Nad tímhle teď docela váhám - tedy jestli jednouplodící, nebo "stále plodící", které ale prý ve skutečnosti rodí dvakrát ročně. Původně jsem chtěla stále plodící, ale pak jsem se někde dočetla, že ty jednou plodící mají kvalitnější a chutnější plody.
S tou plodností je to tak, že obě odpovědi jsou správné. Stáplodící jahody (alespoň ty co jsme měli) plodí jednou, přibližně ve stejnou dobu jako ty jednouplodící. Pak si dají pauzu tak měsíc, dva a poté plodí podruhé tak dlouho, jak jen možno. Až do příchodu silnějších mrazíků. Čím více se zkracují dny a je méně tepla, tím jsou plody méně vybarvené a je jich míň. Ale miska na kaši nebo na puding pro děcka se dá nasbírat pořád.
Stáleplodící jahodníky mají opravdu poněkud tužší plody.
A také hůře odnožují. Výsadby starší (pořád mluvím o stáleplodíccích) než jeden rok už odnožují velice málo, takže v případě, že chcete mít vlastní sadbu je dobré brát z sazenice z ročních výsadeb.
Co se týče odrůd jahodníků, měli jsme jich už na zahradě řadu. Na všechny si nevzpomínám (Karmen, Tamara, Selva, Elsanta, Sonáta, samozřejmě Senga). Žádná z nich není špatná (na Tišnovsku 300 m. n. m., černozem, rovina, možnost zálivky bez omezení). Pro jiné podmínky doporučuji odzkoušet vhodnou odrůdu.
Chuťově je bezkonkurenční Karmen (připomíná vůní lesní jahody). Plody má obrovské, ale je jich málo. A když si zobne takový kos, to je pak škody....
V současné době pěstujeme hlavně stáleplodící Ostaru. Při prvním "flushi" je dostatečně úrodná. Už teď začíná plodit podruhé (nutno mít na paměti, že letošek je atypický). Jednouplodící už pěstovat nechceme, Ostara nám plně vyhovuje. Právě proto, že se dá sklízet pořád.