Doplním SoňaR.
Stříhat víno se může hned po sklizni, ale protože máš spoustu jiné práce, necháváš to na zimu, či brzké jaro, kdy je volněji. Odstřiháváš právě odplozený dřevnatý dvouročák, (logicky tedy i s těmi jednoročními šlahouny, které ti nesly hrozny) a vypleteš takové dřevo ze sítě a dáš ho pryč. Necháš tam jen jednoleté šlahouny, které vyrostly řekněme z "hlavy", nebo páteřního "vedení". Tím si odebereš dost zdlouhavé práce, až budeš potřebovat spěchat. Po mrazech, až už bude jisté, které šlahouny "přemrzly"(= ty, když jim zastřihneš konec, tak nejsou živé a nemají zelené dřevo).Tedy řekněme nejpozději do začátku dubna. Z těch jednoletých šlahounů vybereš ty, které jsou pěkné, ne moc tenké, ne moc tlusté,(dobře se ohýbají a nelámou se)... a ty natáhneš a přivážeš ke konstrukci, (stěně, drátům) a zkrátíš na cca 7-11 oček dle odrůdy.(tomu se říká "tažeň") To bude tvůj základ pro letošní růst nových jednoletých úponů, které ti dají letos hrozny...Ty úpony, které si nevybereš zastřihneš na dvě očka (horní ti většinou "vyplače") Nepřeháněj to s množstvím, na jednu malou hlavu se dává právě jeden tažeň a jeden zastřižený na dvě očka. (pochopitelně zastřihneš až natáhneš tažeň, občas praská...) u dlouhého vedení to časem poznáš citem, (odhad, co metr a půl víceročného vedení, to jeden tažeň z něj vyrůstající...)
Co se týče výtoku, tak čím později na jaře začneš stříhat, tím víc to teče, ale nic zásadního se neděje. Stříhat tažně můžeš i později, (pupeny trochu napučí, ale pak se s tím musí pracovat opatrně, neb se snadno vylamují).
Za měsíc ti začne veškeré dřevo obrůstat, velmi snadno vylomíš to, co tam nechceš. cíleně si necháš několik nových výhonů přímo ze starého dřeva, ze kterých na jaře příští rok uděláš nové tažně. Zbytek vylomíš. Rostlina musí být vzdušná a prosluněná.
To je v kostce asi všechno... ale bylo by dobré se podívat pod ruky někomu, kdo to umí...Není to vůbec složité, nicméně něco přece jenom vědět musíš...