Autor Téma: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce  (Přečteno 1698 krát)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« kdy: Březen 11, 2019, 07:38:17 odpoledne »
rád bych připomenul, že u nás byl poslední zájem lékařské vědy o fytoterapii zaznamenán v roce 1968 a to publikací NAŠE ROSTLINY V LÉKAŘSTVÍ.Od té doby s bylinkářema  to jde  z kopce a dnes už je nemyslitelné, že by nějaký rostlinný výtažek  prošel klinickou zkouškou. Jedak by ji nikdy úřad pro kontrolu léčiv nikdy nepovolil a jednak by to dnes už nikdo nezaplatil. Takže spoléhat na výsledky výzkumu bude stejně pošetilé, jako spoléhat na vlastní nesmrtelnost.

SoňaR

  • Host
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #1 kdy: Březen 11, 2019, 09:31:56 odpoledne »
Není to pravda. Léky z rostlin jsou i u nás běžně užívané, testované i schvalované, některé dokonce nezastupitelné a nenahraditelné syntetickými. Čeští vědci stále zkoumají účinky různých rostlin (a nejen rostlin) a významně přispívají novými objevy v oblasti léčiv (z rostlin). Pokud ale máš na mysli nějaké "samodoma" výtažky, tak ty samozřejmě zkouškami neprojdou a to z jednoho prostého důvodu - není možné zajistit stabilní obsah léčivých látek a tudíž odpovídající dávkování.

A mimochodem - zmiňovaný výzkum neprobíhá u nás.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #2 kdy: Březen 11, 2019, 10:54:21 odpoledne »
 Nikam jsme se neposunuli, čeští vědci jistě zkoumají, mají hvězdné výsledky ve výzkumu i vývoje, enem ty klinicky vyzkoušené léky vzešlé z boží lékárny taknějak chybí. Je to prosté, co nelze patentovat či registrovat, to nikoho nezajímá a rostlinné účinky na zdraví nemohou být předmětem ochrany duševního vlastnictví.Tak, jako koloidní stříbro, peroxid vodíku, prvky a spoustu jiných.Takže by me fakticky zajímalo, které léky jsou u nás registrovány z říše fytoterapie.
Vlastně jsem do toho nechtěně strčil nos, kdy jsem dodával rakušákům červenou řepu, v té nej kvalitě a nakonec mi řekli, že z ní lisují štávu, lyofylicky ji suší a ten prášek prodávají ven jako kancerostatikum za hříšné peníze.Takže, mimo evropu se můžou prodávat opravdu účinné věci, v evropě si politicky korektně ani nevrznem.
Ale jak jsem již psal, každý má dvě možnosti, použít nějaký přípravek, nebo se s důvěrou obrátit na současnou lékařskou vědu.Ta je tak ve předu, že na raka umírá pod vědeckým dohledem každý třetí ...A za našich dědů to byl každý dvacátý...Holt pokrok nezastavíš......

Nalim

  • Host
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #3 kdy: Březen 12, 2019, 12:32:23 dopoledne »
Moje konkrétní osobní zkušenost: při preventivní prohlídce dané věkem (kvůli řidičáku) mi byl zjištěn zdravotní problém.
- Byl jsem odeslán k nejbližšímu specialistovi.
- 3 roky mě cpal chemií, přičemž 2 roky mě přesvědčoval k operaci.
- Náhodou jsem zjistil, že i lidé po operaci musí dál užívat stejné léky.
- Při jedné z pravidelných čtvrtletních kontrol mi pan doktor řekl, že už neví, jak mě LÉČIT, že už vyzkoušel všechny existující i nově vyvinuté preparáty, a že už MUSÍM na operaci. Tu jsem opět odmítl, tak mne pan doktor upozornil, že to tedy už musí zaznamenat do mé zdravotní "dokundamentace". Neodporoval jsem, ale
- požádal jsem ho, že když nepomohla žádná, ani nejmodernější chemie, ať mi prozradí nějakou bylinku na můj problém. Vyhověl mi, neoficiálně poradil, oč jsem žádal.
- Čajíček jsem dle doporučení pil (a piju).
- Přestěhovali jsme se jinam, rok a půl jsem nechal plavat další čtvrtletní kontroly, až mě zase dostihl věk a povinná prohlídka pro řidičák u nového "obvoďáka".
- Zase jsem byl odeslán k (jinému, nejbližšímu) odborníkovi. Ten zjistil, že jsem v rámci jeho oboru celkem v pořádku, a problém, kvůli kterému jsem byl 3 roky bez jakéhokoli efektu léčen chemií a opakovaně přesvědčován k "nezbytné" operaci, neexistuje.
- Nemám jiné vysvětlení, než že mě VYLÉČILA "vobyčejná" bylinka, co nám běžně roste na zahradě.
- Vím, neproběhly žádné dlouhodobé klinické testy na reprezentativním vzorku pacientů, dávkování nebylo testováno v potřebné množině variant koncentrací daného farmaka, atd. atd. takže mé VYLÉČENÍ není vědecky podloženo. Mně to nevadí, pro mě je směrodatné, že jsem jakž takž zdravý (úměrně věku), a nemusím se (třebaže pod pravidelným lékařským dohledem) dlouhodobě trávit žádnou chemii.


SoňaR

  • Host
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #4 kdy: Březen 12, 2019, 08:55:06 dopoledne »
Takže by me fakticky zajímalo, které léky jsou u nás registrovány z říše fytoterapie.


Tak abychom se posunuli dál a ujasnili si pojmy - co přesně si pod léky z rostlin představuješ? Mohou to být vývary, výluhy, tinktury? Nebo i extrakty získané jiným způsobem? Mohou to být rostlinné izoláty? A co třeba chinin získávaný z chininovníku? A co třeba fytofarmaka běžně užívaná v léčbě nádorových onemocnění (vyráběná např. z barvínku)? A co třeba dioxin (pro lidi s nemocným srdcem) z náprstníku? atd. atd. Není obtížné k tomu najít literaturu i odborné články.

Ta je tak ve předu, že na raka umírá pod vědeckým dohledem každý třetí ...A za našich dědů to byl každý dvacátý...Holt pokrok nezastavíš......
Tak to by mě zajímalo, jak tohle myslíš. Jestli "příčinou úmrtí bylo nádorové onemocnění", pak je to ok, protože to nádorové onemocnění často nebylo ani diagnostikováno, prostředí bylo čistší a lidé umírali dřív i z jiných příčin. Ale jestli jsi to myslel tak, že z těch, co onemocněli rakovinou, tak dnes umře každý třetí, kdežto za našich dědů to byl každý dvacátý, tak by mě fakt  zajímal zdroj toho tvrzení.


SoňaR

  • Host
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #5 kdy: Březen 12, 2019, 08:59:53 dopoledne »
Přesně, kdo věří na chemii, ať jí věří, kdo věří bylinkám ať je zkusí. Jak jsem psala jde o osobní zkušenost, můžete jí věřit nebo ne, to je svobodné rozhodnutí každého.
Výzkum sice není český, ale nezlobte se na mně Češi nejsou zrovna největší průlomce. To co najdete na českých stránkách jako novinku to už se v jiných jazycích rozebírá roky...mluvím plynule 4 jazykama takže vím o čem mluvím

Neodsuzuji ani přírodní léčbu ani syntetické léky. Obojí může pomoct a pomáhá. Sama intenzivně bylinkařím. Svým příspěvkem o probíhajícím zahraničním výzkumu jsem chtěla dát ostatním naději, že by mohl být brzy pro všechny dostupný lék na boreliózu... a že třeba přijdou i na to, jak ho vyrábět bez alkoholu, aby ho mohli bez obav užívat opravdu všichni, kdo ho budou potřebovat. Informace jsem čerpala ze zahraničních odborných článků.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #6 kdy: Březen 12, 2019, 09:38:07 dopoledne »
to je o přístupu, mne zahraničí výzkumy nezajímají, mne zajímají zkušeosti lidí, z nichž pochází veškeré věděí...vědci dodes netuší, jak fungují valeriánské kapky, ale každej druhej si jich kápne, anžto je na nervy. Jestli rakovina, nebo zhoubné bujení mi je buřt, na raka snes umírá každej třetí, v dobách masarykových to byl jeden z  dvaceti.Stačí se zeptat primáře na dětské onkologii v praze, kam jsem pár let jezdil skrze kámošovo děcko.Jak to vlastě funguje??
Stojí to strašný peníze, dostat lék na trh.A někdo je musí zaplatit. Ale rostlinné léky nelze ochránit před plagiátorstvím, takže si je bude moci vyrobit každej  hejhula a naše náklady nebude v čem rozpustit.Příkladem budiž, že jsme kdysi zjistili, že výtažek z konopí dokáže zastavit nitrooční a nitrolební tlak. Prokazatelně, bezpečně. Tak jsme to vyzkoušeli na těch, kteří chtěli a voala, funguje to super. no jo, ale je to všechno zakázané.Je zakázaé i šířit informace o tom, že bylinka xy umí vyléčit chorubu cd.
K tomu tvrzení je třeba klinických zkoušek, kterou nikdy nikdo nepovolí, ani nezaplatí. Ale výsledek byl atolik oslnivý, že se to nakonec profláklo a ujala se toho farma korporace. Aby to šlo ošetřit, tak vyškrtli rostlinný materiál a vyrobili syntetickou variantu.Dali tam o nějaké dropty navíc, aby to šlo ochránit patentem a šlo vydělávat.
Jenže, jejich lék neprošel zkouškou, protože přírodní výtažek funguje v synergii a tak se neúčastní jen thc, ale i cbd, chlorofil a spousta jiných, mohdy neznámých látek. A tak pod vědeckým dohledem každý rok oslepne na nitrooční tlak  tuším dvě stovky lidí, v evropě to jsou tisíce.Jinak to vlastně ani fungovat nemůže, tak jsou nastavena pravidla. A nemůžou za to ani vědcové, ani bylinky, ani  pacienti.....Totiž, lidé žili v době kamené, bronzové a atomové, dnes máme dobu zparchantělou.

SoňaR

  • Host
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #7 kdy: Březen 12, 2019, 11:14:36 dopoledne »
í...vědci dodes netuší, jak fungují valeriánské kapky, ale každej druhej si jich kápne, anžto je na nervy.

"Složení kapek a vědecké výzkumy
Tinktura se vyrábí z kořene kozlíku lékařského a alkoholu. Velmi důležitou roli hrají látky s názvem valepotriáty, které stimulují produkci kyseliny gama-aminomáselné (známé pod zkratkou GABA) v mozku. Podle odborníků je GABA zodpovědná za kvalitní hluboký spánek. Kořen rostliny dále obsahuje cholin, flavonoidy, alkaloidy, esenciální oleje a steroly, které se vyznačují sedativním a analgetickým působením."
zdroj: https://www.rehabilitace.info/leky/valerianske-kapky-a-zdravi-poradi-si-nejen-s-nespavosti/
(pokud by tento zdroj nevyhovoval, lze najít stejné informace i jinde)

A nárůst rakoviny je kvůli znečištěnému prostředí, používaným toxickým materiálům, sajrajtům v potravinách i kvůli špatným genům.

Tolik k tvému příspěvku, dál pro mě nemá smysl se tím zabývat a zbytečně ztrácet čas.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Re: Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #8 kdy: Březen 12, 2019, 03:00:01 odpoledne »
že napíšeš složení výtažku z kozlíku neznamená, že vědci tuší, jak to funguje. Navíc, jak můžeš věřit byliám, když bylinkaříš a věříš jenom vědě.... Tohle je průhledné....
nemá to smysl, věříš, nebo ne, zbytek je omáčka.

SoňaR

  • Host
Re: OT Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #9 kdy: Březen 12, 2019, 03:46:38 odpoledne »
A zase mi tu chybí ten smajlík...  ;D

Votroubku, měl bys pořádně číst příspěvky (ano, vědci netuší, jak to funguje, jenom identifikovali valepotriáty, které stimulují produkci kyseliny gama-aminomáselné, která je zodpovědná za kvalitní hluboký spánek... bylinkáři před sto lety byli se znalostmi jistě dál  :D ). Taky bys měl pořádně číst, co sem lidi píšou, a taky si zkusit vzpomenout, co psali v minulosti. Tyhle debaty tu už proběhly a pro mě je opravdu ztráta času to zase znova psát. Zase překrucuješ a píšeš nesmysly. Kdepak jsem psala, že "věřím jenom vědě"?  ::) ... bóže to je furt dokola, pořád stejný nesmyslný řeči, bez minimální snahy o pochopení. Na rozdíl od tebe - čerpám vědomosti od předků, ale i ze současných výzkumů, takže ty vědomosti od předků aktualizuju o nové poznatky, na rozdíl od tebe se neuzavírám žádným vědomostem a pak nedoporučuju lidem na léčení jedovaté bejlí (protože to jaksi před sto lety ještě tak úplně nevěděli). To si to opravdu nepamatuješ, nebo se zase snažíš udělat dojem na nově příchozí?  ;)

A co ta fytofarmaka, která jsem na tvoji žádost uvedla...nic? No samozřejmě...  ::)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #10 kdy: Březen 12, 2019, 08:20:55 odpoledne »
přiznávám se, vytvořili jsme s přírodou komplot a snažili jsme se nasrat  vědeckou veřejnost mnoha kličkama. Třebas synergickými účinky látek v bylinkách, nebo mocnou silou mnohých, třebas karotenu, nebo nenapodobitelého chlorofylu... Vše bylo provedeno úkladně a s úmysly vykolejit farmaceutickou lobby.Nezadařilo se, nevadí, budem dál po večerech předčítat dětem vedlejší účinky komerčních kapiček na kašel......Já totiž píšu věrolomně jen nesmysly a pak je musím jako debil řešit s potřebnejma v soukromých zprávách, protože do honu na čarodejnice nechce nikdo dobrovolně vstoupit... a víte proč? Protože jsme totiž úplně....
https://www.youtube.com/watch?v=7NKNkWgHXtQ

SoňaR

  • Host
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #11 kdy: Březen 12, 2019, 10:04:03 odpoledne »
"látky v bylinkách", "karoten" a "chlorofyl"? Jak o tom můžeš něco vědět, když tě nezajímá vědecký výzkum a jeho výsledky?  :D

Zmíněné schválené a běžně užívané léky rostlinného původu pořád nic? Pořád jen řeči o zákazech, farmaceutických lobby, úřednících a bůhvíčem a ono je to přitom trochu jinak.... Víš třeba, že chinin se čím dál víc vyrábí z chininovníku, přestože je možné ho vyrobit i synteticky? Nebo že se pěstují obrovská množství určitého druhu tisu na výrobu léku na léčbu rakoviny vaječníků a že na 1 kg tohoto léku je potřeba kůra z 2,5 tisíce stromů? V současné době jde často příroda a věda ruku v ruce, a bez jednoho z těch dvou by řada účinných léků nevznikla. A ignorovat jedno či druhé je nejen zaslepenost, ale i naprosto nemožné.

PS: kdybys ses, jako už tolikrát, tak zbytečně neopřel proti vědeckému výzkumu, nebylo by zde ani toho tvého "honu na čarodějnice"  ;) ... neboli tys to začal, tak si teď nestěžuj. Mučedníci jsou sice prý oblíbení, ale ono když se něco takového moc opakuje, tak to tak nějak ztrácí účinek.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #12 kdy: Březen 13, 2019, 12:03:25 dopoledne »
Pravdou je, že analytická chemie opravdu pokročila a posunula jak detekční limity přírodních látek tak i možnosti rozluštění jejich struktur a to včetně izomerů.....O tom se bylinkářům nemohlo ani zdát. A je i mnoho poznatků o jejich farmakologických účincích, ale bohužel laická veřejnost se k tomu ve srozumitelné formě moc nedostanou....Ale ono lze přeci docela dobře oboje zkloubit a pokud vím na co heřmánek či majoránka tak proč to nevyzkoušet....mnoho lidí polyká mnoho léků zbytečně. A když není zbytí, tak se sáhne pro moderním antibiotiku x té generace kde x je 4.....
Krásně je to vidět třeba na této přednášce
 www.stefajir.cz/files/RacionalniATB.ppt

Je ale blbost se pouzdřit do znalostí starých bylinkářů a zavírat oči před současnými poznatky. Považuji ovšem za nešťastné, že farmaceutická lobby prosadila zákaz šíření účinků léčivých bylin. Jsou vedeny pouze jako potravinové doplňky bez uvádění širších souvislostí.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #13 kdy: Březen 13, 2019, 10:27:43 dopoledne »
 protože jsme a stránkách preppers, nikoli na stránkách akdemie lékárníků, tak se nebudu přít o moderní vědě, která je mi opravdu vzdálená, ale můžu diskutovat o léčivé moci přírody,bylin životního prostředí a mnoha jiných vlivů. Lékárickou lobby bych ponechal jiným, vzdělanějším a a internetu ošlehanějším.Ale hned jak bude někde místo k nějké diskusi o léčbě emoci bez civilizačních vymožeností, budu schopen přispět.Až nám vytáhnou výzkumníky a lékárny ze zdi, pak můžeme škytat.....

SoňaR

  • Host
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #14 kdy: Březen 13, 2019, 11:32:15 dopoledne »
A není snad jednou ze zásad preppera, že se stále učí? A nebude schopen lépe pomoci ten, který využije nejnovější poznatky, který bude vědět proč, co a jak funguje, který bude znát obsahové látky v rostlinách, jejich vlastnoti a možnosti jejich kombinací i jejich negativa?

Vždyť i Lukca zde využívá k léčbě a prevenci boreliózy jednoho z nejnovějších vědeckých objevů... Však je přece Lukca "chemik / lékárník", takže jistě vědu také uznává, nebo to je taky jinak? Ty sám píšeš o báječném chlorofylu, který byl identifikován teprve na začátku minulého století (vědcem) a následně bylo vědecky zjištěno, jaké má účinky a proč, což teprve poté převzali bylinkáři a mohou to využívat třeba i v době, kdy kleknou lékárny. Sám intenzivně využíváš výsledky vědeckých výzkumů a přitom je hlasitě zavrhuješ. To fakt nechápu. To musí být asi nějaký komunikační šum a třeba někde u piva bychom se pochopili. Jinak tomu opravdu nerozumím.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #15 kdy: Březen 13, 2019, 12:25:41 odpoledne »
než se děti naučí debatovat o filozofii, musejí se naučit číst.Pokud jsme na foru pro přežití, tak bychom měli využít to, co je, nikoli to, co nám poskytne věda v lékárně, nebo za pár let.
Vlastně, já se zajímal jen na oslepnutí, na amputace a rakovinu. Lidské utrpení je veliký démon. A díky všemocné vědě je počet amputací taknějak stejný, počet osleplých  taky, počet cukrovkářů větší a každý třetí, nebo čtvrtý umírá na rakovinu, i když máme nejlepší možné výsledky v léčbě rakoviny.Zlatej  zakázanej gerson....
Ale díky moderní vědě jsme dokázali otrávit většinu vod, všechu půdu, půlku hmyzu jsme  nechali vyhynout a zdravé  dítě je dnes jako zázrak v lurdech.A rezidua škodlivých látek budou v půdě ještě čtvrt století, když je dnes přestanem používat. Že je technologie na vysoké úrovni a mám možnosti v technice jako nikdy dříve nic neznamená v tom, že žijem nějak jinak. A protože není technika ani technologie trvale udržitelná, tak nespadá do mého hledáčku v otázce přežití.Těšínská jablíčka jsou  sice lákavá, ale pokud se chci dozvědět něco nového, podívám se do starých knih...
A když se dnes zeptáte doktora, jesli si můžete ránu vykoupat v heřmánku, nebo řepíku, tak pokrčí rameny, řekne vám, že by to bylo fajn, ale že od něj to nemáte.Takže nemám jediný důvod se klanět lékařské vědě, nedej bože její ochotě řešit cokoli přírodní cestou.
Ale myslím, že jen opakuju to, co jsem psal mnohokráte.Tyhle akademické debaty spolehlivě zavřou hubu každému, kdo by zde chtěl prezentovat svoje osobní zkušenosti s alternativní léčbou....A to mne docela mrzí.

SoňaR

  • Host
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #16 kdy: Březen 13, 2019, 01:11:21 odpoledne »
No, tak k tomu už opravdu nemám co říct. Pokud zde není místo pro nové poznatky a hodláme se zde zabývat pouze sto a více let starými zkušenostmi předků, získávanými metodou "pokus - omyl", tak do debaty o bylinách, léčení apod. už nebudu zasahovat. Vyhráls, Votroubku, můžeš si tu i nadále vést debaty podle svého gusta (byť i na základě těch vědeckých pozatků, které sice využíváš, ale veřejně odmítáš), třeba spolu s Lukcou, která s tebou ve všem souhlasí (byť je to údajně chemik / lékárník a tudíž se vědou, používáním a výrobou i syntetických léků přímo zabývá a očividně z vědeckých výzkumů také čerpá). A tímto oznamuji i ostatním, které zde mé příspěvky odrazovaly, že se nyní mohou směle zapojit. Můžete si nadále psát v medicíně o gersonovi, léčení obou druhů cukrovky bylinkami či o užívání jedovatých bylin, nebudu do toho svými komentáři zasahovat :pa:

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #17 kdy: Březen 16, 2019, 07:51:03 odpoledne »
Dál zasahuj, nic není černobílé a právě takovýma diskusema se všichni, kdo to čtou učí a vyhodnocují plusy a mínusy. Já to teda tak vnímám.
V různých situacích navíc platí různá pravidla.

SoňaR

  • Host
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #18 kdy: Březen 16, 2019, 08:01:25 odpoledne »
Díky. Ještě to tedy zvážím... no třeba se pokusím o trochu jiný přístup, aby to pak nebylo tak vyostřené  :)

SoňaR

  • Host
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #19 kdy: Březen 19, 2019, 08:46:03 dopoledne »

A když se dnes zeptáte doktora, jesli si můžete ránu vykoupat v heřmánku, nebo řepíku, tak pokrčí rameny, řekne vám, že by to bylo fajn, ale že od něj to nemáte.

Tak na základě zcela nové zkušenosti mám v tomto ohledu dobrou zprávu - už ani lékaři se nebojí doporučovat bylinky. Děda byl na drobné operaci a lékař mu doporučil po sundání obvazu omývání řepíkem... a dokonce mu to napsal i do lékařské zprávy.

... no a tak jsem trochu pátrala, jak to s tím "zákazem" užívání rostlinných přípravků či uvádění jejich léčivých účinků doopravdy je... a ono to není vůbec tak žhavé, ja to bylo na některých webech prezentováno.

Našla jsem k tomu i zajímavý článek:

http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/23-eu-poplach-kolem-zakazu-rostlinnych-leku

"Shrnuto podtrženo, nová směrnice snižuje byrokracii a umožňuje zaregistrovaným léčivým prostředkům jejich využití i v ostatních státech EU. Rozhodně tedy neomezuje dostupnost tradičních léčivých přípravků vyráběných z rostlin, které používá až 80 % světové populace."

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: OT z Lymská nemoc - Borelioza a její koinfekce
« Odpověď #20 kdy: Březen 19, 2019, 01:07:44 odpoledne »
to je v pořádku, je třeba rozlišovat termín LÉK a PODPŮRNÝ PROSTŘEDEK.
A tak abychm neslovíčkařili a nemotali se jako vítr v bedně, je třeba si určit, na které židli chceme sedět. Pokud na té legální, pak musíme respektovat zákony.....
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2007-378#cast9
A pokud nelegální,pak se tomu můžeme smát, protože....účel světí prostředky.
A to je ono.