vytrvalé formy obilnin nás provázejí oddedávna, Takže můžeme vzpomínat na sibiřskou pšenici, svatojánské žito a mnoho dalších.Potíž je v mechanizované sklizni, kdy pojezd techniky likviduje podmínky půdního endafonu, a každým rokem je sklizen je o polovinu menší.a tak brzy shledáme, že to nemá žádné výhody. Četl jsem o pokusech v rusku s vytrvalou pšenicí, s vytrvalou rýží a pár další a potíže jsou jasné. Plísen sněžná, přemnožení hlodavců, obtížné hnojení a velmi nízké výnosy.Nutno poznamenat,že nutriční hodnota těch prastarých rostlin patří ke hvězdám,oproti moderním odrůdám, nic není zadarmo.
Třebas brová kaše i dnes, pokud ji posypete nasekanou šruchou zelnou zajistí nesmrtelnost.Viz bér italský či vlašský.Stejně na tom je křibice, neboli svatojánské žito, či trsnaté. Chleba z tohoto žita byl zázračným lékem, slibující novomanželům nekonečnou plodnost a nemocným magické uzdravení. Sedláci z hané velmi dobře platil za tyto dary
Ale určitě věřím, že budou mít svoje místo ve chlívku superpotraviny......