Autor Téma: Paneláková hygiena  (Přečteno 2817 krát)

SoňaR

  • Host
Paneláková hygiena
« kdy: Červen 22, 2018, 07:30:02 odpoledne »
Zde můžeme řešit ty toalety, odpady, ale samozřejmě třeba i mytí, praní, atd.

Edit: pro přehlednost talety a odpady vyčleněny do zvláštního vlákna

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #1 kdy: Červen 22, 2018, 11:57:55 odpoledne »
Takže vodu je třeba podle mého soudu nachytat v prní řádě ze střech - jímat ji z okapů a pak teprve se vyčerpávat nošením a lépe vozením vody z nějaké řeky. Na tom dvoukoláku  přivezeš tak 2x50l na rovině. V kopci polovinu. Každý panelák by měl 1 veřejnou sprchu a na ni navazující prádelnu, protože voda po mytí by se použila na vyprání prádla. Ohřev vody bych řešil spalováním odpadků v brutaru nebo v lázeňských kamnech nebo v nouzi velký hrnec nad sudem. Pouze sprchování a jímaná voda by se používala buď v ruční pračce nebo by na řadu přišla vana a valcha....ženy by praly a vařily, muži kopaly latriny, spalovali odpad, vozily a shromažďovali vodu - nádrž u okapu se vyrobí z pár prken, trámů a vyloží se plachtou...nebo se ve  městě přitáhne pár konťáků....Umím si představit takto kolektivně vegetit ten měsíc, než dojdou zásoby. Ale za 2-4 týdny se dá vyřešit hodně a málo kolapsů je rychlých a plošných..._Takto by se dalo přežít třeba zemětřesení, povodeň....A obejde se to bez aut i elekřiny. V jednom bytě by se udělala ambulance a ošetřovna....A že by se v 5 panelácích nenašel 1 doktor, 1 instalater, 1 elekrikář? Určitě se najdou a pak mohou instruovat ostatní. Určitě se najde i učitel...

CyPro

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #2 kdy: Červenec 13, 2018, 01:01:05 dopoledne »
Existují údaje o tom, kolik vody se spotřebuje v domácnosti. Tabulky se v tomto mírně liší. Např. zde je jedna, pro přehled. V případě omezené zásoby vody, by bylo třeba spotřebu výrazně snížit. Postupy, které uvedu mám odzkoušené osobně, a nevedou k nějak výrazně sníženému pohodlí. Ale spotřebu vody redukují velmi výrazně.

K jednotlivým položkám.
Koupání.
Uvádí se, že sprchování je úspornější, než koupel va vaně. Není to pravda. Osobně vystačím tak s patnácti litry ve vaně na koupání. Dá se koupat i v deseti litrech. Samozřejmě, zklamu každého, kdo se chce do vody ponořit celý a "relaxovat". To je dost plýtvavé i v případě, že je vody k dispozici neomezeně. Při napuštění 15 litrů vody je výška hladiny u výtoku cca 4 cm. Úplně to stačí. Po "zalehnutí" do vany voda dle Archimédova zákona trochu stoupne. Ovšem na ponoření to není. Ve vaně se musíte otáčet a na neponořitelná místa ji ručně nahazovat. Trochu nepohodlné, ale vyhovující. Mýdlo většinou netřeba. Nač zbytečně odmašťovat kůži. Ani zdravotníci nedoporučují příliš časté používání "hygienických" prostředků. Pro úplnost dodávám, že pracuji fyzicky a bývám hodně uprášený (dřevní prach nebo prach ze stavby či zahrady) a propocený (prosolený), takže denní koupel je nutná a samotnou vodou jde umytí dobře. Krátké osprchnutí na závěr.
Maximální úspornost podporuje i tvar vany. Co nejkratší (máme vanu běžného tvaru 160 cm) a zaoblené dno, aby i při minimu vody byla hladina co nejvýše. Tedy žádné vylomeniny s plochým dnem, či "vanu pro dva".

Chci-li ušetřit čas a vodu, tak si vlasy umývám zvlášť. Pokud bych chtěl umývání vlasů spojit s celkovou koupelí, musel bych vody do vany napustit výrazně více. Spotřeba vody na vlasy při mytí z lavóru tak 3 - 4 litry. U dam s dlouhými vlasy by to bylo asi více.

Mytí nádobí.
Nádobí myjeme denně, máme ho hodně, anžto jsme s manželkou živnostníci a stravujeme se doma. Včetně vaření, takže nádobí je docela dost.
Myčku nemáme. Ani ji nechceme. Ostatně v případě např. blackoutu nebo netekoucí vody by byla myčka na nic. Navíc, chemikálie do myčky ... fuj, příroda kvílí.
Nádobí myjeme ve dřezu. Množství vody 7 - 8 litrů. Při menší dávce nádobí stačí i pět. 15 - 40 litrů  se do dřezu ani nevejde. Voda musí být maximálně horká, tak aby se v ní ještě dala udržet ruka. Aby se voda rychle nezamastila a nezašpinila, musí být nádobí před vlastním umýváním předčištěno. Dobře se na to hodí gumová stěrka, papírové ubrousky, nebo nastříhané kousky látek z vyřazeného oblečení, či vyřazených lůžkovin. K vlastnímu mytí se nejlépe hodí též kusy bavlněné látky nastříhané na formáty asi jako kapesník. Vyřazených textilií máme dost, nekupujeme žádné speciální houbičky (snižování množství odpadu). Použité hadry z nádobí lze rychle obměňovat, protože jsou zadarmo (trochu práce s nastříháním).
Jar nebo podobné detergenty nepoužíváme. Pardon, vlastně vyjímečně ano. Malá lahvička jaru u dřezu stojí už asi rok a ještě je z půlky plná. Občas přece jen pár kapek použijeme na nějaký zvlášť zamaštěný kus. Na přichytlé věci se občas vezme plastová "drátěnka".

Poslední věc, kterou bych zmínil je WC. Zde je rada celkem prostá. Četl jsem ji na nějakém servru o udržitelném bydlení. "Co je žluté, to nech státi, co je hnědé nechť se s vodou ztratí". Jednoduché. Opravdu, čerstvá moč cítit moc není, spláchnout až v případě že se pach začne cpát do popředí. Ale obyvatel bytovky v době blackoutu by měl něco zkousnout.

Ještě malá poznámka k vlastní WC míse. Pro prepperské účely nedoporučuji typ s plochým splachováním. Je sice ze zdravotního hlediska vhodnější, protože se lépe kontroluje zdravotní stav, napadení parazity (malé děti - roupi), ale pokud budete nuceni splachovat ručně (kyblík), zaručeně si postříkáte nohy.

Snad by mohly uvedené rady posloužit jako inspirace lidem, kteří v případě nějakého průšvihu zůstanou v bytovém domě (nebo pro někoho v paneláku). Ovšem toto je strana spotřeby. Bez zajištění alespoň nouzové zásoby vody budou málo platné.

SoňaR

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #3 kdy: Červenec 13, 2018, 07:56:16 dopoledne »
Já bych asi dala do vany o něco více vody, ale v jedné vodě by se vykoupala celà rodina, dětmi počínaje, jak se to dělalo dřív. Klidně i s trochou mýdla. Po koupeli se do takové vody namočí prádlo. Toto se dělo jednou za týden. Po zbylé dni lze vystačit s žínkou a trochou vody v umyvadle. Vlhčené ubrousky také udělají velkou službu.

Vlasy by se také musely mít méně často, ony si na to zvyknou. Lze využít suchý šampon, pak je mytí vlasů zcela bez vody. 

I nádobí je fajn před mytím namočit. Moje babička měla dva lavory - v jednom nádobí myla, ve druhém měla trochu vody na oplach. Po umytí s tím zalila kytky.

edit: podrobnosti k praní máme zde:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,12209.0.html

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #4 kdy: Červenec 13, 2018, 09:15:39 dopoledne »
Sonin popis koupání a mytí nádobí přesně odpovídá hospodaření s vodou jak jsem jej zažil u své babičky. Pumpa na dvoře, voda se nosila v konvích, každodení omytí jaro-podzim v kamfasu, jednotýdenní teplá koupel v ohřáté vodě z lázeňských kamen, ve vodě se pak vypralo.....Dnes tomu mladá generace nevěří  ;D, ale fungovalo to a lidé všichni manualně pracovali.

SoňaR

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #5 kdy: Červenec 13, 2018, 09:21:32 dopoledne »
Přesně... taky jsem to zažila  :)

Akorát nevím, co to je kamfas  :)

chpslst

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #6 kdy: Červenec 13, 2018, 05:17:47 odpoledne »
Kamfas je nádoba na umyvanie panskeho prirodzenia povodom z kamčatky. Preto " kamfas"...

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #7 kdy: Srpen 19, 2018, 11:45:35 odpoledne »
Jenže jak ohřát vodu...v paneláku. To je oříšek...
Na studenou vodu se zvyknout dá, ale co děti? Co v zimě, když je v bytě "jen" 10°C?
A co když bude vody nedostatek?

Hardcore varianta: ohřát vodu v hrnku, navlhčit žínku/hadru, navlhčit, namydlit a žínkou setřít...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #8 kdy: Srpen 20, 2018, 09:48:58 dopoledne »
Jak ten kamfas vypadá? Google mi ukázal jen nějakou akvarijní rybu a brzdové obložení..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #9 kdy: Srpen 20, 2018, 10:11:37 dopoledne »
Já myslím, že to byl překlep a měl to být kalfas  :)

Offline kmet

  • ***
  • Příspěvků: 124
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #10 kdy: Srpen 20, 2018, 11:16:06 dopoledne »
Já myslím, že to byl překlep a měl to být kalfas  :)

Taky přemejšlím, možná to vzniklo z německého "Kohlfass", tedy "Krautfass" -  "Kraut" a "Kohl" je oboje zelí. Byly keramické  a dřevěné, a co vím tak to bylo hodně multifunkční zařízení ;)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #11 kdy: Srpen 20, 2018, 11:40:15 dopoledne »
Kalfas je od vápna, kalkfass, tedy nádoba pro zedníky.V kalfasu se hasilo vápno a míchala malta....

CyPro

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #12 kdy: Srpen 20, 2018, 12:21:21 odpoledne »
Já myslím, že to SoňaR jistě ví. Domnívám se, že její příspěvek je míněn jako pocta Saladinovi.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #13 kdy: Srpen 20, 2018, 02:18:34 odpoledne »
Jednoduché. Opravdu, čerstvá moč cítit moc není, spláchnout až v případě že se pach začne cpát do popředí. Ale obyvatel bytovky v době blackoutu by měl něco zkousnout.

Tak to jsem si myslel taky, ale už si to nemyslím.
V bytě jsme dva, já  a manželka.  Vodu dodává elektr. čerpadlo.
Zažil jsem skoro třídenní poruchu, a vodu jsem neměl.  Na splachování jsem nosil vodu kbelíkem.
Za nějaké tři hodiny v koupelně moč tak smrděla, že jsem raději vodu přes svoji lenost přinesl !
Jediná úleva byla, že jsem chodil na záchod kdykoli šla manželka, abych tak ušetřil vodu.   "hold"
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #14 kdy: Srpen 23, 2018, 10:05:45 dopoledne »
Přemýšlím čím dlouhodobě nejen v paneláku nahradit mýdlo...teda teorii výroby mýdla z potaše znám...

V zásobách mám savo, chloramin, louh sodný - od každého trochu.
(Samozřejmě i mýdlo...)

Umýt se ve slabém roztoku čehokoli z toho si neumím představit, zvlášť v ohledu k očím. Počítám s tím max. na dezinfekci rukou.

Otázka tedy zní: lze nějak/něčím instantním (aby to nevzalo moc místa a nestálo ranec) nahradit mýdlo v panelákových podmínkách?

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #15 kdy: Srpen 23, 2018, 12:18:11 odpoledne »
Mytí mýdlem nutně není potřeba. Někteří lékaři před každodenním používání mýdla varují. Jinak nemám tušení čím mýdlo nahradit. Jemným pískem? To spíš solvinu. Asi se holt bude muset šetřit...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #16 kdy: Srpen 23, 2018, 12:32:49 odpoledne »
Třeba vývarem z rostlin obsahujících saponiny - mydlice, yukka, kaštan např., to dřív lidi používali. Nebo čistou vodu, nebo vývar z vonných rostlin. Samozřejmě obyčejní lidé se dříve myli převážně čistou vodou a to vodou studenou. Podobné mýdlové vody z rostlin si vařili výjimečně. Dá se to použít i na mytí vlasů nebo na praní.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #17 kdy: Srpen 23, 2018, 02:52:50 odpoledne »
určitě se bude vodou šetřit, protože ji budou vláčet z velké dálky, takže žínka a lavor, jak tomu bylo dříve.Dříve se lidi drhli senem, ženské suchou třezalkou, mateřídouškou, dobromyslí.suchým mechem.Drhli se i pískovcovým mýdlem., asi jen paty .....i když, v itálii si mejou tělo valounama z mramoru, velikosti výdla, má to křížové drážk a mají to jako masáž kůže, takže proč ne.

CyPro

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #18 kdy: Srpen 23, 2018, 10:19:25 odpoledne »
Moje snacha je majitelkou dlouhých pěkných vlasů. Myje si je kašičkou z hladké žitné mouky. Vetře do vlasů, promne, smyje. Dlouhodobě to má osvědčené. Pšeničná mouka se nehodí, ta prý vytvoří žmolky ve vlasech, které nejdou vymýt. Průmyslový šampón nepoužívá. Nevýhodou je nutnost připravit si mycí směs dopředu. Osobně jsem nezkoušel.

Ještě k té hygieně. Není špatné si občas zkusit jít spát bez koupele, sprchy. Z tréningových důvodů. Současné horké dny jsou skvělá příležitost. Když je člověk upocený, ulepený, prosolený. Někdy může být vody tak málo, že se schopnost usnout s minimem hygieny (bez sprchy, koupele, v horku) hodí. Kdysi v mládí, když jsem se ještě poflakovával po horách to mnohdy jinak nešlo, voda zkrátka nebyla a neměl jsem s tím problém. Když jsem si to zkusil v současné době, doma, vidím (nebo spíš cítím) jak je to nepříjemné. V zimě není co řešit, ale teď v létě je situace jiná.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #19 kdy: Srpen 23, 2018, 10:51:26 odpoledne »
Smrdim jak zapařenej bezdomovec, ale jdu na to.  ;D

Jinak mouka bude třeba na jiné věci, ale každý nápad, každý postřeh dobrý :bee:
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #20 kdy: Srpen 24, 2018, 09:10:02 odpoledne »
Na preppers v paneláku zapomeňte. Něco si tam skrblit a kopat žumpu před barákem ????
Jaká naivita.
Kdyby jste si četli dřívější příspěvky, tak jako preppers buď zvolíte cestu z města anebo útočiště (samozřejmě prepperské a ne jen tak u babičky bez zásob).
A hlavně nečekat, ale prchat.

SoňaR

  • Host
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #21 kdy: Srpen 24, 2018, 09:23:02 odpoledne »
Doporučuji přečíst příspěvky, kde je vysvětlen důvod založení "přežití ve městě".

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #22 kdy: Srpen 24, 2018, 09:26:15 odpoledne »
A když prchat tak do Beskyd. Ať si Štika ty své rady užije :D

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Paneláková hygiena
« Odpověď #23 kdy: Srpen 24, 2018, 10:41:33 odpoledne »
Jestli on to není jen nějaký ten flame :)
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu