Autor Téma: Pažitka pobřežní / šnytlík  (Přečteno 68 krát)

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Pažitka pobřežní / šnytlík
« kdy: Listopad 14, 2018, 06:28:28 odpoledne »
"Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty; většinou se množství pohybuje mezi 56 až 66 mg ve 100 g čerstvé hmoty)[2], dále obsahují provitamín A, vitamín B2, silici se sírou, minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.)
....
Pažitka je oblíbenou naťovou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík. Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě. V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni, ale i houbových pokrmů. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři.

Význam ve včelařství
Pažitka je výborná nektarodárná i pylodárná rostlina. Význam jako zdroj snůšky včel má však jen tam, kde se pěstuje hromadně. Nektarium pažitky vyprodukuje za 24 hodin 1,1 mg nektaru s cukernatostí 45–51 %.[4] Cukerná hodnota, tedy množství cukru vyprodukovaného v květu za 24 hodin, je 0,53–0,56 mg.[4] Pylové rousky jsou nafialovělé. Druhové medy česneku kuchyňského nejsou známy."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%BEitka_pob%C5%99e%C5%BEn%C3%AD

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Pažitka pobřežní / šnytlík
« Odpověď #1 kdy: Listopad 14, 2018, 06:44:32 odpoledne »
Rychlení pažitky

- k rychlení vybereme dvouleté trsy
- trsy vyrejeme a oklepeme z nich zeminu (ideální  čas je konec října / začátek listopadu)
- trsy necháme venku (ale kryté, např. ve fóliáku, pod kůlnou) volně ložené oschnout a odpočívat nejméně měsíc, aspoň několik dní by měly přejít mrazem
- pokud je potřeba, trsy opatrně rozdělíme a zasadíme do truhlíků / květináčů do zahradního substrátu
- umístíme na světlé místo s teplotou kolem 20 stupňů a pravidelně zaléváme

Pozn.: Pokud máte trsů víc, můžete je odebírat a rychlit postupně.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 154
Re: Pažitka pobřežní / šnytlík
« Odpověď #2 kdy: Listopad 14, 2018, 06:49:57 odpoledne »
Miluju pažitku, hlavně na jaře jí spořádáme mraky. Hlavně na pomazánky, tvaroh, vajíčka atd. Prý se jí i květy, třeba se dávají do polívek.
V podstatě se o ní vůbec nestarám, roste stále na jednom stanovišti a pořád se rozrůstá.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pažitka pobřežní / šnytlík
« Odpověď #3 kdy: Listopad 14, 2018, 07:11:27 odpoledne »
Já vím, že se to nehodí, ale se šnytlíkem by měl vždy růst petržel kadeřávek. Oboje jsou rekordmany v vitamínech a minerálech, šnytlik byl vždy u každé chalupy, jakož i petržel, i kadeřávek od roku 1900.Na chleba s máslem či sádlem šnytlik, jakož i na tvaroh a do polívky, omelety, sekané a zadělávaných věcí obecně petržílku.Dokonce i velikán pan Janča velebil obsah prospěšných látek v těchto dvou bylinkách, anžto dokáží lehce pokrýt potřebu lidského těla po vitamínech i minerálech.Já byl chlebem se šnytlíkem odkojenej.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Pažitka pobřežní / šnytlík
« Odpověď #4 kdy: Listopad 14, 2018, 07:14:51 odpoledne »
Hodí, petrželkové vlákno bude rozhodně následovat  :)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pažitka pobřežní / šnytlík
« Odpověď #5 kdy: Listopad 14, 2018, 07:18:44 odpoledne »
spíše bych to sdružil pod třeba naťovou zeleninu, protože my ujíždíme na natových cibulích, vede ošlejch.A dělat vlákno kvůli ošlejchu mi nepřipadá důležité.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Pažitka pobřežní / šnytlík
« Odpověď #6 kdy: Listopad 14, 2018, 07:22:52 odpoledne »
Jsme tu v prepperském herbáři, pro přehlednost mi připadá lepší, když bude mít každá rostlina vlastní vlákno srozumitelně nazvané nejlépe plným názvem té rostliny.