Votroubku na takto položenou otázku ti nikdo zodpovědně neodpoví. Přesto to zkusím, ale nepranýřujte mě tu. Vím že zjednodušuji....Obecně se pro obalové nádoby používá PET (polyethylentereftalát), který musí obsahovat změkčovadla a ty se mohou vyluhovat...Lépe se vyluhují v alkoholických nápojích. Takto jsou baleny všechny vody minerálky od malých lahvičet až po 25l barely do nápojových automatů....A pak jsou kanystry na pitnou vodu a ty jsou z HDPE (vysokohustotní polyethylen), což je spolu s PE(polyprropylen) olefinický nezměkčovaný plast s nasycenými vazbami, který je za normálních podmínek stabilní....Ale víčka k lahvím jsou z jiného plastu....A občas jsou pod nimi taková bílá změkčená těsnící vrstva...PET...
Jinak skladovatelnost vody je závislá kromě podmínek na čistotě té vstupní.....pokud bude jen trochu kontaminovaná mikroorganismy není co řešit budou se množit dokud nevyčerpají limitní biogenní prvek dusík, fosfor, kyslík....pal odumřou a začne rozklad, který vyčerpá zbytek kyslíku a pak hnití - běží bez kyslíku....podzemní voda se vyznačuje stabilní teplotou, nízkým obsahem kyslíku, zpravidla je tvrdší (přechodná a trvalá tvrdost vody). Pokud se tato voda kontaminuje mají mikroorganismy dost minerálních látek, ale chybí jim kyslík...v nádrži bude. Jde o to, jak se voda bude kyslíkem sytit při 10 oC se ve vodě rozpustí cca 10mgO2.
Takže pokud bys vodu skladoval a občas ji preventivně desinfikoval UV zářením nebo peroxidem (na stříbře se rozloží katalyticky na vodu a kyslík) mělo by to být dlouhodobě v pohodě, pokud si masivně nekontaminuješ zásobník nebo vodu na vstupu. Stačí takto? Jinak voda bez kyslíku je mdlá..."čerstvá" voda je "svěží" právě díky rozpuštěnému kyslíku...čajaři vědí, že dlouhodobě vařená voda poskytne jinou chuť čaje než voda prošlá varem...