Autor Téma: Cukrový sirup - invertovaný řepný cukr ano či ne?  (Přečteno 315 krát)

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Cukrový sirup - invertovaný řepný cukr ano či ne?
« kdy: Červen 14, 2017, 10:22:11 odpoledne »
Cukrový sirup se dá vyrobit i doma, ale prý obsahuje HMF (hydroxydmetylfurfural), protože se na hydrolýzun používajín kyseliny.

Rozštěpený cukr prý včelám šetří práci, obsahuje méně vody a proto se nekazí, nevoní a proto je možné jím přikrmovat i jindy než navěčer a za deštivého počasí.

Má smysl ho používat, a pokud, tak jak?

Uvažuji o jeho použití na jaře, kdy je k dispozici pyl, využít ho na dokrmení včel, aby začaly stavět mezistěny a plodovat a tedy lépe využily pyl.

Jak to tedy je s tím invertovaným cukrem / řepným cukrem?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline plenty

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 2224
Re: Cukrový sirup - invertovaný řepný cukr ano či ne?
« Odpověď #1 kdy: Červen 14, 2017, 11:12:22 odpoledne »
Cukrový sirup se dá vyrobit i doma, ale prý obsahuje HMF (hydroxydmetylfurfural), protože se na hydrolýzun používajín kyseliny.

Cukrový sirup sa doma vyrába nasypaním kryštálového cukru do horúcej vody a dôkladným rozmiešaním až sa to celé rozpustí.  O domáckom pridávaní nejakej kyseliny som nepočul  P:-/

HMF sa u cukrového sirupu vyskytuje keď sa cukrový roztok: prevarí, nechá dlho na slnku alebo sa poriadne cukor nasypaný do vody nepremieša a pripáli sa na spodku nádoby.  Existuje aj možnosť vzniku HMF pri dlhodobom skladovaní. Vtedy vznikajú v roztoku aj rôzne plesne a podobné nechutnosti.

Hydrolíza kyselinou miečnou (Kyselina 2-hydroxypropánovou) C3H6O3 sa robí v priemyselných podmienkach pri výrobe invertov určených na konzum včelami z odpadových štiav pri spracovaní cukrovej repy alebo z obilia, najčastejšie kukurice a pšenice.  Zvyšky kyseliny a nestráviteľných látok (popolovín) nerobia dobre včelám. V prípade, že sa dostanú do medu inverty použité na doplnenie zimných zásob včelstiev ide o závažné porušenie hygienických a veterinárnych predpisov.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Re: Cukrový sirup - invertovaný řepný cukr ano či ne?
« Odpověď #2 kdy: Červen 15, 2017, 12:11:58 dopoledne »
Pomocí kyseliny se hydrolyzuje - rozštěpí na glukózu a fruktózu  a ta kyselina se pak neutralizuje sodou.

Dělá se to z čistého řepného cukru, ne ze škrobů..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2773
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Cukrový sirup - invertovaný řepný cukr ano či ne?
« Odpověď #3 kdy: Červen 15, 2017, 09:55:59 dopoledne »
Tak jste mě přiměli k nahlédnutí do toxikologie, za což díky. Bylo to zajímavé, ale trochu mi zhořkl karamel, který mám v oblibě. Jinak na netu jsem našel i toto:
http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=920

SoňaR

  • Host
Re: Cukrový sirup - invertovaný řepný cukr ano či ne?
« Odpověď #4 kdy: Červen 15, 2017, 10:46:19 dopoledne »
No super, tak tento článek definitivně rozhodl - jdu koupit konvičku na kafe a instantní káva půjde z domu. A starší med urychleně do spotřeby...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2773
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Cukrový sirup - invertovaný řepný cukr ano či ne?
« Odpověď #5 kdy: Červen 15, 2017, 12:42:07 odpoledne »
No já jsem kdysi o Mailardově reakci diskutoval s jedním kolegou a nejhorší jsou dlouhodobé mikrovlnné ohřevy (může tam lokálně dojít k mimořádným teplotám a tím i rozkladům) nenasycených olejů a škrobů....A med ohřívat na vodní lázni a pozvolna do teploty lidského těla /max 40 oC)...Je mi líto, že tio zhořklo instantní kafe...mimochodem ono se používá i jako přísada do sladkostí...napadá mě KOFILA...to tmavé pivo je jasné, je tam přidávan karamel no a pražené cereálie také...
Ale nejhojší je smrt z vyděšení....pokud ti dosud kafe chutnalo, není třeba hned dělat veletoče..