Autor Téma: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny  (Přečteno 787 krát)

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« kdy: Červenec 03, 2018, 08:49:35 odpoledne »
Zde v úvodním příspěvku recepty a návody (i okopírované z diskuze), níže diskuze.


RECEPTY:

Sušené ovocné "kůže"
- rozmixované ovoce (jednodruhové, nebo směs) rozetřít na pečícím papírem vyložený plech a sušit v troubě na cca 50-80 stupňů (nebo když je horký den tak venku na slunci) , po usušení stáhnete z papíru, srolujete, skladujete buď v celku nebo nakrájené na "šneky" v uzavřené sklenici.

Já zrovna dosouším další várku příjemně sladkokyselých meruňkových  :)


Sušená mrkev
Na plátky nakrájenou mrkev sušíme v mírně vyhřáté peci, v sušičce nebo u kamen, až je usušená "dokřupava". Můžeme skladovat jak usušené plátky, nebo roztlouct / rozemlet a skladovat prášek. Tímto mrkvovým práškem se dříve sladily pokrmy, včetně buchet a koláčů.


NÁVODY, TIPY

Ovoce
- chcete-li ovoce či hrušky uchránit při sušení před zhnědnutím, můžete je před sušením krátce namočit do citronové nebo medové vody

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #1 kdy: Září 01, 2018, 08:58:19 dopoledne »
Určitě to je moderní technologie, ale na maso výborná, na bylinky i ovoce nikoli. Jde o světelnou expozici, která rostlinné říši nedělá dobře.Tedy ne při sušení. Ale je to pohled z úrovně puritána, obyčejný člověk to vůbec nemusí brát v potaz, protože mu ty jemné niance nemusí připadat důležité. Pokud bych to řešil já, koupil bych si obyčejnou sušičku s regulací teploty, která mi rozhodně přijde univerzálnější a šetrnější.....,

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2480
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #2 kdy: Září 01, 2018, 01:13:48 odpoledne »
Mám Mohanu od Brava, funguje dobře a stojí třetinu...navíc český výrobek (aspoň zčásti).
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #3 kdy: Září 01, 2018, 02:30:29 odpoledne »
mohana od brava s termostatem je současná špička v amatérských sušičkách, obzvláště, když si člověk koupí darších pár platíček navíc, kámos to má a suší v tom kýbl ovoce jedním vrzem, takže dobré....,vlastně, za ty prach moc dobré.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2480
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #4 kdy: Září 09, 2018, 11:32:48 dopoledne »
Jestli je to špička netuším, ale má termostat i časování (ne odložený start, ale dobu sušení). Ohledně náhradních plat - něco jsem dokupoval, ale někde jsem udělal chybu, místo hustších přišly řidší (s většími oky), takže kdyby o ní někdo uvažoval, doporučuju tam zavolat nebo zajet. Podobný výrobek se asi dá pořídit levněji, ale tohle je mi sympatický, protože co od nich mám funguje desetiletí (rychlovarka, sendvičovač) a dá se to i opravit, díly mají, dodají i po mnoha letech (v mém případě spona na zavření sendvičovače po dvanácti letech - a ač je to neuvěřitelné, ke sponě zdarma poslali i omluvný dopis  "hold"). Asi to tak ale nebude u všech výrobků.
Navíc je to lokální produkt. Nemyslím že předražený, navíc bezvadně funkční.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #5 kdy: Září 09, 2018, 05:32:24 odpoledne »
Že to špička je, vím já. Žádná sušička v téhle cenové relaci a ani ty drahé nedrží nastavený režim tak otrocky. Je to důležité při potřebě citlivého sušení, kde nesmíte ani moc, ani málo.My to letos vyzkoušeli na hruškách i na pemikamu, kdy si díky této sušičce vytvoříme časovou a výkonnostní mapu pro velikou skřínovou sušičku...Pro našince to  je v pohodě, ale rozmlsaní zákazníci z venčí chtějí kvalitku. Letošní úroda hrušek wiliamsek zasloužila extra zacházení, ten výsledek je znát. Takže uvažujem o tom, že flotilu malých sušiček vyměníme za ty od brava, protože fachají exaktně. Navíc svým tvarem umožní výrobu ovocných sýrů  a mysli tyčinek v těch správných hranatých rozměrech, což je jinde nemožné.Pro normálního sušiče je tahle sušička bezkonkurenčně nejlepší.Můžu to říct zodpovědně, protože sušíme profesionálně.

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 89
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #6 kdy: Září 09, 2018, 09:06:39 odpoledne »
A môžem sa opýtať čo robíš s hruškami pred susením aby nezhnedli?

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #7 kdy: Září 09, 2018, 09:12:38 odpoledne »
Nám teda hnědé křížaly nevadí. Ale dá se tomu předejít, když to před sušením namočíš do vody s citrónem.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #8 kdy: Září 09, 2018, 10:22:21 odpoledne »
Jasně, určitě má zhnědnutí hrušek nulový vliv na chuť, ani na obsah nutričních látek, naopak se při namáčení hrušek do čehokoli vyplaví cukr i ostatní živiny a kontaminují se chlorovanou vodou a jakýmsi citronem, bůhvíkde, bůhvíjak a bůhvíkým vypěstovaným s uhlíkovou stopou jako zaoceánský parník....
A tak znalec koukne na křížaly s baterčičkou a uvidí, jestli se blyští na povrchu krystalky cukru, vyloučené při správné zralosti správných hrušek správně usušených, nikoli máčených. Ale pokud někomu vadí změna barvy, může to klidně máčet v jakékoli kyselině citronové, askorbové, jak činí ostatrní bez mrknutí oka.Příroda sama umí ty chutě namixovat nejlépe a čím méně se jí to toho sereme, tím je ten výsledek lepší.Ale v současnosti se to podvodníkama v oboru jen hemží, takže o porušování kvality sušených produktů vím celé báje.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2218
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #9 kdy: Září 10, 2018, 07:39:48 dopoledne »
Popravdě neznám nikoho, komu by hnědnutí křížal dělalo vrásky. Na druhou stranu pokud ano, tak kyselina citronová nebo askorbová je běžné "ečko" schválené a používané pro potravinářské účely desítky let. Votroubek je prostě purista a tak razí přirozeně čistou cestu....Ale buďme pragmatičtí, pokud třeba dětem vadí zahnědlé křížaly, je použití citronky určitě vhodnější, nežli servírovat křížaly z obchoďáku z nichž je cítit plíseň....A že je okolo bio potravin humbuk a podvody...no je, ale pokud si někdo nadělá zásoby křížal z padajících jablek a pak to v zimě chroustá u TV místo smažených brambúrek, jeho "uhlíková stopa" se podstatně sníží.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2218
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #10 kdy: Září 10, 2018, 07:54:00 dopoledne »
Na druhou stranu ruku na srdce....Sušička Iden 5 která je v názvu vlákna je teplovzdušný infračervený udělátor za cca 14t....kolika lidem se její pořízení vyplatí nechám na každém návštevníkovi....Má babička sušila křížaly na sítu nebo na niti nad kamny a šlo to...dnes jsou k dispozici sušičky, které proces urychlí, sušení probíhá při ustálené teplotě, vzduch nám pěkně cirkuluje a elektřina teče....Ale i obyčejná sušiška za 1500 peněz udělá slušnou uhlíkovou stopu na svou výrobu a celoživotní provoz při spotřebě energie cca 250W a mnoho hodinovém provozu....Takže když už se někdo ohání uhlíkovou stopou, je třeba i pohled z této strany.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #11 kdy: Září 10, 2018, 08:25:39 dopoledne »
Já mám v plánu postavit (nechat si postavit) roubenou sušku na ovoce se zděnou píckou. Moc se na to těším  :bee:

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #12 kdy: Září 10, 2018, 08:53:13 dopoledne »
Někdo, kdo si dělá srandu z uhlíkové stopy prodává svoje výrobky lidem, kteří berou uhlíkovou stopu smrtelně vážně, a jsou to zásobovači těch nejvyhlášenějších restaurací, které existují.Sám používám malou el sušičku pouze k mapování procesů, dřevem poháněná sušička je jedinou alternativou pro puristu, nikoli kvůli energii spotřebované  a jeho energetické stopě, ale zejména kvůli energii, která podle biodynamiky ovlivní kvalitu výsledného produktu.Řekněme, že je sušení elektrickou energií pro puristy jedovaté.Ale nečekám, že ten svět puristů někdo může pochopit.....Ale my, pilní studenti díla rudolfa hauschky v tom máme jasno.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2218
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #13 kdy: Září 10, 2018, 10:18:44 dopoledne »
Votroubku já tvůj pohled na svět beru a snažím se jej i pochopit. Ani nezatracuji sušičky ovoce, hub, masa....naprosto chápu, že pro někoho v garsonce je to dobré řešení...nezabere to místo, suší to docela rovnoměrně a rychle...Ale je nesmysl abych kupoval za 40peněz jablka v supermarketu a pak si je doma krájel a sušil...Oproti tomu pokud někdo jezdí na chalupu, má tam pár jabloní a posbírá popadané ovoce a co jde zpracuje na kompot nebo křížaly a suší to na vzduchu...nebo nad kamny a provoní si tím chalupu, proč ne. Znám lidi co si doma suší ovoce na podzim nad radiátory...jsou to důchodce a nemají peněz na zbyt. Jen to chce se zamyslet, jaký přístup mi vyhovuje a zvolit pro sebe přijatelné řešení. POhledů může být povícero, takže má smysl se dívat z mnoha stran. Majitel sadu pochopitelně pracuje s jiným množstvím a vyplatí se mu i jiná řešení...Já to třeba beru jako hru, kdy děti posbírají popadaná jablka, přinesou to s pocitem dobře vykonané práce a my jim uděláme jablkový kompot a nasušíme křížaly. Zbude i pro koně, který to má za neuvěřitelný pamlsek a když k němu jdem, vítá nás řehtáním celá stáj...Jde z toho životní pohoda a o tento životní styl se zase snažím já. Možná to není puristické, ale funguje to v mých podmínkách. Nemusím se nutit do nějaké křeče a rodina je spokojena.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #14 kdy: Září 10, 2018, 12:03:44 odpoledne »
sušení je a musí být zábava, přeci nebudem dělat něco, co nás nebaví. Píšu to výhradně proto, aby lidi věděli, že jedna činnost může mít moho úrovní.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2480
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #15 kdy: Září 10, 2018, 12:40:28 odpoledne »
Já ji koupil hlavně kvůli masu. Křížaly a hříbky suším na slunci nebo na radiátoru, v sušičce jen když nezbývá jinde místo...
Maminka to dělá taky tak, ne proto, že by si nemohla dovolit sušičku, ale proto, že je na to ta zvyklá...
Kamarád suší bylinky nad výměníkem ledničky  ;)

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1929
  • a
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #16 kdy: Září 10, 2018, 12:43:04 odpoledne »
S ohledem na to ze nadpis vlakna je dilem reklamniho trola co se tu jiz neukaze bych poprosil moderatory o odstraneni jmena toho predrazeneho cinskeho kramu z diskuze a ponechani pouze navazujiciho uzitecneho obsahu.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #17 kdy: Září 10, 2018, 12:46:39 odpoledne »
Oukej, zařídím... a spojím s vláknem o sušení, které tu už máme.

edit: no myslím, že z diskuze se název té sušičky mazat nemusel, vzhledem k následnému rozboru jejích kvalit a kvalit ostatních sušiček... i to může být přínosem třeba při výběru sušičky.

edit2: nevím, kdo to smáznul, ale - s dovolením  - to tam vrátím

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2480
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #18 kdy: Září 10, 2018, 03:10:35 odpoledne »
S vynechaným názvem sušičky postrádá několik příspěvků pod tím naprosto návaznost...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #19 kdy: Září 10, 2018, 06:32:04 odpoledne »
Sušení masa.....velmi dobrá disciplína, zejména pro chlapy....Rozdělení je účel. Pro chutě může být maso vláčnější, klidně fermentované, ve velkých kusech, můžeme jej zaudit, hrát si s ním, může obsahovat špíček, ba i špek.Pro uchování na dlouhou dobu,jsou jiná pravidla, a pak rozhoduje i technologie sušení...V sušičce se dá sušit maso mleté, nebo v plátkách.Mleté čisté, ochucené, nebo ve formě lehce stravitellných tyčinek se sušeným ovocem.To mohou být třešně, švestky, jablka a hrušky i jejich směsi, klidně s ořechy.Svět fantazie je u sušeného masa bezbřehý....

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 89
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #20 kdy: Září 10, 2018, 07:13:59 odpoledne »
Či hnedé křížali vadia či nevadia toď otázka. Jablka zhnednú iba trochu v tom problém nieje, ale hrušky zhnednú až moc, tak preto bola tá moja otázka. Inak to hnede navrchu je zoxidovaná vrstva ovocia, hocičo zoxidované asi nebude bohvie čo pre zdravie človeka, ale na druhej strane toho zase nejeme na kilá nie? Takže aj keby to trochu vadilo poznáme aj nezdravšie jedlá ktoré konzumujeme. Takže záver bude asi taký, ak chcem sušiť hrušky aby boli belšie, namočím ich pred sušením do citrónovej vody, aby som zabránil zhnednutiu.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #21 kdy: Září 10, 2018, 07:44:27 odpoledne »
V první fázi oxidace (po nakrájení) se určitě nic škodlivého v ovoci nevytváří, akorát ubývají vitamíny. Když to dáš hned sušit, tak se také nic škodlivého nevytvoří. Jen zase ubývají vitamíny. To hnědnutí je skutečně jen estetická záležitost a nic strašného to neznamená (pokud to teda nenecháš rozkrojené tak dlouho, až to začne hnít  :) ). Ale někomu to vadí, tak to kape citrónem třeba i před zamícháním do salátu. Taky se na máčení ovoce před sušením používá medová voda. Akorát že je to pak sladší. No a když nakrájene ovoce namočíš na pět minut do citrónové nebo medové vody, tak se s tím ovocem taky žádná hrůza nestane  :)

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 89
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #22 kdy: Září 10, 2018, 07:54:59 odpoledne »
S tým medom to nepoznám, ale určite vyskúšam. Ďakujem  @-->

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2218
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #23 kdy: Září 10, 2018, 08:43:58 odpoledne »
Sušení masa.....velmi dobrá disciplína, zejména pro chlapy....Rozdělení je účel. Pro chutě může být maso vláčnější, klidně fermentované, ve velkých kusech, můžeme jej zaudit, hrát si s ním, může obsahovat špíček, ba i špek.Pro uchování na dlouhou dobu,jsou jiná pravidla, a pak rozhoduje i technologie sušení...V sušičce se dá sušit maso mleté, nebo v plátkách.Mleté čisté, ochucené, nebo ve formě lehce stravitellných tyčinek se sušeným ovocem.To mohou být třešně, švestky, jablka a hrušky i jejich směsi, klidně s ořechy.Svět fantazie je u sušeného masa bezbřehý....
A jak se jistíš u mletého masa proti parazitům? Taková toxoplazmoza, svalovci, tasemnice, škrkavky dovedou znepřijemnit život. A třeba priony likviduje teplota až asi 135oC podobně jako botulotoxin....Takže pouhé sušení masa mi nepřipadá jako dostatečná tepelná úprava. Něco vyřeší důkladné předcházející zmrazení, ale všechno také ne.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #24 kdy: Září 10, 2018, 09:27:26 odpoledne »
Já znám jediný recept na sušené mleté maso (jediný, který bych asi vyzkoušela bez obav o své zdraví). Kvalitní libové mleté maso (hovězí zadní) se nejprve restuje na sucho na pánvi a teprve pak se dá sušit na několik hodin do trouby nebo do sušičky na nízké teploty.

Jinak na trvanlivé sušení bych jiné než kvalitní naprosto libové maso nepoužila, jen takové má totiž po usušení opravdu dlouhou trvanlivost a nižší pravděpodobnost nakažení něčím nepěkným.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #25 kdy: Září 10, 2018, 11:53:09 odpoledne »
Hrušky hnědnou, to je přirozené, nepřejte si vidět barvu hruškových povidel....Nebo i švestkových. Změna  barvy není škodlivá, ale tradiční. Než bych hrušky máchal ve vodě, raději bych je jedl hnědé.....
Sušená masa jsou tradicí v mnoha kulturách a nevím o jediném postupu, kdy by se maso před sušením zahřívalo.Třeba se dozvim něco nového. Všichni si poředstavují sušené maso jako jerki.To je tradiční sever. U nás se maso nasolovalo a pak se nechalo viset, někdy i zauzené.V alpách a bavorsku se maso nasolilo, okořenilo a po týdnu zaudilo a zase se nechalo sušit, třebas švarcvaldská šunka....Na jih od alp se maso nasolilo, okořenilo a nechalo vysušit na suchém chladném stanovišti....Jako pancetta, culatello ,i sušené salamy.neuzené, fermentované s plísní i bez.Opravdu neznám žádnou kulinářskou pecku, která by byla tepelně opracovaná. Nutno poznamenat, že jsem se nad tím nikdy nepozastavil, protože jsem to bral jako naprosto normální.Dnes se dá vyrobit sušený vepřový bok pancetta bez potíží doma pomocí techniky umai dry, což je polopropustná membrána a funguje to spolehlivě.....Můžeme sušit v mraze venku, na průvanu v udírně, v soli, v sušičce, i studeným kouřem v udírně.Na trvanlivé sušené maso je opravdu nezbytné použít kvalitní a naprosto čerstvé maso z prověřeného zdroju, nebo chovu.
Taky je v případě sušení masa nutno zapomenout na naši sůl a použít mořskou, nebo himalájskou sůl, anžto prvky obsažené v těchto solích podporují konzervační procesy v masech. Bez solení nemá smysl sušit.Leda lyofylizací, ale to je jiná  liga.
Jináč, kámoš dělá jerki na úrovni profesionálně pro horolezce a  má vzorky šest let staré, bez kvalitativních změn..... Ovšem, absolutně bez tuku, a usušené na podešev, pikantně prosolené, zavakuované, což je podmínkou k dlouhé skladovatelnosti.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #26 kdy: Září 11, 2018, 09:23:56 dopoledne »
No možností uchování masa sušením je spousta.

Původní jerky (americké sušené maso) nebylo ani solené, ani marinované, ale bylo před sušením zauzené, může se sušit různými způsoby - v troubě, udírně, sušičce (původně se sušilo jenom uzením). V současné době se solí i marinuje. Suší se v tenkých plátcích několik hodin, následně se již nekrájí.

Oproti tomu původní africký biltong se před sušením také nemarinoval, ale maso se solilo a polévalo octem, sušilo se zavěšené a výhradně horkým vzduchem. Suší se asi týden ve větších plátcích a následně se krájí ".

Asijská basturma se suší ve větších kusech a na tenké plátky se krájí až po usušení. Solí se, lisuje, potírá speciální pastou. Sušení trvá měsíc.

Paráda kolik je možností. V podstatě každá oblast si vyvinula vlastní postupy na uchování potravin, jen je najít  :)






Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #27 kdy: Září 11, 2018, 10:38:17 dopoledne »
Uchování masa by bylo moc, stačí jen sušení, které se kombinuje se solí. Indiáni dělali pemikam, který solili, jezdili si v karavanách pro sůl na solné pláně nejen v utahu.Solením se zamezí nejen mikrofloře usápnout svůj díl, ale sušenému masu dává jinou chut a hlavně, nasolené maso neztvrdne na šutr a uchovává si vláčnost, anžto je sůl hygroskopická. A tak se dají jíst sušené ryby, s kterýma jsem se seznámil na cestě k nord kapu, ta silná rybí chut byla pro mne kulturním šokem, stejně jako u staré paní v trevisu,která mi pancettu zasypala solí a na talíři zalila olivovým olejem....Na tý pančetě byla jen tenká žilka libového, zbytek tuk. A já chroupal, protože nepochválit paní domu jejich rodovou specialitu by bylo sebevraždou vztahů.Takže jo, sušit můžeme na milion způsobů, milion věcí.Důležité je, aby člověk věděl, proč to dělá, usnadní mu to hledání. Může tvořit i vlastní věci, jako já. Vzal jsem koření na pančetu a okořenil jsem s tím nahrubo namleté maso a nacpal ho do salámového střívka.Nechal jsem to na  průvanu sušit a část jsem postříkal vodou, v které jsem rozmíchal oškrábanou plíseň z uheráku a bylo to. Část se jen usušila a část fermentovala i bez fermentačního starteru, který je však super.Tak i libové hovězí, nebo jehněčá, ba i vepřové se dají sušit dle libosti. Soused vietnamec si suší k televizi kuřecí prsa, které nechá máčet v ústřicové omáčce, potom to usuší, nakrájí na plátky a k televizi to chroupe jako chipsy.Takže, pro zábavu, nebo uchování.Oboje moc nejde,

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #28 kdy: Listopad 12, 2018, 10:54:39 dopoledne »
Kvůli přehlednosti tohoto vlákna budu do prvního příspěvku kopírovat recepty z diskuze, aby byly pohromadě. Pod recepty bude stručný přehled návodů či různých "fíglů" k tomuto tématu.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sušení (nejen) ovoce a zeleniny
« Odpověď #29 kdy: Listopad 14, 2018, 07:27:47 odpoledne »
Tak jsem si škrabkou na brambory naplátkovala mrkev, naskládala do sušičky .. .a to je teda fofr! To mě bude bavit  :D