Autor Téma: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se  (Přečteno 2059 krát)

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« kdy: Únor 14, 2017, 10:45:51 odpoledne »
Vzhledem k tomu, že většiny prepperů syslí velké množství obilí, ale nejsem si jistá do jaké míry ho ve skutečnosti umí ve velkém vařit a jíst, zakládám toto téma.

Samozřejmě je ideální mít i jiné potraviny než obilí, ale může se stát, že zahrada bude vypleněna, doplňkové potraviny více méně snězeny a zbyde hlavně to obilí. Takže jak udělat jídelníček, jehož havní složkou je obilí a přitom z nezmagořit ze stále stejného jídla?
Představa, že se bude jíst hlavně pečivo (jako dnes) je nereálná. Proces výroby pečiva je příliš náročný, pokud by se měla chlebem živit celá komunita. Dříve se pekl chleba v neděli, 2 pecny na celou rodinu a jedl se jako jídlo na cestách nebo jako pochoutka. Zbytek jídel byl z obilí vařeného nebo nějak podobně upraveného.

OK, mám stodolu plnou obilí a nic moc jiného. Co budu vařit?

Základní úprava obilí:

Obilí (jakékoli) vařím v papiňáku. 3 hrnky obilí, na každý hrnek 2,5 hrnku vody, špetka soli. Vařím dle tvrdosti obilí 3/4 - 1a1/2hod. Tvrdé obilí ještě předtím namáčím přes noc. Uvaří se hromada obilí, která vydrží rodině na 3 dny.
Papiňák se zavře a dá do studeného špajzu. Postupně se z něj odebírá.

Snídaně - obilí se trochu naředí a ohřeje, vznikne kaše. Dochutím čímkoli.
Oběd či večeře - obilí je příloha k čemukoli. Jde na to i něco dát a zapéct to. Nebo z toho udělat placky a osmažit. Kombinuju s čímkoli.

3.-4. den (dle počasí) začne obilí kvasit (zatím zdravě - jemně nakysle voní). Nakvašené obilí se nevyhazuje, buď se dá převařit na kvašenou kaši (oblíbené jídlo předků) nebo se smíchá s moukou či krupicí a v papiňáku se upaří knedlíky. Z nakvašeného těsta se též jednoduše dělá chleba (což je super, ušetříte si mletí - stačí půlka objemu mouky, zbytek je obilí). Také nepotřebujete kvásek, těsto už kvasí. Přidáte mouku (kmín, sůl, semínka), necháte kvasit do druhého dne, pak z toho uděláte chleba, který lze péct. Pokud nemáte jak péct, chleba je možno upařit v papiňáku. (Papiňák je nejlepší nádobí na světě!).
Ze zkvašeného obilí lze také dělat výborné lívance! (obilí, mouka, voda, vejce, pokud jsou, jde to i bez nich).

Když z hrnce vyžerete všechno obilí, hrnec se nemeje, natočí se do něj voda a uvaří polívka, zbytky obilí se promění v zavářku do polívky.

Jak jídla obměňovat?
Pokud možno střídat druhy obilí, každé chutná jinak. Také lze obilí kombinovat dvoj - trojkombinace různých druhů obilí jsou super.
Nebo uvařit obilí s nějakým semínkem nebo ořechy, úplně to změní chuť. Např. kroupy s kmínem, nebo rýži s mandlemi, slunečnicí, atd.
Taky se dá s obilím vařit jakákoli luštěnina, zase to změní chuť. Chleba jde dělat i z takovéto směsi.

Pro případ, že by prudce docházela zelenina (zahradu by vyžrali nájezdníci, atd.) klíčíme z obilí a luštěnin zelené výhonky. (Proto je dobré mít docela podstatné množství obilí ve stavu umožňujícím klíčení, tedy nekonzervovat CO2.)

Z obilí se dá dělat i posilující nápoj - opraží se a povaří ve vodě. Nebo kafe - upraží se do tmava, rozemele a vaří jako melta.

Chcete i dezerty? Umím vyrobit super sladké bez přidání jakéhokoli sladidla  ;)
Vždyť jsem to říkala..

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #1 kdy: Únor 14, 2017, 10:50:36 odpoledne »
Dobrý!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #2 kdy: Únor 14, 2017, 11:03:32 odpoledne »
Chceme sladké bez závějí cukru.....Sedláku, já měl kdysi těžkej zdravotní problém a dostal jsem celiakii jako zdravotní komplikaci a tak jsem jedl pohanku s mrkví a bez mrkve rok a stal se zázrak, uzdravil jsem se. Nechceš pěstovat pohanku?

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #3 kdy: Únor 14, 2017, 11:11:02 odpoledne »
Báro, existuje i varianta pro bezlepkáče? Neptám se teoreticky, ale prakticky, mám to v rodině.
Není tady bezlepkové vlákno? Zatím jsem ho neobjevil.

No jasně. Aplikuješ úplně to samé akorát s bezlepkovým obilím. Tj. rýže, jáhly, pohanka (ta stačí krátce povařit), kukuřice a oves (někde se oves řadí mezi lepkové, ale četla jsem, že je to proto, že se zpracovává v provozech, kde se zpracovávala pšenice a jsou v tom z toho zbytky, což se ti při domácím zpracování dít nemusí). Bezlepkové obilí (krom ovsa a celozrnné rýže) je měkčí a nemusí se vařit tak dlouho. Chleba se většinou dělá ze směsi kukuřičné a žitné mouky. Bezlepková tolik nedrží pohromadě, spíš bych dělala ten pařený chleba a knedlíky a různé buchty  :)
Vždyť jsem to říkala..

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #4 kdy: Únor 14, 2017, 11:23:02 odpoledne »
Supersladký kašopudink :) (japonsky amasaké)

Naklíčíte si pšenici, usušíte, namelete a schováte do zásoby, ať máte ve špajzu aspoň 1 skleničku. Vydží to pak na víckrát.
Nebo:
Naklíčíte pšenici, namelete ještě živou a nic si do zásoby neděláte :)

Uvaříte jáhly nebo bílou rýži v papiňáku (asi by to šlo z jakéhokoli obilí, ale to tvrdé musíte hodně rozvařit, aby byla zrna puklá a "vyhřezlá"). Nechte vychladnout na takovou teplotu, že udržíte na hrnci ruku (cca 50st).
Nasypete na to pár lžiček výše uvedených sušených mletých nebo živých klíčků. Zamícháte.
Zvřete papiňák a strčíte do peřin.
Po cca 3/4 hodině kontrolujete stupeň sladkosti. Pokud to není sladké jako cecek, vrátíte do peřin a vyzkoušíte za 15 min.
Až to bude hodně sladké, celé to převařte, tím proces zastavíte (jinak to zkvasí).
Hotovo.
Dětem se to dá ředit a dávat místo sladkého sunaru, dospělí to žerou jakkoli 8)

Dá se to i zavařit do skleniček.

Vždyť jsem to říkala..

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #5 kdy: Únor 14, 2017, 11:26:07 odpoledne »
Byl jsem vždycky přesvědčený o tom, že celiakie je nevyléčitelná, ale možná že lékařská věda udělala nějaký pokrok. (Teď jsem si vzpomněl na jeden vtip, musím ho tam dát, než ho zapomenu.)
Mně šlo spíš o to jak v PA vařit bezlepkově nejednotvárně. Báro díky, stejně to bude obtížnější, obilí vypěstujem, ale rýži ne.
No tak já jsem četla, že rýže se u nás dříve pěstovala, naopak pšenice byla dovlečena až později.
Údajně rýži netřeba zatápět vodou, jako to dělají v Asii, prý je to zatápěno kvůli nějakému škůdci, ale tady se to pěstovalo nasucho. Nezkoušel jste to někdo pěstovat tady?
Vždyť jsem to říkala..

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #6 kdy: Únor 14, 2017, 11:27:01 odpoledne »
Zajímavá informace..  To musíme zkusit..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #7 kdy: Únor 14, 2017, 11:39:37 odpoledne »
Bezlepkově - byla zmíněna pohanka, ta se pěstovala i tady a to tady klima ani půda za moc nestojí...proč to komplikovat s rýží?
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #8 kdy: Únor 14, 2017, 11:44:47 odpoledne »
Pohanka má dost specifickou chuť i konzistenci a nedá se to jíst pořád (aspoň já to teda nedám). Rýže je mnohem univerzálněji použitelná z hlediska vaření a dovedu ji upravit na více způsobů a chutí. Spíš bych vsázela na kukuřici než na pohanku. Určitě tady někdo máte malované hory :)
Vždyť jsem to říkala..

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #9 kdy: Únor 14, 2017, 11:55:49 odpoledne »
Rozumím, ta pestrost, to mi nedošlo... "hold"
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #10 kdy: Únor 19, 2017, 11:59:21 dopoledne »
Jdu sem propagovat bílou rýži  :)
Vřele doporučuju do zásob obilí přidat podstatné množství bílé rýže. A to hned z několika důvodů.

1) Trvanlivost:
rýže zbavená slupky má obrovskou trvanlivost. To je také důvod, proč se tolik rozšířila v obchodech a zcela převálcovala původní rýži se slupkou (celozrnnou). Má sice mnohem menší nutriční hodnotu (většina zásadních látek je ve slupce a klíčku), ale vydrží takřka na věky, také se řetězce nemusí zabývat jejím vyřazením z prodeje po uplynutí trvanlivosti.

2) Malá spotřeba energie na přípravu.  Obvykle stačí večer uvést do varu, zavřít do papiňáku a do rána se to samo udělá. Také není třeba ji namáčet přes noc jako tvrdé obilí.

3) Použití při nemocech a pro malé děti. Bílá rýže je mnohem stravitelnější než tvrdé obilí.  Je proto nenahraditelným pokrmem pro nemocné nebo pro mimina. Ten kdo, nemůže pro svůj zdravotní stav nic jíst, většinou může pít aspoň vývar z bílé rýže. Z bílé rýže se dá též udělat náhrada za mateřské mléko pro miminko, pokud m. mléko nebo jakékoli jiné není k dospozici. (Je popsáno i s receptem na vlákně "domácí porod")

4) Usnadní přechod na tvrdé obilí.
Nevím, jestli někdo z vás zkoušel přejít na trvalou konzumaci stravy založené hlavně na tvrdém celozrnném obilí. Z mé zkušenosti a pozorování několika desítek jiných lidi, kteří tou cestou šli, musím říct, že to není žádná sranda. Schopnost trávit tvrdé obilí se slupkou jsme dlouhodobou konzumací bílé mouky poněkud ztratili.
Co to znamená:  Celozrnné obilí je svou slupkou a klíčkem bohaté na různé živiny, my už je ale většinou neumíme dobře trávit a tím pádem vstřebat a využít. Projevuje se to tím, že člověk, který založí svou stravu na celých zrnech (a tím nemyslím někoho, kdo si občas koupí celozrnnou housku, ale že základ stravy je opravdu celé obilí), začne trpět velkou únavou.  Pokud nebudete mít přístup k masu a jídlu s „rychlými“ cukry, stanou se z vás doslova ploužící se mátohy, což je v PA poněkud nepraktické  :P. Trvá to zhruba dva roky, než se organizmus celé zrno trávit naučí. Pak únava zmizí a naopak člověk „hrozně vydrží“,  (dlouhé cukry z celých zrn dělají divy ). Protože je bílá rýže hodně stravitelná, doporučuji ji občas „vrazit“ mezi jídla z tvrdého obilí. Sice po ní budete mít brzo hlad, ale přinese poměrně rychlou energi a vzpruží vás z mátožného stavu. Další dobrou variantou pro přechod na tvrdé obilí je toto obilí s bílou rýží kombinovat už při vaření.  :)
Vždyť jsem to říkala..

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #11 kdy: Únor 19, 2017, 12:58:51 odpoledne »
Koukám, že nejsem jediný tady, kdo jí obilniny. I když já jsem extrém a jedno svoje jídlo jím skoro celý rok.

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #12 kdy: Únor 19, 2017, 05:57:47 odpoledne »
Pěkný  "hold" koukám že se toho mám ještě hodně co učit  ;D Báro vezmeš si mě ?  :rose:

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #13 kdy: Únor 19, 2017, 06:09:23 odpoledne »
Pěkný  "hold" koukám že se toho mám ještě hodně co učit  ;D Báro vezmeš si mě ?  :rose:

Podle fotky jseš velký fešák :), ale já už jsem docela hodně vdaná 8)
Vždyť jsem to říkala..

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #14 kdy: Únor 19, 2017, 06:20:30 odpoledne »
Ok škoda  :-\  ;D tak přeji docela hodně štěstí  ;)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #15 kdy: Únor 19, 2017, 09:52:38 odpoledne »
To já jsem zase jen tak maličko ženatý, ale to je Punisherovi na prd..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #16 kdy: Únor 20, 2017, 08:05:03 odpoledne »
Smazáno ( smazáno od punisher, ot)

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #17 kdy: Únor 20, 2017, 08:15:01 odpoledne »
Nějak se to tady zvrhlo. A já myslela, jak tady zpropaguju rýži P:-/
Vždyť jsem to říkala..

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #18 kdy: Únor 20, 2017, 09:02:36 odpoledne »
Báro promiň  :-\ když sem zavítá saladin a bude se mu chtít, tak může moje příspěvky smazat. Nejsou k věci a je to ot...

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #19 kdy: Únor 20, 2017, 09:28:26 odpoledne »
Mne zajímají ty obilná zrna a jejiích vliv na energii. Co se vlastně v organismu člověka děje, že se "naučí" trávit dlouhé cukry? Musí si střeva kolonizovat nějakými spešl bakteriemi? Nedá se tomu nějak pomoci?

Jak jsi přišla k těm dvěma rokům?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #20 kdy: Únor 20, 2017, 09:31:14 odpoledne »
Jinak, bílá rýže a její neskutečná trvanlivost a další využití jako na to nouzové mléko, to je přece také velice zajímavé - když pro nic jiného, tak proto aby ulehčila přechod na celozrnnou stravu, to není málo. To je dobrý důvod k naskladnění pár metráků rýže.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #21 kdy: Únor 20, 2017, 09:58:54 odpoledne »
Báro promiň  :-\ když sem zavítá saladin a bude se mu chtít, tak může moje příspěvky smazat. Nejsou k věci a je to ot...

V pohodě kluci, to byl vtip :) Jen jsem to chtěla otočit zpět k původnímu tématu 8)
Vždyť jsem to říkala..

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #22 kdy: Únor 20, 2017, 10:25:24 odpoledne »
Báro promiň  :-\ když sem zavítá saladin a bude se mu chtít, tak může moje příspěvky smazat. Nejsou k věci a je to ot...

Saladin nemaže.. Saladin přesouvá. Přesouvá, třebas i do koše, nebo zakládá nová vlákna.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #23 kdy: Únor 20, 2017, 10:37:35 odpoledne »
Báro, tak jak je to s tím učením se trávit dlouhé cukry?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #24 kdy: Únor 20, 2017, 11:38:22 odpoledne »
Mne zajímají ty obilná zrna a jejiích vliv na energii. Co se vlastně v organismu člověka děje, že se "naučí" trávit dlouhé cukry? Musí si střeva kolonizovat nějakými spešl bakteriemi? Nedá se tomu nějak pomoci?

Jak jsi přišla k těm dvěma rokům?

Přesné metabolické vysvětlení neznám, ale bude to něco na ten způsob, co říkáš. Naše moukou zhýčkané střevní bakterie si s tvrdýma slupkama lehce neporadí.

Kolonizace odolnějšími bakteriemi zní zajímavě, jak to chceš provést? :)

Dva roky jsou odkoukány z praxe. Zažila jsem to na sobě, na nějakých rodinných příslušnících a u pár desítek známých. Je to samozřejmě individuální, 2 roky jsou průměr, ale neznám nikoho, kdo by se na obilnou stravu dal a ta dlouhotrvající únava by se mu podařila přeskočit. Ale třeba něco vynajdeš  8)

To je ovšem "katastrofický" scénář pro případ, že bys byl odkázaný pouze na obilí a nějakou základní zeleninu. Pokud k tomu budeš mít maso, vajíčka, mléčné výrobky, bude to jednodušší, to většinou trávit umíme. ;)
Vždyť jsem to říkala..

fiasko

  • Host
Re: Jak jíst pořád obilí a nezbláznit se
« Odpověď #25 kdy: Březen 09, 2017, 06:24:48 odpoledne »
Velké plus "Báře" (bara) za propagaci rýže - považuju to za mnohem lepší než jakékoli obilí.

Bílá rýže (loupaná) sice opravdu nemá tolik živin jako rýže natural (neloupaná), ale uvaří se 2x rychleji, případně i "vícekrát rychleji" je-li ponořená ve vodě. Neloupanou rýži můžu ponořit do vody na jak dlouho chci a je to furt tvrdé jak kámen.

Osobně jsem pro zásoby loupané i neloupané rýže / bílé a natural / zhruba v poměru 1:1... Nebo 2:1. Fakt je, že natural se vaří příšerně dlouho = velká energetická náročnost. Ale mám ji rád...