Zdravím,
To jak se vyrábějí je dnes úplně jinak než dříve, původně to byla sedlina kvasnic z piva, pečlivě propraná vodou (využilo se poznatku, že ty co jsou mrtvé tak plavou a ty co jsou živé se drží u dna). Ta kapalina se přes plátnové lisy (tzv kalolisy) odlisovala od vody, Ta hmota se formovala do podlouhlých kostek tak 5x5 cm dlouhých15-20 cm a ty do voskového papíru.
No a dneska to dělají tak, že ty kvasnice množí na cukrových zbytcích v cukrovaru, nejčastěji se používá melasa. Ta má ale specifickou chuť tak se musí po vylisování ještě rozmělnit a propláchnout vodou, znova lisujeme. Dnes se balí již do malých kostek a jdou do krámu. Sušené se dělají tak, že se roztok kvasnic roztřikuje v komoře asi jako u mléka a nechá padat dolů proti teplému vzduchu, potom se granulují a balí.
Miki