Autor Téma: Co nám roste a kvete na louce  (Přečteno 1321 krát)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Co nám roste a kvete na louce
« kdy: Červenec 16, 2016, 10:08:55 odpoledne »
Co nám roste a kvete na louce I. ...1. louka, 2. kohoutek, 3. sedmikrásky, 4. pryskyřník, 5. jetel, 6. rozrazil, 7. zběhovec, 8. máchelka, 9. krvavec, 10. kontryhel... @--> @-->

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Co nám roste a kvete na louce
« Odpověď #1 kdy: Červenec 16, 2016, 10:16:19 odpoledne »
Co nám roste a kvete na louce II ... 11. jitrocel, 12. pampelišky, 13. řebříček, 14. mateřídouška, 15. zvonek, 16. chrastavec, 17. jestřábník, 18. zvonek II, 19. vikev, 20. vrbina penízková ... @--> @-->

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Co nám roste a kvete na louce
« Odpověď #2 kdy: Červenec 16, 2016, 10:20:29 odpoledne »
Co nám roste a kvete na louce III... 21. brutnák, 22. chrpa, 23. svízel, 24. mateřídouška kvete, 25. sléz, 26. heřmánek, 27. třezalka.... @--> @--> :bee: :bee: :bee:

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Co nám roste a kvete na louce
« Odpověď #3 kdy: Leden 28, 2020, 12:48:24 odpoledne »
Nenašla jsem nikde vlákno o jedlých volně rostoucích rostlinách, tak jako první kapku uvedu ty, co se u nás dají nají i teď.

Je mírná zima, a tak stále na keřích zůstávají šípky. Jsou hodnotným zdrojem vitamínů. Jako zdroj vitamínů se dají použít i mladé větvičky jehličnanů (smrk, jedle, borovice), pozor na prudce jedovatý tis! Samozřejmě na jaře budou nové přírůstky na konci větví, ty jsou nejlepší (dají se třeba naložit do lihu).
V lese se i teď dají najít (i když v malém množství) listy šťavele kyselého, ten se dá také jíst, obsahuje vitamín C, ale pozor, také hodně kyseliny šťavelové, váže na sebe vápník a ve velkém množství až jedovatý.
Na rumištích, okrajích luk, ve městě i na zahradách se dá najít skvělý ptačinec (je ho více druhů). I teď byste ho jistě našli dost na salát. Je křehký a nechutná na rozdíl od jiných planých rostlin hořce. Jedí ho bez problémů i mé děti. Jen pozor na tvrdé stonky, špatně se koušou. Na jaře jsou stonky křehčí a do salátu se bez problému dá nakrájet celá rostlina. Doporučuji s pár kapkami citrónu a lžící olivového oleje.
Dá se i uvařit a jíst jako špenát (pak se lépe zužitkují i tvrdé stonky, povařením změknou).

Další rostliny, které se dají najít i teď, jsou listy pampelišky a čekanky, obojí má jedlé i kořeny (ale oba značně hořké, z pražených čekankových kořenů se připravuje velmi zdravá náhražka kávy).
Na mě jsou i mladé pampeliškové listy moc hořké, zato mladé listy čekanky jsou do salátu dobré (ale třeba v kombinaci s ptačincem nebo silenkou (o té určitě ještě napíšu), samotné jsou přeci jen hořké. Ale dost lidí jí i pampeliškové, tak je o asi o zvyku nebo chuťových preferencích.

Brzy se projdu po okolí a napíšu, jestli najdu ještě něco využitelného v tuhle dobu.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Co nám roste a kvete na louce
« Odpověď #4 kdy: Březen 30, 2020, 06:22:47 odpoledne »
Protože nám dochází čerstvá zelenina, byla jsem se včera projít (polní cesta, kraj malé silnice, břeh rybníka, kraj pole) a nasbírat jedlý „plevel“ na salát.
Už cca před týdnem jsem dělala salát z toho, co jsem vyplela ze záhonu – ptačinec, bršlice, pampeliška.
Ten včerejší (a zůstalo mi i na dnešek, „plevele“ docela dlouho vydrží v lednici, když se navlhčí a zabalí do igeliťáku) byl bohatší.
Je teď vhodná doba na sběr mladé svízele (později bude mít tvrdé stonky), ptačince a mladých hluchavek. Fialové už na okrajích cest a rumištích kvetou, dají se do salátu dát celé (stonky, listy, květy), jen je nervěte ve velkém, létají na ně čmelíci a další hmyz. Dál jsem nasbírala listy silenky, rozrazil (jedlý i s květy), pampelišku a mladé listy kuklíku (pozor, jen ty mladé, loňské, které přežily zimu, jsou tvrdé a hořké, ty mladé mají překvapivě dobrou chuť – že jsou jedlé, jsem zjistila až během zimy) a mladé listy bršlice. Na ozdobu jsem přidala i pár fialek, ty jsou výborné i na chuť, ale nemáme jich tolik, aby to bylo významné procento hmoty salátu.
Ten můj měl tak 40% svízele, 40% ptačince a zbytek byl to ostatní.
Doporučuji nejdřív – klidně hned při sběru – plevele, které jste ještě nejedli ochutnat, některé rostliny jsou chuťově výrazné (třeba bršlice, pampeliška musí být opravdu mladá, později je moc hořká). Je blbé je do salátu nakrájet, a pak zjistit, že vám nechutná. Pro začátečníky doporučuji silenku a ptačinec, ty jsou opravdu „lehké,“ jedí je bez problémů i moje děti.
Na výraznější plevele doporučuji nakapat trochu vinného octa, dohromady to udělá zajímavou chuť, ideálně ještě s olivovým olejem.

Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: Co nám roste a kvete na louce
« Odpověď #5 kdy: Březen 30, 2020, 11:55:42 odpoledne »
Do salátů je dobrý také popenec, spařená kopřiva nahradí špenát nebo je dobrá do velikonoční nádivky.
Carpe diem.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Co nám roste a kvete na louce
« Odpověď #6 kdy: Březen 31, 2020, 10:13:06 dopoledne »
Jen pro info, už začíná růst medvědí česnek. Tak pokud máte místečka jako já, tak je na čase vyrazit, než to Pražácí vyberou, nebo nám zakážou vycházet :-)
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)