Autor Téma: Prečo namáčať semená  (Přečteno 516 krát)

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 135
Prečo namáčať semená
« kdy: Září 18, 2017, 10:59:01 odpoledne »
Ahojte
Po prečítaní témy chlór ve vodovodu mi nedalo a ešte Vám to musím trochu zťažiť.  Radi všetci varíte z ľahko uchovateľných semien (či už strukoviny, obilniny, ...), ale čo je zlé, že to robíte čo najrýchlejšie, v tlakovom hrnci bez namáčania ČOŽ JE PREVELIKÁ CHYBA. Už naši predkovia všetko nechávali namáčať, alebo naklíčiť, poprípade to zfermentovali a oni vedeli prečo. Rastliné semená obsahujú enzýmové inhibitory, alebo kyselinu fytovú, ktorá chráni semienko pred predčasným vyklíčením, ale zároveň bráni minerálom aby sa v našom tele vstrebali (ono sa niečo vstrebe, ale prečo nevyužiť celý potenciál ? ) Viac sa dá naštudovať na internete napr.: http://www.nasytsvoudusi.cz/2014/03/namaceni-kliceni-suseni-jak-probudit.html ,ale je veľa stránok s touto tématikou. Ešte Vám chcem dať pozornosti knihu Vyživující tradice, ktorá je plná takýchto vychytávok a receptov z čias minulých.
P.S. to Votroubek Hauschkovo učenie predsa len niekto študuje a možno aj študuje nauky a metódy jeho učiteľa
S pozdravom a prianím dobrej a výživnej (liečivej) chuti Jarek  @--> <3

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Prečo namáčať semená
« Odpověď #1 kdy: Září 19, 2017, 05:56:08 dopoledne »
Namočený vlašský ořech, třeba i dva roky starý, po trojí výměně vody chutná stejně jako čerstvě spadlý ořech ze stromu, ze kterého oloupáte slupičku jádra..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Prečo namáčať semená
« Odpověď #2 kdy: Září 19, 2017, 06:05:41 dopoledne »
Je třeba si uvědomit, že některá semena jsou vytvořená tak, aby přežily i v zažívacím traktu polygastrických zvířat, tedy v přežvýkavcích - rostliny se takto rozmnožují a hlavně - migrují. Bizon sežere trávu a o 150 km dále semínka vykaká, ještě navíc obklopené živinami k růstu, no není to geniální?

Takže namáčet, namáčet a ještě jednou namáčet..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Prečo namáčať semená
« Odpověď #3 kdy: Září 19, 2017, 10:58:23 dopoledne »
Já teda prosim namacim  :D

Edit: předkové namáčeli jen proto, že to urychlovalo tepelnou úpravu a tudíž spotřebovali méně paliva

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 135
Re: Prečo namáčať semená
« Odpověď #4 kdy: Září 19, 2017, 11:59:43 dopoledne »
Hlboko sa ospravedlňujem tým, ktorý namáčajú  "hold", lebo tým robia niečo pre svoje zdravie. S tvrdením, že predkovia namáčali preto, aby spotrebovali menej paliva nemôžem súhlasiť (boli omnoho chytrejší a vnímavejší k prírode ako my), veď aj zvieratá si oriešky schovávajú pod zem aby trochu naklíčili, alebo ich zámerne ocikávajú (škrečky), aby sa všetko dobré prebudilo a všetko zlé odišlo. Príroda je mocná, nikoho to neučí a aj tak to všetci okrem ľudí vedia.

SoňaR

  • Host
Re: Prečo namáčať semená
« Odpověď #5 kdy: Září 19, 2017, 10:57:15 odpoledne »
Příroda učí každého, kdo se v ní pohybuje a žije s ní. I lidi i zvířata. Říká se tomu genetická paměť  :) . A zbytek se učí děti od rodičů, nebo vlastní novou zkušeností.

No já ti nevím - veverky schovávají oříšky podle možností - někdy do země, někdy do stromu, aby jim vydržely na zimu (a v zimě toho zrovna moc neklíčí). Jiná zvířata schovávají zásoby do nory. A křečci ocikávajú všecko, protože si značkují svoje teritorium  :)

Ale jinak nic proti nakličování, to už se obecně ví, jak je to prospěšné, dokonce i mezi lidma  ;).