Autor Téma: Vaříme z přídělu  (Přečteno 240 krát)

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3769
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Vaříme z přídělu
« kdy: Červen 11, 2017, 07:06:34 odpoledne »
Doporučuji ke stažení válečnou kuchařku Vaříme z přídělu... v antikvariátech téměř není k sehnání. Je tam jídelníček na celé "zásobovací období", rady jak ušetřit a samozřejmě recepty.

https://uloz.to/!7km1zMDVn/jiri-simek-varime-z-pridelu-pdf

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2028
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Vaříme z přídělu
« Odpověď #1 kdy: Červen 11, 2017, 10:29:09 odpoledne »
Soňo díky, ta příručka je dobře koncipovaná. Podle mě se dá použít docela dobře i při kempování a vyzkoušet postupy i jídelníček ;).

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 118
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Vaříme z přídělu
« Odpověď #2 kdy: Listopad 05, 2018, 09:10:49 odpoledne »
Soňo, též velký dík, vaříme snad odjakživa s podobnou filozofií, a stejně furt nemůžeme zhubnout. Je ovšem pravdou, že margarín nepoužíváme, vaříme na trošce sádla. A když vařím já, vždycky použiju nějaké 3 dkg na 1 menší cibuli osmahnutého špeku + zeleninu, co je zrovna na zahradě či ve špajzu, a každé jídlo tím dostane úžasný šmak.
Brambory (také na 2 jídla najednou) např. také vaříme jen ve trošce vody, na pařáčku v papiňáku, na indukčním vařiči - ušetříme fakt obvykle udávaných asi 80% energie (srovnávali jsme s klasickým el. vařičem a s klasickým hrncem), navíc brambory nejsou vylouhované ve vodě, ale vařené (prý šetrně) v páře - stačí jen asi 2-3 min varu při zapnutém vařiči, pak stačí nechat dojít v papiňáku, čímž zároveň i trochu zchladnou, a spotřebuje se i to malé zbytkové teplo indukční plotýnky.

Pro Sahawa: vykašli se na trápení s fotkami jídel, stručný popis stačí - člověk stejně časem vaří skoro zpaměti a kuchařka hlavně pomáhá s inspirací, co dneska vařit - pokud v tom člověk najde zalíbení a nebo pokud to přijme jako nutnost. I tady mi hodně pomohla filozofie: co nemůžeš změnit, přijmi. A když je možnost přidat nějaké "lupení" ze zahrady, chutná to vždycky dobře a vždycky trochu jinak