Autor Téma: Jak se stát malopěstitelem  (Přečteno 347 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Jak se stát malopěstitelem
« kdy: Březen 12, 2019, 09:43:55 dopoledne »
Jak se stát malopěstitelem

Žijete ve městě a sníte o tom, že se odstěhujete na vesnici a budete se živit pěstováním zeleniny či bylinek? Plánujete a studujete různé materiály o zahrádkaření? Proč si to nevyzkoušet a zároveň si i něco nevydělat? Nebo alespoň získat zpět finanční prostředky na pokrytí vlatních nákladů, např. na cestu na zahradu.. Nabízíme prostor, kde si můžete vyzkoušet, jaké to je být malopěstitelem, který si přivydělává prodejem zeleniny.

Bohužel mnoho lidí žijících ve městě se dál, než jen ke snění, nedostane. A to je velká škoda. Přitom město má proti vesnici jednu zásadní výhodu - je plné lidí. Zatímco ve vesnici si těžko vytvoříte síť odběratelů, ve městě je to snadné. Většinou stačí jen obejít pár okolních bytových domů a máte založeno na vaši první KPZ.

Pro začátek si můžete sehnat zahrádku v zahrádkářské kolonii. Není to sice úplně jednoduché, ale jde to. Budete si tam pěstovat bylinky, ředkvičky, prostě takovou zeleninu, která se dá snadno vypěstovat. Zkontaktujete nějakého farmáře a domluvíte se, že jste koordinátor KPZ a budete od něj odebírat bedýnky za provizi. Vy svým odběratelům vysvětlíte, že část bedýnky je od farmáře a část od Vás. Pak bude jen na Vás kolik si vypěstujete na zahrádce. Většinou na 300m2 záhonů (400m2 zahrada) vypěstujete zeleninu v hodnotě 20-30tisíc. Kč. Je to snadné, je je potřeba udělat ten první krok. A s tím Vám pomůžeme my.

Nejprve radou:
Zkontaktujete místní KPZky (pokud nějaké v okolí máte) a požádáte je o kontakty na jejich farmáře, nebo pujdete na farmářský trh a oslovíte farmáře tam. Musíte zjístit: 2. jestli jsou schopni a ochotni kompletovat bedýnky nebo alespoň dodávat zeleninu, 2. jaké množství (pro kolik odběratelů), 3. co pěstují a jaká bude cena, 4. jak často by mohli dodávku uskutečnit. Když tohle zjístite, tak můžete dát inzerát do lokálních skupin na facebooku. Dále můžete napsat místním KPZkám, že pokud maji plnou kapacitu , tak jestli můžou lidi posílat k Vám. Pak Vás čeká tisknutí letáčků a jejich roznos v okolí do schránek. Nelepte je na vchodové dveře, protože to nikdo nemá rád. Dělejte to postupně, protože domlouvání se a scházení s lidmi je dost vyčerpávající. Připravte se na to, že budete totéž vysvětlovat stále dokola mnoha lidem. Proto je dobré mít už předem výše uvedené informace od "vašeho" farmáře. Pokud vytvoříte fungující KPZku, tak tím farmáře motivujete, aby Vám pronajmul nějaký pozemek. Tam si budete pěstovat a učit se. Pokud uvidí, že s farmařením to myslíte vážně, tak Vám může pomoct sehnat v okolí další pozemek a zázemí. Chytrý farmář nevidí v jiném farmáři konkurenci, ale spolupracovníka, protože spolupráce s Vámi mu vydělá peníze. Možná se časem změní situace, ale dnes není problém prodat zeleninu, problém je nedostatek lidí.

Kromě rady pomůžeme i reálně:
Nabízíme zadarmo malé pozemky na pěstování zeleniny.  Jedinou podmínkou je, že vrátíte 4xkrát více organického materiálu než jste odnesli. A nesmíte používat žádnou chemii. Zde se můžete učit, experimentovat, zkoušet, která zelenina se nejvíc vyplatí, na co se máte zaměřit. Poskytneme vám i kontakt na místního farmáře, který dělá bedýnky. Jezdí trasu Čáslav, Kolín, Kutná hora, Praha. Máme tu členy, kteří sem jezdí pravidelně třeba z Prahy, takže je možné se domluvit i na sdílené dopravě. Z Čáslavi se sem dostane autobusem nebo Vás přiveze nějaký člen, který tu zrovna bude. Nebo si u jednoho člena v Čáslavi můžete půjčit kolo.
Pohlídáme zeleninu i brojlery. Pokud bude potřeba, tak zalijeme. Máme mobil s foťákem, tak vám aktuální situaci na záhonech vyfotím. Pomůžeme i sklidit a připravit na prodej. Jen neplejeme záhony. Nemusíte tedy jezdit každý týden.

Hledali jsme všechny důvody, proč někdo nemůže být pěstitelem a přivydělávat si tím. Všechny překážky jsme odstranili kromě toho, že je někdo finančně negramotný a fyzicky postižený.

Co z toho máme? Věříme, že jeden ze smyslu KPZ je spolupráce i mezi ostatními KPZ, že je důležitá vzájemná pomoc a rada při budování nových KPZ. Také už nás nebaví podepisovat petice a sdílet a nadávat nad články jak se devastuje zemědělská půda atd. Věnujeme energii na podporu začínajících pěstitelů. Stojí nás to energii, ale když už nenadáváme na facebooku, tak máme času dost.

Zní to jednoduše, ale není to jednoduché. Pokud se Vám nepodaří sehnat ve městě 20 lidí jako odběratelé a udržet, tak nemá smysl, abys chtěl se živit jako pěstitel. Čeká Vás pěstování, kde se objeví dřepčík nebo něco jiného a o část úrody přijdete. A pokud budete chtít pěstovat rostliny citlivé na teplotu a mít zeleninu dřív, tak musíte mít skleníky atd. A jezdit každý den na trh je ekonomicky dost nevýhodné, když existují KPZky. Proč stát na trhu, když můžete dělat na poli a generovat zisk.

moje definice:
Farmář - člověk převážně živící se pěstování a chovem. Má stálý odbyt a má už vybudovanou farmu.
Pěstitel- člověk snažící se živit pěstováním a chovem. Vytváří si odbyt a buduje svou farmu.
Zemědělec - na rozdíl od farmáře se věnuje jen monokultuře, nemá stálé zákazníky (KPZ) a nepěstuje zeleninu.