Autor Téma: Pastovaný med  (Přečteno 285 krát)

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1227
Pastovaný med
« kdy: Červen 08, 2017, 09:32:07 odpoledne »
Na přání jednoho nejmenovaného diskutujícího sem dávám informaci o pastovaném medu.
Přirozenou vlastností medu je, že časem tzv. zcukernatí. Na trvanlivost ani kvalitu to nemá vliv, jenom se špatně vybírá ze sklenice. Vytvoří se v něm velké krystaly a on ztuhne.
Proto včelaři poslední dobou med pastují. Je to čistě mechanická operace, kdy se s medem po vytočení několikrát denně "míchá" a to po několik dnů. Polotekutý se potom naleje do sklenic. Tím se v něm vytvoří mnohem menší krystalky a konzistence už zůstává neměnná. Takto upravený med má stejnou chuť, kvalitu i trvanlivost, jen barva je mléčně bílá. Ta konzistence připomíná nutellu, takže se dobře roztírá na pečivo a nestéká.
Mimochodem v supermarketu pastovaný med nekoupíte. Proč? Protože oni ho mají chemicky upravený, aby nezcukernatěl a zůstal stále tekutý. Doufám, že dnes už je osvěta na takové úrovni, že med v supermarketu kupuje jen zoufalec.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Re: Pastovaný med
« Odpověď #1 kdy: Červen 08, 2017, 09:35:42 odpoledne »
U NÁS NA FÓRU TAKOVÁ OSVĚTA JE, ale supermarkety jsou stále plné zoufalců, co rádi kupují levný med..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Samotář

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 478
Re: Pastovaný med
« Odpověď #2 kdy: Červen 08, 2017, 10:31:43 odpoledne »
Jak beru pastovaný med, obvykle si udělám uprostřed díru, takový jako trychtýř po výbuchu. A občas se mi na dně trychtýře objeví kapalina. Nelíbí se mi to a vždycky ji vyleju.

Co je to za kapalinu? Vadí to něčemu? Dělám něco špatně?

A jinak jsem občas taky zoufalec. Když se mi nechce jet za včelařem, koupím si med v obchodě. Podle chuti rozdíl mezi medy nepoznám.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Re: Pastovaný med
« Odpověď #3 kdy: Červen 08, 2017, 11:17:22 odpoledne »
Nic si z toho nedělej, i já jsem si párkrát koupil v Kauflandu med od VČELPO, než je z Kauflandu vyhnali kvůli těm ukrajinským medům s antibiotiky. Od té doby raději přejdu na cukr, než abych koupil turecký mexický nebo čínský med. Včelaři jsou, jen se musíš koukat.

Úplně nejlepší ale je, poslat SZ Plentymu, ten má med nejen že ekologicky čistý, ale ještě i košerovný :D

mňňamm!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Re: Pastovaný med
« Odpověď #4 kdy: Červen 08, 2017, 11:19:01 odpoledne »
To není žádná komerce, ale chvála od spokojeného zákazníka. Deset z deseti Saladínů doporučuje Plentyho med..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline plenty

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 2224
Re: Pastovaný med
« Odpověď #5 kdy: Červen 08, 2017, 11:27:02 odpoledne »
Každý normálne vyprodukovaný a stočený MED je v pohode.  Ako včelár odmietam len niekoľko vecí vo včelárení-  plastové úle, medzistienky a rámiky.  Plastickým hmotám sa pri tejto našej činnosti treba vyhýbať čo najďalej a používať čo najmenej. Dierované viečka od VP Ještěd na kŕmenie včelstiev sú v pohode :)

Prirodzený med KRYŠTALIZUJE,  niektorý skôr, niektorý neskôr. Je to dané obsahom a podielom glukózy a fruktózy. Pastovanie je fajn. Ale treba to vedieť.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Re: Pastovaný med
« Odpověď #6 kdy: Červen 08, 2017, 11:31:42 odpoledne »
Agronom krmí včely tak, že do kbelíku s cukerným roztokem hodí hrst slámy, nepotřebuje víčka od VP Ještěd..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1227
Re: Pastovaný med
« Odpověď #7 kdy: Červen 09, 2017, 07:57:40 dopoledne »
Samotáři, v žádném případě nekupuj med v supermarketu. Nejspíš na něm bude napsáno: Směsný med ze zemí EU a ze zemí mimo EU.  :-ů  Ono totiž Německo dováží med od nás, asi ví proč. Ale dováží ho i z Číny a reexportuje ho k nám. U nás i v celé EU je zakázáno používat u včel antibiotika, ale co se děje v Číně ti nikdo nezaručí.
Chápu, že na Václaváku asi moc včelařů nepotkáš, ale kupuj ho alespoň v nějaké zdravěnce. Bude český a na etiketě bude (musí tam být) jméno a adresa včelaře.

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1227
Re: Pastovaný med
« Odpověď #8 kdy: Červen 10, 2017, 03:24:45 dopoledne »
Ten zkrystalizovaný, či zcukernatělý med uvedete zpět do tekutého stavu, pokud ho ve vodní lázni ohřejete. Teplota max. 50 st. C.
Barva medu nemá prakticky vliv na jeho kvalitu. Ta jenom naznačuje, z čeho ho včely vyrobily. Teď u nás kvetou akáty a med bude zbarven do zelenkava. Med se běžně skladuje při pokojové teplotě. Ale když ho budete mít v chladnu a temnu,tak ho můžete skladovat léta bez změny kvality.
EDIT:  Je mi jasné, že většina přítomných toto všechno ví. Takže to neberte tak, že vás podceňuji.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5207
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pastovaný med
« Odpověď #9 kdy: Červen 10, 2017, 11:56:56 dopoledne »
podle mé věrouky umírají enzymy kolem 42 stupnů, takže ohřev medu raději déle, ale na 40. Je to stejné, jako u zeleninových a ovcných štáv určených k léčbě.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2665
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Pastovaný med
« Odpověď #10 kdy: Červen 10, 2017, 12:05:52 odpoledne »
Znám dobrodruha, kterej to ohřívá v mikrovlnce  P:-/
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5207
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pastovaný med
« Odpověď #11 kdy: Červen 10, 2017, 01:16:30 odpoledne »
To ne, mikrovlnku vůbec ne....včelí med je natolik  cenný, vzácný produkt, že je potřeba se k němu chovat s maximální opatrností a jemností.Jen tehdy zůstanou jeho vlastnosti nekonečně dobré....