Autor Téma: Botulotoxin  (Přečteno 1479 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Botulotoxin
« kdy: Listopad 22, 2016, 02:14:48 odpoledne »
Brzo budu mít kamaráda Botulotoxin. Začal jsem zavařovat maso a vím, že se brzo u mně objeví.

Pokud zavařenou sklenici s masem(obsah) dam do své speciální polévky a budu ji vařit, tak zníčím Botulotoxin?

Zavařuji maso tim, že jednou zavařím a počkam 36 hodin a zas ji zavařím. Zavařuji do sklenic od hořcice a majolek.
Podle googlu se zníčí, ale ptám se pro jistotu.



Citace
Dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 °C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu.
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76494.aspx


Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7602
Re: Botulotoxin
« Odpověď #1 kdy: Listopad 22, 2016, 02:25:48 odpoledne »
Tak ono keď je dobre zavarené, a víčko chytené, tak butulín sa ti nemá dôvod vytvoriť. Viečko musí byť prehnuté podtlakom dovnútra. A nie tlakom kysnutia vyduté von.

A hej, butulín sa bez problémov teplom-varom zničí.
Počul som z mládí prípad v rádiu, kedy sa celá rodina otrávila pokazenými klobáskami-butulínom. Ale keďže otiec si po jedle skočil na pivo, tak jemu nič nebolo. A tam to dáky doktor vysvetloval, že aj alkohol ničí butulotoxín. Ale chcel som to dohladať na nete, a nenašiel som o tom žiadnu zmienku.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Botulotoxin
« Odpověď #2 kdy: Listopad 22, 2016, 02:29:08 odpoledne »
Tu bakterii produkující botulotoxin (Clostridim botulinum nebo tak nějak) zničíš při zavažování v papiňáku (nebo v autoklávu) při 120-125 oC (ale musí se ohřát na tuto teplotu celý obsah konzervy). Samotný botulotoxin je polypeptid a bude se hydrolyticky štěpit a teplota tomu silně napomáhá....mám pocit, že pouhé ohřátí nad 65oC by mělo botulotoxin po 15 minutách likvidovat...pokud necháš polévku projít 10 min varem mělo by to být v pohodě.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Botulotoxin
« Odpověď #3 kdy: Listopad 22, 2016, 03:00:56 odpoledne »
Tak to mně potěšilo. Na začátku do hrnce naházím zrní a brambory/jablka/řepu a nechám to vařit 45-60 minut. A na začátku hodim i to maso ze sklenice.

Tak mi žádné jiné riziko ze zavařeného masa nehrozí, když si ho dám ještě pak uvařit?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Botulotoxin
« Odpověď #4 kdy: Listopad 22, 2016, 03:40:00 odpoledne »
Nejsem potravinář, ale botulotoxin hodinovým varem zničíš bezpečně (tady u nás české kotlince, míním tím za normálního tlaku tedy v naší nadmořské výšce a né někde na Kavkaze). Jak to bude chutnat a zda z toho bude či nebude šlichta je věc jiná.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Botulotoxin
« Odpověď #5 kdy: Listopad 22, 2016, 04:07:49 odpoledne »
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000189&nid=11325

Citace
Spory Cl. botulinum přežívají působení teploty 121°C po dobu 3 minut.

Citace
Toxin (botulotoxin)– termostabilita toxinu Cl. botulinum není příliš vysoká, botulotoxin může být inaktivován varem. Snížení pH poté, co již byl toxin vytvořen nevede k inaktivaci botulotoxinu.

http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76494.aspx


Citace
Dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 °C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu.

Nejhorší je, otevřít si pokojově studenou a kontaminovanou konzervu a tu sníst.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Botulotoxin
« Odpověď #6 kdy: Listopad 22, 2016, 06:03:06 odpoledne »
No mrknul jsem se na to a zaujala mě poznámka, že tento jed se může vyskytovat i v zelenině. Takže babička měla pravdu, když tvrdila, že prý byly i otravy botulotoxinem z plechovek prošlých fazolí....Takže nraději si tu plechovku fazolí ohřeju, sichr je sichr.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7602
Re: Botulotoxin
« Odpověď #7 kdy: Listopad 22, 2016, 07:07:29 odpoledne »
Sahaw sa ešte len chystá konzervovat :)

A hlavne butulotoxín vzniká rád aj na hubách. Takže preto sa nemajú na huby používať igelitky, ale košíky.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7602
Re: Botulotoxin
« Odpověď #8 kdy: Listopad 22, 2016, 09:06:01 odpoledne »
Tak viem to dávno. A dáky zdroj ti najdem  :)

Môže byť štátna veterinárna správa SR?

Citace
Čo je Clostridium botulinum?

Clostridium.botulinum je grampozitívna baktéria, v tvare tyčinky a je schopná vytvárať spóry. Pre svoj rast uprednostňuje anaeróbne prostredie. Je vo forme spór bežne rozšírená v prírode – v pôde, bahne, vode, na koreňovej a inej zelenine. Okrem toho sa nachádza aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos klostrídií na potraviny sa môže uskutočniť z nedbalosti pri výrobe, pri skladovaní, pri príprave stravy, z neodbornosti a podceňovania dodržiavania predpísaných technologických postupov a pod. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny. Ďalej sú to hermeticky balené rybie výrobky a huby zabalené vo fóliách. Klostrídie sa do konzerv dostanú ako spóry, ktoré sa nachádzajú na nedostatočne umytej zelenine alebo ovocí, alebo nedostatočne vymytých čriev zvierat, použitím kontaminovanej vody. Spóry C. botulinum sú termorezistenté, odolajú aj 2 hodinovému varu. Baktérie Clostridium botulinum sú schopné množenia v širokej škále potravín, ak majú optimálne podmienky (t.j. nedostatok kyslíka, keďže sú to anaeróbne baktérie a vhodná teplota). Nie sú schopné množenia v niektorých kyslých druhoch ovocia pre nízke pH (<4,5). Zo spór vyklíčia jeho vegetatívne formy a začnú v konzerve alebo kontaminovanej potravine produkovať toxín botulín. Toxíny C. botulinum sú citlivé na teplo, k ich inaktivácii dochádza zahriatím na teplotu 80 C po dobu 10 minút alebo iným ekvivalentným spôsobom......

http://www.svssr.sk/potraviny/info_Clostridium_botulinum.asp
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.