Vzhledem k tomu, že většiny prepperů syslí velké množství obilí, ale nejsem si jistá do jaké míry ho ve skutečnosti umí ve velkém vařit a jíst, zakládám toto téma.
Samozřejmě je ideální mít i jiné potraviny než obilí, ale může se stát, že zahrada bude vypleněna, doplňkové potraviny více méně snězeny a zbyde hlavně to obilí. Takže jak udělat jídelníček, jehož havní složkou je obilí a přitom z nezmagořit ze stále stejného jídla?
Představa, že se bude jíst hlavně pečivo (jako dnes) je nereálná. Proces výroby pečiva je příliš náročný, pokud by se měla chlebem živit celá komunita. Dříve se pekl chleba v neděli, 2 pecny na celou rodinu a jedl se jako jídlo na cestách nebo jako pochoutka. Zbytek jídel byl z obilí vařeného nebo nějak podobně upraveného.
OK, mám stodolu plnou obilí a nic moc jiného. Co budu vařit?
Základní úprava obilí:
Obilí (jakékoli) vařím v papiňáku. 3 hrnky obilí, na každý hrnek 2,5 hrnku vody, špetka soli. Vařím dle tvrdosti obilí 3/4 - 1a1/2hod. Tvrdé obilí ještě předtím namáčím přes noc. Uvaří se hromada obilí, která vydrží rodině na 3 dny.
Papiňák se zavře a dá do studeného špajzu. Postupně se z něj odebírá.
Snídaně - obilí se trochu naředí a ohřeje, vznikne kaše. Dochutím čímkoli.
Oběd či večeře - obilí je příloha k čemukoli. Jde na to i něco dát a zapéct to. Nebo z toho udělat placky a osmažit. Kombinuju s čímkoli.
3.-4. den (dle počasí) začne obilí kvasit (zatím zdravě - jemně nakysle voní). Nakvašené obilí se nevyhazuje, buď se dá převařit na kvašenou kaši (oblíbené jídlo předků) nebo se smíchá s moukou či krupicí a v papiňáku se upaří knedlíky. Z nakvašeného těsta se též jednoduše dělá chleba (což je super, ušetříte si mletí - stačí půlka objemu mouky, zbytek je obilí). Také nepotřebujete kvásek, těsto už kvasí. Přidáte mouku (kmín, sůl, semínka), necháte kvasit do druhého dne, pak z toho uděláte chleba, který lze péct. Pokud nemáte jak péct, chleba je možno upařit v papiňáku. (Papiňák je nejlepší nádobí na světě!).
Ze zkvašeného obilí lze také dělat výborné lívance! (obilí, mouka, voda, vejce, pokud jsou, jde to i bez nich).
Když z hrnce vyžerete všechno obilí, hrnec se nemeje, natočí se do něj voda a uvaří polívka, zbytky obilí se promění v zavářku do polívky.
Jak jídla obměňovat?
Pokud možno střídat druhy obilí, každé chutná jinak. Také lze obilí kombinovat dvoj - trojkombinace různých druhů obilí jsou super.
Nebo uvařit obilí s nějakým semínkem nebo ořechy, úplně to změní chuť. Např. kroupy s kmínem, nebo rýži s mandlemi, slunečnicí, atd.
Taky se dá s obilím vařit jakákoli luštěnina, zase to změní chuť. Chleba jde dělat i z takovéto směsi.
Pro případ, že by prudce docházela zelenina (zahradu by vyžrali nájezdníci, atd.) klíčíme z obilí a luštěnin zelené výhonky. (Proto je dobré mít docela podstatné množství obilí ve stavu umožňujícím klíčení, tedy nekonzervovat CO2.)
Z obilí se dá dělat i posilující nápoj - opraží se a povaří ve vodě. Nebo kafe - upraží se do tmava, rozemele a vaří jako melta.
Chcete i dezerty? Umím vyrobit super sladké bez přidání jakéhokoli sladidla