Autor Téma: Pasivní domy  (Přečteno 747 krát)

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re: Pasivní domy
« Odpověď #1 kdy: Říjen 25, 2016, 10:18:03 odpoledne »
Najviac sa mi pozdáva ten sebestačný dom v Chocni. Na internete je o ňom trošku viac popísané.

http://www.cernyp.cz/domecek/


Alternativní „chata“ Choceň
Jarka Voleská a Pavel Černý

Dřevostavba s použitím alternativních stavebních materiálů (dřevo, slámokarton, celulosa, hlína, pěnosklo).  Jde o přízemní domek s obytným podkrovím. Těžký dřevěný skelet z trámů, pomocí výložníků se připravila nosná konstrukce pro vytvoření bednění, do kterého se následně foukala tepelná izolace (celulosa).
Skladba stěny směrem z venku: dřevěný palubkový obklad (2cm), větraná mezera (4cm rošt), slámokarton(6cm), celulosa (32cm), osb(1.5cm), slámokarton(6cm), hliněná omítka 1cm + štuk.
Půdorys 8x12m, dispozice 4+kk.

Domek je od začátku stavěn s důrazem na „nízký“ rozpočet cca 1.5mil kč. Většina stavebního dřeva je původem seník z dob socialismu (patrno na fotkách), také slámokartony mají svůj příběh (byly zadarmo). Stavbu jsme prováděli svépomocí s kamarády a čerstvými maturanty, kteří u nás měli placenou brigádu. Při návrhu jsme také hledali optimální poměr mezi náročností (rychlostí), cenou a ekologií (materiály), proto jsme zvolili celulosu, místo slaměných balíků (nejen časově náročné). V celém domku není jediná obkladačka, podlahy jsou dřevěné, na chodbičce, koupelna a záchod jsou půdovky, v předsíni cihly na placato. Všude hliněné omítky (jádrové vlastní, štuk koupený), nebo palubkový obklad.
Jsme bez jakékoli sítě, takže elektřinu máme vlastní, vodu z vrtu. Odpad jde do kořenové čističky.

udroj: http://postavimestebou.cz/nase-reference/



Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.