou kyselinu, tu trochu izomeračně rozvětvit (dokud je reaktivní), aby bylo vyšší oktanové číslo a pak to hydrogenací zredukovat na nasycený uhlovodík...a teprve potom v případě benzínu katalytikcy nebo termicky krakovat....ne že by to nešlo, ale velrybáři když došli velryby raději přešli na těžbu ropy a začali destilovat petrolej....a to tím chtěli zpočátku jen svítit a mazat. Teprve pak se objevil Lenoir, Damler s Benzem a nakonec těsně před koncem 19. věku i Ruda Diesel.....tedy ne ten plešaty Vin ;).

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #16 kdy: Duben 29, 2019, 12:54:29 odpoledne »
náhodou znám týpka, co dělá na jatkách a pomáhal jsem mu postavit hořák na spalování loje v kotli, jako plynovej hořák, akorát to potřebovalo ventilátor na podporu hoření, a jede to v naprosto bezdýmném režimu, nikdo netuší, čím že topí.... Ale to auto na lůj by bylo fajn, měl bych velikej nápis na zadním okně, JEZDÍM NA LŮJ.Alevážně, šlo by to esterifikovat???

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2387
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #17 kdy: Duben 29, 2019, 05:27:58 odpoledne »
Nerozumím té otázce. Vždyť už to ester je...tedy jedině reesterifikovat třeba s methanolem jako olej z řepky....to by jistě šlo a navíc je podíl nenasycených kyselin o něco nižší (bylo by to výhřevnější palivo)....Ale na 100% bionaftu taky nejezdíš.....Ale dal by se takto zpracovat lůj i sadlo.....i když já raději občas na chleby s cibulkou a kyselou okurčičkou....

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #18 kdy: Duben 29, 2019, 06:00:09 odpoledne »
tak tak, jako s řepkovým olejem, teda vlastně podobně, protože účelem jistě nebude pálení v motorech, ale podobnost třebas s olejem či petrolejem. třebas do olejové lampy či petrolejky....Jezdit s tím fakt nechci.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #19 kdy: Duben 29, 2019, 07:37:15 odpoledne »
Jak dlouho se dělá sádlo? Dělal jsem to na sporáku a bylo to hned hotový. Nechal jsem radší alespon 15 minut ještě běžet na 80 stupnu. 


Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #20 kdy: Duben 29, 2019, 07:39:03 odpoledne »
Pomalu se škvaří, dokud nepřestane pěnit. Co znamená "bylo to hned hotový"?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #21 kdy: Duben 29, 2019, 07:40:49 odpoledne »
Hned. Tedy né hned. Odhaduji, že 10 minut.


Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #22 kdy: Duben 29, 2019, 07:42:41 odpoledne »
Týjo... tak asi jsi to měl hoooodně na drobno nakrájený...?

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9499
  • I' ll be back!
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #23 kdy: Duben 29, 2019, 07:43:43 odpoledne »
Já momentálně ujíždím na hovězích vývarech. Od řezníka z našeho Kauflandu, co má vlastní jatka, kupuji hovězí na polívku, k tomu morkovou kost.. Uvedu studenou osolenou vodu do varu, seberu bílkoviny, přidám Nové koření, Pepř a Bobkový list, pak to 4-5 hodin tahnu na staženém plameni a nejmenším hořáku, potom dám maso do maličkého kartrůlku, vyšťourám z kosti morek, kost tam hodím zpátky i s morkem, talíř na kterém jsem pracoval s masem a morkovou kostí opláchnu horkým vývarem zpět do hrnce..

Vezmu si dvě sklenice od znojemských okurek a na střídačku je naplním vývarem z hladiny kastrolu, pak zaleju uvařený špalík čistého masa a mám tři porce do lednice..
To, co mi zbude v kastrolu opatrně, i s kostí přeleju vedle, abych se zbavil Bobkového listu, Nového koření a kuliček Pepře spolu s úlomky kostí. Do vývaru hodím 1/4 celeru na kostičky a po 10-ti minutách přidám půl pytlíku rozmrznuté polévkové směsi. Mňamózní polévka..

A lůj s morkem, co mi ztuhne na hladině sklenic? Ten někdy příště vydloubnu ze sklenice, dám do kastrolu a osmahuji na něm cibulku když si dělám polévku z v lednici uskladněného vývaru. pak na tom maličko osmahnu i celer a další rozmrzlou zeleninu a pak to zaleju tím vývarem.
Když mám chuť jen na bujón, tak tuk vyndám na talířek a nechám v lednici. Holt je příští polévka se zeleninou maličko mastnější :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #24 kdy: Duben 29, 2019, 07:46:01 odpoledne »
Týjo... tak asi jsi to měl hoooodně na drobno nakrájený...?
Dostal jsem to umletý. Tak asi proto to šlo hned.


To sádlo od vepřového má jinou chuť, ale jde jíst.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #25 kdy: Duben 29, 2019, 08:04:05 odpoledne »
saladine, já  mám hovězí vývar z kostí a obzvláště morkových jako všelék, hned za žen šenem.....léčí nejen tělo, ale i duši.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9499
  • I' ll be back!
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #26 kdy: Duben 29, 2019, 08:16:05 odpoledne »
To mi povídej :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 543
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #27 kdy: Duben 29, 2019, 08:17:54 odpoledne »
Sakra chlapi, změňte téma, už mám oslintanej monitor

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Hovězí lůj jako tuk k jídlu
« Odpověď #28 kdy: Květen 13, 2019, 07:52:17 odpoledne »
Tak jsem udělal další krok k zlevnění skromné polévky.

Tentokrát  položka tuk - hovězí sádlo.

Hovězí sádlo(lůj) se dá sehnat za 7 Kč/kg. Zatím jsem ho nekupoval, ale dostal jsem pytel, tak jsem ho testoval a do skromné polévky je super. Neni to jako vepřový sádlo, ale to neni ani kuřecí. Chuťově to byl nezvyk, ale po kg snědění tuhého  už je skvělý a pokud je polévka teplá, tak sádlo roztaje.

Tak cena  12,3 Kč(1700kcal)=(250g kukuřice 2Kč, 50g pšenice  0,3Kč, 50g ječmene 0,3kč, 50g hrách 0,4Kč, 50g žito 0,4Kč,50g oves 0,3Kč, 100ml oleje 2,4 Kč, energie(1kwh) 5Kč, 500g brambor 1Kč, 50g kvašeného zelí 0,4Kč, koření 0,1Kč ). Cena může být nižší, ale už to chce spolupráci a komunikovat.

Z 2,4Kč z oleje se přejde na 0,8 Kč