Autor Téma: Nácvik krizové situace s přesunem  (Přečteno 2995 krát)

SoňaR

  • Host
Nácvik krizové situace s přesunem
« kdy: Listopad 04, 2018, 06:55:04 odpoledne »
... založeno na žádost Nalima, můžete diskutovat.

Nalim

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #1 kdy: Listopad 04, 2018, 09:32:43 odpoledne »
Pískneme si soukr. cvičný poplach?

Základní premisa: "dneska" v noci dorazila nějaká velká, meteorology předvídaná přírodní kalamita (třeba jako v Itálii, což je vzdušnou čarou jen nějakých 500 km od nás). Záplavy, sněhové závěje, stromy přes silnice, přes železnici, na vedení VN - takže přerušené dodávky el. na většině území republiky i části Evropy.

Ráno se ještě nějak dostaneme do práce/do škol, ale situace nevypadá dobře. Nejde elektrika, vlaky/tramvaje/metro/trolejbusy nejezdí, telefony jdou jen občas, nikdo nemá žádné jasné zprávy. Okolo poledne nás z práce/škol pošlou domů, v rádiu hlásili, že problémy s elektrikou, veškerým zásobováním a sjízdností komunikací zřejmě potrvají několik dní.

Kalamitní počasí pokračuje celý den, domů z práce a škol se všichni z rodiny dostaneme až k večeru, už za šera. Elektrika stále nejde, hromadná doprava už stojí komplet, mobilní sítě jdou jen občas, sněhu-vody-padlých stromů-spadlých střech-rozbitých oken venku přibývá, vichr venku hučí. Teď večer už neteče voda, nefunguje dálkové topení, doufáme, že plyn půjde ještě i zítra. Obchody i čerpací stanice od rána zavřené - bez elektriky nefunguje nic, nikam se nedá dovolat. V rádiu jsme zaslechli, že žádají, aby se nevyjíždělo soukromými auty, všechny obchody i čerpačky jsou stejně zavřené.

Otázka: jak jsme my doma na nějakou takovou situaci připraveni / vybaveni?  Anebo se pokusíme zítra dojet na záložní stanoviště (chata, chalupa, rodina)?  Bude to lepší tam? Nikdo neví, jak dlouho tohle může trvat. Nenastane rabování?

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #2 kdy: Březen 22, 2019, 07:24:35 odpoledne »
Blackout ve městě je imho jeden z nejhorších scénářů, protože se jedná o místo s vysokou koncentrací osob, které v daném okamžiku řeší stejný problém. Hrozí reálný kolaps dopravy, občanské infrastruktury, nemocnice fungují v nouzovém režimu, kdy jsou záložní dieselagregáty využity využity výhradně pro kritické přístroje (dialýza, monitory vitálních funkcí, umělá plicní ventilace) a operativa je omezena pouze na emergentní zákroky.

Statistiky uvádí, že průměrný blackout může trvat v průměru 5 dnů, což potvrzují data z minulosti. Poslední výpadek proudu před pár týdny trval více než 48 hodin (v extrémním případě, ve většině odběrných míst byla dodávka elektřiny obnovena v řádu hodin).

Scénář řešení se bude lišit podle toho, zda-li k výpadku dojde v létě, nebo v zimě. Pokud v zimě, moje osobní doporučení je vzít BOB a opustit postižený perimetr. Proto se snažím mít v autě dost benzínu, abych se dostal do zahraničí + 100 km do vnitrozemí.

V letních měsících se dá několik dnů snáze přežít - není potřeba topit. V každém případě je potřeba vyřešit zásobování vodou a toalety. Pokud se staráte o staré osoby (můj případ), ani v létě bych asi dlouho neváhal a zmizel.

Pokud nastane rozsáhlý blackout, pravděpodobně nastane i kolaps IZS - nikdo mi nepomůže, jsem odkázán pouze sám na sebe a na prostředky, které mám k dispozici. To je hlavní rozdíl od přírodní lapálie, která je (téměř) výhradně lokální a nejpozději do 48 hodin budou na místě veškeré složky IZS, armáda a novináři.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #3 kdy: Březen 22, 2019, 07:45:57 odpoledne »
Tak já jsem na vesnici, Nalime, v tomhle případě bych to měl jednodušší. Já osobně bych dostal domů do bezpečí rodinku, pak prvních 24h prospal, abych trochu dohnal deficit, no a pak bych si uzival klid a čas na rodinu. Pro mě je to celkem příjemná představa. Topim krbem, studnu s pitnou vodou mam, na televizi nekoukáme a jídlo na pár měsíců taky je.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #4 kdy: Březen 22, 2019, 08:07:28 odpoledne »
CzechJoker je takový příkladný migrant. Něco se u nás pokazí, tak odjedu tam, kde to ještě funguje. Tam se o sebe nechám postarat a protože je to tam lepší, tak už tam zůstanu.
Prepperství je postarat se sám o sebe. Evakuace, nebo přesun je něco naprosto jiného než emigrace.
 :christmas:

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #5 kdy: Březen 22, 2019, 09:00:57 odpoledne »
Poplach č1, rýma.Poplach č2 nejde elektřina, zítra půjde. Poplach č3 elektřina nejde tři dny a nejde natankovat nafta, a lídl má zavřeno. Poplach č4, rabuje se, policajti neexistují a kdosi mi tluče na okna, že má hlad.Poplach č 5, na okna mi tlučou čtyři , co mají hlad a stojí na těch, které před tím bacili po hlavě.
Je třeba situaci odhadnout a podle toho se zařídit.Vždy by na konkretní stupeň votroubkovy stupnice měl konkretní člověk reagovat předem daným, tedy definovaným zůsobem, aby neběhal do kolečka, nelomil rukama a neprosil všemohoucího o pomoc.....Zásoba a program na měsíc budiž zákonem.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #6 kdy: Březen 22, 2019, 10:05:20 odpoledne »
Na tá stupnici něco je. S druhým odstavcem souhlasím beze zbytku.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #7 kdy: Březen 22, 2019, 11:06:48 odpoledne »
Zvostanu doma, pověsím okenice, zapojím herona  a baterky na zásobu, vynesu savonie a spustím vysílačku, abych věděl, která bije.Třetí den večer máme scuka s lidma, kteří nechtějí čelit nepřízni osudu sami.A pak už podle jasně definovaného scénáře.....Zprovoznit kamna, zapojit nástražné systémy, rozmotat ostnáče, ubytovat zvířata a tak, vše, co je třeba.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #8 kdy: Březen 22, 2019, 11:23:14 odpoledne »
Mám to podobně, jako votroubek. Jsem na vesnici a k dispozici všechno, co potřebuju. Ta modelová situace od Nalima mi přijde jako návrat života tak o dvě generace zpátky, a s tím problém nemám. Kdybych bydlel ve městě, bylo by to horší. V tom případě bych už měl vytipovaný přátele na vsi, ke kterým bych se s rodinou a zásobami přesunul. Momentálně mám u sebe připravený zázemí pro pět rodin, kdyby k něčemu podobnýmu došlo, prostě se pár kamarádů z města přesune ke mě a budeme fungovat dál. Sám je člověk nejspíš v hajzlu, to asi fakt vypadnout někam pryč, kde je klid. Problém je, jak bez sdělovacích prostředků vyhodnotit kdy vypadnout a kam  8)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #9 kdy: Březen 23, 2019, 12:03:54 dopoledne »
Jde o to co je příčinou kolapsu a zda je výhled na nápravu situace. Pokud by elektřina nešla déle než 3 dny, ale věděl bych, že se pracuje na obnovení sítě a že je to otázka dnů a nehrozí rabování či ozbrojené konflikty klidně zůstanu doma. Pokud by hrozil kolaps bezpečnosti je třeba se přesunout do bezpečí co nejdříve. Ale zde se obávám. že globální svět spouští globální problémy a přesunout se o 1000km nemusí být řešením. Např. pokud se začne rozpadat EU určitě se pohnou všichni ti migranti a kriminalita vzroste v celém Shengenu.....a žádný stát EU si zatím hranice sám neochrání a už vůbec ne...takže se za pár hodin po rozpadu můžeme v pohraničí dočkat prvních rabujících nájezdníků.....

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #10 kdy: Březen 23, 2019, 12:30:00 odpoledne »
Ano, analýza rizik je to, čemu by lidé měli věnovat nějaké úsilí, nějakou energii.Elektřina nám bude sloužit, dokud nepřestane téct. Celorepublikový výpadek může vznikdout pouze třemi způsoby. EMP solárně, nukleárně, nebo koordinovaný teroristický čin. Takže velmi nepravděpodobné, nikoli však nemožné.Že klekne evropská unie je vysoce pravděpodobné, protože zápory jsou vnímány mnohem jasněji než klady.Uprchlíků jsou desítky milionů a nebudou mít s naším politicky korektním zřízením žádných potíží.Stejným způsobem nás vypnou nefunkční telekomunikace, internet, nebo  výpadky zásobování. Na každý scénář sice můžeme mít odlišný koncept, výsledkem bude vždy chaos, násilí a ztráta jistot.Takže, spouštěcím mechanismem je pro mne elektřina, benzinka a lídl.Pokud bude některá z těch věcí nadále funkční, je třeba zachovat chladnou hlavu.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #11 kdy: Březen 23, 2019, 07:58:11 odpoledne »
nu, jak vidno, až na pár senochrupů lidi žádné plány nemají.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #12 kdy: Březen 23, 2019, 08:02:14 odpoledne »
Za této situace já konkrétně zůstávám doma, stáhnu děti ze školy, pokud půjde proud dobiju ze sítě akumulátory, zkontroluji množství paliva v nádrži vozu (ale i tak je doma ještě min 20-40l benzinu bez bio určených pro auto), pro sichr ještě dopustím pár kanystrů s pitnou vodou (ale mám i studnu s pitnou vodou a vodu z ní dostanu v krajní nouzi i ručně). Připojím heronka na přípojku plynu a při  a natáhnu prodlužováky k mrazáku, lednici, kotli a k čerpadlu ve studni, dobiju akumulátor v UPSce a mobily,které vypnu a nechám jen jeden zaplý v ůsporném režimu.....zkontroluji, zda má každý člen svou led baterku a pár jich rozmístím po nejfrekventovanějších místnostech. K plynovému sporáku přihodím balík sirek, protože piezo nepojede. Pokud je na ulici klid zkontroluji okolí, zajistím neupevněné věci, připravím si teplé oblečení a začnu si balit a připravovat věci, kdyby se stav zhoršil a bylo by třeba se z města přesunout...auto bude připravené a věci zbalené. Pokud mi vichřice neodnese střechu nad hlavou, vodu, jídlo i teplo mám, jsme v bezpečí, takže uklidním rodinku a jdeme hrát člověče nezlob se, šachy a přemýšlet v jakém pořadí vyprázdním lednici a mrazák....déle než 14 dní je nesmysl oboje táhnou z elektrocentrály. Večer v domluvenou dobu zkontaktuji příbuzenstvo a navzájem zjistíme stav a posoudíme situaci, jedna lokalita je připojena k dálkovému topení, ale 2-3 dny se dá fungovat i bez něj pokud neudeří celodenní mrazy pod -15oC....Vysílačku budu zprovozňovat teprve pokud výpadek mobilních operátorů bude trvalý, ale v podstatě jde jen o komunikaci s příbuzenstvem a situaci mohu zjistit i jiným způsobem a bez elektřiny. Pokud je na ulici klid, zůstávám doma. O přesunu bych uvažoval v případě že se kompletně zhroutí zásobování na víc jak 2 dny, objeví se náznaky rabujících v obchodech a pomáhači ani chrániči situaci neustojí, bude narušena integrita obydlí. Způsob ovšem zveřejňovat nebudu, je naprosto specifický a podle okolností může mít i vícero podob.   

SoňaR

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #13 kdy: Březen 23, 2019, 09:33:05 odpoledne »
Tak tomu říkám plán!  "hold"

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #14 kdy: Březen 24, 2019, 09:24:39 dopoledne »
ano, fora jsou od toho, aby lidi nepsali....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #15 kdy: Březen 24, 2019, 10:04:14 dopoledne »
Votroubku a jak přispíváš k tomu, aby se to změnilo a lidé se podělili o své nápady? Já třeba nechápu ale rád si nechám vysvětlit, proč když nejde elektřina, fouká vítr, vedení elektřiny bude nejspíš potrhané a stromy a větve budou ležet přes cestu, proč ty ve svém plánu rozvinuješ ostnáče a aktivuješ nástražný systém....vždyť s určitostí můžeš čekat, že se po kraji budou toulat terénní auta ČEZu, hasiči a silničáři a jejich lidi se budou pokoušet zajistit a obnovit vedení a zprůchodnit cesty. Je velká pravděpodobnost, že ti někdo z nich vjede na pozemek, využije místní polňačku vedoucí přes tvé království, požádá tě o pomoc, když ví, že vlastníš těžkou techniku apod....jelikož jsi na kopci, kde to určitě profukuje, spíš bych uvažoval, zda mám stavení dobře zajištěné před bleskem, co budu dělat, když mi vichřice odnese střechu z chlíva nebo chalupy, zda mi na ni nemůže spadnou nějaký větší strom, pokud mám stádo zvířat na odlehlejší pastvině jak je dostanu do stájí nebo zda je zaženu do lesa nežli se to přežene....pokud máš skleníky a foliáky zda je nějak zajišťuješ nebo odepisuješ, jak se dostaneš k vodě bez čerpadel nebo zda, jak a na co budeš provozovat toho Heronka....ono je rozdíl zásobovat vodou 4-10 lidí a něco jiného střeba stádo 100 ovcí....

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #16 kdy: Březen 24, 2019, 11:22:29 dopoledne »
Já myslím, že to od Votroubka bylo dost vtipný a celkem s tím souhlasím.
Ale většina z nás, jak je vidět z příspěvků v tomhle vlákně, se nemíní nikam v případě krizové situace přesouvat. Tak asi proto se nikdo moc nesvěřuje, aby dodržel téma.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #17 kdy: Březen 24, 2019, 11:43:26 dopoledne »
Přesunutí z města na venkov chápu, ale balit v případě krize batoh a valit na nějakou zříceninu - kupříkladu - to moc ne. Mám čtyřčlennou rodinu, když jsem to jednou zkusil, sbalit nás do zavazadel, hned jsem to zavrhnul. A jet autem - bez elektriky a internetu vůbec nebudu tušit, jaká je situace, a auto je velice snadnej cíl. Nalim chce konkrétně, s jakym seznamem věcí si připadám připravenej?

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #18 kdy: Březen 24, 2019, 01:48:18 odpoledne »
Myslím že toto vlákno je špatně postaveno. Prakticky říká že se stala "nějaká" událost. Pojďme na to jinak. Popište konkrétní situaci. Každých několik hodin ji aktualizujte (vývoj situace) možná do samotného vlákna. A ve vedlejším vlákně odpovědi. Těch co chtějí odpovídat. 14:00 vyply proud... 14:15 ti kdo mají přijímače na baterie, vědí že nastal kolaps přenosové soustavy v celé střední a západní Evropě. 15:00 prohlášení vlady: blablabla 15:05  aktivace krizových štábu. A tak dále... Nebo klidně jinak. Myslím že by to bylo zajímavější a na konci by votroubek mohl skončit v klepetech  :D
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #19 kdy: Březen 24, 2019, 01:57:34 odpoledne »
Dobrej nápad. Nicméně tohle vlákno bych nechala Nalimově myšlence. Ale jestli máš zájem, založ v této sekci vlákno s tvým nápadem, s počátečním stavem situace a doplňuj tam postupné aktualizace stavu jaké vymyslíš. Může to být zajímavé myšlenkové cvičení.

Nalim

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #20 kdy: Březen 24, 2019, 03:07:37 odpoledne »
Mám pocit, že Nalim (při zakládání tohoto vlákna) očekával spíše odpovědi ve stylu "vezmu sekeru, jídlo na tři dny..." neboli něco konkrétního, jasný postup jak se v zadané situaci budete chovat (nebo spíš jak si myslíte, že byste se v zadané situaci zachovali). Je to tak, Nalime?
Soni, promiň, že odpovídám až teď, ale systém mi nehlásil, že by v tomto vlákně byla nová odpověď - a ejhle, ono jich je tu spousta, a moc rád vidím, kolik diskutujících mi/nám věnovalo kusanec svého času, aby mně i všem zde pomohli si uvědomovat, co ještě mám(e) doladit a jakým zhruba směrem.
Pokusíme se společně poznatky nějak "učesat" (a "klepeta" přitom necháme na služebně)?

A - život ve městě je teď, dokud všechno funguje, pohodlnější. Kdyby ale infrastruktura přestala dlouhodoběji fungovat, je otázkou, jak brzy a kam a jakým dopravním prostředkem "zvednout kotvy". V Shengenském prostoru těžko říci, kam, či jak daleko. Plánovat přesun na tisíce km je nejspíš nereálné. Stejně nereálně vidím plán, že do paneláku si pořídím kamínka, "nějak" vyřeším komínek, a bude po problémech.

Asi je jasné, že je nezbytné mít připravené a vybavené záložní stanoviště - ale stejně je otázkou, zdali bychom se na něj (s rodinou) s jistotou dokázali dostat.

"Čundrovat" v zimě jen tak, "někde" v přírodě, dokáže pár vycvičených a připravených jedinců. Většinu by zlomila psychika.

B - život na "echt" venkově (satelitní sídliště nepovažujme za venkov) nás už teď nutí být "už teď" připraven - přes víkend si nikde nedokoupíme potraviny, i v týdnu musíme doslova pro každou prkotinu někam dojet. Proto musíme mít vše potřebné "nasyslené" a prakticky vyzkoušené už teď.

Vycházejí vám poznatky ze zveřejněných názorů či vaše zkušenosti podstatně jinak?

Já za sebe děkuji všem diskutérům ze drtivou většinou přínosné poznatky.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #21 kdy: Březen 25, 2019, 01:31:28 dopoledne »
Pokud má někdo připravené "stanoviště" stačí si někdy jen tak pro zábavu, až o nic nepůjde určit jednoho člena který kdykoliv během dne či noci pískne alarm a do 20 minut by se mělo vyjet a na místě třeba 3 dny být schopny setrvat.....a hned uvidíte, jak vaše přípravy pokročily. Někteří mí příbuzní totiž nejsou schopnu vyjet ani do 2h....A pokud nejsem schopen se sbalit a odjet, když se nic neděje, jak asi budu prchat s celou rodinou uprostřed noci, když mi vichřice odnese střechu nad hlavou, bude pršet, děti budou vyděšené a já přemýšlet co dřív.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #22 kdy: Březen 25, 2019, 10:12:25 dopoledne »
Jen k tý přípravě - doporučuju občas vyzkoušet centrálu i pod zátěží. Já ji naposledy použil asi před třemi lety, od tý doby jí vždycky jednou za pár měsíců nastartuju a nechám ji chvilku klapat, maximálně zkusím, jestli jde do otáček. No a teď jsem ji zase potřeboval, chytla hned a když jsem ji zatížil, zakuckala a chcipla...Dal jsem vyčistit karburator a uvidím. Každopádně, kdybych na ní teď spoléhal, bylo by to celkem trapný.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #23 kdy: Březen 25, 2019, 10:20:50 dopoledne »
myslím si, že zjištění situace bude klíčové. Při výpadku elektřiny vypadne i komunikace a tak zdroje informací budou vzácné. Navíc, oficiální zdroje se budou snažit logicky zabránit panice za  každou cenu.Při houfném opouštění měst se zmatkům nepůjde vyhnout a tak budou brzy silnice zablokovány mnoha nehodami a nepojízdnými vraky, protože dav má hodně podobné myšlení a možnosti.V tomto případě bude limitním faktorem rychlost, s kterou dokážeme přijmout relevantní informace, zdali prchnout, či nikoli.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #24 kdy: Březen 25, 2019, 03:14:49 odpoledne »
To sice ano, ale podle vzdálenosti lokality a její vybavenosti můžeš jít i nalehko, takže ti k přesunu stačí i nohy nebo jízdní kolo.....a rázem se do 20 km dostaneš zcela jinými cestami než kolony aut a ještě z toho dětem uděláš bojovou hru....nebo se přesuneš ke kamarádovi 5 km po svých do první vesnice a on tě nechá přespat....možností je více a když už propásnu vhodný okamžik a cesty jsou ucpané, musím volit alternativy. Na kole jsi velice pohyblivý a v Perníkově je to i obvyklý způsob dopravy. Navíc ti nevadí popadané stromy a ani rozvodněný potok či říčka není velkou překážkou (mostky pro pěší jsou obvykle průchodné). Nechat se uvěznit v koloně bez možnosti pohybu je nešťastná alternativa. Navíc pokud by byl opravdu stav nouze a šlo o život, beru si bez zkrupulí jakýkoliv vhodný vůz a evakuuji....na právní posouzení jednání krajní nouze bude čas později a já vozidlo mile rád vrátím....totiž mnoho lidí si myslí, že pokud vypukne nějaká katastrofa pokojně se odeberou ke svému offroadu a odjedou do své podzemní pevnosti....ale zapomínají na prostý fakt, že tu máme mnoho velice schopných lidí, kteří jim ten jeap před domem promtně přeparkují pro svou vlastní potřebu. Pokud by se mi to stalo, toto jednání hbitě v případě potřeby napodobím. Dav totiž jedná v panice velice neproduktivně a zkratovitě....

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #25 kdy: Březen 26, 2019, 10:18:35 dopoledne »
No, malou štreku jo, pokud jsou všichni zdraví a není nějaká futeř.A na lehko. Rozhodně to bude mumraj, protože lidi mají podobné nápady...,

Offline Ezi

  • ***
  • Příspěvků: 9
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #26 kdy: Březen 27, 2019, 02:08:25 dopoledne »
Ahoj všem, pokud jde o teorii máte pouze jednu lokaci??? Mám rodinu rozházenou po celé ČR takže podle situace si můžu zvolit město/vesnici/les poblíž hranic... Otázka je spíš přesun-auto zvládne cestu napříč republikou, ale co vybavení??? Každý řeší elektřinu - nebude lepší vzít opravdu jen vybavení co je nepostradatelné a vykašlat se na "moderní vymoženosti" spojené s elektřinou??? Max mít solární nabíječku???

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #27 kdy: Březen 27, 2019, 06:58:46 dopoledne »
Ahoj ten dotaz směřuješ na scénář popsaný v zadání nácviku? Pokud ano, pak můžeš mít lokací kolik chceš, protože si klidně na pár dní můžeš třeba pronajmout nebo zapůjčit byt, chatku, pokoj v penzionu....ani nemusíš nic vlastnit. Unikáš před dopadem přírodního živlu, který narušil do nějaké míry infrastrukturu, dodávky energií a řízení státu....takže jde o to, zda bude výpadek plošný po celé republice, či ne. Pokud vlastníš místo a objekt, kde víš, že situaci bez problémů přečkáš a kam jsi schopen se přesunout, pak pochopitelně volíš tuto lokaci....jestli jich vlůastníš 10 nebo jedinou je v tuto chvíli vedleší....To zda nalehko či s "pojízdnou prodejnou potravin a elekrárnou" záleží" již na složení skupiny, jejich znalostech a vybavení a zásobách v místě lokace. Při cestě nalehko tě limituje hmotnost vody, takže je výhodné ji doplňovat a čistit z místních zdrojů. Příruční kovárnu taky nepotřebuješ....řekněme, že jsi přišel o střechu nad hlavou, nebo tě přírodní živel bezprostředně ohrožuje a potřebuješ sám nebo s rodinou přežít 14 dní než se systém vrátí alespoň částečně do normálu nebo se alespoň vyjasní situace a bude jasné, že to bude nadlouho.....a vymyslíš jiné řešení. Pak klidně cestuj nalehko a rychle se dostaň do bezpečí. Vždy řeš nejprve priority podle osnovy: 1) bezpečí (můžeš zemřít do 1 sekundy), 2) vzduch (zemřeš do 5 minut), 3) tepelná pohoda (zemřeš do 15minut až 2-3 dnů) 4)voda (zemřeš do 5 dní), 5) odpočinek-spánek (zemřeš do 1-2 týdnů), 6) jídlo (zemřeš podle okolností do 30-90 dní).....k tomuto elektřinu moc nepotřebuješ....pokud nepůjdou sítě, stejně se nedovoláš a kdo z kamarádů či známých má radiostanici s dosahem, který pěšky nebo na kole za den nezdoláš? Vždyť i pěšky zdoláš za den i jako podprůměrný jedinec nalehko těch 20 km (nebo pokud s sebou máš třeba malé děti), pokud máš jízdní kolo už máš akšní radius 100 km.....pokud jsi sám a trénovaný, snadno ty vzdálenosti vynásobíš 2x až 3x.....autem v noci projedeš napříč republikou i po vedlejších cestách pokud neuvízneš v zácpě....ale už třeba je dobré mít v kufru žetězovou pilu s benzínem, když narazíš na padlý strom...4 kolka nebo jeap zase dávají jiné možnosti než audi Q7....

SoňaR

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #28 kdy: Březen 27, 2019, 07:16:23 dopoledne »
Ahoj všem, pokud jde o teorii máte pouze jednu lokaci??? Mám rodinu rozházenou po celé ČR takže podle situace si můžu zvolit město/vesnici/les poblíž hranic... Otázka je spíš přesun-auto zvládne cestu napříč republikou, ale co vybavení??? Každý řeší elektřinu - nebude lepší vzít opravdu jen vybavení co je nepostradatelné a vykašlat se na "moderní vymoženosti" spojené s elektřinou??? Max mít solární nabíječku???

Vycházíme zde z konkrétní zadané situace. Na jejím základě zde každý staví svůj "plán", co by asi udělal. Nicméně pro případ problémů je dobré mít s rodinou lokaci domluvenou už předem. Co se elektřiny týče, jsou tu i tací, kteří přípravu řeší cestou "obejdu se bez elektřiny", ale pokud jiní mají možnost si elektřinu vyrábět a navíc v té lokalitě zůstanou, tak je to určitě za zmíněné situace plus.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #29 kdy: Březen 27, 2019, 11:11:03 dopoledne »
Určitě je dobré uvažovat pro klid duše o plánu A, B a  C. Přesunem se k  cíli a může se stát, že se budeme muset přesunout  z nejrůznějších důvodů jinam.I já, zarputilý obránce mám záložní plán úprku, kdyby něco.Protože, nikdy neříkej nikdy, a neb, připraveným štěstí přeje....,

Offline Ezi

  • ***
  • Příspěvků: 9
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #30 kdy: Březen 27, 2019, 09:16:03 odpoledne »
Díky za odpovědi, tyhle věci řeším teprve krátce a čím víc nad tím přemýšlím, tím víc věcí potřebuji :-D navíc se teď stěhuju z velkoměsta na menší město ale plán je soběstačný baráček takže zatím je plán bug out, ale časem se změní na bug in se záložním plánem bug out. No uvidíme jak se to bude vyvíjet

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #31 kdy: Březen 28, 2019, 08:16:57 dopoledne »
Ten tvůj přesun ale bude jistě předem připravený a tak moc nejde o krizovou situaci. Přeji hodně štěstí a následné spokojenosti.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #32 kdy: Březen 28, 2019, 03:48:02 odpoledne »
Pokud se jedná o lokální přírodní katastrofu (nebo vlastně jakýkoli lokální průšvih) a všichni jsou doma (a jestli jsem správně pochopil zadání, tak všichni doma jsou), neměl by to být problém, ne?

Zalezeme dovnitř, v zimě zatopíme - na nezmrznutí teploty stačí krbová kamna bez výměníku, aby nebylo nutné hnát čerpadlo (nepůjde elektrika), stromy mám tak daleko od domu, aby na něj nemohly padnout, pokud bude vítr rvát střechu, to by byl problém, ale co bych s tím mohl v danou chvíli dělat? Jedno velký NIC. Asi by to chtělo zatlouct zvenku okna aspoň z návětrné strany...možná. Auta pokud možno schovám "za vítr", kdyby přiletěla odkudsi eternitová šablona (jako před měsícem), aby mi nevytloukla okno nebo světlo nebo tak...

Ovce zaženu do zděnýho, aby neuletěly nebo nezavály pod sněhem. Mají jehňata.

V zimě bych neměl strach, že povolí mrazák (jídlo jde schovat ven - když mrzne), v létě by se vidělo. Buďto do soli a vyudit (nestálo to majlant, ale přeci to nevyhodím, ale i kdyby, až se situace zklidní, koupím si další) v soli to bude skoro měsíc, do té doby sibérie přejde. Věci z ledničky do sklepa, nebo do studny, to by mělo stačit.

Spotřební věci (jídlo/hygiena/otop/olej do lamp a svíčky/teplý oblečení a peřiny(spacáky) nejen pro běžné osazenstvo domu) tady je na delší dobu než týden.

Kdybych musel někam vyjet, vezmu kanystr benzinu a motorovku (to už psal kdosi přede mnou) a k tomu pevnou kurtnu, lano nebo kus řetězu (když už strom uřežu, tak ho taky uvážu a odklidím z cesty, nebudu to muset řezat na malý kusy se kterýma hnu rukama).

A pak si sednu, občas pustím rádio a zkusím poslechnout zprávy, jestli se vůbec bude vysílat.

Takováhle "katastrofa" mě neděsí. Děsí mě situace, kdy budu 800 km od domu a něco takovýho se semele...

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Nalim

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #33 kdy: Březen 28, 2019, 04:47:02 odpoledne »
Při topení v kamnech - máme všichni termoelektrický ventilátor, který se postaví jen tak na (horká) kamna, a rázem je rovnoměrné teplo v celé místnosti, a příjemně je i v té vedlejší - jen díky otevřeným dveřím? 

SoňaR

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #34 kdy: Březen 28, 2019, 07:15:41 odpoledne »
Nemáme, díky za tip!  :)

Nalim

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #35 kdy: Březen 29, 2019, 09:53:28 dopoledne »
Ještě mám vyzkoušenou užitečnou drobnost ke kamnům: jednoduchoučký mechanický teploměr na kouřové roury, který nás naučí topit tak, aby nám jednak studený komín nedehtoval, a nebo abychom naopak neriskovali přehřátí komína (s rizikem samovznícení dehtu a sazí v komíně). Teploměr se na roury z ocel. plechu jednoduše přichytí vestavěným magnetem, na nerezové roury je to složitější, tam se musí předvrtat dírka pro samořezný šroubek (je přiložen).

konec

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #36 kdy: Prosinec 02, 2020, 03:12:32 odpoledne »
Pokud napadnou dva metry sněhu, tak prostě zůstávám doma a řeknu dětem, aby také zůstali doma. Zavolám hysterické psychopatické učitelce, děti děti zůstávají doma, učitelka bude vřískat, vyfakuju učitelku a položím. Zůstanu x dní doma s dětmi.
Všichni lidé, kteří se snažili autem někam přesunout, tak pravděpodobně uvíznou, umrznou a zemřou. Na živu zůstanou ti, kteří zůstali doma. A časem vždy přijde obleva a oteplení, jen být trpělivý a počkat si na ni.

Umím si i představit život, že každé léto budu pěstovat nějakou plodinu s krátkou vegetační dobou, udělám si z ní zásoby jídla, a každou zimu strávím v chalupe pod pěti metry sněhu a šílenými mrazy venku. Ale pokud budu v chalupě a budu mít dobré zásoby potravin, tak mě to nebude vadit, že je zima tuhá, dlouhá a nedá se nikam dostat, prostě za celou zimu nevylezu.
Teď asi spousta lidí řekne "ježiš šmarja, to snad ne, ochraň nás bože před něčím takovým", ale pro mě by to byl mnohem hezčí život, než ten, co žiju teď v té moderní "super-úžasné" civilizaci.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #37 kdy: Prosinec 02, 2020, 04:23:34 odpoledne »
Co by jsi pěstoval, aby jsi si z toho udělal zásobu na zimu?
Jinak, přesouvat se za každou cenu je kravina. Je potřeba zachovat klid a vyčkat vhodné příležitosti. V tom máš rozhodně pravdu.

Nalim

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #38 kdy: Prosinec 02, 2020, 07:32:24 odpoledne »
Já zažil Nácvik krizové situace s přesunem naposledy před 2 roky.
Pár dní u nás vydrželo asi 15 cm sněhu a silný vítr. Vraceli jsme se z nákupu ze vzdálenějšího většího města, oblečení nalehko, už za šera. V táhlém asi 3 km dlouhém kopci s hlubokými sněhovými jazyky přes celou šířku silnice vč. příkopů jsem dojel náklaďák, co měl problémy. Šofér evidentně profík, gumy nejspíš OK, ale přestože se snažil držet předek auťáku na prostředku vozovky, zadek s vysokou plachtou mu vítr doslova ufoukával do škarpy. Přitom hranice mezi krajnicí a škarpou nebyla žádná, všude při zemi blizard. Kdyby na těch  3 km jelo něco proti, nocovali bychom tam všichni.
Od té doby zas vozím v autě flašku minerálky a otravuju s outdoor oblečením a obutím všech v autě. 

konec

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #39 kdy: Prosinec 02, 2020, 10:04:49 odpoledne »
Co by jsi pěstoval, aby jsi si z toho udělal zásobu na zimu?
Jinak, přesouvat se za každou cenu je kravina. Je potřeba zachovat klid a vyčkat vhodné příležitosti. V tom máš rozhodně pravdu.

Tak já si pamatuji, že hrach má krátkou vegetační dobu, takže ten bych vypěstoval, i kdyby léto (respektive sezóna) trvala výrazně kratší dobu. U nás je teplo, ale přesto hrach občas nasadí, ikdyž je jasné, že tak dlouhou sezonu nepotřebuje.

Z logiky věci bych mohl pěstovat všechno to, co se pěstuje v horách. Hory jsou právě v situaci prodloužené zimy a zkráceného léta a tomu jsou přizpůsobené i horské rostliny, které jsou přizpůsobené právě na kratší sezonu.
Pokud by tedy nastala doba ledová, tak prostě budu v nížině pěstovat to, co se dříve pěstovalo a nebo rostlo v horách.
A nebo budu u nás pěstovat to, co se dnes pěstuje nasever od nás --- v Polsku, ve Švédsku.

V horách se pěstuje oves a brambory.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #40 kdy: Prosinec 02, 2020, 11:39:27 odpoledne »
Dřív se říkalo že stačí brambory a zelí aby člověk přežil. Ale ty nemáš rád to kyselé co  ;D
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

konec

  • Host
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #41 kdy: Prosinec 02, 2020, 11:47:29 odpoledne »
Dřív se říkalo že stačí brambory a zelí aby člověk přežil. Ale ty nemáš rád to kyselé co  ;D

no pozor -- zelí samo o sobě kyselé není.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #42 kdy: Prosinec 03, 2020, 12:06:43 dopoledne »
Samozřejmě kyselé zelí. Vitamíny + uskladnění. Předchozí příspěvek není nutné citovat. Je vidět na co reaguješ.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #43 kdy: Prosinec 04, 2020, 09:40:40 odpoledne »
Já souhlasím s výběrem plodin. Hrách, ranné brambory i některé zelí mají vysokou nutriční hodnotu, vysoký výnos i krátkou vegetační dobu. Dají se navíc skladovat. Přidal bych cibuli (ze sazečky) a česnek.
Doplnit vodnicí, zelenými fazolkami, karotkou aj.


Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #44 kdy: Prosinec 04, 2020, 10:23:17 odpoledne »
Já bych třeba přidala některé rychlokvašky, co rychle vyrostou i brzo z jara  nebo pozdě na podzim- např. polníček a špenát
Fazol šarlatový taky není k zahození. Je odolný, má velkou úrodu a dá se sníst úplně celý - fazole, nezralé zelené fazolky, květy, listy, hlízy a z prázdných suchých lusků si můžeš uvařit čaj.

Jinak není od věci naučit se nějaké základní jedlé rostliny - stačí čekanka, lopuch, borovice, rdesno hadí kořen, křídlatka japonská, řebříček lékařský, sedmikráska - rostou skoro všude a dají se snadno poznat.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Nácvik krizové situace s přesunem
« Odpověď #45 kdy: Prosinec 04, 2020, 10:30:37 odpoledne »
Jasně i sběr je velmi důležitý. I ostatní souhlasí. Jako top ten pnoucí fazol šarlatový @-->.