Autor Téma: Chov nutrií  (Přečteno 735 krát)

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Chov nutrií
« kdy: Leden 09, 2017, 07:51:26 odpoledne »
Ahoj, přemýšlel jste někdo o chovu nutrii v postapo ?
Já jsem si je pořídil minulej rok na konci září. Mám 6 samic a samce.

Nutrie mají výborné a dietní maso. Já sám nevím k čemu to přirovnat, ale někdo to přirovnává ke kuřeti a králikoj dohromady :D Další produkt je poměrně kvalitní kůže, šijí se z ní kabáty a jiné oblečení.

Chov. 
Nutrie se chovají ve skupinách 4-6 samic a 1 samce.  Samec se po celou dobu chovu neodděluje.
Doba březosti je cca 140 dní. Samec nalízá na samici téměř hned po porodu, takže mladé vycházejí cca 2x do roka.  Počet mláďat je 4-5 kusů na samici, ale známí co se tím zabývá už dlouhou dobu má průměr 6-7 :) a rekord 10ks. (Záleží na podmínkách chovu a chovných zvířatech)  Mláďata se rodí osrstěná, vidí a cca po 14 dnech pomalu začínají jíst a hledat potravu. Odstav mláďat se provádí po cca 2 měsících. Po odstavu se musí mláďata rozdělit do dvou skupin, podle pohlaví.

Výběh
Na jednu skupinu stačí výběh cca 3x4m. Část výběhu musí být zakrytá a uzavřená cca 1x3m. Rozměry jsou jenom přibližné a záleží na počtu kusů. (Popisuju svůj případ)
Výběh musí být vybetonován a vyspádován. Dřevo sežerou, hlínou se podhrabou takže vybetonovat, vyzdít nebo oplechovat dřevěnou ohradu. Musí být zajištěn odtok vody - vyspádování podlahy nebo rošty.
Výběh může být venkovní nebo ve chlévě.
Ve výběhu by měla být nádrž s čistou vodou, stačí žlábek nebo korítko do kterého se muže nutrie celá smočit. Ideál je velká řeznická lodna. Nutnost vody je jen pro chovné kusy. Pro výkrmové stačí napaječka.

Výtěžnost.
Nurrie v jateční hmotnosti váží cca 3,5-5kg živé váhy. V mase cca 3-4,5kg. Je to takový průměr záleží na genech, stáří, a samozřejmě se najdou i menší, ale i větší vyjímky. Samec může dorůst daleko větší hmotnosti, ale je to neekonomické a trvá to dlouho, ale třeba na rožeň...

Odolnost proti nemocem.
Nutrie je oproti jiným zvířatům velice odolný tvor a přežije i ve volné přírodě. Když jí někde vysadíte u rybníka, tak se tam s velkou pravděpodobností usadí pokud nepoteče voda někudy pryč..,nebo nebude v blízkém okolí jiná vodní nádrž nebo řeka, ale to jen řikám pro pa!!, teď je nikdo nevysazujte :D
Netrpí téměř žádnými chorobami a má i docela dobrou regeneraci. Oproti třeba králikům nebe a dudy, obzvlášť v pa kdy nebude dostatek lečiv.

Krmení.
Suché pečivo, krmná řepa, vojtěžka, tráva, jablka, vařené\ pařené brambory - ne syrové !!, zbytky zeleniny a ovoce včetně natí, větve ovocných stromů, jádro, když useknete celou zelenou rostlinu kukuřice tak ji taky sežerou, takže skoro vše :D dobré je přidávat troch lněného semínka na srst a porod. 

Někdy se o krmení rozepíšu třeba víc. Pro dnešek na tabletu stačí :D

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Chov nutrií
« Odpověď #1 kdy: Leden 09, 2017, 08:53:13 odpoledne »
ja som o ich chove nerozmyslal pretoze tu kde zijem ich je v prirode dost.zrovna vcera jedna mrcha dotrhala svokrovho psa a to uz bola postrelena a pes ju isiel iba dohladat a aportovat.pes ju premohol,ale stalo ho to tri poriadne jazvy na hlave.
neviem ako vyzera mäso domacej nutrie.domacu som nikdy nejedol,ale diva ma tmave mäso ako kazda divina a trochu pripomina zajaca.dospele jedince maju aj 15kg
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7583
Re: Chov nutrií
« Odpověď #2 kdy: Leden 09, 2017, 09:11:42 odpoledne »
Som vyrastal na statku,kde sa chovali aj nutrie. Kvôli likvidácii mäsa sa začali chovať aj líšky. Lebo až potom sa donieslo, že majú chutné mäso. Ale všetci mali k tomu odpor.

Ako si už vymenoval zloženie potravy, tak je jasné, že v PA dobe to nebude možné uživiť. Senožrúti budú mať v mojom prípade prednosť.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Chov nutrií
« Odpověď #3 kdy: Leden 09, 2017, 09:39:19 odpoledne »
Jo ten známej měl udajně největšího chovnýho samce 22kg.
Seno taky sežerou, to nemusej dostávat všechno, je jen vyjmenováno co žerou. Takže v pa všechny zbytky zeleniny, nať z mrkve a jiných rostlin. Když zbydou nějaké drobné brambory, seno, čerstvou trávu prostě bych je přirovnal skoro ke krysám sou to taky hlodavci a sežerou vše :D jinak králiky mám taky, ale časově sou daleko náročnější na krmení, aspoň u mě..
Domaci maso bude asi to same, ale je daleko křehčí a šťavnatější než králik něco jako konzistence kuřete s příchutí králika, nevim nepopíšu to. Jinak kralik se dělá s bůčkem tohle bez, asi tak.

Maso se prodává teď za 150kč\kg známej má momentálně přez 200 kusů. Kůže sou jen za 30 kč což je bída.


Jinak doplním, chovný samice musej být sestry ( musí být od stejné chovné skupiny) potom dají napít i mláděty sestry.
Na odstav stačí dva výběhy i pro víc chovných skupin. Je pouze potřeba aby byli připuštěny samice v podobnou dobu. Princip - výběh se vyčistí a jemně pokropí naftou, poté se nastele sláma. Jednotlivé odstavené kusy se vždy postříkají jakoukoli voňavkou nebo jinym smradem (všichni stejným) , aby smrděli stejně, tím se zamezí rozbojkám.  Jednoduše jeden smrad a je klid :D


Jinak předávám informace co jsem dostal od toho známého a jen některé vlastní, doufám že to nikomu nevadí. Jestli jo tak o tom mužu napsat za 3 roky třeba, jestli se na chov nutrii do té doby nevyprdnu..

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Chov nutrií
« Odpověď #4 kdy: Leden 09, 2017, 10:27:28 odpoledne »
nikomu to nevadi a v podstate o chove nutrii neviem nic,takze kludne pis dalej.info sa vzdy zide a urcite to zaujima viac ludi.ale moj nazor na chov je rovnaky ako Dagov.
inak za byvaleho rezimu sa nutrie chovali vo velkom a napriklad v nemocniciach sa podavali ako dieteticka strava
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Chov nutrií
« Odpověď #5 kdy: Leden 09, 2017, 10:30:12 odpoledne »
To si pamatuji, nedaleko nás byla nutrií farma a opravdu to maso šlo do nemocnice.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chov nutrií
« Odpověď #6 kdy: Leden 09, 2017, 10:49:16 odpoledne »
Můj tchán kdysi měl 40 hnízd, resp rodin nutrií. Nutrie je monogastr, má tedy špatnou využitelnost krmiva a pokud to má být na úrovni, bez jadrného krmiva, tedy bez zrní se neobejdete. Jsou to mrchy a váš prst je pro ně legrace.Blbě se zabíjí, není to králík, jednou tou slabší rukou za ocas a druhou rukou polínko, a pořádně do hlavy zezadu, a když se špatně trefíte, začne to být nebezpečné.....Zkoušel jsem klecový intenzivní i extenzivní chov a extenzivní nepřipadá v úvahu. Když mají málo jádra, klidně sežerou vlastní děcka bez mrknutí oka. Pracnost je naprosto neadekvátní výsledku. V 1983 až 1992 stála kůže 120 až 200kčs suchá, napnutá na drátu.Dnes to je opravdová sci fi, rodí jednou do roka, max dvakrát, odolní králíci jsou mnohem větší terno.Ovce jsou mnohem lepší, žerou samy.....Navíc, co bychom si vyprávěli, nutrie bez tekoucí vody smrdí, až běda a kožišiny nemají zdaleka tak kvalitní, jako na vodě.Je to vodní živočich, a bejlépe se páří ve vodě.Staví si hrady jako ondatra a kdo jim házel hnůj tak dobře ví, že se k nim nemůžeme točit zády. Musí dostávat klacky, aby si obrušovaly zuby.
Maso je dobré, grilované nejlepší.....

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Chov nutrií
« Odpověď #7 kdy: Leden 09, 2017, 11:20:56 odpoledne »
Jo máš pravdu, všechno chce sví. Hnuj sem kydal a musí se dávat bacha, ale mám poměrně klidná zvířata, zalezou si do kouta nebo do boudy a mám klid. Akorát samec už dostal párkrát koštětem když byl moc blízko. Jinak jejich problém je že maj horší zrak a ze strachu útočej (co sem četl). Jinak smrdí každé zvíře v uzavřenym prostoru, od slepic, přes prasata... Ty u kterejch sem byl a maj venku vybetonovaný výběhy cítit ani nebyli. Co se týče vody, je to navíc ale zabere to míň času než nalejt každýmu králikoj vodu do napaječky. Teď přez zimu dolejvám do takovýho žlabu 1 velkou kropici za den až dva + cca 1-2x týdně vyměnim vodu v belíkovej napaječce. Krmení naházim přez ohradu a za 10 minut je mám komplet hotový. Králiků mám teď cca jen 12 a teď v zimě20 minut než všechno nanosim, a kralik jen na seně taky moc extra neporoste. Podle mě když bych měl koupit krmení a spočítat práci tak ten králik bude prodělek.. Ty nutrie budou tak nula k nule. Nehledě na to že kralik je tak jeden oběd pro 4 lidi :( jestli neděláš belgický obry, ale ty jsou náchylný dost co jsem slyšel.  Zachraňuje to obojí jen to že mám vlastní krmení a rád si dám výbornýho domácího králika :D Kralik by mohl bejt zajimavej ve volnym chovu, kdy by bylo oplocíno, podbetonovanej plot a zabezpečíno proti útěku a proti predátorům, ale to jsem ještě nějak nevymyslel furt :( jinak já mám momentálně jádra třeba 7-10 metráků šáchů kukuřice a v silech 900 metráků krmný pšenice, a myslim si že v pa pokud nás nikdo nevybrakuje a to by vzal i zvířata, tak je uživim to tu hrst nebo dvě denně obětuju ..

Zabíjení je na článek sám o sobě,  ale zvládlo to už kupa lidí. Člověk se nesmí bát nebo to je v prdeli ať dělá co dělá, ale mjsí mít vždy a před čímkoliv respekt a být ostražitý !

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Chov nutrií
« Odpověď #8 kdy: Leden 09, 2017, 11:22:21 odpoledne »
Jinak možná máš pravdu a i se na ně třeba časem vyprdnu jen snažím hledat pozitiva :)