Autor Téma: Konzervování masa v soli  (Přečteno 1056 krát)

SoňaR

  • Host
Konzervování masa v soli
« kdy: Srpen 01, 2017, 08:13:14 dopoledne »
Mnohokrát jsme to tu již zmínili, ale návod jsem tu nikde nenašla, tak přidávám...

Konzervování masa v soli

1. maso naporcujeme na kilové kusy
2. kusy masa silně osolíme, doslova v soli obalíme, vetřeme sůl do masa a necháme stát, aby pustilo co nejvíc šťávy
3. připravíme si solný roztok (přibližně 40-50 g soli na litr vody, krátce svaříme) a maso do něj na několik dní naložíme
4. maso vyjmeme ze solného roztoku, osušíme a skládáme do vhodné nádoby na silnou vrstvu soli, sůl stále doplňujeme, prosypáváme mezery, nakonec dáme opět silnou vrstvu soli. Každý kus masa by měl být obklopený solí ze všech stran.


Offline Sallat

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: Konzervování masa v soli
« Odpověď #1 kdy: Srpen 01, 2017, 08:43:27 dopoledne »
Bude se to maso pak dát jíst?

SoňaR

  • Host
Re: Konzervování masa v soli
« Odpověď #2 kdy: Srpen 01, 2017, 09:15:30 dopoledne »
Musí se důkladně omýt a tepelně zpracovat, nejlépe uvařit v neosolené vodě... byl to běžný způsob konzervace masa na zimu, jedna z mála možností, jak zvýšit své šance.
 

SoňaR

  • Host
Re: Konzervování masa v soli
« Odpověď #3 kdy: Srpen 01, 2017, 09:18:27 dopoledne »
Navíc je to opravdu snadné a není potřeba žádné speciální vybavení.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Konzervování masa v soli
« Odpověď #4 kdy: Srpen 01, 2017, 09:28:41 dopoledne »
Presolené mäso je vhodné dať pred konzumáciou aspon na dva dni do čistej vody.
Je to vhodné aj pri solení mäsa na údenie, kedy po dosolení býva okraj mäsa velmi slaný a takto sa tá slanosť vyrovná. .

A treba mať na pamäti, že jedlo z neho už netreba soliť.... :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Konzervování masa v soli
« Odpověď #5 kdy: Srpen 01, 2017, 09:31:09 dopoledne »
přesně :-)