Autor Téma: Chléb našeho mládí..  (Přečteno 945 krát)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Chléb našeho mládí..
« kdy: Říjen 23, 2017, 11:00:26 dopoledne »
Cituji (po korektuře)
Citace
V minulosti se každý chléb vyráběl podle standardů, od kterých nebyla ani nejmenší možnost odchylky. Hlavním technologickým krokem je příprava chleba na kvásku. Nejprve se udělá těsto z větší části mouky (asi 60% z požadovaného množství), kvasnic a vody. Pak následoval dlouhý proces fermentace (přibližně 4 hodiny).
Když je těsto nakynuté, přidejte k němu zbytek mouky, margarín a cukr. Následuje další fáze fermentace (cca 1,5 hodiny). Je těžké si to představit, ale příprava jednoho chlebu trvala asi 7 hodin!

Dnešní výrobci nedají tolik času přípravě chleba. Bochník se často vyrábí podle zrychlené technologie, která zkracuje čas přípravy na 3 hodiny.
Pekl se v plynových pecích, dnes se používají pece elektrické.

Kvalitě chleba byla ovlivněna skutečností, že mnozí výrobci přestali používat margarín. Kvůli tomu ztratil chléb svou výraznější mléčnou chuť. Kromě toho, bylo důležité v jaké peci se chléb připravoval, předtím se pekl v plynových pecích, při čemž se zachovala jemná kůrka a jemně pórovitá střídka chleba.

Co dát do chleba místo margarínu?

http://navodynapady.cz/proc-byl-chleb-za-socialismu-chutnejsi-jako-deti-jsme-si-na-nej-davali-dzem-po-obou-stranach/?utm_medium=mr&utm_source=mr&utm_campaign=mr
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #1 kdy: Říjen 23, 2017, 12:47:11 odpoledne »
Margarín je lacná náhrada za maslo a masť. A čo už koblihy nešmakujú?
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #2 kdy: Říjen 23, 2017, 02:16:18 odpoledne »
Z dnešních surovin už je těžké upéct chleba našeho mládí. Jednak se jedná o zcela jiné odrůdy zrna a zcela jiných vlastností, které rozhodují o kvalitě chleba. Nejen obsah chemie v zrnu, ale i hektolitrová hmotnost zrna je úplně jinde.Dříve jsme měli zrno podobné semolině, dnes se u pšenice i žita nedá přiblížit ani komunistickým hodnotám v červeném poli. A tak pekařům pomáhá chemie, bez které by si ani nevrzli. Mně zase vadí , že se nedají koupit křupavé rohlíky.....a navíc jsme jediná země v evropě, kde se může obilí k potravě desikovat totálním herbicidem před sklizní, což je fakt super....

SoňaR

  • Host
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #3 kdy: Říjen 23, 2017, 03:24:56 odpoledne »
Jsem asi mimo, ale co je to za chleba, do kterého se dává tuk? Chleba je přece mouka, voda, kvásek, sůl a kmín, příp. další koření.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #4 kdy: Říjen 24, 2017, 09:52:59 dopoledne »
Vzpomínám si, že se ten chleba minimálně mastil zvenčí. On táta za komančů chleba rozvážel na vedlejšák, jako brigádník, když vydělával na barák, takže jsem komunistickou pekárnu viděl zevnitř.

Votroubku, jakou odrůdu pšenice a žita pěstovat, aby z ní byl dobrý chléb?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #5 kdy: Říjen 24, 2017, 10:02:00 dopoledne »
Tak u nás se určitě ani nemastil :)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #6 kdy: Říjen 24, 2017, 10:24:15 dopoledne »
Celkovo je ten članok o hovne. A musel to napísať naozaj velký odborník.
Chleba sa po potiera vodou, kvôli peknej kôrke. Akurát do cmarového chleba sa pridával cmar-podmáslí.
A margarín sa používa do tukového pečiva. /rohlíky, vianočky, bábovky.../A že by margarín bol dáky zdravý produkt sa nedá povedať. 

Citace
...Nevýhodou je fakt, že při výrobě margarínu se musí výchozí suroviny upravovat (rafinovat) a musí se přidávat pomocné látky (emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva, regulátory kyselosti). Vyrábějí se také třičtvrtětučné a polotučné margaríny s obsahem tuku 60–62 % respektive 39–41 % Je tedy možné volit i nízkotučné varianty, které jsou vhodné při redukci energetického příjmu. Moderní postupy výroby margarínů zabraňují vzniku škodlivých transmastných kyselin, které vznikaly při použití starší technologie zpracování – hydrogenaci (ztužování).


Ja si tiež spominam, ze za komančov nam chlieb viac chutnal. Ale to sme neboli tak rozpištaný zvýrazňovačmi chuti a velkým výberom tovaru.
Ako decká sme lietali celé dni po vonku a tak nám chutnalo všetko. Dnes je všetko trochu inak.

Ale ani za komunistov to nebolo rúžové. Komanči hnojili a striekali ako divý. Veď bolo treba plniť plány. Všetky rieky a studne v mojom okolí boli kontaminované.....
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #7 kdy: Říjen 24, 2017, 07:05:03 odpoledne »
No, Podíl žitné mouky klesá v chlebu už dlouho a tím je dán acidobazický vliv na lidský organismus.Hektolitrová váha zrna ovlivní kynutí naprosto spolehlivě a můžete mi věřit, že čím je vyšší výnos zrna, jsou jeho pletiva řidší a jeho hektolitrová hmotnost nižší. Už kdysi se dováželo žito z horských a podhorských enkláv, aby bylo z hubených a drsných poloh, tehdy kynulo bez sebemenších potíží. Pak se do toho začalo sypat pšenice, čím dál víc a nakonec už žito vlastně nikdo nechtěl. Ale lidi z toho byli překyseleký, měli různé choroby od kvasinek až po raka, kterej je životně závyslej na kyselém prostředí. Žitnej chleba byl základ, rusové mají svůj tradiční moskevský bochník, kterému je jedno, jakou má hektolitrovou váhu zrno, páč kyne a peče se ve formě.Tam se řídnutí těsta při kynutí tak neřeší, jako u nás.Jaké zrno? stačí mrknout na stránku gengelu, my pěstovali pšenici hospodář a žito....to jsem zapoměl....nehnojit, to je základ, velmi opatrně u žita.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #8 kdy: Říjen 24, 2017, 11:04:35 odpoledne »
Pravda, už týden jsem nevzal do huby nic z mouky a vyhýbám se i sladkostem, spadlo ze mne 5 kilo a už dva dny nemám večer oteklé nohy..

Takže si asi začnu opravdu péci chleba sám..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #9 kdy: Říjen 24, 2017, 11:24:29 odpoledne »
Už máš rolu zoranú?  ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Chléb našeho mládí..
« Odpověď #10 kdy: Říjen 25, 2017, 12:12:25 dopoledne »
Zatím jen zamulčovanou, čekám až mi tam konečně nasypu ten objednanjý dolomitický vápenec a teprve pak to budou orat. Na jaře tam bude buď Facélia, nebo rovnou EU dotovaný nektarodárný biopás..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)