Autor Téma: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?  (Přečteno 3165 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« kdy: Prosinec 01, 2018, 09:38:19 odpoledne »
Jak se zachovaji majitelé bytů a bytová družstva v ekonomické krizi vůci nájemníků? Nechaji je žít v bytech nebo je vyhodí na ulici a byty nechaji prázdné? Počítám, že nájemníci nebudou mít na nájem.

Může stát poručit majitelům, aby měli nájemníky zadarmo v bytech?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 02, 2018, 10:51:00 dopoledne »
krize už byla a nikdo nenechal nikoho bydlet zadarmo.Když nemáš na bydlení, potom nebydli a běž a ubytovnu, nebo podobné instituce.Žijeme v kapitalismu, takže s tím musí každý počítat.Můžeme jen to, nač máme peníze, ani o kousek navíc.Máme sice ofiko jen asi půl milionu bezdomovců, ale kdyby se přihlásili i ti, co bydlí z donucení s rodiči, byl by jich milion jako prd.Mám pár nájemníků a platit za ně nebudu, to ani omylem..

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7545
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 02, 2018, 01:36:05 odpoledne »
Toto je zaujímavá téma. Mohol by si ju hodiť na verejné fórum niekde do "prežití v meste".

Na kríze zarobia bohatý a chudobný sa zadĺžia. Vela ludí bez práce sa uskromní a z podnájmu odídu späť, napríklad k rodičom či priatelom.
Takže ja predpokladám, že banky a majitelia nehnutelností nevyhodia všetkých nájomníkov a úverárov. Akurát im bude nabiehať dlh a úroky. Po skončení krízy tak budú ludia, ktorý budú ochotný dlhy splácať.
Samozrejme základné poplatky za plyn, vodu, elektriku bude treba zaplatiť...
V opačnom prípade prázdny byt schátra a bude nezárobkový aj dlho po kríze, keďže ludia pôjdu dlhší čas na úsporný režim.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 02, 2018, 05:35:14 odpoledne »
Myslím, že stát může všechno. Už to tady i bylo, když nájemci hospodařily zadarmo na našich polích. Nebo ve zkonfiskovaných vilách bydleli nájemníci za pár korun.
Prostě vznikne zákon a zdravý rozum je v ....  P:-/

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 02, 2018, 11:27:50 odpoledne »
Ta otázka je zcela nesmyslná, stejně jako ta diskuze pod ní.

V praxi ekonomické krize se sice propadla cena nemovitostí, ale neklesly ceny nájmů. Paradoxně poptávka po nájmech vzrostla. Lidé obecně přišli o dům, ale v praxi to znamenalo, že přišli zpravidla o dům, který "byl nad jejich poměry". Jinak řečeno, z domu na předměstí se museli stěhovat do paneláku na sídlišti. Klesla jejich životní úroveň.

Lidé, kteří "bydleli v panelácích", pak nebyli vyhozeni z bytu, ale zpravidla to řešili tak, že se buď sestěhovali rodiny do jednoho bytu, který ve více lidech utáhli, nebo typicky "pronajali jeden pokoj". Lidé v malých bytech tyto většinou "v pohodě utáhli a krize se jich nedotkla". V neposlední řadě, ti "nejchudší lidé v nájmech", opustili lokalitu a přestěhovali se do "levnějších čtvrtí".

Navíc zcela ignorujete "nové generace" a jejich "tendenci fungovat ve sdílené ekonomice". Jinak řečeno způsoby života se mění. Například znám případ tří párů, kteří žijí v jednom domě za městem. Vyhovuje jim to, protože v jednom kuse jsou v práci, nebo "na cestách po světě" a reálně má ta která dvojice dům mnohdy po určitou dobu "jen pro sebe". Samozřejmě, všichni mluví o tom, že je to ekonomicky výhodné a umožní jim to efektivněji šetřit na vlastní bydlení. Reálně "vše utratí za život" a protože ten objekt v podstatě "jen vybydlují", je pravděpodobné, že "nedojdou nikam" - ale vzhledem k tomu, že přemýšlí "jinak" - z našeho pohledu nepřemýšlí - tak je to jedno.


Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 03, 2018, 09:35:59 dopoledne »
Loki
diskusia na tuto temu je podla teba nezmyselna,ale dokazal si o tom napisat dost.a v podstate to iste co diskutujuci nad tebou  "omg"
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 03, 2018, 09:47:17 dopoledne »
Loki ta otázka je principiálně důležitá. A položím i jinou podobnou....Jak dopadnou sociálně, zdravotně, mentálně či jinak hendicapovaní uprostřed ekonomické krize? Tvá odpověď je smysluplná a vypadá racionálně pouze za předpokladu, že většina lidí se bude chovat racionálně, sníží své výdaje, prodají nemovitosti, které neutáhnou a ustaví se jiná rovnováha na nižší životní úrovni, kde budou ale platit tradiční pravidla společnosti....nezhroutí se trhy, nevypukne hyperinflace, neztratí důvěru politická reprezentace, nerozpadne se právní a bezpečnostní systém a nevypuknou rozsáhlé občanské nepokoje a ozbrojené konflikty....Jenže kolik lidí se uprostřed ranu na banky chová racionálně? Když mi dnes exekutor půjde zabavit obydlí, vím že nemá cenu se bránit, má na své straně policii, soudy, politiky....Ale když ta situace postihne naráz statísíce lidí a ti si řeknou, že nevěří systému, který toto dopustil a budou se bránit, nastane problém. A ti lidé mají rodinné příslušníky u policie, armády,....a pokud měli práci, platili daně i ty hypotéky, budovali kariéry, šidili rodiny, vztahy ve prospěch materiálního blahobytu a konzumu.

Jenže zkusme si představit, že ekonomická krize se rozšíří bleskurychle a postihne většinu obyvatel "ekonomicky smýšlejícího obyvatelstva". Již dnes můžeme vidět veliký problém u lidí s exekucemi, kteří se vyhýbají legální práci, protože se jim prostě nevyplatí dělat a živit "amorální exekutory". Mnoho exekutoru bylo při výkonu povoláni přímo či nepřímo napadeno a rozhodně nepůjde v době krize o úctyhodné povolání. Žijeme ve společnosti, kde pojetí právní společnosti a nezpochybnitelných autorit je neustále napadáno a znevažováno. Pokud většinu obyvatel postihne existenční nejistota (ztráta obydlí, bezpečí, nedostatek či drahota důležitých léků....) může být rychle zpochybněna samotná existence právního státu....nesplnil své povinnosti vůči svým občanům neposkytl jim bezpečí, státní orgány je vyhání z domovů nebo se alespoň zastávají soukromých exekutorů, kteří podnikají s lidskou bídou (nechtěl bych být v krizi při rabování exekutorem o kterém to mnoho lidí ví....), holobytů je nedostatek, politická reprezentace je naprosto nedůvěryhodná, církev pro absolutní většinu lidí nenabízí použitelnou duchovní hodnotu...Teď nemám na mysli spekulanty na burzách, kteří si myslí, jak jsou inteligentní ani pár desítek tisíc "úspěšných" podnikatelů.....teď mám na mysli těch pár milionů lidí, kteří denodenně mohou vidět, jaká je denodenní realita. Oni chodí do práce, platí daně, ti "úspěšní" často rozvedení a bezdětní obětovali vztahy, rodiny pro svou kariéru, uvěřili systému, bankám, politikům, že si mohou pořídit vlasní dům či byt a teď budou přicházet o práci, byt, existenci a smysl života založeném na materialistické konzumaci statků pocházejících z blahobytných časů. Smyslem jejich života jsou peníze a společenská prestiž a to kolikrát a kam jezdí na dovolenou, což v době krize nebude vyvolávat obdiv, ale pouze zášť těch "neúspěšných". A toto může rychle přerůst ve velice silné občanské nepokoje. Pokud jsi na smrt nemocný a pokud ztratíš víru ve spravedlnost a sociální cítění, vězení se můžeš smát. Pokud ztratíš smysl života, můžeš spáchat sebevraždu nebo se systému mstít za skutečné i domnělé křivdy, které na tobě a tvých bližných napáchal....a komu budeš dávat vinu? Říká se sice, že Češi si nechají líbit vše a že jsme nebojovný národ....ale i toto může být pouhopouhá iluze, protože křivd a agrese je v lidech nahromaděno hodně. Díky globalizaci se příští krize dotkne celého  ekonomického světa a může být dlouhodobá. Nemám potuchy, jak to může ustát EU jako celek a obávám se i možnosti občanských válek na úrovni jednotlivých států. Nebude moc civilizovaných míst, kde bude moci v bezvětří přečkat tuto ekonomicko-sociálně-válečně-politickou bouřku....

Takže odpověď na otázku jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi zní:  dobře pokud to ustojí tržní ekonomika, sociální síť a právní stát. Pak lze lidem nabídnou levné malé byty za sociální nájem (mame jich přeci dost  ;)), poskytnout jim ubytovny, kde se dosud obchoduje s lidskou bídou a ve velkém se znevažuje se ochota státu platit příspěvek na bydlení a můžeme dát lidem krumpáče a lopaty a poslat je za jídlo a třechu nad hlavou stavět ty dálnice, které za 30 let a proinvestované miliardy nestačila postavit SKANSKA, METROSTAV a spol....

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 03, 2018, 10:29:12 dopoledne »
Mluvím o pořádné ekonomické krizi. To co bylo v roce 2008 nebylo nic (státy se z ní pomocí půjček dostali). Pokud nastane krize, tak stát začne škrtat, aby měl co nejmenší schodek. Stát teď doplácí nájem u lidí, kteří maji malý příjem. Pokud se zvedne nezaměstnanost na 20 procent, tak stát to nezvládne.

To, že lidi se uskromní a sestěhují se do jednoho bytu atd. je reálné jen u malého procenta. Většina bude doufat v zázrak a až pak spadnou na dno s dluhy, tak stejně se neuskromní. Půjdou volit stranu, která slíbí znárodnování atd.

Já počítám, že stát se to bude snažít vyřešit nějak tak, aby masa lidí byla spokojena, protože by mohli čekat demostrace.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 03, 2018, 11:33:03 dopoledne »
Obávám se, že zdaleka nejde jen o nějaké demonstrace. Až krize udeří bude to rychlé. Banky sáhnou na zástavy (budou se chovat racionálně a chtít minimalizovat své ztráty), ceny nemovitostí spadnou protože jsou cca o 30% nadhodnocené (nikdo nebude stát o něco, čeho bude najednou nasdbytek za dnešní ceny) a bude chvíli trvat než se ustaví rovnováha. Exekutoři si ale budou chtít vydělat...jsou to podnikatelé a otevře se jim obrovský trh vymahatelných pohledávek (jejich efektivita je ve srovnáním s cenou jejich služeb naprosto zoufala a i státní sektor často nechává nasrůst pohledávky na nesmyslnou výši...chce vydělat na úkor lidí, kteří často ani netuší, že něco dluží). Stejně rychle se začnou bouřit ti nezaměstnaní....krize sem naplno pronikne za pár měsíců od vypuknutí kdekoliv a nedej bože přímo v EU. A bohužel když vidím rychlost prosazování zákonů v míru a pohodě a nejednotnost a zájmy vlády a opozice....nedělám si iluzem že bude čas. Naopak je reálná hrozba volání po silné ruce, vůdci národa, který to "vyřeší" a pomůže si třeba vyhlášením vyjímečného stavu, aby mocenské složky získali legitimně vyšší pravomoce. A od vyjímečného stavu je v demoralizované rozvrácené a nejednotné společnosti jen krůček k nepokojům...Bohužel nikde nevidím ani náznak, že by si toto riziko naši představitelé uvědomovali a snažili se nastolit sociální smír a připravit se na blížící se nevyhnutelnou krizi.

Nalim

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 03, 2018, 01:56:04 odpoledne »
Chování bank i mocenských struktur těžko předjímat, záleželo by na hloubce a délce krize. Samozřejmě by byla snaha zachovat status quo, ale kam až by "se" to zvládalo, těžko dnes odhadovat.
Vezměme příklad: mám splacenou dejme tomu půlku hypotéky, banka mě vyzve k dozajištění. Nezvládnu, takže barák, co stejně patří bance, jí bude patřit de iure i de facto. Prodá jej za zbývající půlku splátek, na což se kupec určitě najde. Banka je na svém, já v pr.eli. Já si nemyslím, že by tohle bylo nereálné, až by doba k tomu "dozrála".

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 03, 2018, 02:26:31 odpoledne »
Banky mohou doufat, že je stát podrží, protože je tu jakýsi precedents z minula. Jenže jedna věc je víra a druhá reálné možnosti. Naše banky jsou prý vcelku stabilní a prý do 100 000 Eur poskytují 90% jištění vkladů....Jenže jak na tom jsou jejich centrály v EU??? A má otázka je z čeho se tyto peníze vezmou pokud by si je střadatelé chtěli vybrat a řekněme splatit jistiny hypoték/půjčí rodiče, známí a kamarádi...). Podle mě by to vedlo z zablokování nebo velkému omezení výběrů peněz...podobně jako v Řecku. Tak velkými rezervami totiž banky nedisponují a uvolnění takového přílivu peněz jako reálného oběživa by dlouhodobě představovalo spíš velký problém....nyní stát vydává dluhopisy, které po 6 letech držení prakticky nepokryjí reálnou inflaci a vsází na vlastenectví hrdých Čechů a na ochotu směnit jedny potištěné papírky za jiné....na 6 let si půjčuje zdarma, má totiž v ruce ČNB, která stanovuje úrokové míry a ovlivňuje inflační politiku. Uvidíme, jakou důvěru mají občané v tuto emisi. Kalouskovi korunové dluhopisy naprosto účelně využil pan Babiš společně s jinými k daňové optimalizaci zisků, což se nyní jaksi nekoná. Ale ještě k těm bankám....ČNB nemůže krýt ani 4 největší banky najednou....zákon zachování prostě platí....a pokud by se to  stalo uprostřed celosvětového ekonomického průšvihu, ani pomoc ze zahraničí jako v případě řecka by nebyla reálná....Jediné štěstí dosud je, že nás od EU ekonomiky odděluje naše národní měna a tu může devalvovat či revalvovat naše ČNB....

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 03, 2018, 02:27:50 odpoledne »
Nalime... Chování bank předjímat lze. Stačí si uvědomit, že banky nemají jenom pohledávky, ale také nemalé závazky, které musí plnit. A na jejich zajištění potřebují, aby někdo plnil ty pohledávky. Jinak řečeno - banka není charita a pokoušet se zavést do bank cosi jako sociální systém nefunguje (viz hypoteční krize v USA, která spustila celosvětovou ekonomickou krizi). Takže banky neplatičům tu nemovitost zabaví a následně se jí budou snažit prodat. A samozřejmě to přispěje k snížení cen nemovitostí, pokud takových "operací" bude dostatečné množství. Nebylo by to poprvé, co by k tomu došlo.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 03, 2018, 02:30:44 odpoledne »
Banky mohou doufat, že je stát podrží, protože je tu jakýsi precedents z minula. Jenže jedna věc je víra a druhá reálné možnosti.

To si banka Lehman Brothers myslela taky, že ji stát podrží... jak tomu bylo v podobých případech v minulosti...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 03, 2018, 02:48:29 odpoledne »
Bohužel vše je jednou poprvé....Nejsem ekonom, ale vidím, že bankovní sektor se chová jako netlumený oscilátor....příčiny jedné krize ještě nejsou odstraněny /pouze vlitím nekrytých peněz se zlevní úvěry a oživí dočasně poptávka po často zbytném zboží a potřebách). Výrobní kapacity a infrastruktura spíše stgnují, podobně jako poptávka (já prostě 5 aut a 2 RD nepotřebuji a další údržba a nahrazování swpotřebního zboží se jeví s rostoucím počtem výrobků jako úmorné, nepohodlné a život omezující...tudy již cesta příliš nevede). A dluhy rostou, schovávají se do rostoucích cen akcií a finančních derivátů...jenže cejich cenu určuje z velké části pouhopouhá víra, nikoliv reálná hodnota. A než se ustaví nová rovnováha, bude cena klesat a to dramaticky. Jak by mohl toto stát v hromadném měřítku ustát, aniž by vyhlásil státní bankrot a masově devalvoval - znehodnotil peníze? Jak říkám nejsem ekonom a rád se o možnostech a mírných řešeních  nechám poučit...Dnešní dluhy jsou vyšší nežli ty v roce 2008. A pokud se neodstraní příčina budou se zákonitě opakovat důsledky, až jednou ty dluhy ekonomiku globálně položí....celosvětový ekonomický bankrot....i ten by byl poprvé....Jen neumím domyslet důsledky takového kolapsu. Pokud by pacient= lidstvo přežilo, měly by být ozdravné....Ale mnozí lidé ztrátu majetku či moci neunesou....jak se budou chovat státy?

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 03, 2018, 03:39:28 odpoledne »
Jak jsem řekl, je to v podstatě "teoretizovní coby kdyby", což je v pořádku, kdyby ovšem ono coby nenabývalo "extrémních hodnot".

Jak pořádná ekonomická krize? Kde je ten zlom, kdy už to je "pořádná krize", aby chudáci sociálně, zdravotně, mentálně či jinak hendicapovaní uprostřed ekonomické krize to "šeredně odskákali"?

Pokud potřebujete referenci o prakticky kompletně zhorouceném systému, kdy stát drží pohromadě jen represivní složky, tak se stačí podívat na Venezuelu. Nebo máte pocit, že to není dostatečně velká krize, proti níž je Argentina procházka růžovým sadem? Řecko a jejich run na banky pak je oproti tomu úplná pohoda.

Ale světe div se, lidé tam se pořád chovají "racionálně" - nepožírají se, ani nic podobného. Snaží se přečkat zlé časy, jak to jen jde. Dokonce se tam starají jeden o druhého a mentálně postižené a sociálně slabé opravdu nahází z útesů do moře. Ale zato spousta lidí funguje přesně, jak jsem popsal. Rodiny se sestěhovaly, lidé se uskromnili atd.

V době krize banka opravdu nemá zájem "zlikvidovat své klienty". Všechny banky, pokud opravdu nezkrachovaly, tak se primárně vždycky snaží krizi přežít - a to opravdu nejde na účet klientů. Jejich primárním cílem je se dohodnout, klienti jsou totiž jejich aktiva. To, oč banky bojují (mezi sebou), jsou především klienti, nikoli peníze nebo nemovitosti - zjednodušeně řečeno. Ty exekuce, které tady někdo zmiňuje - tam je dobré si uvědomit, že drtivá většina je z úvěrů jiného typu, než je hypotéka (a tam jde převážně o důsledky rozvodů). U firem jsou to půjčky "na provoz" a u lidí, když pomineme ten zlomek, co reálně nevyjdou s živobytím, tak se jedná v drtivé většině o nesplacené spotřebitelské úvěry a ke všemu ještě "nebankovní". Jinak řečeno, ty "obavy z bank", "vlastníků nemovistostí" atd atd, jsou ok, ale musí to být v jakési přiměřené míře.

Vykreslovat iracionální scénáře a stavět na nich prepperskou strategii je naprosto kontraproduktivní. Proto říkám, že tahle diskuze je v podstatě nesmyslná, jakkoli je v "černočerném scénáři"...

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 03, 2018, 04:05:52 odpoledne »
Vykreslovat iracionální scénáře a stavět na nich prepperskou strategii je naprosto kontraproduktivní.
Jakou strategii stavět? Byla to otázka.

Každý prepper ví jestli jeho práce bude ohrožena v ekonomické krizi a jestli tedy bude mít příjem na placení nájemného.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #16 kdy: Prosinec 03, 2018, 04:27:34 odpoledne »
Loki vycházíš pouze z toho, co tu již bylo. A jako staří generálové se připravuješ na minulou válku, poučen z jejich důsledků, aniž bys bral v potaz reálnou situaci. Naprosto to chápu, protože Titanic se potápěl a lidé na palubách se stále smáli, zatímco ti v podpalubí zamčeni mřížemi se již topili. Věřili totiž marketingovým kecům o jeho nepotopitelnosti a popírali uznat, že s matematickou jistotou půjdou ke dnu, jakmile loď ztratí vztlak. Odmítal si to připustit i jeho majitel Ismay, kapitán Smith a realitu v mžiku pochopil jen konstuktér Andrews. Lidé se vždy chytají nadějí, ať jsou jakékoliv. Prostě potřebujeme věřit, že to bude v pořádku, brnkačka a v pohodě. Venezuela v pohodě není a ani ti hendicapovaní moc v pohodě nejsou, což lze dohledat. A je tu i příslušné vlákno. Já raději vždy počítám s horším scénářem a nechávám se přijemně překvapit. A rád se nechám přijemně překvapit i nyní. Původní smysl a účel bank, totiž zprostředkování úvěrů na základě alokace krytých peněz střadatelů, dnes již poněkud opadl. Dnes je hlavním posláním bank emitování bezhotovostních, tedy nikdy nevytištěných a ničím nekrytých peněz, a jejich uvádění do oběhu pomocí bezhotovostních převodů. A jelikož zde nejsou žádná omezení fyzická...třeba omezení množstvím zlata nebo jiné hmotné komodity, lze do oběhu nalít naprosto nepřiměřené množství peněz a vytvářet tak umělý finanční tok. Protože peníze musí proudit. Máš pravdu, že klienti bank jsou jejich aktivum....Banky potřebují jejich účty, aby transfery mohly probíhat a jejich víru v bankovní systém. Protože současná podoba ekonomiky se stala v podstatě novodobým náboženstvím. A náboženství potřebuje věřící - klienty. V tomto naprosto souhlasím se Sedláčkem. Biliony na účtech ekonomiku netvoří. Paradoxně prvotní smysl peněz, totiž sloužit jako směnný ekvivalent při směně zboží, dnes již plní asi z 10%. Vše ostatní jsou pouze spekulační převody, aniž by zboží následovalo tok peněz. Ropa v tankeru je nesčetněkrát koupena a zase prodána, ještě než loď dopluje do portu rafinerie.  Banky drží u moci pouze lidská víra a chtivost. Jako by si lidé neuvědomovali, že žádná sebelepší spekulace hodnoty nevytváří...ano může vytvořit zisk, což ale není to samé. Hodnoty vytváří pouze lidská práce a ty roboty, kteří jednou budou pracovat za nás nejdříve budeme muset vymyslet a sestrojit také my....A pak až se to podaří si budeme muset položit další zajímavou otázku...čím smysluplně naplnit svůj život.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 03, 2018, 04:39:36 odpoledne »
Kalouskovi korunové dluhopisy naprosto účelně využil pan Babiš společně s jinými k daňové optimalizaci zisků, což se nyní jaksi nekoná. ..

Zde by se spise hodilo slovo panem premierem oblibene, a to "naprosto ucelove zneuzil" a zachranila ho pouze zidle ministra financi.

Tak Agrofert se choval racionálně a využil příležitost vytvořenou buď úmyslně nebo z blbosti. A nebyl jediný, jen jako veliký monopol "optimalizoval" velké sumy. Toto by udělal každý chytrý podnikatel a nebylo to trestné. Problém je, když ta firma patří ministrovi nebo premierovi....To si pak zase celá banda "ignorantů", pitomců a závistivců, co v životě "nic nedokázali" včetně investigativních novinářů, musí pokládat hloupé otázky o střetu zájmů, o etice podnikání, či o zneužívání důvěrných informací v obchodním styku....A co si pak mají myslet ti chudáci živnostníci, když jim následně zavedou EET, aby si neulili ani dýško....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #18 kdy: Prosinec 03, 2018, 06:27:24 odpoledne »
Díky za poučení, zpřesnění a doplnění.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #19 kdy: Prosinec 03, 2018, 06:46:18 odpoledne »
Nalime... Chování bank předjímat lze. Stačí si uvědomit, že banky nemají jenom pohledávky, ale také nemalé závazky, které musí plnit. A na jejich zajištění potřebují, aby někdo plnil ty pohledávky. Jinak řečeno - banka není charita a pokoušet se zavést do bank cosi jako sociální systém nefunguje (viz hypoteční krize v USA, která spustila celosvětovou ekonomickou krizi). Takže banky neplatičům tu nemovitost zabaví a následně se jí budou snažit prodat. A samozřejmě to přispěje k snížení cen nemovitostí, pokud takových "operací" bude dostatečné množství. Nebylo by to poprvé, co by k tomu došlo.

Mám pocit že Nalim naráží spíš na poznámku drobným písmem v některých smlouvách že banka má právo požadovat např. dozajištění pokud hodnota zástavy poklesne a to i od těch kdo řádně splácí a neporušují své závazky vůči bance, plus následný prodej pokud nedozajistí i když řádně splácí. Ne na to že někdo splácet přestane ...

Aha, no ale v tom případě je chování bank opět předvídatelné - mají to dokonce ve smlouvě.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 03, 2018, 07:16:25 odpoledne »
MaunaKea - kdyby to nebylo tak smutné, tak bych to bylo i k zasmání. Tak hlavně že jsme se dověděli jaký jsem starý generál, co se připravuje na minulé války  ::)

Pokud chceme použít příměr Titanicu, tak ten se dá transponovat na jednu banku. Jinak řečeno, potopení Titanicu se prakticky nijak nepromítlo do lodního průmyslu, dopravy a vůbec celého odvětví. Respektive, co se promítlo, bylo to, že se "po tom průšvihu kladl větší důraz na kontrolu kvality projektů". To, že se položí banka(y) neznamená, že se "položí obchod". Bankovní průmysl, celé odvětví, je prostě stejně jako jakýkoli průmysl a odvětví náchylný na havárie. Jako když spadne letadlo. Chyba, pilota, chyba konstrukce, počasí... cokoli může zapříčinit pád. Cestující to odskáčou, pokud nemají extra štěstí. Ale nikdo nepřestane kvůli tomu lítat. Ta pozitiva jsou tak velká, že to systém neohrozí - maximálně časem dojde k jeho náhradě za efektivnější. To je celé.

Současná podoba ekonomiky není žádným náboženstvím - o nic více nebo méně, než byla po celou dobu své existence. Obchod byl založen na důvěře v hodnotu zboží odjakživa. Navíc, to, že ropa v tankeru změní několikrát majitele je totéž, jako na městské trhu jedno zboží prošlo třema rukama, než skončilo u čtvrtého. Jen to tržiště je větší a technologie nám umožňuje ty obchody provádět snadněji. Samotné spekulace jsou pak součástí obchodu odjakživa. Stejně jako smlouvání o ceně. Práce má mnoho podob, včetně obchodování. Obchodník je dokonce povolání.... Zbytečné pokračovat.

Jak říkám, tohle spíše do hospody a kdo ví jestli.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 03, 2018, 08:23:27 odpoledne »
1) Popíráš či vědomě bagatelizuješ globální provázanost bank.
2) Popíráš či vědomě bagatelizuješ politické krytí bankovního sektoru, které se děje v míře pro jiné obory nepředstavitelné.
3) Popíráš změnu povahy většiny transakcí. Smlouvání o ceně přeci není spekulace s cenou a ovlivňování akciových trhů účelovým vypouštěním informací za politické asistence. Navíc to zboží představovalo reálnou hmatatelnou hodnotu. Jakou reálnou hmatatelnou hodnotu pro tebe má akcie, když nemůžeš věřit účetním uzávěrkám a výročním zprávám firem....viz příklad superúspěšné energetické a telekomunikační firmy ENRON, jejíž bankrot si jistě většina lidí zde ještě pamatuje ...tuším zima 2002 a na dlažbu šlo přes 20t zaměstnanců ENRONU a pár tisícovekzaměstnanců provázaných firem, které zeštíhlily a přežily..., a dokumentace firmy ENRON pak čistě náhodou vzala za své při kolapsu WTC v září 2001...A pokud by finanční trhy nebyly ovlivňovány, můžeš mi prosím zodpovědět jednoduchou otázku...proč inflace neroste závratným tempem, ačkoliv všechny velké ekonomiky pumpují do oběhu biliony nekrytých peněz....rostla snad úměrně tomu produktivita, rozrostly se výrobní kapacity a objem výroby, stoupla snad úměrně spotřeba a mzdy...ne. Jen cena akcií a finančních derivátů roste a roste...ale čím je prosím pěkně tento růst podložen? Inu přeci vírou....a balíky potištěného papíru.

Ale můžeš se smát a pro mnohé to bude i smutné poznání. O tom totiž není pochyb. Totiž jedno je jisté, přírodní zákony sice můžeš zpochybňovat, ale dříve či později vždy narazíš. Politik ti může lhát, právník tě obalamutí, obchodník tě ošidí...a příroda ti poskytne zpětnou vazbu....a bilance to bude objektivní a neukecatelná ;D. Totiž ta ekonomie je pouhopouhá analýza a vysvětlování jevů při výrobě, distribuci a přerozdělování peněz za zboží a služby....ovšem v uzavřené izolované soustavě s omezenými zdroji a rostoucími počty spotřebitelů. A pokud se podíváme na výsledek tohoto přerozdělování, pak je jasné, že čím dál větší bohatství je vlastněno čím dál menším počtem lidí....ale neděje se to na základě přirozených schopností těchto jedinců, nýbrž na základě uměle vytvořených a spravovaných nástrojů....ekonomik. Jedinec by bez těchto nástrojů nikdy nemohl nashromáždit, spravovat a rozumě využívat takového bohatství, majetek a přeneseně i vliv. Jenže příroda mi říká, že rovnováhu mohu porušovat pouze dodávám-li do systému energii....pokud s tím přestanu z jakéhokoliv důvodu, systém se vrací k přirozené rovnováze. A samotná existence tohoto systému je provázená růstem entropie. A to je prosím přírodní zákon a pravděpodobnost jeho realizace je prosím matematická jistota se kterou nehne ani sebelepší politik, ekonom, právník...stát.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 03, 2018, 08:52:17 odpoledne »
A abych si ještě více zalaškoval, tak energií a krví ekonomiky jsou...v tuto chvíli virtuální peníze kryté pouhopouhou vírou jejich uživatelů. Jejich množství, jelikož mohou a jsou vytvářeny jako virtuální čísla v PC, je prakticky neomezené pokud potrvá víra jejich uživatelů v jejich platnost. Avšak i víra má své meze, že ano. A obtížně se kontroluje. Obzvláště, když hráz jež ji drží začíná prosakovat....A my jsme ve fázi lepení děr v hrázi naší víry ve finanční náboženství. A klidně mě zpochybňuj, rád a pečlivě tvé argumenty zvážím a třeba se i něčemu přiučím. Smutné je, že ekonomue se považuje za vědu...dokonce se za ni dostává nejvyšší vědecké ocenění. Jenže věda má za cíl poznávat a popisovat  reálný svět a snažit se seznámit zbytek lidstva se svými poznatky, jakkoliv jsou omezené, protože i věda má jen omezené nástroje a aplikační možnosti. 

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 04, 2018, 10:27:37 dopoledne »
MaunaKea - no dobře. A kde je v tvém příspěvku nějaký argument?

Globální provázanost bank má navíc své limity. Dalo by se to řekněme přirovnat ke "globální provázanosti automobilek". To, že zkrachuje indická Tata se nijak negativně neodrazí na Śkodovce, právě naopak. To, že se do problémů dostane Nissann, může (a nemusí) ohrozit i Renault. To je celé.

Politické krytí bankovního sektoru je v podstatě na stejné úrovni jako řekněme energetika, nebo třebas právě zmíněný automobilový průmysl. Například USA sanovaly General Motors úplně stejně jako banky. U nás stát aktuálně sanuje doly, stejně jako sanoval IPB.

Transakce jsou transakce. Zboží je zboží. Třebas kryptomněny mají hodnotu vyjádřenou penězi, stejně jako cokoli jiného. To, že si na ně "nemůžeš sáhnout" je irelevantní. Například na "vědomosti" si také sáhnout nemůžeš a přesto "investuješ do vzdělání", tedy kupuješ si ho s výhledem, že "na tom budeš profitovat". To, že některé zboží "nepovažuješ za hodnotné", je ve skutečnosti "jen tvoje perspektiva".

Enron je učebnicovým příkladem podvodného podnikání. Proto také zkrachoval. Lidé stojící za podvody skončili ve vězení, jeden dokonce spáchal sebevraždu. To co neříkáš je, že na základě krachu Enronu vznikl v USA tzv. Sarbanes-Oxley zákon, který upravuje odpovědnost managementu podniků a už není možné aby CEO a CFO přenesli odpovědnost za účetní uzávěrky a "ručí za všechno a to i zpětně".

Pro srovnání můžeme vzít loňskou aféru kolem korejského Samsungu, kdy vykuci šli sedět na pět let a samotný Samsung to nijak nepocítil. Je to prostě podobné jako s tím Titanicem. Taky další "takový příběh nemáme". Šíbři sice budou vždy "o krok napřed", ale to je tak všechno.

Doporučuji se zaměřit na konkrétní a reálné hrozby, než na "globální ekonomickou magamaxikrizi. Jejím prvním důsledkem by totiž byl pokles globalizace a tím pádem nárůst "lokálních ekonomik". Jinak řečeno, lidé si "dohodnou lokální platidlo". A pravda, nekoupí si sice pomeranče ze Španělska, ale česká jablka seženou. Důsledkem krize je totiž pokles úrovně, nikoli kolaps společnosti.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #24 kdy: Prosinec 04, 2018, 10:33:52 dopoledne »
sedlák - kdyby na "průměrnou mzdu" dosáhla většina lidí, tak by se průměrné mzda zase zvýšila a zase by na ni nedosáhla většina lidí. To je matematika.

Jinak řečeno, odvozovat cokoli z průměrné mzdy je nesmysl, zato je to dobrý nástroj, jak "věšet bulíky". Lepší ukazatel je, kolik lidí "je pod hranici chudoby" - a zjistíš, že v ČR po započítání dávek má nejnižší míru ohrožení chudobou v EU. Je to kousek pod 10% (EU má cca 17%). Jinak řečeno, je to "úplně v pořádku". 10% populace prostě "nebude pracovat za žádného režimu" a chtít, aby to číslo "bylo 0%" je nesmysl, protože to by lidi museli nahradit unifikovaní roboti.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #25 kdy: Prosinec 04, 2018, 10:40:10 dopoledne »

Globální provázanost bank má navíc své limity. Dalo by se to řekněme přirovnat ke "globální provázanosti automobilek". To, že zkrachuje indická Tata se nijak neodrazí na Śkodovce. To, že se do problémů dostane Nissann, může (a nemusí) ohrozit i Renault. To je celé.


Mno jo no...  ::)
Mezi bankami a automobilkami je velmi zásadní rozdíl - banky mezi sebou "obchodují", u velké banky může mít (a má) peníze celá řada menších bank (viz můj oblíbený příklad s Lehman Brothers), takže když se pak ta jedna banka dostane do potíží, je to řetězová reakce a dostanou se do potíží i ostatní banky (viz krize 2008). zatímco když krachne jedna automobilka, tak to těm ostatním může i pomoct  ;) .

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #26 kdy: Prosinec 04, 2018, 10:44:16 dopoledne »
sedlák - kdyby na "průměrnou mzdu" dosáhla většina lidí, tak by se průměrné mzda zase zvýšila a zase by na ni nedosáhla většina lidí. To je matematika.
Ale kdepak, klidně by mohla většina lidí dosáhnout na průměrnou mzdu a klidně by třeba všichni mohli mít průměrnou mzdu. Není to příliš pravděpodobné, ale možné to je. To je ta matematika  ;)

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #27 kdy: Prosinec 04, 2018, 10:44:39 dopoledne »
SoňaR - je to příklad a zadruhé, samozřejmě, že automobilky mezi sebou také obchodují. Běžně si mezi sebou přeprodávají komponenty, nebo celé celky. V podstatě všechno od elektroniky, přes části podvozku po převodovky a celé motory. Navíc takové vstřikovače dodává několik firem prakticky celému odvětví atd. Potíže běžně ovlivňují ostatní - například problémy dodavatele sedaček do škodovky znamenaly, že auta jezdila z fabriky bez nich. Problémové motory PSA ovlivnily i BMW, které je od nich bralo atd.

Kdyby všichni měli "průměrnou mzdu", tak by to nebyla mzda průměrná, ale jen "mzda". Veškerá práce by byla ohodnocena stejně - což je nesmysl. Držme se prosím racionálna.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #28 kdy: Prosinec 04, 2018, 11:01:23 dopoledne »
Tak pěkně z toho bruslíš, pěkně   :D ... no ale ve finále přirovnávat provázanost bank k provázanosti automobilek (zejména když dáš jako příklad indickou automobilku ke Škodovce) je opravdu mimo.

Aha, takže podle tebe se nedá spočítat průměr ze souhrnu stejných částek? Ale jistěže dá  ;). Stejně tak jako je za určitých okolností možné, aby většina lidí dosáhla na průměrnou mzdu. Tak tady prosím nepiš takové věci, když už se oháníš matematikou, protože je to pravda jen částečně za určitých podmínek... držme se prosím racionálna  :rose:
"kdyby na "průměrnou mzdu" dosáhla většina lidí, tak by se průměrné mzda zase zvýšila a zase by na ni nedosáhla většina lidí. To je matematika."

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #29 kdy: Prosinec 04, 2018, 11:22:59 dopoledne »
Jejím prvním důsledkem by totiž byl pokles globalizace a tím pádem nárůst "lokálních ekonomik". Jinak řečeno, lidé si "dohodnou lokální platidlo". A pravda, nekoupí si sice pomeranče ze Španělska, ale česká jablka seženou.
A co nabídne za jablka, dřevo, uhlí,elektřinu atd. ten člověk? Kdyby fungovala lokální ekonomika, tak by v rozvojových zemích se maji dobře. Ale protože cena jídla a třeba oblečení je tak nízká, tak lidi nemaji co nabídnout.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #30 kdy: Prosinec 04, 2018, 11:25:41 dopoledne »
ale na prumernou mzdu vetsina lidi nedosahne, to je statistika  :pa:


Tak tak, za stávající situace určitě ne  :)

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #31 kdy: Prosinec 04, 2018, 11:49:09 dopoledne »
Ale tak jistě. Jen jsem chtěla poukázat na to, že ta Lokiho teze nemusí platit. A jsou i reálnější možnosti, kdy platit nebude, než když by měli všichni stejnou mzdu  :)

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #32 kdy: Prosinec 04, 2018, 12:05:55 odpoledne »
SoňaR - ...pokud to vztáhnema ad absurdum tak ano. Ovšem ten můj příspěvek je o něčem jiném.

Tvrdím, že je kontraproduktivní zakladat prepperskou strategii na "absurdních predikcích".


sahaw - jak jsem řekl, dojde k poklesu úrovně. V rozvojových zemích "se nemají dobře" - oproti nám tedy určitě ne. V jedné rozvojové země se "mají ale lépe, než v jiné rozvojové zemi". Zjednodušeně řečeno. V obou případech ale, pokud tam řekněme není válka, tak v těchto rozvojových zemích "nějak žijí" a "systém funguje", včetně obchodu a ekonomiky. Nejsou to zhroucené země. Ani Syrie není "zhroucená země". Jinak řečeno, ten "kolaps", o jakém je řeč, nenastal ani v "extrémní situaci", jako je řekněme Venezuela, nebo právě Syrie, nebo takový Jemen. I zcela nestabilní země, jako Jižní Sudán nebo Somálsko "nějak fungují a "mají své vlády a zákony". A vlastně v dějinách takový "kolaps" neznáme". Ani taková šílenost, jako světové války ke "kolapsu", jak je o něm tady řeč, nevedly. Snad si rozumíme.

sedlák - neodpovídá produktivitě práce není pravda. Ta práce je mnohem komplexnější. Velmi zjednodušeně řečeno, stačí, když si řekneš, že narostlo papírování. Řekneš, že to je papírování a to je kontraproduktivní, tedy problém, ale to, co si neuvědomuješ je, že k té "mauální práci" to papírování přidalo "informační složku". Jinak řečeno, přenáší se informace o této práci. Je na hospodskou polemiku, "zda to je ok, nebo ne", ale faktem zůstává, že komunikace a výměna informací je stěžejní prvek lidské společnosti a ve výsledku má násobně vyšší hodnotu, než "ten samotný výrobek".

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #33 kdy: Prosinec 04, 2018, 12:21:28 odpoledne »
Jinak řečeno, ten "kolaps", o jakém je řeč, nenastal ani v "extrémní situaci",
Já to s tebou vzdávám. Ty o kolapsu a já jen o ekonomické krizi. To jsou dvě rozdílné věci.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #34 kdy: Prosinec 04, 2018, 01:38:05 odpoledne »
Řekneš, že to je papírování a to je kontraproduktivní, tedy problém, ale to, co si neuvědomuješ je, že k té "mauální práci" to papírování přidalo "informační složku". Jinak řečeno, přenáší se informace o této práci. Je na hospodskou polemiku, "zda to je ok, nebo ne", ale faktem zůstává, že komunikace a výměna informací je stěžejní prvek lidské společnosti a ve výsledku má násobně vyšší hodnotu, než "ten samotný výrobek".

"Informační složka" o všech a o všem, několikrát a opakovaně, směrovaná jen k určitým institucím, zabírající tolik času, že už není ani pořádně čas na "ten samotný výrobek"... viz. např. lékaři a pacienti, účetní a jejich klienti, učitelé a jejich žáci, Tyflo centrum a jejich klienti...atd. atd.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 04, 2018, 01:39:21 odpoledne »
Mluvím o pořádné ekonomické krizi. To co bylo v roce 2008 nebylo nic (státy se z ní pomocí půjček dostali). Pokud nastane krize, tak stát začne škrtat, aby měl co nejmenší schodek. Stát teď doplácí nájem u lidí, kteří maji malý příjem. Pokud se zvedne nezaměstnanost na 20 procent, tak stát to nezvládne.

"Mluvím o pořádné ekonomické krizi. To co bylo v roce 2008 nebylo nic..." => Jde o extrémní variantu ekonomické krize dalece převyšující "vše co známe"
"Stát to nezvládne" => "záchranný (sociální) systém zkolabuje"

Zjevně mluvíš o "krizi, jakou svět neviděl" a o "kolapsu". Navíc ta úvaha je taky mimo, protože například i v Evropě známe případy nezaměstnaností dalece přes 30%, dokonce 40%, kdy ale systém "držela státem tolerovaný šedá ekonomika". Šlo o země jako Makedonie, Bulharsko, Rumunsko atd. Tyto země nejen, že nezkolabovaly, ale více méně normálně fungovaly. Ano, počet "chudých" byl vysoký, ale to je vše.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #36 kdy: Prosinec 04, 2018, 01:46:26 odpoledne »
SoňaR - opravdu "není pořádně čas na ten samotný výrobek"? Jako, že někoho neměli čas operovat? Nebo že některá účetní nestihla odevzdat daňové přiznání? Jako že učitelé nestíhají učit své žáky? To je zajimavé. Počet operací je rekordní. Výše vybraných daní je rekordní. Počet vysokoškolských absolventů je rekordní.

A otázka kvality? Počet nezdařených operací je nejnižší za celou dobu měření. Počet nezaměstnaných lidí s VŠ je rekordně nízký. Množství peněz vybraných na daních je rekordní, takže zjevně ti lidé v těch firmách pracují dobřa e efektivně, protože ty firmy vydělávají a ot toho se odvíjí i množství odvedených peněz. A ta "informační složka" znamená, že jsme schopni to všechno "evidovat". Navíc jako občan máš k drtivé většině těchto dat otevřený přístup, takže také není pravda, že "je to jen pro některé instituce".

Takže, pokud tam nemáš nějaké validní argumenty, tak jde "jen o tvůj pocit", nebo "názor", pokud chceš.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #37 kdy: Prosinec 04, 2018, 02:16:09 odpoledne »
ó nikoliv, není to "jen můj pocit či názor", jen mám k danému tématu očividně víc informací než ty  :pa:

edit: nedá mi to, abych to nedoplnila - ano, opravdu nemají čas včas operovat a včas léčit. Jen na vyšetření a to i na vyšetření závažná se čeká týdny a měsíce. Na závažné operace taktéž. A skutečně jsou případy, kdy se pacient naplánované operace už nedočkal a přitom by mu včasný zákrok zachránil život. A jsou případy, kdy včasná diagnostika by zachránila život, nebo by pacient ani na operaci nemusel. Mnoho lékařů z časových důvodů pacienty odmítá a dostat se na některé druhy léčby je téměř nemožné. A nejsou to ojedinělé případy.
A ano - účetní nestíhají odevzdat daňová přiznání a mnoho jich kvůli nové administrativě skončilo.
A v Tyflo centru musí každou byť pětiminutovou návštěvu klienta zapsat hned do několika "kolonek", to je naprosto zásadní a bezpodmínečné, a pak teprve se můžou klientovi věnovat. Mají na něj omezený čas, takže na tu socializaci, pomoc atd. už tolik času nezbývá....

... to jsou prostě věci, které z běžných statistik nevyčteš

edit2: aktuální zaměstnanost VŠ vzdělaných nesouvisí s "časem na vzdělání", ale s fází ekonomiky, ve které se nacházíme, podobně množství vybraných daní nesouvisí s prací účetní, ale s fází ekonomiky a s nastavením daňového systému, podobně to, že firmy vydělávají. Takže když už chceš validní argumenty, tak sem dávej validní argumenty a ne informace, které jsou jen účelově napsané na podporu tvého tvrzení, ale s tématem fakticky nesouvisí.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #38 kdy: Prosinec 04, 2018, 02:23:59 odpoledne »
SoňaR - to zní skvěle. To jistě nebude problém na nich vystavět validní argumentaci. Už se na to moc těším  :rose:

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #39 kdy: Prosinec 04, 2018, 03:19:22 odpoledne »
SoňaR - to zní skvěle. To jistě nebude problém na nich vystavět validní argumentaci. Už se na to moc těším  :rose:

Omlouvám se, dopsala jsem edit dřív, než jsem viděla tento příspěvek, takže tento Lokiho příspěvek následně ztrácí návaznost.

Nalim

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #40 kdy: Prosinec 04, 2018, 05:44:46 odpoledne »
Ale realita je ještě barvitější: když se čeští podnikatelé konečně (po skoro 30 letech ignorance) naučili (od těch německých, co už to uměli před 50 lety) připravit tomu zedníkovi ty cihly blíž k ruce (vše obrazně), položí teď zedník za stejný čas třeba průměrně 1,4 cihly. Takže proč by si zedník nevydělal třeba 1,2 násobek původní mzdy (zlepšení 1/2 na 1/2 s kapitálistou)? A v odvodech se ten pokrok promítne i státu, potažmo zdrav. poj., potažmo celému zdravotnictví.

Ale s výkaznictvím je to každopádně tragédie, tady je asi nejlepší příklad ten s pacientem, co se nedožije transplantace, a "my" to už teď víme přesněji a "včas".

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #41 kdy: Prosinec 04, 2018, 06:03:42 odpoledne »
je to tak, víme všechno lépe, máme úžesné statistiky a na instalatétra si počkáme půl roku. Každý rok máme tisíce doktorů filozofie a humanitních oborů a kupodivu, všichni najdou uplatnění, někteří i v lídlu. Naši doktoři mizí v cizině a u nás parkují cizinci.
Podle me každej, kdo chce práci, ten ji najde. Není práce jako práce, některá vás uživí, jiná z vás udělá váženou osobu, jiná přinese  i radost z dobře vykonané práce a jiná z vás může učinit štastnou bytost. Ale chodit do práce jen kvůli penězům mi připadá smutné.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #42 kdy: Prosinec 04, 2018, 07:25:41 odpoledne »
par mojich postrehov k tejto teme.reagujem hlavne na Lokiho.
porovnavat potopenie titaniku s krachom banky sa mi zda byt velmi zly priklad.
vysvetlenie:to ze  sa potopil titanik ako najlepsia lod spolocnosti white star line neznamena ze sa potopia vsetky lode danej spolocnosti.v bankovnictve je to naopak.ak sa potopi (skrachuje) materska banka,tak je vysoko pravdepodbne ze zo sebou stiahne vsetky dcerske pobocky po celom svete.
tak isto porovnanie s automobilkami je scestne.ak jedna automobilka ponuka povedzme kvalitne motori ktore od nej kupuju viacere automobilky po svete,tak predsa nemoze skrachovat.skrachuje taka automobilka ktora nema zakaznikovi co ponuknut ako napriklad uz spomenuta TATA.ale v tom pripade skrachuje iba ona a nikoho dalsieho sa to nedotkne.
teraz k tej priemernej mzde.ano vecsina ludi nemoze dosiahnut na priemernu mzdu.to je jednoducho matematicka presnost.v tomto problem nieje.problem je v tom ako je tato priemerna mzda vypocitavana a preto neodraza skutocnu realitu.
teraz k tej sahawovej krize alebo krachu.najprv by sme si mali ujasnit co kto povazuje za ekonomicku krizu.podla mna je to prudny pokles zivotnej urovne obyvatelstva.cize sa to neda porovnavat ani s africkymi krajinami kde maju svoj dani ekonomicky standard uz desatrocia a nijak rapidne sa nemeni.prave naopak sa to da porovnat napriklad zo spominanou venezuelou,alebo aj ukrajinou kde zivotna uroven v dosledku inflacie rapidne poklesla.suhlasim s Lokim ze samotny krach niekam na uroven prvotnopospolnej spolocnosti v suvislosti s ekonomikou asi nikdy nenastane,ale krizu vidim vsade vo svete.Loki bude asi polemizovat,co je to rapidny pokles ekonomiky.podla mna je to pokles ekonomickej urovne v casovom useku povedzme 5 rokov a  kratsi
ps este by trebalo vyjadrit aky hlboky pokles ekonomickej urovne by to v danom casovom useku mal byt,aby sa dalo hovorit o krize.poviem priklad:urcite percento obyvatelstva v priebehu tych 5 rokov nebude schopne platit povedzme energie,pride o vlastne byvanie,o uspori....
alebo urcite percento za dane obdobie strati pracu,alebo prijme menej ohodnotenu pracu
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #43 kdy: Prosinec 04, 2018, 07:48:34 odpoledne »
Zjevně mluvíš o "krizi, jakou svět neviděl" a o "kolapsu". Navíc ta úvaha je taky mimo, protože například i v Evropě známe případy nezaměstnaností dalece přes 30%, dokonce 40%, kdy ale systém "držela státem tolerovaný šedá ekonomika". Šlo o země jako Makedonie, Bulharsko, Rumunsko atd. Tyto země nejen, že nezkolabovaly, ale více méně normálně fungovaly. Ano, počet "chudých" byl vysoký, ale to je vše.
20 procent nezaměstnanost neni ještě kolaps. Ani v roce 1929 bychom nemohli mluvit o kolapsu, i když se tak nazývá často.

Když se dívám, tak 20 procent je nic. Myslel jsem, že jako v Řecku by stát musel škrtat a snižovat dotace,projekty,dávky a důchody. A ono bude stačit jen přísnit migrační politiku.

Myslel jsem, že to postihne hlavně lidi žijcí v najmech, kde plati 4-7tisic měsíčně. Hádám, že 50 -150tisíc rodin po celé ČR bude na ulici. A to stát nebude řešit.

Tak mám jasno. moje představa, že pokud stát omezí proplácení příspěvku na bydlení a omezí financování způsobí miliónu bezdomovců byla chybná. 

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #44 kdy: Prosinec 05, 2018, 10:01:11 dopoledne »
sedlák, nalim:

Příklad s cihlou - no je třeba si uvědomit, že ta "cihla je někde jinde". Dnes zedník nezdí zeď jako před 10 lety, natož jako před 100 lety. Technologie zdění se změnila. Místo malty máš lepidla, které umožní zdít i v zimně, cihla je termoizolační, nikoli plná pálená. Místo položení 10ti "cihel" položíš jeden "blok" atd. Položení "moderní cihly" vytvoří zcela jinou hodnotu, než "položení staré cihly". Zjednodušeně řečeno, s tou "moderní" například získáš mnohem lepší zateplení, o efektivitě samotného zdění neluvě atd. Jinak řečeno, ten příklad "je nesmyslný" a reálně jde o "jinou práci", jakkoli pro ni používáme pořád stejné slovo, "zdění". Ta "přenesená iinformace" ale vedla k tomu, že "se začaly používat nové, lepší cihly" - a "ta práce se změnila".

TNT1973:

s bankami to není pravda, je to pravděpodobné "přiměřeně", jako v každém jiném odvětví. Například Francouzská Société Générale měla v době krize problémy, ale její "česká dcera" Komerční Banka to přečkala bez úhony. S těmi motory to není také pravda, protože pokud se z druhé strany vysype dodávka převodovek, motory, které vyrábí ta firma nepůjdou na odbyt, protože jsou pouhým komponentem a sami o sobě neobstojí. Jinak řečeno, ty automobilky je nebudou odebírat. Shodneme se, že průměrná mzda "je nesmysl" a nejde od ní nic odvozovat. Souhlasím s definicí poklesu, zároveň ale dodám, že typicky balkánské země měly ten pokles o hodně rychlejší, a vrcholil "interním" konfliktem. V ČR si myslím, že toto nehrozí, protože jsme homogenní společnost. Ten průběh bude v nejhorším možném případě odpovídat "hladu a bídě" za první světové války.

SoňaR:

to co říkáš není argumentace, je to emočně zabarvené prohlášení. Realita je, že u nás "neumírají lidé, protože se kvůli papírování nedostali včas na operaci". Tečka.
Podporuji brněnské centrum pro nevidomé, je součástí sítě Tyflo center. Z jejich výroční zprvy za 2017 plyne, že jsou efektivnější a lepší, než v minulých letech. To je v přímém rozporu, co říkáš. Viz:http://www.centrumpronevidome.cz/vz2017/vz2017.pdf Pokud to je v jiném centru jinak, tak jde o dané centrum, které například nemá tolik lidí. Zlínské například zavřelo, co vím. To ale není "problém papírování", ale problém naší společnosti, že se nestará o své handicapované lépe.

Opravdu to není tak, že "kapitalisté zaměstnávají lidi, kteří nic neumí", jen "proto, že jede ekonomika". Ekonomika jede díky lidem. Nová generace se ukazuje schopnou a pracovitou, jakkoli si "ta starší myslí svoje". Ti mladí lide, "sice neumí, to co ti staří", ale "umí to, co je dnes třeba umět". Stejně jako "to uměla naše generace" oproti našim rodičům. A světe div se "držkovali úplně stejně, že jsme k ničemu a umíme velké kulové". Takže můžeme si o tom myslet, co chceme, ale já neznám podnikatele, který by dobrovolně zaměstnával "hlupáky", zato znám hodně takových, co "jsou ze svých 'mladých' nadšení, protože mají obrovský výkon, znalosti a umí, to, co oni neumí" - a v kombinaci s jejich "starými mazáky" jejich firma prosperuje jako nikdy. Navíc české VŠ školství osciluje kolem 25 místa top 50 zemí a je to vynikající výsledek (ne, že by nemohl být lepší :-)

sahaw:

na ulici nebude ani 50 ani 150 tisíc rodin. V době hospodářské krize vedle rodin, které byly "na dně", se do Nw Yorku pořád tlačily ještě chudší rodiny migrující z Evropy. Ale na ulicích nežily. Většinou ti lidé skončili u příbuzných a "nějak to dávali", nebo "jeli dál na západ", kde "byla větší šance se uchytit". O ty nejvíce potřebné, zpravidla jednotlivce bez rodiny, se pak staraly charity a další organizace, zpravidla církve nabo i civilní spolky. Co jsi mohl vidět, byly fronty na polívku, ale ne rodiny na ulici. V době krize je základním pudem přežití a lidé se v takových případech vždy "semknou". Ty nejhorší případy, jako je právě Jižní Amerika, nebo Afrika ukazují, že lidé na ulici nezijí. Vznikne vždy tzv. "slum" - čtvrť chudých, kde jsou sice "domy postavené z odpadků", ale "jsou to domy" - a kde se samozřejmě i vytvoří jiné sociální vazby atd. Bude to "život na okraji společnosti" - podobně jako je u nás Chánov atd.

Nechcete se bavit o něčem jiném?
Tohle je opravdu vcelku zbytečná diskuze. Kdo věří v příšernou ekonomickou krizi, která způsobí kolaps a konec světa, tak dál tomu věřit může, já s dovolením budu k věci přistupovat střízlivěji.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7545
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #45 kdy: Prosinec 06, 2018, 10:54:48 dopoledne »
Loki, jo super. U teba znamená slovo "na ulici" presne ten človek, čo býva priamo pred domom na chodníku.
Inak to je bežné označenie ludí bez domova, bez strechy nad hlavou. To že sa jebnú k rodine, do ubytovne, pod most,  či do škatule od televízora...stále sú to ludia, čo prišli o domov a ostali na ulici.


Nechcete se bavit o něčem jiném?
Tohle je opravdu vcelku zbytečná diskuze. Kdo věří v příšernou ekonomickou krizi, která způsobí kolaps a konec světa, tak dál tomu věřit může, já s dovolením budu k věci přistupovat střízlivěji.

Jo, je už aspon jasné, že ty si myslíš, že keď sa tu preberá ekonomická kríza, tak tu svorne veštíme koniec sveta. A ty jediný osvietený vieš, že to nebude koniec, že bude len bieda.
Ak by si si všimol, tak väčšina diskutujúcich si snaží predstaviť, ako bude nasledujúca kríza vypadať, prebiehať a aké bude mať dôsledky. Tak utekaj diskutovať o niečom inom a nás úbožiakov si tu nechaj kopať hroby... :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #46 kdy: Prosinec 06, 2018, 11:10:41 dopoledne »
SoňaR:

to co říkáš není argumentace, je to emočně zabarvené prohlášení. Realita je, že u nás "neumírají lidé, protože se kvůli papírování nedostali včas na operaci". Tečka.
Podporuji brněnské centrum pro nevidomé, je součástí sítě Tyflo center. Z jejich výroční zprvy za 2017 plyne, že jsou efektivnější a lepší, než v minulých letech. To je v přímém rozporu, co říkáš. Viz:http://www.centrumpronevidome.cz/vz2017/vz2017.pdf Pokud to je v jiném centru jinak, tak jde o dané centrum, které například nemá tolik lidí. Zlínské například zavřelo, co vím. To ale není "problém papírování", ale problém naší společnosti, že se nestará o své handicapované lépe.

Co se operací (či závažných vyšetření atd.) týče, ke kterým nedošlo z nedostatku času, tak se hluboce mýlíš. Skutečně kvůli tomu umírají lidé a můžeš to odmítat a tečkovat jak chceš, je to prostě tak. Až vylezeš ze své sociální bubliny, tak to možná také "objevíš".

Co se Tyflo centra týče - opět jsi v zajetí pouze své sociální bubliny a vidíš jen to, co vidět chceš. Tečka.

Na pochopení problému s papírováním stačí prostá matematika, tvé argumenty jsou scestné.

Opravdu to není tak, že "kapitalisté zaměstnávají lidi, kteří nic neumí", jen "proto, že jede ekonomika". ....... Takže můžeme si o tom myslet, co chceme, ale já neznám podnikatele, který by dobrovolně zaměstnával "hlupáky",
Fakt ne? Kde to žiješ? Firmy nabírají, ale nemají z čeho vybírat. Snižují požadavky, berou lidi, které by dřív nepozvali ani na pohovor... Fakt o tomhle taky nevíš? A to nás tu chceš školit o tom, jak je to doopravdy? Neznáš "levné peníze", nevíš, jak lidé umírají kvůli pozdním operacím či vyšetřením, odmítáš blížící se ekonomickou krizi, žiješ v přesvědčení, že ceny nemovitostí nebudou klesat, nechápeš provázanost bankovního systému, ... atd. atd. A tobě máme věřit nějaké prognózy? Vážně? ::)

Nechcete se bavit o něčem jiném?
Tohle je opravdu vcelku zbytečná diskuze. Kdo věří v příšernou ekonomickou krizi, která způsobí kolaps a konec světa, tak dál tomu věřit může, já s dovolením budu k věci přistupovat střízlivěji.

Nechceme. A tebe opravdu nikdo, vůbec nikdo nenutí se v této diskuzi jakkoliv angažovat. Diskutuj si jinde o tom, co tě baví. Témat tu máme dost a třeba nás nějakým zaujmeš. Opravdu je zbytečné, aby ses trápil někde, kde ti to připadá zbytečné... Fakt nechápu, co tady na té diskuzi ještě děláš, když zde opakovaně píšeš, jak je to nepravděpodobné, zbytečné, krize nepřijde atd. A je zcela mimo nás přesvědčovat, abychom na to téma diskutovat přestali. Nám připadá důležité, scénář ekonomické krize je dle našeho názoru čím dál více pravděpodobný, ale opravdu nikoho nenutíme, aby tomu věřil či se tím jakkoliv zabýval.

SoňaR

  • Host
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #47 kdy: Prosinec 06, 2018, 11:14:02 dopoledne »
Jo, Loki, "emočně zabarvené prohlášení"? To fakt sedí od někoho, kdo sem stáhne z fb velmi silně emočně zabarvený příspěvek jakéhosi podnikatele a investora, když jsou k dispozici seriózně napsaná a okomentovaná data. To znamená co? To si tady s námi hraješ, zkoušíš nás, měl to být jako pokus odvést naši pozornost od hospodářské krize, nebo si jenom "nevidíš do huby"? Tak se tomu u nás říká... a nebo taky "káže vodu, pije víno".

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #48 kdy: Prosinec 06, 2018, 11:52:57 dopoledne »
u nás se říká, že na každů sviňu sa vaří voda.....
I když nejsem zastánce ekonomické krize  a  její dopad by na mne byl spíše symbolický, tak mi víra v širší souvislosti velí být opatrný a ostražitý.Zavřou hranice a já už si ekoupím šutráky z afriky a budu z toho smutný. Lidi začou krást a sníží se vymahatelnost práva, zvýší se korupce a svět bude o poznání méně veselý.
nájemníci nemohou platit nereálné nájmy, to je třeba vědět a tak je třeba se chovat.Jako člověk.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak dopadnou nájemníci v ekonomické krizi?
« Odpověď #49 kdy: Prosinec 14, 2018, 10:34:03 dopoledne »
SoňaR - přečetl jsem pozorně tvé příspěvky, ale nenašel jsem v nich argumenty.

U nás rozhodně není standard, že "lidé umírají, protože se nedostali včas k operaci". Jsou případy, kdy rodina toto tvrdí a nemocnice rozporují, ale jedná se v drtivé většině o individuální a "akutní záležitost" na úrovni "následků zranění z autonehody". Jsou také případy, že se lidé "nedožili operace", ale ne "kvůli papírování", ale proto, že mezitím třeba "dostali chřipku nebo zápal plic",kdy zpravidla jde o případy seniorů.

Obecne platí, že jde o zcela minoritní záležitosti a zdravotní péči máme na špičkové úrovni. Mortalita pacientů v ČR je a jedna z nejmenších na světě, a pro srovnání, tak čísla mortality rodiček a novorozenců jsou světová šipčka. A překvapivě jdou na vrub právě velkým břišním operacím, tedy cisařskému řezu. Kdyby byla pravda, co říkáš, tak ta úmrtnost rodiček, co se včas nedostaly kvůli papírování na císaře je obrovská. Jednoduše řečeno, tvé tvrzení neodráží objektivní skutečnosti.

Nevím, kolik firem vlastníš. Ani mne to nezajimá. Realita je taková, že "firmy shánějí/potřebují lidi", ne "že zaměstnávají každého ňoumu". Tvoje tvrzení se ale dá do určité míry "populisticky" promítnout do státní správy, kdy "se nadává na úroveň státních zaměstnanců" (od učitelů, přes policajty po úředníky). Ve skutečnosti, když jsem tam ale před pár měsíci dodával nějaké lidi, tak ty požadavky byly dost striktní a sehnat člověka s potřebnou kvalifikací nebylo vůbec snadné. Vyřešil to ale samozřejmě adekvátní plat.

Znova opakuji, že neznám firmu, "kde by brali kohokoli". Znám firmy, kde vezmou člověka, který "není kvalifikovaný" s tím "že si ho zaučí". To neznamená, že berou "hlupáka", ale člověka o kterém věří/doufají, že "to s ním výjde". Navíc nejde o pozice, které jsou pro firmu "klíčové".

V době krize jsem nepropustil zádného svého člověka. Naopak jsem vzal ty, kteří odjinud odešli nebo byli vyhozeni. Můžeš říci to samé? Pokud ne, promiň, ale pouze teoretizuješ. Dneska běžně "rekvalifukujeme" lidi z jiných oborů. Vzdělání je podstatné, ale především jde o člověka a jeho "schopnost adaptace". To, že určité procento populace není "schopno se přizpůsobit", nemá co dělat s kvalitou vzdělání, ale "s lidskou podstatou". Bohužel je to tak, určité % populace bude "vždy ve srabu". Objektivně to ale není tak, že by "kvalita lidí klesala a nic neuměli". Právě naopak.

Diskutovat o "něčem jiném" znamená, že tohle vlákno nemá přínos a jde o "tlachání". Je sice fajn "octovat", ale kde je ten benefit, zvláště pak pro preppra? Jako že hledáme řešení, "jak se zachránit před těmi Ruská armádami bezdomovců, kteří následkem ekonomické krize budou vyhozeni z nájmů"?

K tomu "emočně zabarvenému příspěvku".
Nejde o "nějakého podnikatele", ale o jednoho z nejbohatších Čechů. Navíc "je z party", která "jde proti Babišovi". V příštích prezidentských volbách budou "chtít prezidenta" (odhadl bych Pánka) a v příštích parlamentních volbách "se opřou právě o neomarxisty (můžeme říci o mileniály a ty po nich)" (řekl bych, že půjde o Jaroše, ke kterým včera přeběhl Gazdík, zřejmě je bude podporovat i Dědek - a celé se to postaví na "reformě školství"). Zatím to není takhle "zvenku" úplně jasné a řekl bych, že sami to ještě nemají úplně doladěné. Když se ale podíváš na takové Piráty a Top09, tak ti už do toho "žačali šlapat" také. Proti téhle partě stojí Klaus jr. a spol.

Nevím, jak používáš sociální sítě ty, ale já je užívám jako agregátor výroků právě těchto lidí. Ten příspěvek není "o těch datech", ale o nakládání s nimi. Přiznám se, že mne překvapilo, že jsi chtěla, abych odkázal, "kdo to řekl", protože mne ani nenapadlo, "že tyhle věci nesleduješ/te". To vlákno se navíc jmenuje vývoj politiky v ČR. Kontext příspěvku jsem proto považoval za zřejmý.

Jinak řečeno, tvá interpretace je špatně.
Neodvádím "pozornost od ekonomické krize", ale rád bych aby to bylo více přínosné. Takhle jsme na úrovni obligátních "komentářů na Novinkách". To přece pro preppery není úplně to, co bychom potřebovali.

Když jsem se díval na krize v Latinské Americe nebo i studoval situaci v Mexiku, tak tam nejsou "davy lidí vyhození z nájmů na ulici". To co se brutálně zvýšilo je "pouliční kriminalita, vrazdy (především loupežné), transformace sociálních skupin na gangy" atd., ale ne "počet lidí na ulici". Navíc bezdomovectví je sociální problematika, ne bezpečnostní. Pro preppers je sice i ta do určité míry zajimavá, ale pokud mluvíme o prioritách, tak vede jednoznačně bezpečnost.

Jinak řečeno plýtváme časem a energií nad "hospodskými tlachy" mimo Hospodu, kam možná tohle vlákno patří - ale ne do reálného scénáře ekonomické krize.