Autor Téma: Roubování  (Přečteno 81 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1037
Roubování
« kdy: Listopad 26, 2013, 11:34:54 dopoledne »
Roubování:



Tento způsob je zbytečně složitý, pro začátečníka je vhodnější tzv. "Roubování za kůru". Aby roubování bylo úspěšné, je třeba dodržet několik zásad.
1. Správný nůž. Na roubování potřebujete roubovací nůž. Ne vše, co se prodává pod tímto názvem, opravdu roubovací nůž je. Především ostří musí být rovné, nikoliv obloukovité jako má "žabka". Čepel nože je na průřezu asymetrická - je šikmo zkosená - viz obrázek, ukončená obloukovitou špičkou. Při řezání je rovná část dole, zkosená nahoře (vyrábí se zvlášť pro praváky a zvlášť pro leváky). Nůž musí být tak ostrý, že se s ním dá holit.
2. Lýko a nebo plastová páska na roubování k upevnění roubu
3. Štěpařský vosk. Vosk musí být "táhnoucí se" asi jako když ukrojíte horký smažený sýr. V teple má změknout, ale ne se stát tekutým, na slunci by zatekl za lýko a do rány za kůrou.  Dnes se vyrábí mnoho vosků, kde jsou použity náhražky, tyto vosky pak nekonají co mají. Nejlepší je druh vosku označený jako "Jenten"
4. Roub , rouby řežeme v předjaří, dokud stromy nemají mízu, svážeme do svazečku a označíme jmenovkou. Jako první řežeme peckoviny (meruňky, švestky atd) - nejlépe již v únoru, jádroviny můžeme řezat později. Uložíme je do země na místo, kam nesvítí slunce - ideálně k severní stěně domu.
5. Podnož -  podnoží může být mladý semenáč i starý strom, chceme-li přeroubovávat. Ideální podnož při roubování za kůru je již narašená a s mízou, aby kůra šla od dřeva. Nemá li podnož mízu, nelze roubování za kůru použít.
Kůru podnože nařízneme asi 1,5 až 2 cm dlouhým řezem, kůru na obou stranách mírně odchlípneme. Roub seřízneme šikmo(dolní konec). Řez musí být ideálně hladký, rovný, a nesmíme se plochy řezu dotknout. Zasuneme jej do řezu na podnoži a pevně omotáme lýkem. Všechny rány zavoskujeme - včetně horní plochy roubu.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4348
Re: Roubování
« Odpověď #1 kdy: Květen 16, 2018, 10:07:45 odpoledne »
Štěpařský vosk JENTEN U 220g je tedy nejlepší?

Nemám rád zavíraci nože.

Co tenhle?
Mikov Graft R 351-NH-1
http://www.mikov.cz/de/produkty/mikov-handwerksmesser-gartenmesser/351-NH-1/mikov-graft-r.html