Autor Téma: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu  (Přečteno 1386 krát)

muhammad

  • Host

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #1 kdy: Červenec 16, 2018, 11:39:52 dopoledne »
Dnes jsem narazil na zajímavý článek, svědčící o tom, že USA začíná téci do bot....Jeho největší věřitelé se zbavují USA dluhopisů. Není divu, že Trump označil polovinu světa za ekonomického nepřítele USA...
https://zlataky.cz/analyzy-clanek?article_id=269

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #2 kdy: Červenec 16, 2018, 12:13:35 odpoledne »
 Zajímavé čísla. Napadá mě otázka, jak vymáhat dluhy na státu jako USA...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #3 kdy: Červenec 16, 2018, 01:48:09 odpoledne »
@ManuaKea - Petruška? Vážně? Finanční poradce, co se na parlamentních listech snaží ulovit ovečky, aby mu svěřily své peníze a investovaly do zlata? Pan zlatý rubl to všem nandá? No tak to potom ano, to je opravdu "strašně zajimavé" :-)










Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #4 kdy: Červenec 16, 2018, 01:57:26 odpoledne »
Ono by naprosto stačilo, kdyby se dolar znedůveryhodnil a ztratil postavení mezinárodního platidla a rezervní měny pro zbytek světa....A Juan se proti dolaru prosazuje lépe a lépe...A pokud by se jako odpověď na obchodní USA sankce věřitelé začaly hromadně zbavovat amerických dluhopisů a jejich cena rapidně poklesla, nejspíš by vyplula pěkná černá labuť do mezinárodního rybníčka dluhopisů....kolik že fondů je nakoupilo jako důvěryhodnou investici pro své konzervativní středatele-investory? Kolik derivátů je přímo s nimi spojeno? Podle mě je to velice odvážná hra, která se může obrátit proti původci a předluženou Evropu to vezme s sebou. A Asie na tom vydělá, podobně jako vydělala na globalizaci, kterou spustili práve USA, aby nakonec jejich střední třída zchudla a ta čínská zbohatla....protože úpadek Detroitu je velkým dílem zaviněn asijskou a Japonskou konkurencí....a teď se to přelilo do elektroniky, textilu, chemického průmyslu....metalurgie....kde že to nyní nejrychleji rostou moderní výrobní kapacity? Kde že je ta levnější pracovní síla? A kde že se masivně investuje do výzkumu? No už dávno ne v USA a v Evropě....A podle mě do 10 let technologicky překvapí i Rusko. Putin ho postaví hospodářsky a vojensky na nohy a pokud se najde schopný nástupce, bude Ruská ekonomika postavená na vlastní surovinové základně v rozvrtočeném světě velice stabilním pylířem. Navíc pokud si Rusové zvýší zemědělskou produktivitu, budou opravdu jako národ hodně soběstační a jako jaderná velmoc těžko zastrašitelní.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #5 kdy: Červenec 16, 2018, 02:07:42 odpoledne »
No to že se Petruška snaží přesvědčit lidi k investici do zlata mě nepřipadá tak strašné...Pokud si lidé šetří na důchod ve zlatě, mají podle mě větší šanci něco získat, než když investují do důchodových pilířů při inflaci 2,5%....Ale to je opět subjektivní pohled. Jen vidím reálné úročení účtů, dluhopisů....vidím, jak bohatí zkupují nemovitosti, půdu...a zlato. A vidím přehřátý akciový trh, "optimistický"PX50....Znám řadu horších rad kam investovat peníze....takže tomu Petruškovi to nijak v tuto chvíli nemám za zlé....Až bublinka splaskne, bude dobré nakopit pár akcií, ale nyní je zlato pro konzervativního investora a spořící lidi slušnou variantou, jak bojovat s inflací. Obzvláště když skončila intervence ČNB a koruna posiluje.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #6 kdy: Červenec 16, 2018, 02:20:22 odpoledne »
@ManuaKea - ve skutečnosti je "vhodné" investovat do zlata jako do čehokoli jiného.

Prognóza "nevětší ekonomické krize všech dob (do které svět uvrhne USA svým přístupem)", je čínská reakce na cla. Jejich obchod začíná chládnout, ale nepoloží se a jen zpomalí, stejně jako ten vEU. Klesl o desetinku oproti minulému čtvrtlení a je pořád hodně přes 6,5. ČR na tom zpomalení bude jen profitovat, protože se to nepřepálí (už teď hřejeme víc, než je zdrávo).

A to bude tak všechno. Ta "krachující Amerika" na druhé straně, po zavedení cel na čínu a Evropu, začala šlapat na NAFTU - což je ekonomický celek o velikosti 1/3 světové HDP. Neboli krize, pokud k nějaké v příštích deseti letech vůbec bude, tak v tom, že si "Němec nekoupí auto co tři roky, ale co čtyři" a Trump v klidu vyhraje příští volby...


SoňaR

  • Host
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #7 kdy: Červenec 16, 2018, 02:47:51 odpoledne »
Tak to je samozřejmě nesmysl, že "je vhodné investovat do zlata jako do čehokoliv jiného". To si snad doopravdy nemůže nikdo myslet.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #8 kdy: Červenec 16, 2018, 03:40:14 odpoledne »
@SoňaR - komodity jako zlato a ropa jsou hluboko pod rekordy z doby vypuknutí finanční krize. Ano, nejsou na minimech. Ano, komodity jsou relativně atraktivně oceněné. A to je tak všechno. "Investovat do čehokoli jiného" je v kontextu diverzifikace portfolia rozhodně vhodnější, než "vrazit všechno do zlata". Zlato i ropa jsou "konkrétní surovina" a mohou se dostat kdykoli prod "specifický tlak". Navíc v komoditách figuruje jako zcela dominantní platidlo US dolar - o který tu všichni mají takové obavy.

Aktuálně lze komodity vnímat jako spíše dlouhodobou investici, ale ani náhodou jako záruku stabilního růstu. Jinak řečeno, když za stejné peníze místo zlata nakoupíš a v garáži uskladníš lahváče, tak za stejnou dobu na nich "vyděláš víc" (pivo které mezitím podraží na dvojnásobek, protože se zavede prohibice nebo zvednou daně, vypiješ - a láhve vrátíš do výkupu ne za dvě koruny, ale za pět).


SoňaR

  • Host
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #9 kdy: Červenec 16, 2018, 03:54:20 odpoledne »
Za prvé jsi psal "do čehokoliv jiného", ne jen do komodit. V "čemkoliv jiném" jsou zahrnuty i dluhopisy a akcie, např. Do dluhopisů není vhodné investovat, pokud se očekává inflace, do zlata a stříbra ano.

A za druhé - uvažujeme-li pouze komodity, tak ani tam v žádném případě nelze říct, že je jedno, do čeho se investuje.  Je třeba uvažovat i širší souvislosti. Zejména to, že cena zlata a stříbra jsou dlouhodobě uměle podhodnocené, jejich naleziště jsou vyčerpaná, stříbro je významný technický kov, v mnoha případech vůbec nebo jen obtížně nahraditelný. To jsou jen základní informace, které směřují k logickému závěru - že zlato a zejména pak stříbro na tom časem bude s růstem hodnoty určitě mnohem lépe, než zmíněné uskladněné pivo, které zcela jistě nikdy nebude tak dlouhodobý, žádaný a perspektivní uchovatel hodnoty.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #10 kdy: Červenec 17, 2018, 08:52:49 dopoledne »
Pokud přijde krize, tak buď skončí merkantilismem a nebo na ní Česká republika spíše neprodělá. Protože ve chvíli krize se vyrábí tam, kde to jde levně a to my jsme, vzhledem k místním platům.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #11 kdy: Červenec 18, 2018, 09:48:19 odpoledne »
Tak ono je podle mě v podstatě jedno, kde krize vypukne, protože vzhledem ke globálnímu propojení se rychle rozšíří. Když jsem byl před pár týdny na přednášce ekonoma Sedláčka mluvil o dluhu USA ve výši cca 16 bilionů....Petruška uvádí 21bilionů...a fakt, že se Rusko a Čína zbavují dluhopisů USA a navyšují zásoby zlata je podle mě velice výmluvný fakt. Ale pro představu USA vyrostly na obou světových válkách. A zejména pak na té druhé....během války USA dokázaly zdvojnásobit své HDP, 2/3 veškerého bankovního zlata ležely v USA, do poloviny 60 let 2/3 výpočetní kapacity vlastnily USA a rovněž dominovali ve výzkumu. Rusko během 2WW obětovalo cca 25 milionů lidí, USA cca 420 tisíc. Rusko navíc bylo silně poničené. A nyní si tato čísla převeďte do současnosti, spojte si je se zadlužeností USA a asi nikdo nemůže být na pochybách, že dominantní role USA končí. A tak se zbavují závazků, kde to jde - oprávněně chtějí po Evropě, aby se konečně starala o svou bezpečnost a investovala do svých armád....Už méně oprávněně se snaží o kontrolu přírodních zdrojů....ale zde je vytlačuje Čína a to jak v Africe, tak dokonce skupováním podílů amerických těžebních firem....dokonce v tomto musela intervenovat americká vláda, protože číňani by jinak vykoupili podíly amerických akcionářů....a získaly strategickou iniciativu. I technologická a vojenská převaha je jako vše jen dočasná. Rusko buduje flotilu nejvýkonějších atomových ledoborců, které jsou schopny zajistit celoroční plavební trasu severním mořem do Číny....A čína si zajišťuje vlastní transportní kapacitu tankerů...A také buduje vlastní letadlové lodi ano dosud na konvenční pohon, ale to se rychle změní...Ve prospěch číny mluví i jazyková bariera....každy čínský obchodník mluví anglicky stejně jako vědec. Ale pro nás jsou čínské patenty prakticky nedostupné...jistě lze překládat, ale kapacity jsou malé. Takže zde působí účinná jazyková bariéra pro řadové vědce, obchodníky...A smát se číňanům, že špatně mluví česky je opravdu hloupé. Oni se našim jazykem již domluví, ale kdo z Čechů ovládá ten jejich? A tak jsme svědci posouvání rovnováhy sil, kdy USA postupně ustupují z role nejsilnějšího hráce planety a objevuje se asijská protiváha. I ta Indie roste, i když pomaleji, a když se vezme její potenciál a člověk si představí, ža by s Čínou a Ruskem vytvořili obchoně-vojenský pakt proti USA-Evropě, je nasnadě, že by se k nám mohla zády otočit i Afrika, kde Rusko i Čína dlouhodobě politicky i obchodně internenují...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #12 kdy: Červenec 18, 2018, 10:46:11 odpoledne »
Rozložení investic - diverzifikace rizik je základ. Ale i samo učení se novému je dobrou investicí do sebe sama a jde to často i bez velké hotovosti prostě jen cvičit mozek a mít třeba i pěkného a užitečného koníčka...někdo kutí, jiný sbírá a zkouší recepty, jiný se učí jazyky...Toto je totiž jedna z mála investic, kterou máte do velké míry pod svou vlastní kontrolou, což považuji za velice důležitý aspekt jakékoliv investice. Obyčejný člověk je hříčkou zájmů politiků, bank, korporací....ale co se bude učit a jak s tím naloží je do velké míry závislé jen na vás. Jakou máte důvěru ve státní tluhopis, když Kalousek, který jej natiskl vzápětí vyvolal inflaci, která jeho výnos zmařila? Nejsem žádný bankéř, ani poradce a ekonomii nerozumím. Ale obyčejným lidem bych řekl, investujte do toho, co víte, že budete k životu potřebovat bez ohledu na to, kdo bude u vlády, jaký zde bude politický systém...Tedy pořiďte si rozumnou zásobu potravin, zdroj vody, přiměřeně velkou vlastní střechu nad hlavou a pokud to jde vlastní zdroj tepla či jiné energie (nebo se snažte alespoň kombinovat úsporu a částěčný zisk a omezit závislost na státu). Učte se mít na dění vlastní názor, ten si obhájit a nést si za svá rozhodnutí osobní odpovědnost. Už toto je velice dobré zajištění na stáří a podle mě lepší investice nežli žít do důchodu v nájemním bytě a spořit si penzijní připojištění, jehož výplatu nemohu nijak ovlivnit a dlouhodobě se vydávám do rukou bůhvíkoho s bůhvíjakými zájmy. A jistě nějaká hotovost po ruce se vždy hodí (třeba když se omezí výběry v bankomatech, ztratíte, poškodíte nebo vám někdo vám ukradne kartu) a pokud je inflace a trh na houpačce uložit si něco do stříbra a zlata nepovažuji za tak hloupý počin. Jinak Loki ropa jako komodita je taky fajn, ale našinci se to špatně skladuje, dost to smrdí, špatně to teče....špatně se to předává vnoučkům  ;) a jíst se to jako zlato také nedá...A kdo ví, zda za 10-15 let budou investice do ropných těžebních společností dobrou investicí....možná, že těžební náklady vzrostou a ziskovost těžy poklesne. Čína si může svůj těžení průmysl dotovat, Rusko také (i když v současnosti ještě ne a naopak je to jeden z rozhodujících příjmů)....Ale USA budou s dotováním těchto společností v úzkých pokud se nezmění politický režim. Tak jak bude cena ropy růst, bude její význam postupně klesat...státní dotace budou tlumit dopady jejího růstu a získají čas na orientaci na jiné zdroje...Čína si to bude moci dovolit vice než USA....navíc již nyní jsou její výzkumné a investiční aktivity jasně patrné...schválně kolik % solárních panelů se vyrábí v Číně? Kolik % TEGů, kde se vyvíjí palivové články a způsoby ukládání solární energie....A mimochodem Juanem se již za ropu platí a stává se respektovanou měnou....zato až Arabové budou chtít po USA za ropu zlato nebo Juan, budou se Amíci divit a nezbude jim, než zadotovat na pár let těžbu z břidlic....mají jich dost a mohli by i exportovat, ale nemohou konkurovat těžebními náklady asi Saudské arabii, ani Rusům. Snad Kanaďanům s jejich ropnými písky, ale ti významně nevyváží. A budou si to moci při svém zadlužení a ztrátě vlivu dovolit? Po první světové válce si Británie  uvědomila ztrátu vlivu oproti rostoucím USA a po té druhé ji nezbylo, nežli se vzdát role světové velmoci - neměla v té době jaderné zbraně, aby si mohla své postavení vydobýt silou a hospodářsky stála před bankrotem, který zvládla díky historicky nejdokonaleji řízené vysoké inflaci, která během 15-20 vysála úspory obyvatelstva, umořila poválečný  dluh a postavila hospodářství na nohy. Jsem zvědat, jak se s tím vypořádají USA, země která na svém území zažila jen válku o nezávislost a občanskou válku, což už z paměti lidí jaksi vymizelo. A k válečným veteránům se tam stavěli macešsky...který politik američanům řekne, že země je předlužená a zhuntovaná, že státní dluh budou umořovat řekněme 10% inflací dolaru po dobu 15 let ;)? A co by následovalo....hromadný úprk miliardářů a investorů ze země....zůstali by ti obyčejní američané bez nebo s minimálním důchodovým pojištěním...Jaká by pak byla jejich kupní síla na "výhodné" hypotéky? A jaký demokratický systém by to takto dlouho ustál?

SoňaR

  • Host
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #13 kdy: Červenec 19, 2018, 08:35:47 dopoledne »
A nebo jednodušeji, zato velmi stručně (velmi pravděpodobný a očekávaný scénář nejen v USA, ale třeba i u nás):

přehřátá ekonomika, extrémně vysoká zaměstnanost -- vede ke zvyšování mezd -- to vede k inflaci -- ...-- ekonomická recese, uzavírání podniků, nárůst nezaměstnanosti... možný nástup ekonomické krize

edit: a co vám v takové situaci uchová hodnotu? žádané a trvanlivé komodity - trvanlivé potraviny, investiční drahé kovy (ideálně i s technickým využitím), to jsou "investice" dostupné pro široký okruh lidí.... peníze na účtech v takové situaci hodnotu ztratí, stejně tak jako dluhopisy, akcie můžou jít úplně do kytek...

(diamanty raději nekupujte, Japonci se do roku 2030 hodlají provrtat pod oceánem 6 kilometrů do země a když se provrtají jen o cca 150 km hloub, tak budou moct těžit obrovské zásoby diamantů, které tam jsou ukryté, čímž pádem se z diamantů stane celkem obyčejný šutr s malou hodnotou  ;D )

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #14 kdy: Červenec 19, 2018, 10:02:41 dopoledne »
No, vlastně by mne zajímalo, jak si může uštrykovat obyčejný človíček nějaký polštář na ztlumení tvrdého dopadu po krízi.
Dva mladí si pořídí hipotéku, od slova hipomobilní....a chodí si takhle do práce a mají auto na splátky, děti a najednou kríze a znehodnotí jim platy, zvednou hipotéku a  svačiny ve škole budou stát jako splátky na mercedesa před krizí.....Jak se takhle můžou mladí můžou čelit krizi, když všechny rezervy probendí v každoroční dovolené v chorvatsku a max v itálii, jak káže dobrý mrav. Co vlastně může taková průměrná rodinka, zacyklena v tom běžném životě udělat , aby jim krize nestrhla gatě ze zadku.A to se logicky stane, podle zákonu o padajícím lejnu......Tedy i podle bankovního analytika.A nemusí mít barák, stačí kvartýr.....

SoňaR

  • Host
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #15 kdy: Červenec 19, 2018, 10:12:57 dopoledne »
No pokud rodinka nemá žádné rezervy, tak se jedná spíš o rodinku se špatnou finanční gramotností, než o rodinku průměrnou. To je pak samozřejmě dopad krize tvrdý. Odpověděl sis sám - rodinka musí mít rezervy.

SoňaR

  • Host
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #16 kdy: Červenec 19, 2018, 11:04:11 dopoledne »
Ano, bohužel je příliš mnoho lidí, kteří si chtějí užívat teď a kteří si půjčují i na věci zbytné. Třeba na tu dovolenou. Finanční gramotnost spočívá i v tom, že pokud na dovolenou v Chorvatsku nemám, tak na ní nejedu a zvolím levnější variantu. A že mám finanční rezervu min. na 3měsíční provoz domácnosti. A to rezervu opravdu na vše - nákupy potravin počínaje, přes platby za elektřinu, vodu, plyn... až po splátky hypoték a dalších dluhů, které rodina má. Přičemž ta rezerva může být samozřejmě částečně v naturáliích, např ty potraviny :-)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #17 kdy: Červenec 19, 2018, 12:22:27 odpoledne »
Ono se na to člověk musí dívat oběma směry....Tedy kde mohu ušetřit nebo smysluplně investovat a jak si mohu zvýšit příjem...třeba navýšením kvalifikace. Spousta lidí si kupuje naprosto zbytné spotřební zboží a ani nevyužije jeho možnosti. A když se zamyslím zda mám jet s rodinou do toho Chorvatska...tak autem je to 2-2,5t takže jen za benzín dám tolik, že mi to zaplatí třeba týdenní pronájem chaty v Čechách. Anebo si řeknu, že si tu chatu postavím, rodinka bude mít kam jezdit a pak na staří pokud pánbůh, okolnosti a zdraví dá, tam budu i bydlet. Neboli splním si svou touhu kutit, rodinka se má kde rekreovat a zajišťuji si střechu nad hlavou pro stáří....podle mě rozumnější investice nežli krmit hoteliéry v Chorvatsku a Itálii....I v Perníkově je Italsá pizzerie vlastněná Italem a rádi mě tam už léta vidí :D. Někdo rád sportuje a běhá po lese...fajn tak může třeba značit cesty a dělat pro ostatní výlety do přírody....z jeho koníčku se stává zdroj příjmů. Znám kluka, co propadl PC hrám...aby nakonec začal na mezinárodní úrovni hrát přes PC poker :D a dnes je za vodou. Prostě to chce si sednou a zamyslet se. Spousta lidí si bere hypotéky zbytečně velké, staví domy, které jim ani nevyhovují...jen proto, že je to takto v katalogu....okopírovaném podle Rakušanů, Australanů a bůhvíkoho. Je opravdu nutné mít v rodině 2 auta? No ano je pokud, každý za prací dojíždí, vozíte děti do kroužků....A víte co vás to bude stát neproduktivního času a peněz za 20 let života? Není lepší jiná varianta?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #18 kdy: Červenec 19, 2018, 12:42:35 odpoledne »
Mě ale zarazila informace od Kolera z Kupředu do minulosti, že obyčejná střední třída v USA má průměrné úspory okolo 10t dolarů....což je nějakých 220t....A jen pro představu abychom byli v obraze...skočíte si do fastfudu na hambáče a necháte tam 6$, kafe pořídíte za 4$, pivo 3,5-5$, chleba okolo 3$, oběd v hospodě 12-15$, boty 40-80$, měsíční jízdenka 45-50$....takže takový živnostník nebo učitel si opravdu moc vyskakovat nemůže....a třeba oprava zubů vám opravdu vážně pokazí rodinný rozpočet. Co vím, tak v Anglii je to hodně podobné. Znám lidi, co si k nám z Londýna jezdí spravovat zuby....platí keš a i s letenkou se jim to vyplatí....ani oni nemají velké rodinné úspory. Naopak střední třída v Číně opravdu pohatne a i chudý venkov si díky globalizaci hodně polepšil....je to již 40let dílna světa.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #19 kdy: Červenec 19, 2018, 01:12:37 odpoledne »
měl jsem v detroitu kamaráda, profesora na univerzitě,  bydlím v domě, kde se on narodil a můžu zodpovědně říct, že jako univerzitní profesor žil v maličkém domě, měl staré auto a třikrát do roka si zaletěl do aspenu na lyže, na což celý  rok šetřil. A když letěl za mnou, jeden aspen musel vyškrtnout, takže můžu potvrdit, že to tam na vyskakování není.Ale ono to není na vyskakování nikde, ani v rusku, tam však právě probíhá obrovská vlna zahrádkaření, a kdo nemá chatku v zahrádce, nebo jakoukoli daču, je totální moula. Jenže ta,mm nemovitosti na bydlení stojí zlomky našich cen. Maminka si nechala odhadnout byt a za třiplusjedna v okresním městě a klidné čtvrti skoro dva milion, svět se zbláznil, nebo co. A je to blbej kvartýr ve městě a nemá k tomu ani hektar.....

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #20 kdy: Červenec 19, 2018, 02:12:48 odpoledne »
@MaunaKea - a to je právě problém u pana Kolera.

Ty převezmeš nekriticky od něj informaci a pak na tom stavíš svoji tezi. Pomineme nesmyslný termín "obyčejná střední třída". Řekl to jen proto, aby acocioval tento termín s "obyčejným člověkem". Je to manipulace. Ale to není předmětem, vraťme se k situaci střední třídy v USA.

Kdyby se podíval Sem, tak máš mnohem lepší představu.

Kdyby ses pak podíval Sem, tak bys získal širší vztahy.

Kdybys pak vzal v potaz, že Američani obecně prakticky nešetří, ale "investují", a prošel si kolik toho drží, tak bys vyhodnotil tuto "informaci" jako bezpředmětnou.

Ano. Čínská střední třída doslova exploduje. Je to z prostého důvodu, že dříve, žádná prakticky neexistovala - a tady pozor - klíčovým důvodem je to, že ceny nemovitostí v Číně astronomicky vyletěly nahoru, především ve městech, kam se snaží "zaostalý venkov nacpat".

Lidé, kteří tyto nemovitosti vlastní tak najednou "skočili" do střední třídy, jakkoli reálně pořád jde o "chudého člověka", jehož příjem je prostě ve srovnání s middle-class Američanem nízký.

Je to totéž, jako prodavačka a dělník na sídlišti v Praze "najednou patří do střední třídy", protože jejich byt na sídlišti má najednou hodnotu 2x větší, než před třemi roky a "prorazili limit pro slot do střední třídy". Samozřejmě ale, že i v Číně lidé bohatnou, ale při odhlédnutí "virtuální střední třídy" je ten růst middle-class vcelku přiměřený ekonomickému růstu země.





Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #21 kdy: Červenec 19, 2018, 05:34:31 odpoledne »
Loki děkuji za odkazy, právě jsem dočetl. V USA mám kamaráda, informatika a pak jednu dobrou kamarádku ze studií, pracující jako biochemička. Oba mají nadprůměrné příjmy....On vzhledem ke své povaze a znalostem i rád investuje na burze, ona jako správná Češka je spíše spořivá...Jeden žije v Massachusetts druhý v Ohiu kousek od Ontária.  Ale shodnou se na tom, že životní úroveň střední třídy jde spíše dolů a nemám důvod jim nevěřit. Je pravda, že ekonomice se papírově daří, ale je to zdání. Roste podíl šedé ekonomiky a po realitní krizi lidé ztratily hodně ze svého investičního sebevědomí. Možná opět namítneš, že to jsou neověřitelná tvrzení a dám ti opět zapravdu. Ale já se snažím svět poznávat jak rozumem (řekněme tvými slovy kritickým myšlením), tak citem, vnímáním i intuicí. To vše vytváří ucelenější obraz reality...A pokud mi mou úvahu vycházející z informace Kolera někdo okomentuje, prosím. Nic se neděje, informace projdu a názor si potvrdím nebo zkoriguji.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re: Dluhy a jiné statistiky USA v přímém přenosu
« Odpověď #22 kdy: Červenec 19, 2018, 09:01:37 odpoledne »
Slyšel jsem přímo od Číňana Z Tianjinu, že byt, který si koupil nabral za jediný rok 10% hodnoty navíc. A že jeho kolega, který byt v sousedství kupoval o rok později, tak litoval, že ho nakoupil dříve.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.