Rýmovník, kubánské oregano (latinsky plectranthus amboinicus) je z botanického hlediska jen krátce žijící polokeř se sukulentními listy velkými jako dlaň a malými bělorůžovými květy. Pro amatérské zahrádkáře a kuchaře představuje aromatickou, ale také poněkud tajemnou rostlinu. V obchodech a v literatuře se objevuje rovněž pod synonymy Coleus amboinicus a Solenostemon amboinicus, Němci mu řík a jí španělský tymián, indický brutnák nebo mexické oregano.
Rýmovník působí například na dýchací cesty. Stačí prý uštípnout list, zlomit ho a přičichávat. Nejlépe před spaním, ale i během dne. Při nástupu rýmy můžete lísteček nosit sebou v kapse a opakovaně přičichávat, trvá velice dlouho, než začne uvadat. Astmatikům určitě neuškodí, když lístek v nádobě s vodou položí na noc na topení. Řada pěstitelů doporučuje i vnitřní užívání – čaj z jednoho lístku si prý můžete dát při bolesti hlavy, vysokém tlaku, nachlazení nebo třeba při trávicích problémech.
ako pravá tropická rostlina vydrží rýmovník (kubánské oregano) po celý rok na okenním parapetu, proto je pro bytové zahradničení zvláště atraktivní. V žádném případě bychom jí neměli dopřávat po delší dobu teplotu nižší než +12 °C. Současně nemá rád ostré polední slunce. Zalévat bychom ho měli opravdu s mírou, zvláště v zimě. Uškodit bychom mu mohli přelitím nebo průvanem či přísunem mrazivého vzduchu při větrání.
Příležitostně ji přesaďte do větší nádoby naplněné výživnou zeminou, dobře zalijte, v době růstu trochu přihnojujte a zastřihávejte příliš dlouhé výhony. To je všechno, na co byste při péči o tuto rostlinu měli dbát. Dorůstá do výšky 30 cm. Pokud ji chcete rozmnožit, odstřihněte její dužnaté výhony a vložte do sklenice s vodou nebo písčité půdy, kde snadno zapustí kořeny. Květy odstříhněte.
Rýmovník je k dostání ve specializovaných obchodech, tu a tam se objeví také v supermarketech. Protože nevyžaduje zvláštní péči a i v zimě vypadá dekorativně a k tomu má ještě kořenitě voňavé listy, neměli byste při jeho nákupu váhat.
Jemně nasekané kubánské oregano se dobře hodí do salátu a okořeňuje polévky. Vždy zdravě vypadající listy poslouží také jako vynikající obloha pokrmů. Rostlina se využívá především ve španělské a mexické kuchyni a platí za jedno z nejdůležitějších koření na karibských ostrovech