Autor Téma: Lívance všeho druhu  (Přečteno 443 krát)

SoňaR

  • Host
Lívance všeho druhu
« kdy: Říjen 22, 2018, 01:34:25 odpoledne »
Lívance vždy patřily mezi ta "levnější" jídla, u kterých se navíc dá leccos nahradit. A jelikož je jich spousta druhů, tak zakládám vlákno na všechny možné lívance.

A začneme naprostou klasikou.

České kynuté lívance

3 hrnky ječné mouky (nebo pšeničné polohrubé, nebo směs)
2 a půl hrnku mléka
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 lžíce rozdrobeného droždí
citronová kůra
špetka soli

Vše dáme do mísy a důkladně rozmícháme, těsto by mělo být hustší než na palačinky. Necháme vykynout, poté smažíme na tuku lívance. Hotové potíráme marmeládou (nejlépe domácí borůvkovou), nebo povidly, nebo jen sypeme cukrem se skořicí.

SoňaR

  • Host
Re: Lívance všeho druhu
« Odpověď #1 kdy: Říjen 22, 2018, 01:39:41 odpoledne »
Jablkové nekynuté

2 hrnky ječné nebo pšeničné mouky
2 hrnky mléka
2 hrnky nastrouhaných jablek
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice
(příp. cukr na doslazení těsta, dle chuti)

Vše důkladně smícháme a smažíme. Podáváme třeba se zakysanou smetanou ochucenou vanilkovým cukrem.

SoňaR

  • Host
Re: Lívance všeho druhu
« Odpověď #2 kdy: Říjen 22, 2018, 01:50:24 odpoledne »
Americké lívance

170 g hladké pšeničné mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce krupicového cukru
350 ml mléka
2 velká vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
špetka soli

Sypké ingredience smícháme v jedné míse, v druhé rozšleháme tekuté, nakonec vše smícháme dohromady a na tukem potřené pánvi / tálu pečeme kulaté placky (americké lívance jsou větší, než naše). Podáváme polité javorovým sirupem, nebo jen sypané cukrem a skořicí.