Autor Téma: přežít na lodi / život a komunita v cizině.  (Přečteno 1081 krát)

Offline Myšák

  • ***
  • Příspěvků: 11
přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« kdy: Březen 15, 2016, 01:15:37 dopoledne »
Ahoj bando
Viděl jsem, že jste někteří z vás zvažovali mít komunitu v cizině, potíže s koupí pozemku v cizině atd.
jsem tu novej, tak nevím jestli už ste neprobírali život na lodi.
To je totiž docela slušná alternativa, kam se vrtnout kdyby Čechy byly okupované a kde žít prakticky zadarmo.
 A nepotřebujete mít žádnou velkou a drahou loď já měl 6,1m a později menší ale delší 6,35m loďku na jednodení výlety ale byly tam 4 místa na spaní i  dost místa na zásoby a na vodu a máte svůj domeček všude sebou jako šnek.
Já jí koupil za 14 000švéďských korun - asi 40 000kč, ale viděl jsem inzerát plastový plachetky za asi 15 000 Kč (ve švédsku) po vyztužení (ty hodně starý plastovky vyztužovat nemusíš tam se opravdu sklolaminátem nešetřilo) se můžeš vydat i na atlantik na kanárky (nádherná příroda  - v horách Goméry pralesy ale nebezpečné plachtění) nebo do karibskýcho moře. Když jí koupíš v Švédsku nebo Norsku, tak nějaké kapitánské zkoušky nebo přiblblá povolení nepotřebuješ, jen v Angličtině jasný doklad, že si majitelem lodi to je to důležité a to celníci chtěli vidět (komoušský blbosti o kapitánských zkouškách a povolení k plavbě do tolika a tolika N.mil platí v postkomoušských zemích, a možná v Řecku) jinak máš prima svobodu a když sem se já plavil, tak se yachtaři slézali do komunit i správných hipíckých komunit.kde se za kotvení neplatilo (je fakt že taková místa mizí) . Pozor já nemluvim o paďourských jacht klubech a přístavech - předražených.

Na universitě ve Švédsku nás učili, že všechny mořské makrořasy jsou jedlé zatímco téměř všechny pozemské rostliny jsou více či méně jedovaté,  takže když máš přístup k pitný vodě, tak na moři jen tak hlady neumřeš protože v severnějších mořích jich sou kvanta a i v středozemnim a dokonce - i když méně v Indočíně (žil jsem nějaký čas také v Thajsku takže i tam je najdeš). Já zkoušel baštit všechny možné řasy - většinou s rejží a porád žiju.
Ve středoz. moři a kolem Atlantiku taky najdeš dost škeblí, slávky jedlé, a jiné. Ve Francii v kanálech poblíž moře Sete atd byli hipíci co tam žili na lodích celý rok a tam si skočil do mělkýho plavebního kanálu a bylo tam tolik slávek kam oko dohlédlo, že bys asi taky těžko umíral hlady, když za pár minut trhání máš spoustu masa k baště.
něco z těch moudrostí a jak zažít prima dovolenou na moři ve Skandinávii popisuju tady: http://www.outdooring.cz/Outdoor-clanky/Skandinavie-po-mori
zdraví Myšák
Už je jedna v noci takže se mějte všichni budoucí mořští vlci - a já jdu chrápat.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #1 kdy: Březen 15, 2016, 07:14:29 dopoledne »
Ahoj Myšáku !
Taková lodička není vůbec špatnej nápad, ale tady jsme hlavně suchozemský krysy.
Sice píšeš, že kapitánský zkoušky nejsou potřeba -- resp. jdou obejít, ale co je to platný, nějaký znalosti jsou potřeba. To se neokecá. Hlavně v případě nějakejch problémů.
Tak se bojím, že to přece jenom pro suchozemce moc není.   :pa:
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Myšák

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #2 kdy: Březen 15, 2016, 09:04:22 dopoledne »
Ahoj Milo
Omlouvám se. Máš pravdu, že povídání o přežití na lodi se moc nehodí do rubr. jídlo pití, protože je to až moc široký téma co obsahuje nejen jídlo a sluneční destilátory ale i kotvy, oblečení (bavlněné se na moři rychle rozpadá), obrana lodi, lov ryb atd atd. takže to pro většinu lidí co chtěj jen tu baštu není zajímavý.

Já sem tu nový a chtěl jsem založit nový téma jenže sem to zvoral a vlítlo mi to mezi jídlo a pití.
Až budu mít víc času skusim vykoumat jak to nový téma založit a mrsknout to tam aby to neotravovalo ve špatný rubrice.
Ale info jen pro tebe - fakt nemusíš mít moc vědomostí aby si tak vyrazil třeba po labi do Německa pak holandsko belgie francie a středoz. moře když vezmeš  kánoe zakryješ je dáš na to plošinku a stěžeň a vojenský stan tak úplně legálně (pod 5m délky  a míň jak 5hp motor nepotřebuješ ani registraci ani v Čechách žádný papíry). Většina té cesty je zadarmo když se na zdymadlech svezeš s větší lodí, v Belgii by se teoreticky pár drobných na kanálech mělo platit, ale když hlídač viděl mojí 6 m malou blechu tak jen mávnul rukou (nic sem neplatil) a s takovym  katamaránem nemusíš ani umět číst námořní mapy (já používal auto mapy) protože v případě bouře vytáhneš kat na písečnou pláž, počkáš až se to přežene a jedeš dál. Plachtit se naučíš za jednu - dvě hodiny a fakt toho moc znát nebo umět nemusíš.
Zdraví Myšák

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #3 kdy: Březen 15, 2016, 10:23:44 dopoledne »
Nevim, kamarad co kapitansky zkousky ma mi o tom vypravel a jedna cast praktickych zkousek probihala prave ve zdymadle. Tak myslim, ze to zas tak uplne free nebude. Asi nejaky kajak, nebo veslice se tam z vetsi lodi sveze, ale to ostatni... Ale nic o tom nevim, jen tak odhaduji.

V zahranici jedno zazemi uz mame a dlouhodobe uvazuji o koupi jeste jineho. Oboji je na jihu. Ten sever, specialne Skandinavie, se mi moc idealne nejevi. Ale proti gustu... Kazdopadne dlouhodobejsi zivot na lodi (kdekoliv) si osobne rovnez nedokazu predstavit a to jsem si pred lety chtel koupit hausboat.
Praktikující cynik

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #4 kdy: Březen 15, 2016, 02:26:47 odpoledne »
Mišáku, vitaj u nás, a dačo popíš viac o svojom spôsobe života. Je to dosť zaujímavé, aj keď pre mnohých tu, čo sme farmári a záhradkári momentálne nereálne. Kedysi to bol môj sen, byť námorníkom a brázdiť oceány na plachetnici. Ak by som žil niekde pri mori, tak určite by som tak žil tiež.  ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Myšák

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #5 kdy: Březen 15, 2016, 03:50:34 odpoledne »
ahoj Dag
Rád ti o svém životě víc napíšu, ale mám problém, že se na zdejším foru moc nevyznám, nevím ani moc rozdíl mezi  novým předmětem, tématem a kategorií a jak mám to ''přežití na lodi'' uložit aby to nezapadlo pod jídlo a pití nebo jinou specializovanou podsložku, kde bych lidi svým povídáním o životě na moři jen prudil, když oni tam chtějí jen číst něco o baště a pití. Můžeš poradit?
Zdraví Myšák

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #6 kdy: Březen 15, 2016, 09:31:27 odpoledne »
S tým sa netráp. Moderátori to dakam uložia-upracú, keď bude treba. /Už uložili/
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Myšák

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #7 kdy: Březen 16, 2016, 12:43:39 dopoledne »
  Ahoj Dagu
Nevykoumal sem kam jinam bych o životě na lodi měl psát, tak tě holt poslechnu a nechám to tady.
Píšeš abych něco víc popsal o mém způsobu života.
Já sem byl do lodí blázen už jako školák, kreslil sem si plachetnice během vyučování a když sem se doslechl o borcích z Řevnic co si spojili 2 kanoe slalomky, zvedly je trochu a zakryli, spojili plochou palubou nahoru dali stěžeň a vojenský stan a sjezdili část Středozem. moře, tak sem si půjčil zdarma kopyto na švédský kajak a začal na to plácat polyester a tkaninu.
Když ale začalo podnebí v Československu přituhovat Tak jsem opustil zdejší zaminovanou oblast komunistickýho ráje a jel do Švédska nechat se od tamních kapitalistů vykořisťovat.
Plánoval sem, že budu dělat v lese (už ve 14 sem kácel v lese) a po večerech si udělám gympl a pak oceánografii abych mohl dělat mořský výzkum spolu s .Jacques-Yves Cousteau
Ale ti zlí kapitalisti mi to překazili, že je mi jenom 17 let  tak mám prostě chodit na gympl a oni mi budou dávat peníze na živobytí. bydlel jsem tam hlavně v starém baráku na bourání s prima bandou čechů za směšný nájem a potom ve squotu s hipíky zadarmo (v duši se pořád ještě cítím hipík a nemusim  byrokracie ani světské ani ty církevní i když sem později po zázraku uvěřil v Ježíše kterýho sem o ten zázrak prosil), a už tehdá sme žili co nejlevněji, mleli sme si vlastní pšeničnou mouku na kamenných mlýncích z Maroka, pekli chleba, a vařili z toho i kaše s kopřivama, nebo houbama a mořské řasy, (na jeden den se dalo přežít s 1,5 švédskou koru - i když takhle extrémě jsem pořád nežil.) takže jsem mohl našetřit (v noci po gymplu sem uklízel v Bance, měl sem vlastní klíče a byla to sranda mít celou banku pro sebe  dneska už by tě nikde takhle do banky samotnýho nepustili) tak sem našetřil a každý rok mohl vypadnout s báglem do Itálie na nádherné ostrovy Tremiti kde jsem se alespoň měsíc potápěl, živil se jen špagetama s česnekem k snídani,obědu i večeři a občas si nasbíral škeble.
Když sem začal na universitě se prokousávat k té oceánografii, skrz různé chemie, a biologie, tak sem začal někdy soboty a neděle dělat ve špitále, naučil sem se respirátory a obsluhu přístrojů a hadiček na intenzivnim oddělení, kde dycky potřebovali lidi co to umí )  a pak sem taky začal dělat uvaděče v divadle  i sem delší dobu hrál vojáka statistu v opeře. (to mi zavolal Alfréd Radok - co dělal Laternu Magicu protože věděl, že dělám závodně šerm, abych ty jejich statisty něco naučil, a já tam pak s nima zůstal pár sezon a hrál. to bylo fakt super! já to baštil protože mám rád středověk, renezanci a v té opeře si se najednou přemístil do jiného času, kde eště platila čest, gentlemanství a rytířské zásady  a nebyla tam ta znuděná rozmazlená vulgární a lhostejná švédská mládež zaměřená na spotřebu a materialismus).
Pak se mi podařil (nebo spíš fakt zázrakem mi dal Bůh) super kauf a to krásnou malou chajdu v lesích rezervace u Göteborgu. Tam bylo poblíž jen pár chajd, postavených před válkou (nic nového se nesmělo stavět). bylo to na mýtince nahoře v lese u  2m skály na kterou když si vylez tak si viděl do dáli mořské zálivy no prostě romantika o které se mi ani nesnilo, fakt paráda. Nebyla tam samozřejmě ani elektrika ani tekoucí voda což mi vůbec nevadilo, spíš naopak já romantiku a jednoduchý způsob života baštím ale měl sem tam studnu a tak sem se tam nastěhoval. popisuju to trochu tady v článku Mí sousedi losi: http://www.folktime.cz/povidky/mi-sousedi-losi.html
když sem se dostal na hydrografickou expedici s lodí Argos (sbírali sme planktonový vzorky a já dělal pro ministerstvo rybářství analýzy mořský vody) tak tam byli maníci co s Jacquues Y.Cousteau pracovali a uzemnili mi tím, že si každý musel platit jak pobyt tak stravu sám, a že oceánografů kteří už dostudovali je spousta a nezaměstnaných. Takže Tím padnul můj sen a já se na další studia vykašlal a zaměřil se na to že se přestěhuju na kanárský ostrovy Goméru co je ten nejdivočejší ostrov, tam budu žít v zimě a v létě si zajedu s plachetkou do švédska nějaký měsíc zarejžovat ve špitále. Taky sem zajel do Anglie kde sem dělal na stavbách a od tamtud na Kanárky.
Ve švédsku sem taky řídil nějaký čas lodi pobřežní stráže a čistil pobřeží od nafty, v zimě bydlel na chajdě v rezervaci a v létě sem si plachetku zaparčil poblíž přístavu ze kterýho sme vyjížděli na lodích makat  a já na ní  bydlel.
pak sem se vydal na plavby po mořích a když mi v Gibraltaru  celníci odbavovali loď a já viděl jak v Česku padnul komunismus, tak sem doplachtil na kanárky prodal sem tam plachetku a za ty prachy přijel do Čech. Tlumočil sem podnikatelům co mi platili cesty do Thaiska kde sem pomáhal domlouvat obchody a byl sem tam někdy pár týdnů a někdy pár měsíců až mi tam jeden misionář nabídnul abych mu dělal druhýho kormidelníka na jeho obrovském katamaránu, což se mi moc líbilo ale eště sem si zajel do Čech že si tam najdu ňákou holku dobrodružku, co by to s takovym cvokem jako já vydržela, rychle sme se vzali (aby mi podnikatelé zaplatili cestu zpět do thajska - já totiž nedostával víc jak asi 4000 kč měsíčně v tom thajsku + jídlo a letenky) a jeli do Pattayi, že tam budem žít tak 25 let nebo na pořád. Ale měli sme pořád dost málo peněz takže když po roce manželka otěhotněla a nebyly prachy na porod (40 000 za císařák protože dítě tam bylo obráceně) tak žena odletěla do Čech a později když sme dostali peníze na letenku i já.
Dál už to byl běžný život bez plachetky a skoro bez peněz s běžnou prací jak má většina lidí.
Takže teď sem dost mimo, (povodně nám sebraly 2002  chajdu v Praze kde jsme bydleli) ale nevzdávám to, věřím, že na nás eště nějaký to dobrodružství čeká, jak budou prašule.
Bohužel že bude i  strašlivá krize a válka jak (věřím že )  Bůh řekl mý  ženě, když sme se chystali před pár lety do Norska kde sem už měl práci v maríně kde sem vytahoval a čistil lodě a měl sem  i vyhlédnutej byt pro rodinu, (Ježíš jí řek hodně o naší rodině co se stane a věci co byly nepravděpodobné co se ale pak skutečně staly, např. že jí zavolá doktor co už jí jako sestru odmítnul a že v tom Norsku ta krize bude příšerná ať tam nelezem, že v čechách sou lidé zvyklí vyžít s málem a že ty pyšné země na tom budou nejhůř) takže tu pořád ještě zatím sme.
Tak  ahoj spi sladce
zdraví Myšák

Offline Myšák

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #8 kdy: Březen 16, 2016, 10:36:44 dopoledne »
ahoj Cyniku
Na ty zdymadla na západě nikdo zkoušky nedělá a nikdo se jich nemusí bát, prostě se to naučíš když tam vlezeš nebo lepší si o tom něco přečteš před tím, takže se jich vy kdo máte zájem hemžit se na loďi nebojte, (samozřejmě nesmíš nikdy ty lana přivazovat na pevno, jen mít volnou smyčku na přidržení abys je pak lehce vyvlík zátahem.)
Někde to sice ty proudy v zdymadle s malou loďičkou pořádně házeji takže se zapotíš, ale to se prostě musí ustát a mít dost buřtů kolem lodi - naučit se jak to zvládat prostě nejde. Do zdymadel pouští i plachetnice nejen kajaky, jen v těch ohromných na velkých řekách ve Francii jsme se museli sčuchnout aspoň 3 malá plavidla, jinak kvůli tobě zdymadlo neotevřou, ale to bylo fajn - takhle sme se táhli spolu celá banda směrem k moři a nocovali spolu a byla sranda.
Ty malý zdymadla sou víc protivný, někdy musíš čekat na obsluhu, jinde točit kolem sám a některý jsou ovládaný radarem a to pak je sranda když někdo šetří a nemá radarový reflektor ( já ho měl, protože sem se připravoval že budu na atlantiku dost dlouho sám a není milé když chrápeš a najednou tě přejede zaoceánský parník - voni ty kormidelníci totiž často ani u kormidla nesedí a nečumí pořád dopředu -  to vím od těch co je sami kormidlovali).
Setkal sem se ale s chudákem co měl o mnoho větší loď než já a žádný r. reflektor a ti pak před radarem zdymadla skákali s pánvičkama v ruce s manželkou jak indiáni kolem táborového ohně a někdy jim i to bylo prd platný a museli volat na pomoc obsluhu.
S tim jihem máš pravdu - severní země myslím budou brzy okupovaný až se to začne rvát v evropě (alespoň podle proroctvích a i podle zvýšenýho zájmu a arogance v sporech o podmořský naftový a jiný bohatství v tý oblasti) Na jihu v teple nespálíš tolik kalorií a tak se mnohem lépe přežívá (takhle maník co dal základ fyikální chemii - entalpie a entropie na to přišel když viděl, že námořníci co se řízli na severu měli mnohem tmavší krev než když se řízli na jihu).
Zdraví Myšák

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #9 kdy: Březen 17, 2016, 11:46:15 dopoledne »
Dakujem pekne. Uff, to máš vcelku zaujímavý životopis. A to si už dospelý chlap, keď si hral v divadle vo Švédsku v 70-tych rokoch. Sa teším na tie tvoje poviedky. Prečítam, až budem mať chvílku času.
A teraz akože žiješ usadený nadobro v čechách? Alebo si občas vyrazíš na more?

A podla tohoto budeš velký romantik :D

Citace
...eště sem si zajel do Čech že si tam najdu ňákou holku dobrodružku, co by to s takovym cvokem jako já vydržela, rychle sme se vzali...
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Myšák

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #10 kdy: Březen 18, 2016, 01:12:33 odpoledne »
Ahoj Dagu ptáš se jestli už sem tu usazenej.

Teď po tom Norsku kam sem dojížděl asi před 5 lety pracovat, ale Bůh manželce prorocky řek ať tam nelezem, že bude ta strašlivá krize, sem už usazenej v Čechách.

Jen občas sem vyrazil v Chorvatsku na moře na kajaku.
Na Orlíku mám jen malou vesličku, na kterou občas i dám plachtu z surfingu, nebo elektromotorek ale to je tak všechno.
 Rád bych eště dal dohromady trimarán z kánoí a na to plachtu a stan, ale ženě sem slíbil práce na domku tak nevim zda to tenhle rok stihnu (zkoušel sem přemluvit kamarády zda by mi stím trimaránem píchli, že si ho pak občas můžou pučovat, ale oni bydlí daleko od nás a tak nemaj zájem.)

říkáš že podle tohodle co sem napsal sem romantik: ''...eště sem si zajel do Čech že si tam najdu ňákou holku dobrodružku, co by to s takovym cvokem jako já vydržela, rychle sme se vzali.."

Romantik sice sem, ale todle byla nutnost, já peníze na cestu do Thajska prostě neměl a věděl sem, že mám jen pár týdnů na to si tu ženu najít protože už brzy podnikatelka co sem jí tlumočil chtěla jet do Thajska (slíbila, že zaplatí letenku i tý holce co by byla tak bláznivá, že by se mnou chtěla žít.

 I když jsou Thajci velmi milí lidé tak ale je jejich způsob myšlení úplně jiný a já se mezi nimi cítil dost osamělý.
Když sem tam byl nepřetržitě 3 měsíce sám, tak sem zjistil Jak moc mi z toho osamění už i začíná “ šplouchat na maják”  a to když mi z Bangkoku přišel účet abych zaplatil objednané křesťanské kazety a já se fakt z toho rozbrečel dojetím že mi někdo napsal (věděl sem že to je kravina ale někdy ty city prostě blbnou jak se jim zachce).
Hned jak jsem přijel do Prahy jsem se modlil k Bohu a prosil Ho aby mi příští neděli přivedl do Metodistické církve ve Vilové, ( kde jsem byl předtím jen párkrát ) tu ženu s kterou bysme mohli žít a i mu případně  sloužit v Thajsku. Tu neděli když jsem tam jel jsem vystoupil na tram. zastávce a všiml jsem si dívky s krásnýma očima která se mi velmi líbila a řekl jsem Ježíšovi že takovouhle holku bych chtěl za ženu. Poodstoupil jsem stranou od ní a vysvětlil jsem Duchu Svatému že bych se s ní rád seznámil ale že na to prostě vůbec nemám odvahu a poprosil jsem ho aby mi tu odvahu dal. Za chvilku mi tu odvahu opravdu dal a tak jsem k ní šel a pozval jí do té církve ve Vilové. Ona mi řekla že tam má právě namířeno, že jenom čeká tady na zastávce na svého tátu a že tam s ním potom přijde. Myslím že hned při druhém setkání s ní jsem se jí zeptal co by na to řekla žít třeba v nějaké chýši v džungli, nebo bydlet a žít na lodi ( dostal jsem totiž tu nabídku od Amerického misionáře který už v Thajsku působil asi 20 let , bydlet a cestovat s jeho rodinou na velké plachetnici a evangelizovat s ním , což se mi líbilo).
Na obě otázky odpověděla že to by se jí to moc líbilo, tak jsem se jí hned na to  zeptal jestli by si mě chtěla vzít za muže a ona řekla že jo. Už před tím mi řekla jak ráda jezdí na tremp a je zvyklá spát ve stanu na sněhu tak sem si řekl že to opravdu bude holka poslaná Bohem protože je zřejmě jedna z mála žen které by život se mnou vydržely. Ona se mi mnohem později svěřila že se před návštěvou církve ve Vilové modlila že už nechce být sama, prosila Boha aby jí dal muže který je starší než ona, má rád dobrodružství a aby ho poslal tu neděli do církve ve Vilové kam ona normálně nechodí.

Asi 3 týdny na to jsme se vzali. ( to zní sice romanticky, ale myslím že za normálních okolností je moudřejší aby se dva lidi pořádně poznali a obrousili i v tom kde se neshodnou než se vezmou ). Já byl ale prostě tlačenej tim odjezdem za obchody kterej nám tu cestu do Thajska mohl zaplatit.

Tak zatím ahoj
Myšák




Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: přežít na lodi / život a komunita v cizině.
« Odpověď #11 kdy: Březen 18, 2016, 02:27:23 odpoledne »
A podla tohoto budeš velký romantik :D

Citace
...eště sem si zajel do Čech že si tam najdu ňákou holku dobrodružku, co by to s takovym cvokem jako já vydržela, rychle sme se vzali...

Cucham, cucham ironii...
Praktikující cynik