Autor Téma: Re: Uživí mě zahrada 2017  (Přečteno 1969 krát)

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Uživí mě zahrada 2017
« kdy: Leden 13, 2017, 04:51:31 odpoledne »
rok 2017 :pa:

opakování je matkou ....

článek Marka Kvapila ( http://www.potravinovezahrady.cz/ ) z  http://hobby.idnes.cz/zimni-prace-na-zahrade-06c-/hobby-zahrada.aspx?c=A150107_232516_hobby-zahrada_mce

co se dá dělat v zimě:


    1/ Shánět semínka
    Pro něj osobně jedna z nejoblíbenějších zimních aktivit - sledování semínkových burz, výměna semínek přes internet, pročítání katalogů, objevování nových odrůd a málo známých druhů zemědělských plodin. Přidává několik tipů, kde se shánět po osivu neprůmyslových odrůd, které je vhodné pro permakulturní zahradu. Třeba v semenářské zahradě Arche Noah v rakouské obci Schiltern (další tipy zde).

ano, to dělám ..


    2/ Studovat odbornou literaturu
    Jedním ze způsobů, jak se zdokonalovat v zahradnickém umění, je studium kvalitní permakulturní a zahradnické literatury. I četbou knih lze navazovat na zkušenosti jiných zahradníků. Dostáváte tak příležitost neopakovat jejich chyby. Nejcennější jsou ty knihy, jejichž autoři vycházejí právě ze své vlastní zkušenosti. Doporučuje například Zahradu k nakousnutí od Seppa Holzera, Rajskou zahradu Alexandry Heil, Českou biozahradu od Radomila Hradila a kol. s podtitulem Zelenina a ovoce bez chemie či Zdravou zahradu od Heleny Vlašínové.

taky dělám ..

    3/ Řezat stromy
    Zimní řez ovocných stromů lze provádět v únoru a v březnu (proč až v předjaří, čtěte zde), pokud nepanují příliš velké mrazy. Tedy při teplotě nad – 8 °C. Pokud je více jak desetistupňový mráz, je lepší s řezem počkat, případně ho přerušit. Zabráníte tak většímu poškození zejména mladých stromků mrazem. Desatero správné prořezávky najdete zde, případně Marek Kvapil odkazuje na články zkušeného sadaře Ondry Dovaly (například zde).

teplota nad -8 a může se prořezávat ? já si roky myslím že musí být nad nulou  :-\

    4/ Shromažďovat organickou hmotu
    V zimě můžete sehnat balíky slámy na mulčování (lépe se osvědčily kulaté, které se dají kutálet, ne ty hranaté, s nimiž se těžko manipuluje), zajistit hnůj na doplnění organické hmoty do půdy nebo si v lese - po domluvě s majitelem pozemku -nasbírat zbytkové dřevo na stavbu vyvýšených záhonů.

do balíků slámy z konvenční produkce nejdu, o nekontaminované v okolí nevím, ale hlavně, zatím nepotřebuji ... ale porozhlédnu se po okolí, ať mám náskok ..
- hnůj v okolí nedostupný, čeká mě žížalárna ::)
jít do našeho obecního lesa pro zbytkové dřevo, byť s povolením obce, nelze, je velká soupeřivost o každou haluz :D



    5/ Posypávat záhony popelem
    Pokud doma topíte dřevem nebo dřevěnými lisovanými briketami, potom můžete posypávat pozemek popelem z kamen. Dřevěný popel obsahuje zejména větší množství draslíku a vápníku, což jsou dvě nezbytné živiny, které rostliny potřebují ke zdravému růstu. Popel má podobné chemické vlastnosti jako vápno, jímž někdy zemědělci vápní pole, a neutralizuje kyselé půdy.

ano, to dělám roky ..

    6/ Kropit záhony močí
    Moč je bohatá zejména na dusík a fosfor a přitom naprosto sterilní (u zdravého člověka), takže ji lze po naředění vodou dobře  využít jako tekuté přírodní hnojivo k rostlinám. V zimě se rostliny obvykle nehnojí, ale močí (buď přímo, nebo ze separační toalety) můžete podle Marka kropit záhony, do kterých jste na podzim zaryli větší množství organické hmoty bohaté na uhlík, jako je například slamatý hnůj, sláma, piliny či štěpka. Právě tak můžete moč aplikovat pod zamulčované stromky či keře, uhlíkatá organická hmota do sebe močovinu natáhne.

u nás nelze kvůli dlouhodobě užívaným lékům, jinak bych dělala..

    7/ Opravit a zakonzervovat nářadí
    Co nejdříve - ideálně kdybyste to už měli hotové - můžete natřít olejem kovové části zahradnického náčiní. Nabrousit rýče, motyky a plecí nože na plečku, opravit hrábě, žebřík, kolečka, případně si dokoupit nebo vyrobit nové nářadí.

nic moc, nic není v havarijním stavu tak neřeším ::)

    8/ Vypracovat osevní plán zeleniny
    Když si v zimě pečlivě rozplánujete, co chcete další rok pěstovat a na jak velké ploše (a v jakém sponu a kolik semen na to budete potřebovat), na jaře efektivněji využijete pracně vybudované záhonky. Budete mít také lepší přehled o tom, zda máte dostatek, případně dokonce přebytek osiva.

joooo ! ;D

    9/ Naplánovat výsadbu stromků a keřů
    Chcete-li na jaře sázet ovocné stromy nebo keře, načrtněte si na papír v měřítku plán výsadby. Budete vědět, kolik dřevin si máte pro danou výměru zajistit a jak velkou plochu potřebujete zamulčovat. Designéři permakulurních zahrad k tomu používají tzv. kolečkovou metodu - půdorys pozemku a malá a velká papírová kolečka znázorňující v měřítku keře a koruny stromů v odpovídajícím měřítku.

abych pravdu řekla, šoupat kolečkama v odpovídajícím měřítku mě nikterak neláká, akorát kdybych chtěla vysadit nějaký vysokokmen nebo vůbec v dospělosti urostlý strom, tak bych místo výsadby "odkrokovala..



    10/ Udělat rozbor půdy
    Chemický rozbor prozradí, zda půdě chybí nějaké živiny či v ní naopak přebývají toxické látky a jaké. Rozbor včetně doporučení, jak postupovat, vám udělají v oblastních zemědělských laboratořích po dodání vzorku vaší půdy. Ten odeberte ideálně při oblevě, když půda není zmrzlá, z místa, které chcete rozborovat, šesti různými vpichy rýčem do hloubky 30 cm. Vzorek smíchejte a ze směsi odeberte zhruba 0,5 kg půdy a pošlete do laboratoře. Cena rozboru začíná cca na 500 Kč.

tak tohle mě zajímá a měla bych otázky .. protože je kolem nás ze tří stran konvenčně obhospodařované pole, tak by mě zajímalo, nakolik je naše půda zamořená ... Votroubku někde jsi zmiňoval 50m vzdálenost, mě orosilo, tak bych do nějakých základních testů šla, ale nevím, jaké informace/testy bych měla chtít ... které jsou nejdůležitější, nevíte někdo ?

    11/ Sklízet úrodu
    Při troše plánování zůstává užitková zahrada zdrojem vitaminů a minerálů i v zimě, kdy lze sklízet růžičkovou kapustu, nejrůznější listovou zeleninu (polníček, roketu, cibuli sečku, pažitku, petržel kadeřavou), některé čajové bylinky (třeba mátu), a když rozmrzne půda, tak i topinambury. Předpokladem je vysadit tyto plodiny ve správný čas, nechat je na zahradě až do zimy a listovou zeleninu ochránit před sněhem a mrazem vrstvou chvojí či mulče.

souhlas, Votroubek zmiňuje i mrkev ... + pokud není oplocený pozemek tak to za vás sklidí srnky a zajíci

    12/ Otestovat klíčivost starších semen
    Máte-li doma starší nebo pochybné osivo, u něhož si nejste jisti klíčivostí, udělejte si test. Do navlhčené vaty na talířek rozložte padesát nebo sto kusů semen (záleží samozřejmě na plodině) a nechte někde na skříni či na okně při teplotě kolem dvaceti stupňů. Po dvou až třech týdnech spočítejte vyklíčená semena. Když vzejde pětadvacet semen z padesáti, má osivo klíčivost 50 % a měli byste na jaře vyset dvakrát větší množství semen, než kolik chcete rostlin.

protože neseju ve velkém, tak něřeším klíčivost na procenta, jde mi jen o to, zda semena "vůbec" vyklíčí a když ne tak si zajistit nová ::)

    13/ Určit nejteplejší a nejchladnější zóny zahrady
    Podle toho, ve které části zahrady roztává při zimních oblevách sníh prvně a kde zůstává nejdéle, snadno identifikujete nechladnější a nejteplejší - nejprosluněnější - místa pozemku.

zní to logicky a jednoduše, ale fakt to chce odpozorovat, protože se to chová jinak, než by jeden myslel :) ...lidi, kteří zatím na svoje zahrady musí jen víkendově dojíždět, by tomu měli věnovat pozornost aspoň jen cvičně, prostě všímat si toho ... ono nejde jen o tu prosluněnost, i když ta je nejhlavnější, ale i o nejčastější směr větru, např. u nás nejvíc škodí vítr z východu ( mráz přichází z Kremlu ) a tak ..

    14/ Rýt záhony
    Začátkem a koncem zimy, když není půda na kost promrzlá, lze také vzít rýč a zrýt záhony, které jste nestihli zrýt na podzim, případně další dosud neosázenou plochu a rozšířit si zahrádku. Rytí má význam zejména na těžké jílovité půdě.

samozřejmost >:(

    15/ Chránit rostliny před mrazem
    Zejména před holomrazy - tedy mrazem bez sněhu - je důležité chránit česnek, jahodníky a bylinky vrstvou slaměného mulče nebo chvojím.

slyším poprvé, že by se měl na podzim zasazený česnek chránit mulčem, děláte to někdo ?

    16/ Odebírat rouby
    Koncem prosince a v průběhu ledna se řežou rouby ovocných stromů, které se na jaře štěpují na podnože nebo na vzrostlé stromy. Rouby se odebírají z jednoletých výhonů. Měly by být silné alespoň jako tužka a dlouhé přibližně patnáct centimetrů. Nařezané rouby uložte do sklepa a z poloviny zasypte pískem.

ha ! rouby ! nerozpoutáme tady nějaký handl ?

    17/ Nařezat vrbové proutí
    Pokud pěstujete vrby, v zimě je čas na sklizeň vrbového proutí, z něhož lze vyrábět pletené vyvýšené záhony, pergoly, komposty nebo košíky na sklizeň ovoce (tipy, co lze stavět z proutí zde). V únoru a v březnu se odebírají také vrbové řízky, které na jaře zapícháte do země na vlhké místo, kde vám snadno zakoření.

nechala jsem si zdecimovat vrboviště srnkama  P:-/

    18/ Stratifikovat semena
    Chcete-li zkusit vypěstovat ovocné stromy ze semen, měli byste přes zimu semena na několik týdnů uložit do vlhka a chladu. Třeba v krabičce s pískem do lednice nebo do vlhkého sklepa, čemuž se říká stratifikace. Bez ní by semena na jaře nevyklíčila. Běžná zeleninová semena ji nepotřebují, kromě semen česneku, který lze rovněž pěstovat ze semen, i když se to málo ví.

zatím neřeším ale je dobré slyšet znovu ::)

    19/ Kácet stromy
    V zimě, v době vegetačního klidu, je čas na kácení umírajících, nemocných, poškozených nebo překážejících stromů. Pařezy jabloní a ořešáků, které po stromech zůstanou, na jaře naočkujte sadbou hlívy ústřičné (postup najdete zde). Pařezy se rychleji rozloží a ještě se na podzim najíte hub.

Bohužel zrovna řešíme a je to vztahová/citová záležitost. Tak to chodí...

    20/ Krmit ptáky
    Přitáhnout na zahradu užitečné ptáky a udržet si je tam je důležité pro kontrolu nad některými hmyzími škůdci bez použití chemie. Například sýkorky a jiné přezimující ptactvo dokáží zničit až 99 % přezimujících larev obaleče jablečného, který způsobuje červivost jablek a jiného ovoce. V zimě, kdy je v přírodě nedostatek potravy a stěhovaví ptáci odlétají do teplých krajin, má přikrmování velký význam pro zamezení ztrát populací (více zde) jednotlivých ptačích druhů, které u nás zůstaly. Kromě toho výhled na krmítko za oknem je k nezaplacení.

samozřejmost ............ akorát že se nám zrovna pomátl náš strakapoud, obsadil krmítko a vyhání ostatní ptáčky ! ?  asi mu budu muset malinkatou vařečkou naplácat na kloaku >:( ............ máte taky uzurpátorského strakapouda ?

    21/ Postavit kurník, kachník nebo králíkárnu
    Když v zimě postavíte domeček pro drůbež nebo králíkárnu, můžete se na jaře pustit do chovu (více o chovu slepic zde, králíků zde). Získáte pomocníky, kteří dokážou zužitkovat různé organické zbytky a plní v permakulturní zahradě důležité funkce. Regulují hmyzí škůdce a slimáky, poskytují výživný hnůj či trus a promění  nejedlou biomasu v chutnou stravu (vajíčka, kachní a králičí maso).

jo, jasně :)

    22/ Přihrnovat sníh ke stromkům
    I se sněhem můžete na zahradě hospodařit. Přihrnujte ho k ovocným stromkům či keřům, k vrbám, k výsadbám mrazuvzdorných bambusů a k jiným vlhkomilným rostlinám. Zajistíte jim více vláhy na jaře, kdy ji potřebují k nastartování růstu po zimním spánku.

do toho půjdu :bee:

    23/ Vysít papriky a rajčata
    Může se to zdát brzy, ale již v únoru vysejte do kelímků papriky a celer – tyto dvě plodiny mají velice dlouhou vegetační dobu a bez včasného předpěstování by vám nedozrály. V březnu dosejte lilky a rajčata (více o výsevech zde). Nechejte za oknem při teplotě 20 až 30 °C, zalévejte a na jaře budete mít vlastní sazeničky odrůd, které jste si vybrali nebo sami nasemenařili. V polovině května je můžete vysadit ven na zahrádku.

to se tady ví ... Votroubku kdy dáváš do záhonu mrkev ? a co ještě ostatního ?


   

   

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #1 kdy: Leden 14, 2017, 01:42:13 odpoledne »
Tak se mi to povedlo oddělit.... ;)

Bod 1 plním poctivě...včera dorazila semínka ze Slovenska... @-->

[příloha smazaná administrátorem]

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7545
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #2 kdy: Leden 14, 2017, 01:53:28 odpoledne »
Ja zatím enem bod 6./
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #3 kdy: Leden 14, 2017, 02:08:31 odpoledne »
Dagu... ;D

K roubům....
Máme na zahradě starou a velmi chutnou třešeň...neumím odebírat rouby, ani je roubovat...zkusím to načíst.

Česnek jsem většinou zakrývala vrstvou slámy...loni jsem slámu neměla, tak snad si česnek poradí...je tam velká vrstva sněhu.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #4 kdy: Leden 14, 2017, 04:35:08 odpoledne »
My u mrkve bojujeme s klíčivostí, takže sejeme na dvakrát až třikrát.Ale, máme připravený záhonek a hned, jak sleze sníh, vysejeme mrkev. Klidně v lednu či únoru. Tak se to dříve dělalo s karotkou.Malý záhonek mrkve jsme nesklízeli a naházel jsem na něj vrstvu sněhu. Zem rozmrzla a já byl předvčírem sklízet čerstvou mrkev.Takže, karotku co nejdříve, mrkev na běžné jídlo březen ke konci a na uskladnění po prvním květnu.
Dobromilo, pokusíme se přijít na tvoje třešně. Takže, kdy zraje? Kolik váží jedn či deset třešní se ptát nebudu, pokud je plod opatřen švem mezi půlkama, je narevně rozlišitelný?Ks\ž plod zraje, přichází červená barva plynule z bílé, nebo ve formě krupice? Je zralá červená a zčerná, zhnědne, zůstane na stromě, nebo upadne? Je velká tvrdá červená, nebo menší, měkčí, hojnější?Barví štáva červeně, nebo nebarví, je bílá až růžová? Vydrží na stromě zralé  týden, dva, tři nebo čtyři?

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #5 kdy: Leden 14, 2017, 04:58:17 odpoledne »
Jejda...tolik otázek.
Votroubku, třešně jsme měli loni poprvé...zkusím napsat, co si vzpomenu.
Zrály někdy v půlce července nebo koncem? Zralé jsou tmavě červené, zůstávají na stromě...jsou polotvrdé a šťavnaté. Strom je rozložitý, větve visí až k zemi....

Moc si to ale nepamatuji...zkusím se letos více soustředit a nafotit...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #6 kdy: Leden 15, 2017, 09:17:03 odpoledne »
Pomalu si dávám dokupy plán na stromy...keřů jsem loni nasadila dost....
Do přední části zahrady nasadím zákrsky a čtvrtkmeny hlavně jabloní...jsou tam 3 stromy slív (fialová a žlutá ryngle a mirabelka), 3 hodně staré jabloně (ty postupně zlikvidujeme) a již zmíněná stará třešeň ( ta je úplně vepředu.

Plácek je asi 10 x 20 m. Myslím, že tam klidně 10 stromků můžu dát. Zákrsky nebo čtvrtkmeny plodí dříve ( jabloň Julii jsme na chalupě zasadili v září a další rok měla už 4 jablka)...životnost je sice uváděná kolem 20 let...ale to už zase mezitím by mohly plodit velké stromy, které nasadím v horní polovině...tam je místa dost.

Jen pořád ještě zvažujeme, zda tam dát ovce na sezónu, ale asi tam necháme zase louku a nasadím tam ty stromy...

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #7 kdy: Leden 15, 2017, 10:03:29 odpoledne »
Na ty zákrsky bacha, mám na zahradě jeden zákrsek, co nebyl v mládí řezán a vyrostla z něj obluda s kmenem 20cm vysokým a korunou jistě 12 metrů v průměru.Pro děti ráj....

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #8 kdy: Leden 16, 2017, 01:29:27 dopoledne »
Pošli fotku, prosím!!! tohle chci vidět!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #9 kdy: Březen 25, 2017, 08:40:56 odpoledne »
Tak česnek konečně leze....Jinak jsem dnes nasadila sazečku, vysela mrkev, ředkvičky a špenát....Zítra přijdou na řadu ještě boby, mangold, petržel a pastinák....

Všechny loni nasazené keře drobného ovoce (borůvky, zimolezy, muchovníky, dříny, arónie, moruše, rakytníky, kustovnice, angrešty a rybizy) mrazivou zimu přežily a mají se čile k světu...Tak snad se dočkáme prvních bobulek...



Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #10 kdy: Březen 26, 2017, 12:13:00 dopoledne »

Česnek taky leze. Sázet budu zítra - mrkev, ředkvičky,špenát, petržel.
Doma mi rostou sazenice rajčat (3 druhy), celer naťový i bulvový, papriky - i feferonky a beraní roh, slunečnice kanadská. Hezké je to :).
Kácení není žádná legrace. Staré stromy mají v sobě dutiny nebo ztrouchnivělý střed a položí se klidně úplně jinam, než je v plánu. Ty nejrizikovější (vysoké) už máme, uff ..

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #11 kdy: Březen 26, 2017, 07:42:28 dopoledne »
První jehně na světě, je černé jako čert, takže to začíná....jaro budiž pochváleno.Husy snáší jako o život, stavíme foliovníky a připravujem se na řez slivoní.Loni jsme to nestihli všechno, takže letos to napravit......Svítí sluníčko, jdu s traktorem mezi ty svoje rodičky...Kdybych šel pěšky, utečou, ale na traktor jsou zvyklé při krmení, tak jsou klidné.Kdyby některá potřebovala helfnout.Bývá to vyjímečně.....

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #12 kdy: Březen 26, 2017, 02:10:01 odpoledne »
A já sedím za počítačem a dělám účetnictví.. A čekám na pátek, kdy bydu prodepisovat jednu důležitou smlouvu týkající se TerraNovy tak, abych příští rok mohl mít stejné starosti a potěšení z probouzející se přírody, tak jako vy ostatní zde..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #13 kdy: Březen 27, 2017, 08:18:37 dopoledne »
Tak to Ti gratuluju, ať to vyjde beze všech klíček a problémů.

Když jsme u zahrady, my jsme o víkendu udělali 21 sazenic z rybízu co jsem měl od loňska založeny, okopali česnek, jde z 300 stroužků přes 290, zasadili pár hezkých konifer neb i duchem živ jest člověk a nějaký křen pro chuť, a dodělal jsem 4 rozdělaný nože. Dali si křenovou omáčku a rajskou omáčku, všechno z domácích surovin...

Prostě super příjemný a plodný víkend.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #14 kdy: Červenec 12, 2017, 10:16:04 odpoledne »
Tak mám na skladě asi 20 cuket.
Pak je červený rybíz asi 0,5-1kg.
Nějaký vodnice a tuříny, ale je riziko, že jsou červaví. Pak mám černou ředkev a červenou řepu, ale jsou jako tuříny a vodnice ještě malý asi jako mandarinka.

Na skladě mám i petrželku.

Hrášek je už tvrdý, tak maximálně ještě zamrazit. Dyně nejsou nejsou zralé a mám jen pár okureček. Mám i trochu asi brambory. Jsou velké jako golfové míčky.

Zítra(snad) napíšu o svých neúspěchu. Tedy mám jich dost.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #15 kdy: Červenec 15, 2017, 09:10:44 dopoledne »
Neuspěch
1. Hrách
Hrášek se mi povedl, ale hrách(suché zrno) dopadlo špatně. Výnos byl dobrý, ale skoro každý hrách semeno mělo malou dírku asi od červa. Je to dírka jako od jehli a okolo toho je tmavší část. Z pozorování jsem usoudil, že červavé semeno je jako žluté/světle hnědé oproti nečervavému, které je zelené. Vysázel jsem cca 50g/m2 a sklidil jsem cca 150 g/m2 suchých semen. Pro mně je to běžné. Mám výnos 50-150g/m2. Očištění m2 je cca 30 minut, ale je to orietační, protože záleží jestli se předtím něco tam pěstovalo nebo jsou tam drny atd. Sázení 1m2 mi zabere 15-30minut. Ale je to způsob, že si sednu na zem a v klidu dělám lajny a tam sázím. A pak 3krát zaliju, ale stačilo by jen na noc namočit semena hrachu, ale radši mám suchá semena při sázení.  Asi by to byl velký neúspěch, ale proto mám slepičky. Teoreticky bych hrách mohl sníst, ale nejsem na tom tak špatně. Dám to slepicím. Denní spotřeba jedné slepice je cca 60g semen.

Vyzkouším vysázet červavý hrách. Možná vyroste, protože semena nejsou zcela zníčená.

Sklidil jsem ostropestřec v tuto dou a vysázel jsem znova hrách. Tak ostropestřec dá olej. Tak půda bude zcela využita. Uvidim do kdy mohu sázet hrách. Nevadí jestli nedozraje, ale důležité je, aby vytvořil lusky s hráškem, které by se dali jíst. A na zimu tam vysázím vodnice. Teoreticky budu mít 3 sklizně a teoreticky 3m2 mi zajisti jídlo na den.

Offline Týna

  • ***
  • Příspěvků: 38
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #16 kdy: Červenec 15, 2017, 09:28:17 dopoledne »
Zasej do hrachu kopr, mělo by to fungovat proti červivosti.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #17 kdy: Červenec 15, 2017, 09:50:29 dopoledne »
díky. To jsem nevěděl, že tak pomáhá.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Uživí mě zahrada 2017
« Odpověď #18 kdy: Červenec 20, 2017, 08:30:04 odpoledne »
Sklidila jsem všech 9 odrůd česneku...nejlepší výnos a největší hlavy měl nepaličák Anton a paličáky Vekan a Slavin, pěkně vyšel i můj oblíbený Bjetin a Havran (oba paličáky).
Záhorský  (nepaličák), Stanik  a Havel (paličáky) už sázet nebudu.
Benátčan (nepaličák) dostane ještě šanci...

S česnekem určitě vystačíme do dalšího česneku... ;)