Takže, oves je velice dobrá věc, jenže, Obsahuje nejvíce prospěšných látek, a ty časem ztrácejí na kvalitě, až se z něj stane sytící hmota a delším skladováním i škodlivá hmota.Skladování max rok, a to nejraději v našich, kontrolovaných podmínkách. Temno, sucho, chladno.Jedině tak lze oves konzumovat tak, jak jej chceme jíst.Jedná se totiž o oves bezpluchý, s nahým zrnem, které je extremně náchylné na oxidaci cenných vitaminů a tuků.Dříve nebyl nahý oves, ale běžný, pluchatý a tam bylo zrno chráněno pluchami a před konzumací se oloupalo a namačkalo, protože mačkač měl každej sedlák pro koně.....
Takže, ideál je.....koupí se oves u sedláka po sklizni, dosuší se, zavakuuje do pytlíků a uloží do chladu a nebál bych se na půdu, do truhly, puristi do mrazáku.
Jakkoli uskladněné zrno u sedláka či v probiu je špatně, vím o tom svoje, navíc míchají staré obilí s novým, aby se to prodalo.....V prodejnách či regálech to je úplná tragedie. O hotových vločkách s obnaženým rozplácnutým zrnem si nemusíme malovat nic překvapivého. Vločky vydrží namačkané max dva týdny, pak jdou nutričně do kopru.
Já jen, aby bylo jasno. Oves je superpotravina, ale v čisté, nepoškozené formě.