Autor Téma: Polévky  (Přečteno 193 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Polévky
« kdy: Listopad 06, 2018, 10:32:16 dopoledne »
1. Dýňová polévka

Ingredience:
dýně, cibule, celer, mrkev,  drcený kmín, tymián, bobkový list, sůl, citron nebo ocet na dochucení.

Dužinu z dýně, cibuli, celer a mrkev nakrájíme na kostky, osmahneme na tuku, zalijeme vodou, aby byla zelenina ponořená. Přidáme koření a vaříme do měkka. Poté vyndáme bobkový list, rozmixujeme (případně rozmačkáme, prolisujeme), podle hustoty a požadovaného množství zředíme vodou, prohřejeme, dochutíme.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Polévky
« Odpověď #1 kdy: Listopad 07, 2018, 08:09:29 odpoledne »
2. Rajská polévka

Ingredience:
Rajský protlak, olej, bobkový list, nové koření, cukr (nebo perník / mrkev), sůl, hladká mouka, skořice


Ještě do studeného oleje dáme bobkový list a pár kuliček nového koření, zahřejeme přidáme cibuli, osmažíme do sklovata, zaprášíme hladkou moukou, zasmažíme světlou "cibulovou jíšku". Zalejeme studenou vodou a dobře rozmícháme (nejlépe metličkou). Přivedeme k varu a vaříme aspoň 15 minut, aby se uvařila mouka. Poté vyjmeme koření, přidáme protlak, povaříme, ochutíme solí, cukrem a mletou skořicí. Pokud chcete sytější verzi, vmíchejte do polévky před dokončením trochu uvařené rýže nebo těstovin.

Cukr můžeme zcela vynechat a dosladit polévku po vzoru našich předků strouhaným perníkem nebo mrkví. Použít můžete mrkev čerstvou a vařit ji rovnou s polévkou, nebo do polévky nasypat namletou mrkev sušenou.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Polévky
« Odpověď #2 kdy: Listopad 12, 2018, 08:49:17 dopoledne »
3.Celerová polévka zahuštěná

cibule
celer
brambory
olej
mouka
sůl
příp. petrželka, pažitka, libeček nebo jiné zelené natě

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhaný celer, který opečeme dozlatova. Zaprášíme moukou, zalijeme studenou vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme pokrájené brambory, osolíme, vaříme doměkka. Nakonec můžeme přidat nakrájené zelené, co zrovna máme.

Nemáte mouku? Nastrouhejte jednu bramboru najemno a zavařte ji do polévky.

Variantou této polévky je polévka z kořenové zeleniny, kdy část celeru nahradíte nastrouhanou mrkví a petrželí a polévku dochutíte česnekem a majoránkou. Je dobrá i bez zahuštění.