Autor Téma: Jedovatost oblečení  (Přečteno 462 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Jedovatost oblečení
« kdy: Listopad 03, 2018, 07:18:31 dopoledne »
Máte podrobné informace jestli pracovní oblečení obsahuje barvivo, které je až moc toxické?

Něco jsem našel na internetu, ale nic moc. Myslel jsem, že kamené obchody si dávaji pozor.

https://www.tzu.cz/casto-kladene-dotazy
Citace
Platí nějaké limity pro zdravotní nezávadnost textilu?
Ano. V rámci zemí EU je třeba vždy v okamžiku uvedení výrobku na trh převzít odpovědnost za rizika, která může představovat a nést odpovědnost za následky, které způsobí. Z tohoto pohledu je nutné dodržet základní limity na zdraví škodlivé látky. Při dovozech ze zemí mimo EU toto více než doporučujeme. Obecně platné limity specifikuje třeba vyhláška 84/2001 Sb. u výrobků pro děti do 3 let nebo Metodická doporučení vydaná Státním zdravotním ústavem (AHEM). Po provedení zkoušek nabízíme možnost využít i značky (piktogramu) a informovat spotřebitele o nezávadnosti prodávaného výrobku jednoduchou grafickou fo..


Citace
Zejména barviva a různé úpravy (zejména ty, které snižují hořlavost) mohou být zdrojem nebezpečných látek (formaldehyd, těžké kovy, aromatické aminy, RMC látky apod.).

http://www.allum.cz/toxicke-latky/barvia-a-pomocne-prostredkyv-odevnim-textilu

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #1 kdy: Listopad 03, 2018, 08:06:31 dopoledne »
Tak benzidinová barviva, která vynikala koloristickými vlastnostmi se již dlouho nevyrábí. Způsobpvala rakovinu prostaty, ale hlavně lidem ve výrobě. V Perníkově takto vymřel cech benzidinářů....Jinak retardéry hoření obsahují bromované arom. uhlovodíky (bisfenoly, difenyly, bifenyly).....Ale zde jsou toxické hlavně jejich produkty při hoření...
Ale ty jsou prakticky již všude okolo nás....

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #2 kdy: Listopad 03, 2018, 12:54:28 odpoledne »
Chtěl jsem si nakoupit na desítky let pracovní oblečení od CXS. Výhoda, že jen to standart, tak na zkoušku si koupím jeden kus trička,montérek,ponožek,... a vyzkouším. A pak můžu koupit na 20 let dopředu do zásoby.

Mám několik ekologických bodů, které je problém vyřešit. Musím donosit oblečení. A to potrvá ještě nějaký rok. Tohle je zajimavost minimalistů. Touží co nejdřív zbavit se věcí, aby se cítili čistí od věci. Tak se zbavují oblečení, které nebudou nosit. Většinou to končí v charitě, kde to skončí na skládce(možná zrecykluje). A pak musí koupit nové oblečení. Vyřazené oblečení často bývá pěkné, ale osoba ho nenosila dlouho, tak se toho zbavuje. Kdybych nenarazil na minimalistu, který mi doporučil, abych věci dal do krabice, tak bych taky asi vyházel spoustu věcí. Teoreticky oblečení nemusím kupovat ještě  alespon 5 let. Tedy musím koupit ponožky,trenky, kulich,čepici a brýle pravidelně každý rok. Ale ostatní neni třeba. A pořádně jsem nenakupoval asi od roku 2009, i když před 2 lety jsem nakoupil 8 dámských legín, které nosím jako spodky(pod kalhoty) v zimě.

Další ekologický problém jsou second handy. I když bydlím na vesnici, tak jednou za čas musím do města. V ČR je docela velká komunita lidi, kteří rádi nakupují v sekáči. Nebyl by problém někoho požádat za provizi, aby se kouknul i pro oblečení pro mně.  Tak z pohledu ekologie se bude muset vyrobit méně oblečení. A patřím k fanatikům, kteří věří, že každá vyděláná 1 Kč spotřebuje minimálně 1ml benzínu. Tak i snížím spotřebu znečištění na světě. Ale je tu mínus, že oblečení může obsahovat těžké kovy atd., ale asi původní majitelé dost vyprali.

Dostal jsem jednu radu, že je dobré si sehnat šicí stroj a naučit se šít. Pak je to nejvíce ekologické, co může být. Šicí stroje jsou v dnešní době prodávané za odvoz. Sehnat nebylo těžké.Na doporučení taky hromadim přirozeně oblečení a mám i zásobu nítí. Dokonce občas narazim, že si můžu nechat ušít třeba tričko za 25-50Kč+materiál. Tak místo, aby dítě v Asii bylo nuceno šít tričko, tak to ušije někdo z nízkonákladový člověk. Narazil jsem na problém, že tričko v krámě je levnější než látka. https://1url.cz/@latka Tadyse mi dopařilo najít možná levnou látku než vyrobené tričko v Asii. Bohužel najít neobarvenou látku mi nejde. Taky bude problém gramáž. Podle mně nízká na pracovní oblečení. Ale je to vhodné i pro děti, tak prošlou nějakým testem.

Další zajimavost a co mně předtím přesvěčilo, abych si pořídil šicí stroj, že díky němu se dá prodloužit životnost oblečení o 50 procent, když si koupíte více kusů toho oblečení.  Tak člověk žijící 60 let by potřebovla oblečení jen na 40 let. super ekologický. V tuto chvíli, ale mi připadá šicí stroj zbytečný.

Musím si udělat poznámku, že se v roce 2020 vrátim řešení problému jestli kupovat oblečení,kupovat v sekáči nebo si ušít vlastní oblečení. Do té doby možná už na trhu bude možnost koupit látku v biobalvně, která nebude barvena.




Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #3 kdy: Listopad 03, 2018, 06:43:03 odpoledne »
Citace
Zajímavá úvaha. Kdybychom nebyli svazovaní tím, co máme nosit a jak máme vypadat, bylo by to mnohem snazší. Nakupovat oblečení dopředu má svá pro i proti. Změníš velikost, sežerou ti to škůdci ( moli, myši..). Pravdou je, že tak dřív lidé žili. Před odchodem do důchodu si nakoupili vše co budou potřebovat a pak už dokupovali jen jídlo, léky. Co místo nejlevnějšího, si koupit kvalitní a lokální oblečení? U nás se dá koupit ze lnu, konopí, vlny...Je sice dražší, ale stopro v biokvalitě, něco vydrží, moc hezky vypadá a příjemně se nosí.

Jsem fanatik, že nejvíce ekologické je mít zásoby. Pak nemusí člověk cestovat, nemusí existovat tolik krámu. Uspora energie a surovin je obrovská. Nebo alepsoň velká. Myslim si, že během 10-20 let přestanou existovat většina malých krámků. Budou jen výdejny. Lidé na internetu si objednaji a nákláďáky to rozvezou do výdejen. A lidé si to vyzvednou. Nebude poštovné, tak se to lidem vyplatí. Něco jako alibaba. Myslím, že Tesco se snaží o něco podobného. Rozváží domů a je otázka času než využije tuhle síť k rozvozu do výdejen.

Na srazu jsme debatovali o výhodách a nevýhodách nakupování oblečení na 5-20let dopředu. Bylo zmíněn problém tlousnutí lidí, ale snad nikdo nevytahá oblečení a 5-20let. Ale nosí jen minimum oblečení. Pokud by se do oblečení nevešel, tak ho může prodat. Asi za míň než koupil, ale určit ho nevyhodí. Panuje obava, že se po 20 letech uskladněné oblečení rozpadne. Na tom jsme se neschodli. Ohledně škůdců je jen mol problém. Prý u bavlny to nehrozí.

Debatovalo se, že pokud společnost by byla ekologická, tak by si lidi sami vyráběli látku. Tedy získali suroviny sami a pomocí techniky by z ní udělali látku. Debata byla moc všeobecná, protože nikdo nedokázal říci jestli se dá bez strojů udělat tak jemná látka jako jsou dnes. Taky jestli je správné být ekolgicky nebo méně ekologický, ale zas etický. Využívání zvířat jak ovce,králík,kráva a koza,kteří žijí jen na potravě, kterou lidé nemohou jísta získá se maso, mléko a hlavně vlna a kůže. Tak část surovin na výrobu oblečení by se získalo z nich.


Mám 2 roky, abych zjístil jestli na len jde mol. Pak možná přejdu na len pokud najdu pracovní oblečení. Nosím jen pracovní věci. Určitě konopí nebude dlouho použito v pracovním oblečení a je spíš modní záležitostí. Vlna je pro mně nepoužitelná kvůli skladování. To, že konopné nebo jiné látky vydří déle než bavlněné neni pravda. Často je to o gramáži látky.

SoňaR

  • Host
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #4 kdy: Listopad 03, 2018, 07:28:11 odpoledne »
A je potřeba dělat tak jemné látky, jako vyrábí stroje? Tak třeba len má určitě jiné vlastnosti, než např. umělá vlákna. Je chladivý. Normální plátno, jaké zvládali lidé dřív vyrobit, určitě na běžné nošení postačí. Lněné vlákno je pevnější než bavlněné... ale hotové pracovní oděvy jsem ze lnu neviděla, leda tak pro zdravotníky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #5 kdy: Listopad 03, 2018, 07:43:11 odpoledne »
Citace
Tesco rozváží domů, ale platíš za dovoz a musíš mít kartu. Za hotovost to nejde. Jedno ti mohu říct určitě a z vlastní praxe. Oblečení, které skladuješ doma několik (i 30 let) let, pak už nosit nebudeš. Fakt jen výjimečně a z nouze, jinak ne. Rozhodně ho od tebe nejenže nikdo nekoupí, ale ani nikdo nevezme za odvoz. To by musela nastat globální nouze a např. přírodní katastrofa. Mění se i klima, což je dost podstatné. Mění se nálada ve společnosti. Na pracovní oblečení můžeš zvolit kopřivy. Látku vyrobíš vcelku snadno, nepotřebuješ k tomu stroje. Můžeš si vše zhotovit doma "na koleni". Nepsala jsem, že konopné aj. látky vydrží déle než bavlna, ale že jsou to naše suroviny a tudíž nejvíc udržitelné (pro nás). Vlna je nepoužitelná? Tak to v zimě asi zmrzneš.

Tesco rozváží za 49 Kč myslim. Až se rozšíří, tak cena bude treba 10 Kč a pak zadarmo. Když si objedná 10 lidí z jednoho vchodu v paneláku, tak cena dovozu bude nižší. Ale psal jsem za 10-20 let. Podle dotazu by si nechali přivézt za 20 Kč i skrblíci jako já. Ušetří čas a i peníze. Stopoval jsem čas a vychází to na 45 minut na nákup. Já jsem fandil kauflandu. Nemám rád Tesco.A ani nevím proč. Ale jedině Tesco má propracovanou strategii.

Lidi si odkoupí pracovní oblečení určitě. Hlavně pokud  společnost podle tebe bude ekologická. Budou to brát, že zachrání oblečení před vyhozením.:)) Pracovní oblečení je stále pracovní. Na tom se nic nezmění. Zas je pravda, že pracovní oblečení před 30 lety bylo jen modré a dnes máme proužky a více barev.:) Tak je in. Nevim jak bude pracovní oblečení vypadat za 30 let.

Zapomněl jsem zmínit kopřivy. Zkoušel jsem sbírat stonky. Ale bez stroje si nedokážu představit výrobu látky na takové úrovni jako je dnes. Ale věřim, že pokud by společnost se změnila, tak bych dělal z kopřiv a jiných surovin oděv. Ale teď je to něco podle nemožné.

 Musim zkontrolovat pokud tedy najdu štítky na mikinách a bundách, ale myslím, že je to bavlna. Tak nemám žadnou vlnu. Myslim. vlnu kvůli molům nepovažuji dobré na skladování.






Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #6 kdy: Listopad 03, 2018, 07:43:27 odpoledne »
A je potřeba dělat tak jemné látky, jako vyrábí stroje?
Netuším jak ručně udělaná látka vypadá a jak se bude chovat na těle. Když si vzpomenu na pletené svetry, tak už mám z nich svědění. A když vidim ty trička a kalhoty z konopí atd, které vypadaji jako ručně udělaná látka, tak je to mos hipies. Ale možná ručně udělaná látka nesvědí a neškrábe. A možná vypadá jako normální látka.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #7 kdy: Listopad 03, 2018, 09:04:17 odpoledne »
Mě spíše zaráží nesmyslnost modního oblečení....Vše je podřízeno vzhledu a na funkčnost střihu se zapomíná. Přitom oděv je především ochrana člověka proti venkovním vlivům. Navíc díky dovozům z asie se již pozapomnělo, že průměrný evropan má jinou postavu....A sehnat tričko pro děti z dobré bavlny začíná být umění...

Offline danysilent

  • ***
  • Příspěvků: 10
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #8 kdy: Listopad 04, 2018, 09:35:38 dopoledne »
Mě spíše zaráží nesmyslnost modního oblečení....Vše je podřízeno vzhledu a na funkčnost střihu se zapomíná. Přitom oděv je především ochrana člověka proti venkovním vlivům. Navíc díky dovozům z asie se již pozapomnělo, že průměrný evropan má jinou postavu....A sehnat tričko pro děti z dobré bavlny začíná být umění...

Tak to je nás určitě více. Já třeba nedokážu pochopit jednu již klasickou situaci. Venku je pod nulou, slečna si vezme nějaký hrubý kabát a kolem krku šálu, která rozměrově připomíná perský koberec, budiž, třeba v tom je dost dobré teplo. Pak to ale všechno zabije dírami v kalhotech na obou kolenech, proboha proč?! Dle mého názoru se dá obléct módně i prakticky zároveň.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jedovatost oblečení
« Odpověď #9 kdy: Listopad 04, 2018, 10:27:16 dopoledne »
Kousavost svetrů byla vždy palčivý problém, ovšem kvalitou vlny se dá omezit až eliminovat a navíc se vlna nikdy nedávala na holé tělo, ale na tkanou lněnou halenu.Na svetr šel kožuch z barana a takový člověk mohl ve vánici prožít teplé okamžiky.Dnes lidi příliš lpí na vlastním odrazu ve výloze a funkčnost je až na posledním místě.Taky nikdo nelozí po vánicích....,,