Autor Téma: Pravděpodobný scénář: Venezuela  (Přečteno 2283 krát)

Offline stepan-hawk

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #50 kdy: Květen 30, 2016, 10:06:37 odpoledne »
Pánové vy si ten středověk představujete tak, že na to čumím jak tele na nový vrata. Spravedlnost ve středověku byla funkce, která se regulérně od panovníka kupovala a sloužila k nahrabání do vlastní kapsy. (Za více se svého času prodávala jen ražba mince) Takže mluvit o středověku jako o spravedlivém období mi přijde scestné.

A že šlechtice když jednal nepatřičně odstavili příbuzní či okolí? Hmmmm zajímavé.
Doporučuji k prostudování případ Gillese de Raise. https://cs.wikipedia.org/wiki/Gilles_de_Rais
Píše o něm docela zajímavě i Kovařík v jedné své knize. Ten člověk umučil stovky dětí, dlužil kam se podíval, půjčoval si a nevracel spousty věcí, ale to vše bylo únosné a pověšen byl až tehdy když se dostal do sporu s církví a následně byl obviněn z rtuálů černé magie.

A ohledně vašeho nápadu sebrat státním zaměstnancům volební právo .. například policistům... je to pravda. Je ideální, když policistou budou lidé, kterým nezáleží na tom kdo bude příští vláda a celkově je nezajímá okolí. To je ideální materiál pro policii.  Tedy pánové.... to je debata. Pardon za tenhle sarkasmus, ale vaše argumenty na zbavení státních zaměstnanců práva volit mi přišly jako těžce mimo mísu.

A ještě k jedné věci se vyjádřím - šlechtic měl výchovu a měl snahu předávat majetek dál? No vynechám extrémní výše uvedený případ a raději budu argumentovat tím, kdo vládl v opravdovém pupuru. Anastasius I byl obyčejný úředník, který byl provolán císařem a za svého panování nahromadil finanční rezervu 23 milionů solidů. (Na tehdejší dobu nepředstavitelná suma) a ještě jako bonus stabilizoval hospodářství. A kdo z vás o něm kdy slyšel?

Na druhou stranu Justinián I., který dostal patřičné vzdělání, byl sto, díky svým výbojům a neschopnosti přizpůsobení se epidemii moru, schopen přivést hospodářství (do kterého vstupoval s výše uvedenou rezervou) na pokraj krachu. A to prosím měl pro své výboje asi třetího nejlepšího vojevůdce celé lidské historie - Belisaria. Jak by dopadnul bez něj je nabíledni. A jako bonus - učíme se o něm ve škole dodnes. A z mého pohledu jako další bonus - byl tím, kdo definitivně přetvořil křesťanské spolky v církev jak ji chápeme dnes.

Prostě z toho mám pocit, že ten, kdo buduje, nebývá většinou nijak zvláště slavný. Ten kdo dokáže vyrátit říši se slavným stává často. Bez závislosti na tom jestli to byla jeho říše nebo nějaká jiná.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline acaila

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 269
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #51 kdy: Květen 30, 2016, 11:41:40 odpoledne »
... Ale hlavně, volit by měli lidé, kteří jsou zodpovědní a o stát a jeho fungování se zajímají (na co je člověku titul nebo pět, když nezná ani vlastní ministry, neví, kdo vládne v sousední zemi, atd.). Jak tohle vyselektovat je dost obtížné. Měly by se opakovaně před volbami konat nějaké testy, na jejichž základě by člověk dostal oprávnění k volbě a tou pak realizoval vytvoření vlády...

Sorry ale i kdyz se o fungovani celkem zajimam tak rozhodne nedam dohromady ani pulku ministru aktualni vlady - treba proto ze v nekterych resortech se stridaji jak na Orloji (coz mi pripomina ze soucasny ministr dopravy uz silne presluhuje prumer) nebo jsou tak obskurnich funkci ze mi nestoji za to je sledovat....

Prohoboha, o to přece vůbec nejde, pro samý chlupy nevidíš psa?
1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3. -- 573PH3N H4WK1NG

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #52 kdy: Květen 31, 2016, 12:03:02 dopoledne »
Jako bývalý monarchista na republiku nedám dopustit.. Karlů IV, Boleslavů Ukrutných, Františků Ferdinandů d´Este, Blahoslavených Karlů z domu rakouského a Janů-Adamů II je mezi pomazanými hlavami poskrovnu.

Dnešní oligarchové každou noc sní o tom, že budou dědičnými šlechtici. Proto jejich dědečci skutečnou šlechtu svrhnuli a nezřídka i povraždili. Dnešní šlechta, která zbyla, je zcela mimo a panovníci jsou loutky jako všichni ostatní politici.

https://www.youtube.com/watch?v=03fsD6OceSY
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #53 kdy: Květen 31, 2016, 08:16:10 dopoledne »
Tak určitě, dnešní šlechta nemá s tou o které mluvím nic společého, bohužel. Jsou většinou dejme tomu 100 a více let odtrženi od reality a od toho, co bych já považoval za optimální. Možná i let 200. Takže, dnešní šlechtu v žádném případě nebrat a upřímně, vím, že je zcela nereálné na dnešní dobu implementovat to, co jsem popisoval. Ta doba a společnost je prostě někde jinde.

Jinak, samozřejmě, dějepis se hemží právě těmi, kteří "něco" dokázali, neboli právě těmi spíš odstrašijícími příklady "bojivníků", kteří místo toho, aby budovali, tak ničili. Ono to je bohužel už tak v lidské povaze zakódováno, že právě ti ničitelé jsou považováni za veliké a ti co budovali a neničili jsou přehlíženi jako slabí. Ne nadarmo se říká, že historii píší vítězové, že? A pokud není vítěz (neporazil někoho jiného, něco nezničil, nerozvrátil a podobně), tak není historicky tak zajímavý.

Jasně a bez debat, feudálové nebyli dokonalí, to v žádném případě. Proto jsem psal že z makropohledu. Protože z makropohledu to smysl mělo. To, že někdo likvidoval oponenty a nebral si servítky tady bylo vždycky a vždycky to tady bude. A že při tom ve středověku nemívali rukavičky je jasné také. Ono, čistě teoreticky, dnešní doba nedělá nic jiného, pouze se jaksi díky společenskému a historickému rámci volí jiné prostředky. Co třeba pád Nečasovy vlády? Před několika stoletími by to probíhalo trchu jinak a tekla by krev, dneska se to řeší u soudů do nekonečna a pokud se nepletu, tak jediný zatím platný verdikt se týká nezdaněných kabelek (kde jen tak mimochodem podobného prohřešku se dopustila Monika Babišová taky..., jen tam se to zatím obešlo bez soudů) a ni dalšího se alespoň zatím nepodařilo prokázat. Podobně to bylo předtím s Kubiceho zprávou a dalo by se pokračovat. Jako ekvivalent by se dalo nahlížet na noc dlouhých nožů...třeba, nebo ať jdeme ještě dále, tak na Cézara....ale to jen tak na okraj.

Já nikdy netvrdil, že šlechtici a panovníci byli kdo ví jací lidumilové. Ale z celkového pohledu se společnost posouvala dál, nikoli zpátky. Na ranhojiče ve středeověku neměl kde kdo, i když byli ranhojiči naprosto špičkoví (viz nedávno tady na fóru postovaný článek o zranění Karla IV). Ale na služby těchto nejlepších měl málokdo. No a dneska ... není to podobné, teda do určité míry? Ze svého pojištění mám nárok na standard (což tenkrát samozřejmě neexistovalo), ale pokud chci něco víc, lepšího, tak si to musím zaplatit celé sám ... a ruku na srdce, kolik lidí na to má (například endoprotéza nebo třeba šetrnější operace hemeroidů). Tak tady třeba osobně nevidím zase takový rámcový rozdíl (prosím berte to tak, že se bavím o rámci, nikoli detailech).

Nebo, pokud sebudeme bavit o soudnictví ... přirovnejme to k dnešku. Jasně, šlechtic měl u soudu trochu jiné postavení než sedlák nebo dokonce chudina. Ale není to podobně i dneska? Jasně, není to oficiální jako tehdá, ale stejně jako tehdá kdy chudák neměl proti šlechtici příliš velkou šanci, tak ani dneska není tento poměr jiný ... je to o tom, kdo má lepšího právníka a chudák na špičkového právníka prostě nedosáhne. enom tehdá to bylo tak nějak oficiální a dneska se to tváří, že jsme si před zákonem všichni rovni, ale realita je někde jinde.

Netvdím, že přerod do monarchie by dnešní situaci zachránil nebo zlepšil. Tvdím ale, že přinejmenším z makropohledu nebyla tehdejší situace vůbec zlá.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #54 kdy: Květen 31, 2016, 09:25:55 dopoledne »

Netvdím, že přerod do monarchie by dnešní situaci zachránil nebo zlepšil. Tvdím ale, že přinejmenším z makropohledu nebyla tehdejší situace vůbec zlá.

Nevím jak ty, ale já středověkým nevolníkům tiše závidím jejich robotní povinnost a církevní desátky. Ve srovnáním s dnešním Dnem daňové svobody daleko za polovinou roku se měli fajn..

Ale bylo to vyváženo právě tou bezmocí vůči šlechticům. Šlechtice směl obžalovat jen jiný šlechtic a pokud se z toho obžalovaný vykroutil, žalobce byl potrestán tak, jak by byl potrestán obviněný, kdyby mu jeho vina byla prokázána. Proto Alžběta Bathory mohla pouštět žilou svým děvečkám..

K tomu právo útrpné jako standardní vyšetřovací metoda, no tak nějak si v této době nestěžuji :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #55 kdy: Květen 31, 2016, 10:03:55 dopoledne »
Je třeba se na to podívat trochu politicky.
král vládnul a měl tři rádce. Dnes to máme parlament, senát, ministerstva, úřady a arciúřady, úředníky a arciúředníky a je jich obrovská armáda.K tomu armáda armády a jejich podržtašků, a armádu drábů a jejich armádu podržpendreků...
Je potřeba lidi pořádně zotročit, aby ty armády byly loialní a poslušné a bylo čím zaplatit ty armády nic netvořících....
Takže desátky pro panovníka i pro církev tvořily  25% zatížení, oproti dnešním 85% zatížení, páč se platí daně ze zdaněného, což je fajn.Výpalné tvoří ze státu zločince a tak se těžko dočkáme nějakých pozitivnějších změn.
Jako nahnilé jablko je ve skutečnosti špatné celé, nikoli jen ta nahnilá část, ale špatnost jest rozšířena cévkami a žilkami do celého plodu.

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #56 kdy: Květen 31, 2016, 10:30:05 dopoledne »
Ono je potřeba zapojit kontext celého středověku. Ono tam sice člověk platil jen desátky a den makal na panském, ale taky nebyla téměř žádná infrastruktura a bejt nutně větřící se mi nechce a s věkem to taky nebylo nic moc. Až po oproštění se od církve ve vládě a tím otevření cesty pokroku plus vzdělání prostě nutně způsobilo revoluci na poli lidského života. A svobodnej vzdělanej člověk prostě nechce nemít možnost ovlivnit dění okolo sebe.
Toto se již nikdy nevrátí. Infrastruktura, kterou využíváme je obrovská a stojí hodně peněz. On ani není problém kolik stojí, pokud by tu byl plat stejný jak co max 200 km vzdáleném DE tak by se tu všichni měli jako králové a ČR by byla za 3 roky bez dluhů. Příjem do pokladny by byl minimálně trojnásobnej. takže při navýšení výdajů i  100%(důchody a platy by růst taky musely) by byl přebytek kolem 1 bilionu. Infrastruktura zde stojí stejně tak by se nayvýšila jen tak polovina rozpočtu o 150 až 200%.

Pokud by platy ve státním rostly pomaleji lidi by chtěli makat mimo stát a nastala by revoluce ve státní správě právě díky IT.

Jenže velmoci nás prostě chtějí mít jako montovny a jediné jak to změnit ve vzdělávat své děti a postupně bejt lepší a lepší. Tohle žádnej vládce, mudrc ani svatý za nás neudělá.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #57 kdy: Květen 31, 2016, 12:10:13 odpoledne »
No, jak je to s tím shnilým bramborem,platy nic nezmůžou, zmizí vše v trativodu přerozdělení poněz. Úředníci si postaví nové paláce, nová ministerstva, nové auta, počítače, nové platy. Protože o tom rozhodují a mají tu moc. Vše se rozplyne v neziskovkách a státních zakázkách....
K lidem se nedostane ani koruna.
přerozdělování zemědělských dotací stojí stejně, jako dotace samotné.Jsme degenerovaní a tak člověk, který něco vyrábí a tvoří hodnoty, zisk, bere mnohem méně než ten, který ty hodnoty netvoří, nevytváří zisk. Takže musíme trpělivě vyčkat, až se do důchodu zanedlouho vřítí husákovy děcka a celý systém rozloží svojí obrovskou vahou.
Ale psssst, nikomu to neříkejte, že bude mnohem, mnohem hůře, protože není kde brát.
Potíž je v tom, že nám se to nezdá, ale venku obsluhuje desetitisícové město 25 uředníků, u nás 250.
Máme neuvěřitelnou úřední kliku, která prahne po moci a ta, místo kontrol zemědělských podnikatelů v německu 1x za 6 let máme v čechách 6x za jeden rok.Vůbec  si nedokážete představit byrokracii, když něco vyrábíte, produkujete. Zákony jsou proti lidem, pro úředníky. Proto se u nás nepodniká, jako v tom německu, nebo itálii.
Proto nejsou peníze, není kde brát.
Proto jsme montovna pro německo. Zisk se realizuje tam, takže.... příčina a důsledek.
Já si můžu vyskakovat, jenže jsem fůru let pracoval venku, za ty jejich veselé peníze.
U nás bych na tu svoji kuličku vydělával 300 let.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Vždyť jsem to říkala..

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #60 kdy: Květen 20, 2017, 05:37:41 odpoledne »
Zajímalo by mě co všechno ještě nevíme.
Co všechno ještě stát bere, zakazuje a přerozděluje. Věřím tomu, že tam není příjemně ani soukromým zemědělcům...jestli ještě nejsou, brzy zavedou povinné odvody nebo něco podobného. Neplníš? Nevadí, pošleme ti kontrolu v doprovodu vojáků...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #61 kdy: Květen 20, 2017, 10:46:47 odpoledne »
Což mě vede k zamyšlení. Řekněme, že jsem ve Venezuele. A řekněme, že jsem zavčas nakřečkoval spoooousty dobrot. Kafe. Čaj. Cigára. Zrní. Brambory. A řekněme, že toho mám víc, než stačím spotřebovat dřív, než se to zkazí (dobře, ne všechno z toho, co jsem vyjmenoval se může zkazit) takže dřív, než přijde šťára. Jsem totiž taky nejspíš kulak - mám hektar země a brambory nekupuju, řekněme.
Co dál? Prodávat je riziko. Rozdávat (cizím) je nesmysl. Spotřebovat nestačím.
Prostě jsem příliš dlouho čekal...
Nemám strach že o to přijdu, ale že mě za to zavřou. (Pokud se to tam ještě neděje, tak brzy bude).

Jako křeček říkám prodat (za zlato nejspíš) a klidně pod cenou.
Jako fotr říkám zbavit se toho. Hned. Beze stop. Buďto to hodně dobře schovat (což nemusí být reálné) nebo zlikvidovat. S ohledem na ty, kteří na mě jsou "závislí" by se mi do krimu nechtělo.
 
Tohle je totiž dost mizernej scénář...stát funguje dost na to aby si vynutil co chce. Ale příliš málo na cokoli jiného...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #62 kdy: Květen 21, 2017, 07:33:16 dopoledne »
podla mna je situacia ked ludia nemaju co jest posledne štadium funkčnosti štatu.po vyčerpani nudzovych zasob štatu musi prist hlad a s nim občianska vojna.alebo venezuela oficialne poziada svet o potravinovu pomoc
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #63 kdy: Květen 21, 2017, 07:45:44 dopoledne »
Cena pšenice je cca 5 Kč/kg. A vedle Venezueli je Argentina, která je obilnicí myslím. Fakt netuším, proč je tak velký problém přivézt ty obiliviny. Vyjde to levněji než mít armadu, která dělá kontroli a hlidá sklady atd.

Samotář

  • Host
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #64 kdy: Květen 21, 2017, 11:45:17 dopoledne »
Nemám strach že o to přijdu, ale že mě za to zavřou. (Pokud se to tam ještě neděje, tak brzy bude).

Jako křeček říkám prodat (za zlato nejspíš) a klidně pod cenou.
Jako fotr říkám zbavit se toho. Hned. Beze stop. Buďto to hodně dobře schovat (což nemusí být reálné) nebo zlikvidovat. S ohledem na ty, kteří na mě jsou "závislí" by se mi do krimu nechtělo.
 
Tohle je totiž dost mizernej scénář...stát funguje dost na to aby si vynutil co chce. Ale příliš málo na cokoli jiného...

Řešení: přebytek, kterého se chceš zbavit, daruješ obci nebo státu. Trestnímu stíhání se tím vyhneš.

Samotář

  • Host
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #65 kdy: Květen 21, 2017, 12:22:50 odpoledne »
Je to řešení toho, že se Poom bál, že ho zavřou. Takhle postupovali i lidé u nás v padesátých letech.

Jinak máš Sedláku úplnou pravdu.




Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #66 kdy: Květen 22, 2017, 09:53:00 dopoledne »
Venezuela je bohužel příkladem státu, který své hospodářství vybudoval prakticky na exportu ropy. Sice ji mají stále dost, ale její těžba není nejlevnější, infrastruktura se jim rozpadá a nízká cena roby neumožňuje její obnovu a zvýšení těžby a příjmů....A států, které fungují podobně bude přibývat. Jenže mě překvapuje, že ve Venezueli se to táhne již pár let a stále nejsou schopni se vymanit ze "socialismu" ale Chavez. Přišli o turistiku, těžba se jim propadá a oni nejsou schopni ani motivovat obyvatele z vesnic, aby pod ochranou státu zvýšili produkci potravin.. Takový ten Kubánský malopěstitelský model. Ozbrojené bandy "řízené"státem spíše rozkradou než ochrání...A to co prošlo Chavézovi v období drahé ropy, kdy měl příjmy nyní láme Madurovi vaz a navíc nemá potřebné organizační a politické schopnosti. Je to krásný příklad země v kompexním rozkladu....

Offline Nepeta

  • ***
  • Příspěvků: 18
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #67 kdy: Květen 22, 2017, 10:05:25 dopoledne »
Venezuela je bohužel příkladem státu, který své hospodářství vybudoval prakticky na exportu ropy. Sice ji mají stále dost, ale její těžba není nejlevnější, infrastruktura se jim rozpadá a nízká cena roby neumožňuje její obnovu a zvýšení těžby a příjmů....A států, které fungují podobně bude přibývat. Jenže mě překvapuje, že ve Venezueli se to táhne již pár let a stále nejsou schopni se vymanit ze "socialismu" ale Chavez. Přišli o turistiku, těžba se jim propadá a oni nejsou schopni ani motivovat obyvatele z vesnic, aby pod ochranou státu zvýšili produkci potravin.. Takový ten Kubánský malopěstitelský model. Ozbrojené bandy "řízené"státem spíše rozkradou než ochrání...A to co prošlo Chavézovi v období drahé ropy, kdy měl příjmy nyní láme Madurovi vaz a navíc nemá potřebné organizační a politické schopnosti. Je to krásný příklad země v kompexním rozkladu....

Četla jsem pěknou poznámku, snad tu někde nezazněla. Že "...na Venezuele je skvěle vidět, jak funguje komunismus. Je to snad jediná země se zásobami ropy a tak skvělým podnebím, která dokázala sama sebe nechat zkrachovat."

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #68 kdy: Květen 22, 2017, 10:08:55 dopoledne »
Venezuela a Kuba mají podnebí na pěstování prakticky čehokoliv.. Zasadíš smetáček a vyroste koště, když to budeš pravidelně zalévat, tak vyroste rovnou zametací vůz..

Když to zvládnuli Kubánci s rýči a volskými potahy, proč to sakra nezvládá Venezuela s ropou?

Ten potenciální hladomor tam je především důsledkem lenosti obyvatelstva.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #69 kdy: Květen 22, 2017, 10:13:17 dopoledne »
Venezuela je bohužel příkladem státu, který své hospodářství vybudoval prakticky na exportu ropy. Sice ji mají stále dost, ale její těžba není nejlevnější, infrastruktura se jim rozpadá a nízká cena roby neumožňuje její obnovu a zvýšení těžby a příjmů....A států, které fungují podobně bude přibývat. Jenže mě překvapuje, že ve Venezueli se to táhne již pár let a stále nejsou schopni se vymanit ze "socialismu" ale Chavez. Přišli o turistiku, těžba se jim propadá a oni nejsou schopni ani motivovat obyvatele z vesnic, aby pod ochranou státu zvýšili produkci potravin.. Takový ten Kubánský malopěstitelský model. Ozbrojené bandy "řízené"státem spíše rozkradou než ochrání...A to co prošlo Chavézovi v období drahé ropy, kdy měl příjmy nyní láme Madurovi vaz a navíc nemá potřebné organizační a politické schopnosti. Je to krásný příklad země v kompexním rozkladu....
"hold"

Jistá podobnost by tu byla. Jen slovo "ropa" bych nahradil slovem "dotace" a máme tu...půlku evropy. Dobudoucna.
 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #70 kdy: Květen 22, 2017, 10:17:47 dopoledne »
Takže se máme na co připravovat - co bude až dotace nebudou..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #71 kdy: Květen 22, 2017, 10:21:56 dopoledne »
Spíš bych řekl že ten hladomor je výsledkem totálního chaosu, kolapsu jakýchkoliv právních a jiných záruk...někde jsem četl, že se tam za rok spáchalo přes 20 000 vražď a to podle státní statistiky...To je na zemi, která má cca 30 mil obrovské číslo. vČR je to pros srovnání někde mezi 150-200...řekněme, že pravděpodobnost, že mě zavraždí ve Venezueli je 40x vyšší...podle oficielní statistiky. Realita je ještě jiná. Běžné je uplácení a šmelení, únosy a vydírání...Ten režim se hroutí politicky, vojensky, ekomomicky....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #72 kdy: Květen 22, 2017, 10:46:08 dopoledne »
Trochu jsem se zamyslel nad Saladinovou poznámkou o lenosti obyvatel ve Venezuely...no recept na tento stav je jednoduchý...Chavéz byl charismatický levicový politik, aby se dostal k vládě nasliboval početným chudým světlé zítřky, dostupné zdravotnictví, školy, obydlí...Aby to splnil potřeboval peníze. A nejlevnější a nejsnazší peníze nebyly z postupného rozvoje hospodářství, infastruktury, turistického ruchu...Ale z těžby ropy a jejím prodeji a to často pouze surové...Venezuela neměla ani dost rafinerií pro svou potřebu...infrastrukturu pro těžbu budovaly západní společnosti...a socialistická kontrola státem nebyla zrovna to, po čem západní těžaři prahli....Výsledkem byla úzce specializovaná země zvyklá na velice levné peníze z ropy, které nereinvestovala, ale prohýřila na "socialistických populistických úplatcích" pro své obyvatele. Ti si zvykli na relativně pohodlný život financovaný ropou...A to skončilo. PooM má pravdu, že EU je sešněrovaná dotacemi, ale i když jsou tržní vztahy v důsledku toho pošramocené, naštěstí nežijeme z levných peněz z přírodního bohatství...Na druhou stranu Evropa má své nerostné bohatství z větší části díky průmyslové revoluci a cca 250 lety těžby zdrojů, vyčerpané. Musíme si udržet svou populaci, udržet si obdělatelnou půdu a produkci potravin, výzkum a vývoj přenést na recyklaci odpadu a energetické zdroje a akumulační kapacity...Za pár let to bude životní nutnost držící 0,5 miliardy lidí nad vodou...

Venezuela je příkladem státu, kde v současné situaci nebude úspěšný žádný politický systém, pokud se nevyřeší hrozící hladomor...

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #73 kdy: Květen 22, 2017, 10:50:20 dopoledne »
Když zkřížíš katolíky s komunisty, tak z toho nic kloudného vyrůst nemůže. Měl jsem šéfa který pocházel z Equadoru,z jedné z cca 200 rodin, které ovládají Quitto - hlavní město Equadoru. Povídal mi o jihoamerických poměrech.. Byli (jsou) tam jen strašlivě bohatí a strašlivě chudí lidé, střední vrstva prakticky neexistuje. Sociální tlaky to neprodukuje jen proto, že je tam štědrá příroda a příjemné klima, tedy, lidé neumírají hlady a zimou. Venezuela bude to samé přes kopírák..

S námi to nelze srovnávat ani náhodou, možná tak za dvě generace cílevědomého oblbování mladé generace.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #74 kdy: Květen 22, 2017, 11:01:46 dopoledne »
Venezuela a Kuba mají podnebí na pěstování prakticky čehokoliv.. Zasadíš smetáček a vyroste koště, když to budeš pravidelně zalévat, tak vyroste rovnou zametací vůz..

Když to zvládnuli Kubánci s rýči a volskými potahy, proč to sakra nezvládá Venezuela s ropou?

Ten potenciální hladomor tam je především důsledkem lenosti obyvatelstva.

Máš pravdu, že latinoameričani mají jinou náturu. Ale mýlíš se v tom, že jsou líní. V Jižní Americe jsem žila. Je tam největším problémem nestabilita systému a prachbídné vyhlídky do budoucna. Obyvatelstvo je dlouhodobě zdeptané, žije ve velmi špatných podmínkách (kriminalita, alkoholismus), to že si tam něco vypěstují a budou se mít čím živit, vidíš našima očima našich podmínek. Tam neexistuje dlouhodobý koncept, důležité je pouze přežít dnešek. Tj. když jim pomůžeš vysadit mladé stromky, sežere je ještě ten den kráva, protože to je přece super, aspoň měla dneska co žrát. Do budoucna hledět nemá smysl, stejně žádná naděje není. Paradoxně to, že mají ve Venezuele ropu, si myslim, že jim v zemi dělá ještě větší bordel.
Vždyť jsem to říkala..

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #75 kdy: Květen 22, 2017, 11:14:23 dopoledne »
Snad máš pravdu.
Myslím, že u nás mámě šěstí, že jsme celkem civilizovaná země s relativně nekonfliktním obyvatelstvem. Jsme zvyklí si "nějak poradit". Aspoň většina z nás. Podle hesla: "Ještě nikdy nebylo, aby nějak nebylo."
Spousta věcí se v poslední době mění a spousta z nich k lepšímu.

Bohužel, mám pocit že místo abychom se v době hojnosti (nyní) snažili dobudovat KVALITNĚ (ne jako mosty v OV) infrastrukturu a peníze utratit za smysluplné projekty (třeba ostrovní systémy v energetice, obnova vodních elektráren (dřív to bylo u každé fabriky, proto taky vznikaly poblíž řek/potoků), rozvoj čerpacích stanic CNG (jednak ekologie, autobusy a náklaďáky na CNG nejsou už dnes nic neobvyklého), udržovat i málo vytížené části železnice a ne je rušit atd.) stavíme Čapí hnízda pro pár vyvolených, předražujeme projekty, protože "to jsou přeci peníze z Německa" atd...
Když na vlastní oči vidím jak výrobky z plastu končí v drtičce jen proto že se v sezóně neprodaly (sezónní zboží), je mi smutno. Jenže "ekonomicky" to dává smysl. Výroba recyklátu je dotovaná...a ve skladu by to do příštího roku jen zabíralo místo.

 

Takže se máme na co připravovat - co bude až dotace nebudou..
Nemusíš s tím souhlasit, ale já osobně si myslím, že bez dotací pro firmy (krásně je to vidět na Čapím hnízdě) nám bude v důsledku všem líp. Jen pár let (v případě, že dotace skončí najednou a po všechny, což se může stát) bude dost divokých. Spousta lidí si z toho udělala Klondike a nebudou se chtít vzdát snadných zisků (a někteří komfortu v podobě štědré sociální politiky státu atd). A budou se snažit chybějící peníze vytahat z kapes lidem...třeba pomocí spotřebních daní, daní z nemovistostí, pokut v dopravě, úplatků za cokoli, nebo (s)prosté krádeže...

Ale to jsem dost moc OT
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #76 kdy: Květen 22, 2017, 11:41:32 dopoledne »
Snad máš pravdu.
Myslím, že u nás mámě šěstí, že jsme celkem civilizovaná země s relativně nekonfliktním obyvatelstvem. Jsme zvyklí si "nějak poradit". Aspoň většina z nás. Podle hesla: "Ještě nikdy nebylo, aby nějak nebylo."
Spousta věcí se v poslední době mění a spousta z nich k lepšímu.

Bohužel, mám pocit že místo abychom se v době hojnosti (nyní) snažili dobudovat KVALITNĚ (ne jako mosty v OV) infrastrukturu a peníze utratit za smysluplné projekty (třeba ostrovní systémy v energetice, obnova vodních elektráren (dřív to bylo u každé fabriky, proto taky vznikaly poblíž řek/potoků), rozvoj čerpacích stanic CNG (jednak ekologie, autobusy a náklaďáky na CNG nejsou už dnes nic neobvyklého), udržovat i málo vytížené části železnice a ne je rušit atd.) stavíme Čapí hnízda pro pár vyvolených, předražujeme projekty, protože "to jsou přeci peníze z Německa" atd...
Když na vlastní oči vidím jak výrobky z plastu končí v drtičce jen proto že se v sezóně neprodaly (sezónní zboží), je mi smutno. Jenže "ekonomicky" to dává smysl. Výroba recyklátu je dotovaná...a ve skladu by to do příštího roku jen zabíralo místo.



Mě tyhle věci taky štvou. Ale pořád máme nesrovnatelně lepší podmínky než oni tam. Oni by si taky uměli poradit. Ale kolikrát ještě zaseješ, když ti tu úrodu pokaždé někdo zničí? Kolikrát ti musejí znásilnit dítě, než ho přestaneš posílat na trh? To je tam bohužel realita, která se tam řeší ještě míň než u nás jakékoli odřené koleno. Není to život, ale přežívání. Tohle my tady vůbec neřešíme. Když se někomu z Jižní Ameriky podaří zdrhnout třeba do Španělska, to byste koukali, jak dřou a jsou schopní dělat s velkým vděkem ty nejhorší práce. Jsou jiní, ale to že jsou líní prostě není pravda. A my je vůbec nemáme právo soudit, protože si jejich podmínky k životu ani nedovedeme představit.
Vždyť jsem to říkala..

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #77 kdy: Květen 22, 2017, 11:50:15 dopoledne »
Zřejmě se v té Jižní Americe jedná o nějaká rezidua kolonialismu a nevolnictví.. Magna Charta má hodně co do sebe.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #78 kdy: Květen 22, 2017, 01:38:58 odpoledne »
Proto také v těchto zemích má takový vliv armáda. Souhlasím s Bárou že to není přirozená lenost, ale beznaděj, proč jsou pasivní. Při stabilním režimu by Venezuela za 20 let dokázala při svém bohatství vybudovat hospodářský zázrak. Stačilo by zajistit dočasnou humanitární pomoc spravedlivě rozdělenou UPR a pobídnou obyvatele na cestě k budování hospodářství...Jenže kdo a proč by to dělal, že?

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #79 kdy: Květen 22, 2017, 02:52:14 odpoledne »
Amerika potřebuje ropu a odbyt produkce přenice a kukuřice z údolí Mississipi, nestojí o hospodářsky silné a potravinově soběstačné sousedy. Málo bylo atentátů na Chaveze?

Právě ty propastné rozdíly mezi chudými, kteří nemají žádného zastání a bohatými, co si mohou dělat co se jim zlíbí, je to, proč v Jižní Americe jsou tak populární komunisté a marxisté všeho druhu. Vždyť Kuba má nejvíce vysokoškolsky vzdělaných obyvatel z celé Latinské Ameriky.

Všechno to začalo tím, že vyvraždili Jezuitský řád v momentě, kdy chtěli začít světit na kněze indiány. Zlikvidovali latinoamerickou inteligenci a snažili se, aby tam žádná další nebyla. Když z těch kolonií nakonec udělali republiky, tak to jsou zločinecké bandy místo standardní demokracie. Něco takového se snaží zavést i zde, u nás..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #81 kdy: Květen 22, 2017, 11:04:45 odpoledne »
Nebude to snadné. Země je v podstatě pod vládou jediného politika vládnoucího ve vyjímečném stavu nebo pomocí dekretů, armáda a policie jsou silně zkorumpované a opozice sílí a je násilně potlačovaná. Chybí potraviny, energie, paliva, léky, běžné spotřební zboží, přebujel černý trh, země není politicky stabilní a tedy ani přes výjimečně štědré zásoby nepříliš kvalitní ropy zajímavá pro zahraniční těžařské firmy....musely by hodně obnovit zastaralou těžební infrastrukturu a nikdo jim nedá politickou záruku. Podle mě lze očekávat násilné převraty či občanské nepokoje přerůstající do občanské války...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #82 kdy: Květen 31, 2017, 06:03:39 dopoledne »
Tak tento článek mě dost sebral. Ukazuje to dost syrově drsnou realitu obyčejných lidí Venezuele....
http://zpravy.idnes.cz/venezuela-krize-potraty-sterilizace-dwd-/zahranicni.aspx?c=A160804_144126_zahranicni_aba

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #83 kdy: Květen 31, 2017, 09:47:13 dopoledne »
Tak tento článek mě dost sebral. Ukazuje to dost syrově drsnou realitu obyčejných lidí Venezuele....
http://zpravy.idnes.cz/venezuela-krize-potraty-sterilizace-dwd-/zahranicni.aspx?c=A160804_144126_zahranicni_aba

To není pouze ve Venezuele. Sterilizace se v Jižní Americe místo antikoncepce používá celkem běžně. Když se dostanete do nějakých hodně chudých a beznadějných oblastí, musíte na ulicích odmítat zoufalé ženy, které se vám snaží vnutit do náruče jejich malinké děti, abyste je odvezli ze země a zachránili před tím, co tam prožívají oni. Zní to hrozně, ale bohužel to je realita :(
Vždyť jsem to říkala..

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #84 kdy: Červen 01, 2017, 08:31:55 dopoledne »
No, sterilizace je u nás běžně využívaný institut, v latinské americe chybí babyboxy, jako u nás, protože jináč by i u nás končilo větší množství dětí v popelnici. O situaci však vypovídají beznadějně přeplněné kojenecké ústavy a nejrůznější sirotčince, klokánky a pod.
Pro mnohé jsou děti přítěží, pro mne požehnáním.,a to jako národ vymíráme....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #85 kdy: Prosinec 11, 2018, 07:00:30 dopoledne »
Tak inflace ve Venezueli prolomila 1M% (1,3M%) a na příští rok je MMF předpovězeno 10M......co k tomu dodat. Ne Venezuela v pohodě rozhodně není. Společnost je zde kompletně rozvrácena.

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/svetova-ekonomika/inflace-ve-venezuele-v-listopadu-presahla-milion-procent/r~53e42e3cfc9e11e898daac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=default&utm_term=position-2&utm_campaign=Aktualne

SoňaR

  • Host
Re: Pravděpodobný scénář: Venezuela
« Odpověď #86 kdy: Březen 09, 2021, 07:57:52 dopoledne »
... a jak to pokračuje:

Ve Venezuele se od začátku roku 2019 odehrává mocenský boj mezi vládou a opozicí. V něm se opoziční předák Juan Guaidó, který se jmenoval prozatímním prezidentem, pokouší sesadit Madura z funkce prezidenta. Zatímco Guaidóa podporují Spojené státy a řada latinskoamerických a evropských zemí, autoritářsky vládnoucí Maduro se mocensky opírá o Rusko, Čínu, Kubu, Bolívii či Nikaraguu.

Země trpí hlubokou hospodářskou krizí, která podle OSN přiměla více než pět milionů lidí k odchodu do zahraničí.
...
Spojené státy udělí dočasné povolení k pobytu uprchlým Venezuelanům. Kvůli „mimořádným“ podmínkám ve Venezuele není návrat do této latinskoamerické země v současnosti bezpečný, uvedl dle agentury DPA nejmenovaný představitel administrativy Joea Bidena. Nárok na přechodný pobyt v USA vznikne podle odhadů zhruba 320 tisícům lidí.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3280480-usa-docasne-prijmou-uprchle-venezuelany-domovina-neni-bezpecna