Autor Téma: Proč nedávat chudým lidem jídlo, které chce vyhodit supermarket  (Přečteno 479 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Proč nedávat chudým lidem jídlo, které chce vyhodit supermarket
« kdy: Listopad 05, 2018, 03:02:35 odpoledne »

Koluje facebookem tohle foto i s komentářem. A pod fotkou lidi nadávaji, že by se to mělo dát chudým atd. Je tu někdo, kdo si myslí, že se to má dát chudým? Chci pochpit, proč jim. dík

Důvody, proč jim to nedávat rozepíšu později. Spiš jestli je to možné.:)

Citace
Hospodaření v TESCO.. Za bolševíka to žrala aspoň prasata. Dnes ráči do hnoje. Jak lidem.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Proč nedávat chudým lidem jídlo, které chce vyhodit supermarket
« Odpověď #1 kdy: Listopad 05, 2018, 05:57:45 odpoledne »
Tak prošlé potraviny se považují za nejedlé. Nebo jedovaté? Nevím přesně
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Proč nedávat chudým lidem jídlo, které chce vyhodit supermarket
« Odpověď #2 kdy: Listopad 05, 2018, 06:14:30 odpoledne »
Jídlo z řetězců a velkých supermarketů, které je nezávadné, už povinně putuje k potřebným...

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Proč nedávat chudým lidem jídlo, které chce vyhodit supermarket
« Odpověď #3 kdy: Listopad 05, 2018, 06:18:41 odpoledne »
Hlavní můj argument je, že je to nákladné. Analyzoval jsem to podle mého návodu pro chudé.:)
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,7621.0.html

Musím to rozepsat, ale jdu si teď vařit zrní.:)

Nalim

  • Host
Re: Proč nedávat chudým lidem jídlo, které chce vyhodit supermarket
« Odpověď #4 kdy: Listopad 05, 2018, 07:02:05 odpoledne »
Jídlo z řetězců a velkých supermarketů, které je nezávadné, už povinně putuje k potřebným...
i k tomuhle tématu mám osobní zkušenost: asi před 12 léty jsme měli smlouvu s jedním non stop supermarketem v Perníkově, pár měsíců jsme směli odebírat prošlé potraviny na zkrmování zvířatům, byli jsme ofic. zemědělci. Bylo to úžasné období, možná 1/4 vyřazených potravin jsme s chutí snědli sami - a nikdy nám nic nebylo. Asi polovinu dostala zvířata (i známých, třeba koňáků), a taky nikdy žádný problém. Jo, když byla jednou dodávka "prošlé" mrkve(!), bylo zajímavě nažloutlé mléko naší kravky, ale při zpracování na sýry a jogurty se to nijak neprojevilo. No a asi zbývající 1/4 prošlých potravin byla už jen na kompost - ale i to je přijatelně rozumné využití, nepřišlo to vniveč. To období trvalo ale jen pár měsíců, pak se tam natlačil jeden nadnárodní odpadový gigant, a všechny vyřazené potraviny šly ke "zpracování" =  zahrnutí na skládku. Pane jo, tam se to muselo krysami a spol. jen hemžit. Marné bylo moje písemné upozorňování vedení toho řetězce na tehdy platný Zákon o odpadech, kde tehdy bylo stanoveno, že odpady je: 1) žádoucí dle možnosti využít, 2) tuším využívat jako zdroje surovin pro další zpracování, 3) tuším recyklovat, a určitě teprve za 4) skládkovat na řízených skládkách. Oni šli rovnou na bod 4 - a určitě byly prémie za implementaci Zákona.

Tak tohle je moje osobní zkušenost s implementací Zákona o odpadech v potravinových gigantech.

Zaplať pámbu, že "se" někdo někde probral a využití potravin je konečně rozumnější.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Proč nedávat chudým lidem jídlo, které chce vyhodit supermarket
« Odpověď #5 kdy: Listopad 05, 2018, 08:44:02 odpoledne »
Lidi na internetu nadávaji, že supermarkety vyhazovali potraviny. Prý rozdávat. Tak lidi přijdou před zavíračnou a budou čekat až jim bude supermarket rozdávat housky a zeleninu zadarmo. Je nulová šance, že někdo onemocní, ale pokud ano, tak supermarket to odnese.

Tak musí darovat potraviny. Jestli to chápu, tak musí mít pro tyhle potraviny extra místo, protože hygiena by mohla dát pokutu. Charita přijede jen pro trvanlivé potraviny.Výhoda trvanlivých, že může tam přijet auto až najednou.

U pečiva a zeleniny by museli jezdit každý den. Projede benzín a taky nějaký čas. Charity jak jsem pochopil, tak rozážeji balíčky lidem. Tak by museli rozvážet pečivo a zeleninu. Takových 20 rohlíku a 4 okurky by stáli díky spotřebě benzínu a času toho řidiče i třeba 40 Kč. Nesmíme zapomenout, že člověk z charity by musel přebírat zeleninu a ještě umývat ji. Menší riziko nemoci.

Podle mně je to nákladné zachraňovat netrvanlivé potraviny.

Tak je tu problém, že darovat bílé prošlé pečivo a jiné potraviny ze supermarketu je danajský dar pro ty lidi v nouzi. Každý nadává na kvalitu potravin, ale chtěji to dávat lidem v nouzi. Super





Tady jsem se trochu rozepsal.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stát má peníze. Jsou to miliardy a miliardy. Ty peníze můžou jít na pomoc lidem v nouzi.  Ale co se děje? Objevují se charity, které žádaji lidi o pomoc. Jsou jich stovky. A tak tlak na stát neni, aby dával lidem v nouzi pomoc. Kdyby neexistovala pomoc od charit, tak by stát sám musel pomáhat. Musel by vyčlenit peníze.

Ale zas nemůžeme státu nic zazlívat. Nějaké peníze dává charitam.  Taky víme, že stát je špatný hospodář a těžko dokáže efektivně pomáhat lidem v nouzi. Ale místo, aby charity bouchali do stolu a křičeli, aby lidé křičeli na stát, aby dal více peněz lidem v nouzi, tak dělá sbírky.

A podívejte se o jaké potravinové balíčky se jednaji. Většinou jsou to konzervy a polotovary. Hodně lidí v nouzi jsou vděčný, protože si můžou na chvíli připadat jako normální lidi. Zvedne to morálku. Ale někteří lidi vědí, že je to nezdravé potraviny. Tak je musí prodávat, aby si koupili zdravé potraviny. Nejhorší, že charity žádaji lidi, aby jim darovali konzervy a polívky v pytlíku atd.

Charity nemaji moc na vybranou, protože zabalené potraviny můžou zajistit, že s nima nic neni. Taky delší trvanlivost a ochrana před škůdci. Ale ty potraviny jsou často dražší než základní potraviny a nezdravé. Taky hodně lidí v nouzi maji nějaké problémy. Neuměji vařit, na drogách/alkohol, někdy jejich chování je problémové atd. Proto je snažít naučit vařit a přemýšlet jak hospodařit je problém. Preventivně už nikoho nechtěji převychovat, aby neztratili své zákazníky.
A skutečně většina lidi v nouzi v CHaritách maji problémové chování. Lidi v nouzi, které nepotřebuji charitu se z nouze dostanou, protože umí přemýšlet.

Charity udávaji, že se rozdalo jídlo v hodnotě 120milionů v roce 2017 myslim. K tomu maji náklady na dopravu,zaměstnance, budovu atd.