Autor Téma: Ekologie nebo zdraví?  (Přečteno 324 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Ekologie nebo zdraví?
« kdy: Únor 11, 2019, 12:17:29 odpoledne »
Ekologie nebo zdraví?
U potravin je to jasné. Nebudu jíst jídlo, které je určené k vyhození, abych snížil plýtvání potravin a tím byl ekologický. Vypěstovat si jídlo je velmi snadné a plýtvání jídlem je jen velký strašák.

Ale u oblečení si lámu hlavu. Žijeme v době, kdy si může člověk skoro zadarmo pořídit oblečení z druhé ruky na celý život. Tak může minimalizovat ekologickou stopu skoro na nulu u oblečení. Háček to má, že to oblečení nebylo vyrobeno ekologicky, tak obsahuje těžké kovy a nějakou chemii.  Tak jít a mít oblečení z druhé ruky nebo kupovat nové eko oblečení?

Kompromis mít ekologické zdravoně nezávadné oblečení z druhé ruky je zatim nereálné. A vypadá to, že i ereálné v budoucnosti.


konec

  • Host
Re: Ekologie nebo zdraví?
« Odpověď #1 kdy: Listopad 23, 2020, 12:54:10 dopoledne »
Souhlasím: Zdraví je důležitější, než ekologie. Ano, jídlo je potřeba vyhodit, když je zkažené nebo nekvalitní. Ano, je to plýtvání jídlem, ale když někde stojí jabloň a nikdo nesklidí jablka a jablka shnijí (děje se každý rok), tak je to také plýtvání jídlem. Člověk by neměl plýtvání čímkoliv nijak prožívat.
Ekonomicky: Pokud je něco levné (nebo to snadno vyprodukuji), tak bych tím měl plýtvat. Šetřit bych měl něčím, co je drahé.

Kupovat oblečení z druhé ruky je z principu primitivní, pokud nejsi bezdomovec, který nemá na výběr, a beztak mu hadry brzy zplesnivý, protože spává venku v dešti. 
Některé krávy si kupují oblečení ze sekáče jen proto, aby mohli každý den chodit v jiných šatech a předvádět jinou módu.
Cizí hadry jsou ušpiněné od cizích lidí a z principu je lepší chodit stále v tom samém oblečení, než trapný sekáč.

Vzhledem k tomu, že v dnešní době je oblečení všeobecně levné, tak sekáč ztrácí svůj význam zcela.
Daleko více peněz lid utratí za předražené bydlení a za to, že potřebuje stůj co stůj každý den žrát maso, které je a vždy bylo drahé.

Samozřejmě bych dal vždy přednost zdravotně nezávadnému oblečení,  když mám tu možnost.
A pokud jsem chudý a nebo chci být co nejvíce ekologický, tak to vyřeším tak, že budu oblečení nosit až do úplného roztrhání, nebo ještě lépe, budu oblečení průběžně zašívat, pokud se někde začně trhat. Samozřejmě ne každý je švadlena, ne každý to umí / ne každý je zručný, ne každý má šicí stroj, ne každého to baví. A samozřejmě to zašívání sebere nějaký čas. Právník si nikdy nic nebude zašívat, protože jeho čas je drahý. Pokud budu brát za každý minutu své práce tisíc korun, tak se nebudu obtěžovat tím, že bych si sám zašíval triko. Ale pokud by mi záleželo na ekologii, tak zaplatím nějaké holce, aby mi to zašila ona.