Autor Téma: Spání v iglů  (Přečteno 389 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Spání v iglů
« kdy: Prosinec 05, 2018, 02:45:16 odpoledne »
Našel jsem http://iglou.cz .
Tady článek
https://ostrava.idnes.cz/iglu-bezdomovec-nocleharna-projekt-teplo-f1b-/ostrava-zpravy.aspx?c=A181129_122438_ostrava-zpravy_woj&fbclid=IwAR3KveeTqY7GUnAw3ZZ1KhY9SR5YRdy16o4voniT1pDh8LKS0XLVaJdSJrY

Vypadáto, že jsem našel řešení jak neumrznout.

Budu muset zjistit(zjistuji):
1,Čím lepíte hlinikovou folie nebo je to samolepící folie?
2, Při lezení do iglů a pak omývání folie nedochazí poškození?
3,Pokud budete venku -5 stupnu, tak jaká teplota asi bude v iglů?
4, Při vydechování se dostává do prostoru pára, která kondenzuje na stěnách? Nezvyšuje se tím vlhkost vzduchu(hůř se dýchá) a neobjevují se plísně? A neni oblečení vlhké?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Spání v iglů
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 05, 2018, 05:32:19 odpoledne »
Tak to je zajímavý projekt...
Nevím, kde bych sehnal ty polyethylenové desky, ale snadno by se dala postavit krabice z polyuretanových desek, co se používají k zateplování základových desek....skládal bych to na "zámky" podobně jako se skládají desky při zateplování budov. Pokud použiješ 10-15 cm sílu máš tepelný odpor cca R= 2,9 -4,3 neboli ztácíš asi 0,22-0,34W/mK. Takže pokud si z toho postavíš krabici, jejíž rohy zpevníš třeba úhelníkem a stáhneš to k tobě gumolanem nebo to slepíš, máš absolutně vynikájící úkryt proti větru, který má minimální tepelnou kapacitu a izoluje velice slušně...jsi schopen jej svými 70 -100W metabolického tepla vytopit. Pokud stěny polepíš např silnějším alobalem nebo použiješ nějakou polyethylenovou folii s hliníkovou vrstvou jako parozábranu třeba Guttafol Alu nebo něco takového (můžeš použít třeba tu oboustraně lepící pásku nebo vodu ředitelný disperkol) snížíš si ztráty ještě o odraženou sálavou složku tepla. na podlahu ji můžeš dát klidně dvojitě...pokud se poškodí, snadno ji vyměníš nebo nahradíš. nebo na podlahu dej nějakou krycí rohož...ale pak zase ztrácí smysl ta reflexní vrstva.

Ale musíš si v té krabici udělat otvor naq výměnu vzduchu, jednak kvůli kyslíku a jednak pro odvod vlhkosti. Protože tuhle parotěsnou krabici budeš muset pravidelně ventilovat, jinak se tam doslova zapaříš a zadusíš...stěny budou teplé a povrchová teplota při -5oC určitě nebude taková, aby ti tam namrzala vlhkost z dechu a potu, ale muže ti tam kondenzovat voda a stékat po stěnách....takže větrat malým otvorm a nepřetržitě bude nutnost....malý otvor je třeba 50-100cm2 pro osobu. A nedělal bych to zbytečně velké, protože pokud v tom nechcech topit svíčkama, musíš si to vytopit jen svým teplem...tedypokud neplánuješ ještě přítulnou společnost, to se potom vytápí pochopitelně lépe a radostněji  ;).



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Spání v iglů
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 05, 2018, 10:31:19 odpoledne »
Dostal jsem odpověd od tvůrců projektu:
Citace
1) Hliníková folie mezi deskami je nažehlená. Pokud myslíte hliníkovou folii uvnitř Iglou, v tom případě to již takto dostáváme od dodavatele, dle našich požadavků.
2) Doporučujeme omývání vapkou nikoliv kartáčem či něčím, co by mohlo folii nějak poškodit
3)Uvnitř iglou je vždy +15-18C oproti venkovní teplotě - to znamená, že v případě, že je venku -5C, vnitřek iglou si člověk vyhřeje na +10 až 12C
4) Nemusíte se bát - Iglou jsme sami testovali a žádná vlhkost se na stěnách kondenzuje.

Uvidim jestli dokážu to realizovat. S tím by se vyřešil jeden ze základních problému žití v PA. Vím, že většina je přesvěčena, že si v zimě budou topit a mít 22 stupnů nebo si půjdou krást dřevo, ale já nejsem toho názoru. Myslím si, že bude problém s teplem.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Spání v iglů
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 05, 2018, 10:32:59 odpoledne »
Díky MaunaKea za informace.Hlavně název toho hliníku. Pomůže mi to realizaci.