Autor Téma: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.  (Přečteno 4302 krát)

Offline Corrubos

  • ***
  • Příspěvků: 4
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #50 kdy: Květen 11, 2017, 12:32:09 odpoledne »
Zdravým všechny
 po dost dlohém sledování vašich diskusí jsem se rozhodl , že přidám svůj názor .
Myslím ,že ,  dle mého názoru ,  ten nejpravděpodobnější scénář zde není vůbec diskutován . 
             Naším největším nepřítelem a záreveň i ochráncem byl , je a stále více bude stát . Čím více bude kolabovat ( a je jedno zda katastrofou , válkou , epidemií , nebo finanční krizí ) tím brutálněji si bude nárokovat uspokojení svých stále zvyšujícíh se  potřeb. Protože všichni vládci , jejich úředníci a jejich vynucovatelé práva chtějí dobře jíst a mít se lépe naž ostatní ( vždyť tomuto cíli obětovali celý svůj život a celou svoji duši )   A protože bude  ekonomika v pytli , tak nebude výnos z daní . A jediné co státu  už dnes zbylo  je jeho obyvatelstvo ( zbytek se zprivatizoval ), na které si dle práva silnějšího činí nárok . Takže nás bude náš stát stále víc a víc ždímat , ale bude toho stále míň a míň poskytovat . Vše co bude potřebovat buď dostane bez násilí , a když to nepůjde , tak v zájmu lidu ( jako vždy ) vše potřebné zabaví . Dělo se to tak v posledních století vždy . Bohužel naše nestěstí je v tom , že stát i potřebujeme .  Třeba zemědělci by by se bez státu neudrželi protože jejich cyklus je minimálně roční a po tu dobu musí zůstat na jednom místě . ( Organizace státu proto  taky vzniká společně se vznikem zemědělství ) . Pokud sedláka někdo neochrání před nepřáteli až do sklizně tak  nic nesklidí . Proto je závislot sedláka na vrchnosti daleko vyšší , než závislost ostatních ( a dotace ,  to je  jenom třešnička ) . Takže otázka nezní jak se sedlák zabezpečí do budoucna  , ale co udělá , až přijde výkoná složka moci a jménem zákona zabaví co bude chtít . ( nebo přijít nemusí a nejdřív jenom vyhlásí nesplnitelný kontingent ) Nebude stát proti bezpráví warlorda a jeho vojáků . Bude stát proti státu , na jehož straně bude zákon a spravedlnost . Buď zatne pěsti a nasadí sveřepý výraz . ( s naivní nadějí že to bylo už naposled ) . Nebo budeme bojovat a to s velkou pravděpodobností na prohru - minimálně konfiskace ale spíš jeho vlastní smrt a smrt nebo poroba jeho nejbližších .
Co se týká zaměstnanců a živnostníků - teď máme slušné zaměstnání , ale stačí malá krizička a jdeme . I sebelepší šéf nás nezaplatí , když nebude mít z čeho . Naší práce se musí prodat a velká většina vyrobeného zboží bude neprodejná - to nemluvím o službách .
Takže si myslím , že otázka přípravy do budoucna není materiální - na všechny varianty se stejně nepřipravíme . ( samozřejmě nějaké zásoby a schopnosti nám dají určitou výhodu ve volbě  budoucího jednání a možná i určitý náskok oproti ostatním )  Důležitější je se připravit duševně a duchovně na otázky které nám budoucnost položí :
Jaká je moje morální krédo a hranice , kam až jsem schopen zajít ?  Je stát v kterém žiji mojí vlastí , nebo je vlast něco jiného než stát ? Až dostanu příkaz dostavit se na místo nástupu do transportu , co udělám ? Co až dostanu povolávací rozkaz do armády ?  Jak se budu chovat k případným okupantům ? Kdy začíná kolaborace s mocí ? Po jakou úroveň jsem schopen se podrobit ? Jsem schopem zabít policistu , vojáka , člena domoobrany a riskovat smrt rodiny ? Zabiji člověka , který z hladu loupí mé jídlo a nebo nezabiji a budu riskovat svůj hlad ? Jsem schopen a chci vůbec být vrahem ( i v sebeobraně ) ?  Jak moc jsem schopen se obětovat pro druhé lidi - ženu , děti , rodiče , rodinu , sousedy ......... ? Pro co jsem ochoten zemřít ? Chci plný stůl nebo čisté srdce ? A hlavně - chci být dobrý ( a co to pro mne znamená ) a v co přesně věřím ?
Až si pravdivě zodpovíme na tyto otázky ( na které bychom se měli ptát každý den - nojo ale není na to čas ) tak pak teprve má smysl se dohadovat , zda budu schovávat plechovky landšmítu nebo trenčanských párků a kolik si mám schovat pšenice a nafty .

PS : Romantického boje se zombíky apod. se nedožiji ,  pokud vymře 90% populace budu s nejvyšší pravděpodobností také mrtev . A do té doby tu budou různé státní útvary a ty mně nenachají budovat lepší svět.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #51 kdy: Květen 11, 2017, 12:38:10 odpoledne »
3 roky a 5 let je sakra rozdil. Socialka s tim nema co delat  ;D ;D
Myslel jsem, že pokud by dítě nechtělo makat, tak dostane pár přes zadek.:)
Ale popravdě pokud nepůjde telka a internet, tak děti půjdou sami makat na pole.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #52 kdy: Květen 11, 2017, 12:44:58 odpoledne »
Takže, bez diverzifikace si nikdo ani nevrznem.Rozložit rizika. Pro mne je riziko doma iuskladněných zásob stejné, jako u bratrského sedláka.
Vždy platí pravidlo jistoty. Nemůžeme potřebovat pouze konretní množství na spootřebu, musíme počítat s neúrodou, se ztrátami skladováním, s nečekanou spotřebou, třebas že přijede tchýně, a u obilí je pošetilé počítat s nějakou roční spotřebou, když netušíme, co bude za průser. Takže konkrétně...Mám dvě fůry zrní abonované u sedláka a dvě fůry zrní dostávám každý rok za moje služby a za nájem. Nespotřebuju je,jen co sežere drůbež  ale mám je doma do podzimu a na podzim si přijede pro zrní chovatel prasátek a jedno či dvě mi doveze na vozejčku, aby bylo veseleji.A protože mi občas hodí na hlavu i bejčka, kterýmu krmí z mého, potřebuju fakt festovní mražáček.
Upozorním, že se jedná o bártr a pražský hrad z toho nemá ani fenik.Takže to nedělejte, je to NELEGÁLNÍ.
Spotřebu počítám na osobu a rok čtyři metráky pšenice, z toho počítám  něco pro slepičky a tudíž se obilí změní na vajíčka.
Diverzifikace...Je pošetilé spoléhat na jedinou strunu. Je třeba umět uložit to, co je. Jablka mají svoji kalorickou hodnotu a tak je uložíme, nasušíme, zavaříme, ....zavařovacích slenic min stopadesát kusů na osobu a rok.
Půda. Strategie je jasná. Připravit půdo do dobré kondice a zakonzervovat ji k potřebě kdykoli. Z půdy ty živiny neutečou, pokud ji zatravníme a dvakrát do roka pomulčujem, můžeme i častěji, vznikne nám sice nevábný a často nenáviděný angličák, ale pragmaticky se zbavíme všech plevelů a zbude jen tráva.Je to dobré, mulčováním průběžně udržujeme status quo v dusíku.A pak se na to oboříme s instrumentem od přátel z východu....
https://www.youtube.com/watch?v=OL9oad4VS70
A nebo, až budete mít půdu jako mletý kafe...
https://www.youtube.com/watch?v=YywMDs5j4BM
https://www.youtube.com/watch?v=YywMDs5j4BM
Samozřejmě že je možné hledat v politicky korektnějších částech světa, já umím rusky lépe než anglicky.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #53 kdy: Květen 12, 2017, 09:35:45 dopoledne »
Starat se o cizí zvířata a ještě za to dostavat špatně zaplaceno je pro ty zvířata cesta do pekel. :)

Můžete me to vidět u zaměstnanců v živočistné produkci. Nebo zemedělce peacující na pronajmuté půdě.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #54 kdy: Květen 12, 2017, 09:53:58 dopoledne »
Je úplně běžné mít na farmě "zaparkovaného" koně. I kousek od TerraNovy je farma, která se živí péčí o cizí koně.. Myslím, že by to mohlo fungovat i pro jiná zvířata. Dovedu si představit společnou maštal pro několik farem / rodin, říká se tomu družstevní spoluvlastnictví.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #55 kdy: Květen 12, 2017, 09:55:48 dopoledne »
Tak je to celkem běžná praxe, zejména u koní. Na farmě, kde jsem pracovala, bylo 2/3 koní jiných majitelů a jen jedna třetina patřila farmě. Na druhou stranu je to jiná situace - majitelé tam často jezdí, svá zvířata sledují, využívají je, takže by poznali, že nejsou ok.

edit: koukám, Sali, že jsme se celkem shodli a odklepli to téměř stejně  :)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #56 kdy: Květen 12, 2017, 10:04:32 dopoledne »
Mám takto zaparkovaného rodinného koně a měl jsem jej na více místech a praxe se liší místo od místa...Teď je u kamaráda a je klid, ale jsme tam 3x týdně...A je to profesionál, který se to dělá desítky let....včetně příprav koní do dostihů....Záleží co člověk očekává, něco jiného je údržba a parkování rekreačního koně, něco jiného příprava koně k tahu a něco jiného výkonostní příprava na závody...to prostě každý neumí...Pro mě je důležité, jak ten člověk se zvířaty zachází a co z něj jde a to poznám...Nedávno jsme měnili kováře a přijela ženská...No zpočátku údiv, ale pak si rychle na 6 koních získala můj respekt. Ono okovat zatepla a ještě si sama přidržovat nohy...a i nabití plnokrevníci stáli jak bulíci a nechali se drbat po plecích...

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #57 kdy: Květen 12, 2017, 10:50:13 dopoledne »
U nás to funguje takhle: objednám si (třeba) vepříka za (řekněme) 50KČ/kg živé váhy. Objednám si ho v Lednu a vím, že bude k vyzvednutí v půlkách (nebo živej, nebo komplet zpracovanej, záleží na domluvě a doplatku) někdy kolem listopadu a bude mít cca. metrák, platba při převzetí.
Někdy v září/říjnu, cca. měsíc dopředu se dovím, kdy bude vepř k vyzvednutí a můžu si termín o +/- 2 týdny posunout. O víc ne. Pak musím buďto výrazně doplatit (vepř bere místo v chlívku vepřům, an mají přijít po něm) nebo vepře prodá jinému...

Kamarád má koně a občas pro ně potřebuje hlídání na delší dobu, třeba měsíc. Dá je ke spřáteleným koňákům za měsíčně domluvenou taxu. Ví, že koně jsou v dobrých rukách a počítá s tím, že se na nich občas někdo sveze - koně to potřebují, aspoň nevyjdou ze cviku.
No a až se vrátí, zaplatí.

To ale stále mluvíme o dobách klidu, pokoje a míru. O době, kdy to nejhorší co se mi cestou za vepřem může stát je, že píchnu kolo...ale s největší pravděpodobností nikdo nepíchne mě.

Umím si představit, že dobrý kamarád by u sebe krmil prase (které si coby sele koupím) krmením, které si koupím a vůbec nic za to nechtěl. Jenže to bych se zase cítil trapně já. Proč by měl někdo chystat krmení a kydat moje prase zadarmo? V rámci dobrých vztahů to musí být win-win. Takže mu to musím nějak vrátit, kompenzovat, revanšovat se. A nemusí to být finančně.

Stále ale trvám na tom, že pokud bych pro případ krize volil takovéhle řešení, muselo by to být do 20 minut pěší chůze. Důvody zopakuju - zrní/ovoce/maso/cokoli odtamtud odnosím klidně po kapsách (i pytel přes rameno může být nápadný a tááááák lákavý). A můžu denně kontrolovat co se s mým majetkem (v cizí péči) děje (když přijdou revoluční gardy rekvírovat, budu zavčas vědět, že s tím, co jsem měl u něj nemůžu dál počítat). Navíc by "správce mého majetku" musel být člověk blízký, někdo, komu věřím. Pokud bych s tím měl počítat jako se železnou zásobou na horší časy, rozhodně bych si ji netvořil u známýho z hospody, ani u nikoho "na inzerát".

Ale připusťme, že se mi podaří zásobu vyzvednout a dopravit domů. A třeba se mi to podaří proto, že jsem to podchytil ještě včas, třeba první den blackoutu... A bude to jen obilí, žádné maso ani nic, co je třeba dál zpracovávat (když budu udit/zavařovat maso bude to vonět a to je nápadné). Takže najednou v podvečer si přivezu plné auto něčeho. A protože jsem lstivý, pěkně zacouvám do garáže a složím si to tak, aby nikdo neviděl kolik čeho vykládám (nedejbože vézt to na vozíku a skládat to "veřejně" nebo kdyby s tím dokonce přihrčel traktor).
Co to může vyvolat? Sousedka se doma už pěkně nudí, nejde elektrika (takže je mírně podrážděná, protože se nedoví co je nového v OVRZ), tak sedí u okna a kouká. A vidí, jak couvám přetíženým autem do garáže. No a když si to spojí s některými mými řečmi o tom, že je třeba být připravený...bude mlčet? Nenapadne ji nic? Komu všemu o tom může říct? A co se může stát dál?
Já za sebe prostě nepočítám a nezačnu na zichr počítat s ničím co nemám doma.

Osobně jsem prostě raději, když někdo (nejen) moje teorie komplikuje. Někdy to může postavit věc do úplně jiného světla. Pomůže to najít slabinu. A když o slabině vím...   


Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení.
« Odpověď #58 kdy: Květen 12, 2017, 04:45:15 odpoledne »
Kupodivu nemám už strach z nedostatku jídla pro všechny lidi, ale z nedostatku na čem uvaří to jídlo.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.