Ano, působení materiálu hrnců na odezvu organismu je ZÁSADNÍ.Neznám poslední, relevantní studie současnosti, znám však dílo pana Hauschky, který dělal pokusy mnoho let a já po něm mizivou část jako nedůvěřivec replikoval, a....funguje to.
Nejhorší je nahý kov, tedy nerez, litina bez glazury, hliník.Ze všech kovů má nejpříznivější působení měď.Litina tedy jedině smaltovaná, tak, jako ocel.Jak píše štika, to nádobí je ocel s téměř nesmrtelnou glazurou, není to litina.
Tepelná vodivost litiny a železa je velmi podobná, rozhodující je síla materiálu, což tehdy naši strojaři uměli lisovat silnostěnné materiály, docela unikátní technologií.Nahradili tím křehkou litinu a výsledek byl naprosto skvělý.
Glazura je inertní sklo, tam to je v pořádku, a rozdíl mezi litinou a ocelí je pouhopouhý obsah uhlíku. Dle definice je litina tuhý roztok železa a uhlíku, s obsahem uhglíku dle rovnovážného diagramu fe3c nad 4%..
Věřte tedy, že uhlík se železem nepůsobí lepší tepelně vodivé vlastnosti, než železo, či ocel.
Nejprospěšnější vaření dle Hauschky je ve skle a keramice, glazované na sporáku či ohni ze dřeva.
Osobně mám silnostěnné ocelové, glazované nádobí, jako štika a tisíce děkovných dopisů. ...
Skalní příznivci litiny budou sice pohoršeni, silnostěnná glazovaná ocel má naprosto stejné vlastnosti.
Echtovní gurmáni budou křičet o mědi, modernisti nedají dopustit na nerez se sendvičovým dnem a archeoalternativci a alternativci budou mít pravdu, že nejzdravější vaření je na hlíně, tedy keramice.
Zjistil jsem totiž, že ta litina , české modročerné nádobí není litina, když jsem si z pánve udělal terč na střelnici....