Autor Téma: Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě  (Přečteno 4970 krát)

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« kdy: Červen 05, 2012, 10:20:28 odpoledne »
Téma odděleno.

Sladidla,které seženeš běžně v krámu.
To Rizec: Nemôžem súhlasiť.

MUDr. Kirňáková (renomovaná špecialistka na výživu): Umelé sladidlá: Pozor najmä na ASPARTÁM – E 951
Práve spomínaný aspartám je sladidlom, ktoré patrí medzi najspornejšie. Je 200-krát sladší než cukor získaný z repy a používa sa pri sladení viac ako 6000 potravín. Mnohé štúdie však poukazujú na to, že táto prísada je doslova jed a objavili sa dohady, že môže dokonca spôsobovať rakovinu mozgu či podľa výskumu Ramazzini Foundation spred pár rokov leukémiu a rakovinu prsníkov. Oficiálne úrady a komisie sa však s týmito názormi nikdy nestotožnili, pretože štúdie podľa nich nespĺňali potrebné kritériá. Nazýva sa tiež NutraSweet, alebo Equal. Rozkladá sa už pri teplote 30°C a preto sa nemôže používať ani na pečenie. A tým je pre náš organizmus nemierne nebezpečný. Jeho jednotlivé časti sa v našom tele pri vnútornej teplote, ktorá je logicky vyššia ako 30 °C, rozložia a toxikujú náš organizmus. Aspartám sa rozloží napríklad aj na methanol, z ktorého sa vyrába palivo pre motorové vozidlá.

Na umelé sladidlá by som si dal pozor.
Skôr by som sa obrátil smerom k stévii.
Predpokladám, že sahaw by v tomto vedel poradiť/informovať.

To Miki: palec hore
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Sladidla
« Odpověď #1 kdy: Červen 05, 2012, 10:44:46 odpoledne »
Ja jsem nazoru,ze rafinovany cukr je droga. Nuti cloveka vic jist a bere dulezite veci z tela. Clovek prichazi o cit chuti.Ja si obcas dam cukr a nebo sladkost,abych si osladil zivot,ale jist ho denne nechci. Pokud se bude resit PA doba,tak se mi zda dost neefektivni znehodnocat neco kvuli vyrobe cukru.

Clovek si vic vazi neceho,kdyz ho ma malo.

Existuje hodne ovoce,ktere clovek muze jist skoro cely rok a dostane do sebe cukr.

Zklamute cajgalamo,ale v tomhle neporadim. Vidim sladidla a rafinovany cukr jako zlo.:)

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Sladidla
« Odpověď #2 kdy: Červen 05, 2012, 11:05:37 odpoledne »
Zdravím.
Pánové nemá cenu diskutovat o náhradních sladidlech, cukru, "E", přírodně identických barvivách, modifikovaných škrobech, antioxidantech, zahuštovadlech a dalších svinstvech, pokud v potravinách nebyly tak byla populace zdravá.
miki

Kotva

  • Host
Re:Sladidla
« Odpověď #3 kdy: Červen 06, 2012, 01:55:13 odpoledne »

Skôr by som sa obrátil smerom k stévii.

Kolik je potřeba té stevie, abych si kazdy ráno osladil čaj?

Stači jen rafinovaný cukr?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #4 kdy: Červen 18, 2012, 10:01:47 dopoledne »
http://fenix.savana.cz

Citace
Sacharidy

– tvoří podstatnou součást rostlinného organismu, jsou zdrojem energie pro metabolismus, jsou stavebním kamenem pro buňky a pletiva, zúčastňují se osmotických dějů, mají zásobní funkce. Dělí se podle počtu molekul na monosacharidy (glukóza, fruktóza), oligosacharidy (sacharóza, maltóza), polysacharidy (škrob, glykogen, celulóza, hemicelulóza, inulin, pektin).

Co takhle napsat, že cukry, glycidy polysachridy jsou jedno a totéž pouze se liší tím, že se jedná na jedné straně o složené cukry a na straně druhé o jednoduché. Co takhle napsat že takové ligniny jsou též cukry ale nejsou na rozdíl od jiných stravitelné a že třeba takové dextriny což jsou také cukry, jsou třeba nezkvasitelné a kvasinky si na nich nepochutnají atd. A co takhle napsat, že pro kvasinky jsou třeba  sacharoza, (složený, řepný cukr) nezkvasitelná a že třeba na rozdíl od ligninu ji lze zkvasit až když kvasinky obživnou a vytvoří si enzym, který tento cukr rozloží na jednoduché cukry, které již dokáží papkat. Proč asi dávám do násady, když chci rozkvasit sušené kvasinky na víno, štávu z jablíčka a ne cukr. No proto, že kvasinky ho nepapkaj, prostě než se rozmnoží tak potřebují jednoduchý cukr a tím je fruktóza anebo glukóza. Až se rozmnoží a budou plně funkční tak již vesele vyrábí enzym invertázu a ta sacharózu rozkládá (invertuje) na tu již zmíněnou glukózu a nebo fruktózu. Jak jednoduché a v přírodě zařízené. Ale to jsou základní informace školy kterou jsem v mládí navštěvoval.

Dnes škoda mluvit. Kdyby Dobeš neudělal nic jiného než státní maturity tak udělal pro tuto zemi hodně. Já bych se musel stydět za ty otázky, které jsem četl na webu. Dost jich bylo ze ZDŠ 9 tř. a ostatní měli stejnou kvalitu. A to prosím 50% měla později oficiálně potvrzeno, že je celostátně měřeným blbem. No dyť když ji neudělali. ! ! 
No nebudu mentorovat. Ale pokud tohle bude žít v Pa době tak bude móóóc zle.
Nezávidím vám mladým opravdu ne....
miki.

Konak

  • Host
Re:Sacharidy
« Odpověď #5 kdy: Červen 20, 2012, 05:54:08 odpoledne »
Co tedy znamená polysacharidy,sacharidy, cukry, monosacharidy a vše se sacharidy?  děkuji

Standa

  • Host
Re:Sacharidy
« Odpověď #6 kdy: Červen 20, 2012, 06:14:14 odpoledne »
Většina sacharidů je produktem rostlin. Některé sacharidy jsou také živočišného původu, nacházejí se ve formě glykogenu, které jsou většinou v játrech.Po chemické stránce jsou sacharidy tvořeny velkými molekulami složenými z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku. Všechny zelené rostliny obsahují chlorofyl, který využívají společně s oxidem uhlíku ze vzduchu, vodou z půdy a sluneční energií v procesu fotosyntézy k produkci cukrů v listech.Zprvu vznikají velmi jednoduché cukry, tzv. monosacharidy,  které obsahují jen jednu molekulu cukru C6H12O6. Jak proces  fotosyntézy pokračuje, jednoduché molekuly se slučují do  dvojic, tzv. disacharidů (C12H22O11), které dále tvoří větší  a větší celky a komplexy molekul, tzv. polysacharidy (C6H10O5)n, kde "n" je počet molekul monosacharidů. Polysacharidy stejně jako disacharidy se během trávení štěpí  na monosacharidy. Monosacharidy se při štěpení rozkládají na  oxid uhličitý, vodu a energii.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Sacharidy
« Odpověď #7 kdy: Červen 20, 2012, 08:13:56 odpoledne »
zdravím.
Pro Standa: Velmi pěkně napsané, krátké, výstižné, vyčerpávající. Díky palec nahoru.
Miki.

Standa

  • Host
Re:Sacharidy
« Odpověď #8 kdy: Červen 21, 2012, 06:23:44 odpoledne »
zdravím.
Pro Standa: Velmi pěkně napsané, krátké, výstižné, vyčerpávající. Díky palec nahoru.
Miki.
Děkuji

Standa

  • Host
Re:Sladidla
« Odpověď #9 kdy: Červen 27, 2012, 08:47:21 odpoledne »
Nejen sacharóza má sladkou chuť. I jiné substance lze užívat jako sladidla, čehož využívají jednak pacienti s cukrovkou a jednak lidé snižující nadváhu.Nejrozšířenějším umělým sladidlem na světě je sacharin, který je 300 krát sladší než sacharóza. Nemá žádnou nutriční hodnotu, protože není v lidském těle metabolizován. Množí se zmínky o případných negativních účincích na zdraví, zvl. je-li konzumován ve větších množstvích.Dalším umělým sladidlem užívaným hlavně diabetiky je sorbitol, jehož chemicky odvozený od glukózy.Výhodným sladidlem pro snižování nadváhy jsou aminokyseliny, které chutnají sladce, ale přitom mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Takovým sladidlem je třeba Nutrasweet a některé další.

Consel

  • Host
Re:Sacharidy
« Odpověď #10 kdy: Červen 28, 2012, 10:57:38 dopoledne »
Sacharidy se v lidském těle přeměňují na jediný opravdu životně důležitý druh cukru.

Mbody

  • Host
Re:Sladidla
« Odpověď #11 kdy: Srpen 25, 2012, 07:31:14 dopoledne »
Citace
Tato rostlina pochází z Jižní Ameriky z oblasti kolem řeky Paraná, která protéká Brazílií a Paraguayí. Zdejší indiáni ji používali již odnepaměti jako sladidlo, ale také jako léčivou bylinu. I když je stévie mnohonásobně sladší než cukr, nekazí se po ní zuby. Ba naopak, účinně funguje na dezinfekci úst a jako prevence proti zubnímu kazu, jelikož likviduje škodlivé bakterie v lidských ústech.
http://procproto.cz/priroda-2/zazracna-rostlina-stevie-brani-jejimu-rozsireni-cukrovarsky-prumysl/

homan

  • Host
Re:Sladidla
« Odpověď #12 kdy: Srpen 31, 2012, 10:30:21 dopoledne »
Jednoduché cukry jsou potravou pro bakterie dutiny ústní, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Sladkosti z našeho života nelze zcela vyloučit, nicméně je třeba jejich konzumaci radikálně snížit.

kitar

  • Host
Re:Sladidla
« Odpověď #13 kdy: Září 05, 2012, 07:14:31 odpoledne »
Stači jen rafinovaný cukr?
Nestačí.

Sacharidy  jsou  významným  zdrojem  energie,  jsou  rychlým  dodavatelem  pro  fyzickou aktivitu těla. Jsou nejdůležitějším nutrientem poskytujícím energii pro optimální výkon ve všech sportovních odvětvích. Vyčerpání sacharidových zásob ovlivňuje sportovní výkon – dochází k vyčerpání a nutnému ukončení výkonu .
Sacharidy (nikoliv však jednoduché rafinované cukry) jsou nezbytnou součástí potravy,
protože dodávají energii potřebnou pro řadu buněk, včetně svalových. Potraviny bohaté na sacharidy  obsahují  často  i  průvodní  vitamíny  (vitamín  C,  vit.  skupiny  B.  a  β-karoten).
Jejich  metabolismus  je  jednodušší  než  metabolismus  ostatních  živin,  jsou  rychleji využitelné jako energetický substrát, což má velký význam pro sportovce .
Nestravitelné sacharidy  (vláknina)  příznivě ovlivňují činnost střev a pomáhají předcházet některým metabolickým poruchám. V případě, že je příjem sacharidů příliš velký, z části z nich se vytváří další zásoba energie, bohužel ve formě podkožního a částečně i útrobního tuku.  1  g  sacharidů  má  energetickou  hodnotu  cca  17  kJ  –  cca  4  kcal.

kitar

  • Host
Re:Sladidla
« Odpověď #14 kdy: Září 05, 2012, 07:19:27 odpoledne »
Různé  módní  diety  prohlašují,  že  sacharidy  způsobují  obezitu.  Sacharidy  nezvyšují hmotnost! Příčinou zvyšování hmotnosti je vysoký příjem energie. Přeměna sacharidů na podkožní tuk je u sportujících lidí omezená, protože primárně využívají sacharidy jako zdroj  energie  při  cvičení.  Tělo  přednostně  spaluje  sacharidy  a  ukládá  tuk,  protože  je metabolicky náročné přeměnit sacharidy na podkožní tuk. Ovšem pokud se nadbytečné sacharidy přeměňují na zásobní tuk, spotřebuje se tím 23  % jejich energetické hodnoty.


kitar

  • Host
Re:Sladidla
« Odpověď #15 kdy: Září 05, 2012, 07:23:15 odpoledne »
Osoby držící dietu často ze svého jídelníčku sacharidy úplně vyřazují. Sacharidy obezitu nezpůsobují. Sacharidy jsou vhodné i pro osoby, které se snaží zhubnout a pravidelně cvičí. Průměrný muž vážící 70 kg má v játrech, svalech a krevním oběhu množství sacharidů odpovídající cca 7500 kJ.
 
Svalový glykogen – 5900 kJ → sacharidy ve svalech jsou využívány při cvičení
Jaterní glykogen – 1300 kJ → sacharidy v játrech udržují stálou hladinu glukózy
Krevní glykogen – 300 kJ → zásobuje mozek
Celkem                  7500 kJ


Specifické trávící enzymy štěpí polysacharidy a disacharidy na monosacharidy, které jsou odtud absorbovány do krve. Hormon inzulin napomáhá přeměny glukózy v tukovou tkáň a ukládání v játrech ve formě glykogenu. Játra poté používají sacharidy jako zdroj energie.

reset

  • Host
Re:Sacharidy (cukr)
« Odpověď #16 kdy: Listopad 03, 2012, 10:06:38 dopoledne »
Zkoušel někdo z Vás zcela vynechat cukry a jíst jen bílkoviny a tuky? Jde to?

homan

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #17 kdy: Listopad 19, 2012, 10:42:16 dopoledne »
Lidé si na běžnou konzumaci sacharózy zvykli, a pokud je k tomu nedonutí zdravotní problémy, nechtějí svůj zvyk nijak měnit. Diabetici a lidé, kteří mají problémy s nadváhou, se zajímají o sladidla, která by sacharózu nahradila.  Z nepřeberného množství umělých a náhradních sladidel, která jsou běžně dostupná, si může vybrat opravdu každý.

homan

  • Host
Stévie
« Odpověď #18 kdy: Listopad 19, 2012, 10:47:16 dopoledne »
Stévie
Steviosid je diterpenický glykosid. Na jazyku chutná příjemně sladce, ve větším množství až hořce, ve vodě je rozpustný. Steviosid  je hygroskopický prášek s teplotou tání 196 až 198 ˚C, ve vodě velmi dobře rozpustný. Enzymatickou hydrolýzou se získají 3 moly D-glukózy a 1 mol aglykonu steviolu. Kyselou hydrolýzou se však kromě D-glukózy získá i isosteviol.  Při dalších analýzách listů bylo izolováno několik dalších glykosidů, které měly různé stupně sladivosti. Jde o rebaudiosid  A  (1,3 až 1,5krát sladší než steviosid) a rebaudiosidy B, C, D a E (jejich sladivost je 20 - 120krát vyšší než u sacharózy). Je uváděno, že rebaudiosid  A  je příjemnější chuti než  steviosid,  ale  jeho  obsah  v  čerstvých listech dosahuje pouze 1 - 2 % . 

homan

  • Host
Javorový cukr
« Odpověď #19 kdy: Listopad 19, 2012, 10:49:16 dopoledne »
Javorový cukr je dodnes průmyslově vyráběný z Javoru cukrodárného (Acer  saccharum). Sladkou javorovou šťávu získávali obyvatelé celé rozsáhlé oblasti Kanady a USA (jižní Quebec, jihovýchodní Ontario, americké státy Vermont a New York), kde se nachází rozsáhlé  javorové  lesy.  Na  jaře  Javor  cukrový  vytlačuje  z kořenů  sladkou  mízu  vzhůru k větvím  jako  výživu  mladých  pupenů.  A  právě  v tuto  dobu  se  kmeny  nařezávají a z jednoho stromu se získá cca 25 l sladké šťávy, která obsahuje asi 3 % cukru. Rána po naříznutí se uzavírá štěpařským voskem. Javorová šťáva se svařuje na sirup a z něho se pak rafinuje cukr . Javorový cukr je nejvíce oblíben v USA, kde tvoří běžnou součást jejich jídelníčku. Je součástí některých místních specialit, lívanců, koláčů, pudinků a používá se také při výrobě javorového likéru. Ročně se ho vyrobí přes 10 mil.kg.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #20 kdy: Listopad 19, 2012, 11:58:21 dopoledne »
Vykašlete se na americký javorový sirup.V naší domovině byl to hlavně med,který je zdravější a sladší a hlavně vydržéí 100 let.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #21 kdy: Listopad 19, 2012, 12:00:41 odpoledne »
Tak na stevii se také vykašlu-nemá cenu experimentovat-med je sladší,zdravější a dá se užívat nejen jako sladidlo,ale i léčebně na rány apod.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #22 kdy: Listopad 19, 2012, 12:16:23 odpoledne »
Prosím o znalosti pro HARM A HOMAN.Četla jsem vaše fóra,ale jsou  psány jak z encyklopedie.Nezlobte se,ale já se snažím podávat informace velmi jednoduše i když důležité-i když jsem lékařka,ale vy spíše lidi zmatete a odradíte svojí složitostí. A navíc v mnoha s vámí nesouhlasím.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #23 kdy: Listopad 19, 2012, 12:29:06 odpoledne »
Jeste miza z brizy.

Med je urcite nejlepsi varianta, ale zalezi na dostupnosti. Vyhoda rostlin je,ze proste rostou a rostou a neni skoro potrebi tolik tomu venovat. U zivocichu je nevyhoda,ze muzou umrit a je potreba je krmit a pecovat o ne.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #24 kdy: Listopad 19, 2012, 12:36:25 odpoledne »
Pokud by včely umřely(všechny)zemřelo by celé lidstvo.A to je známo.Pokud by neopylovaly,nebude nic. Med stačí teď kupovat(domácí) ve velkém.Nakupuji každoročně mnohem více než spotřebuji-do zásoby.Nezkazí se.Nebudu potřebovat rostliny-ty mohou také uhynout-a kolik z nich získám? Nikdy jsem se také z knih nedozvěděla,že by to tak dříve praktikovali.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #25 kdy: Listopad 19, 2012, 12:45:48 odpoledne »
A pokud je u vás nevýhoda,že se musíte starat o včely a krmit je,jak chceta přežít,když budete také muset krmit zvířata a dobytek? To chcete mít jen konzervy? A co když je sníte?Pak už zbývají jen kořínky? No jest-li vám to bude na dlouho stačit,proč ne.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #26 kdy: Listopad 19, 2012, 12:56:07 odpoledne »
Jen uvazuji v mnoznem cisle. Pokud se bude aplikovat v jednotnem cisle(pro jednoho cloveka),tak nebude problem mit med. V masovem meritku se med neda pouzit.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #27 kdy: Listopad 19, 2012, 01:05:54 odpoledne »
Nevím,co považujete za masivní měřítko. Kolonie-to snad není 100 000 obyvatel. A jak dříve lidé žili? Myslíte že v tom masovém měřítku měli všichni cukr?

homan

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #28 kdy: Listopad 20, 2012, 11:14:09 dopoledne »
Prosím o znalosti pro HARM A HOMAN.Četla jsem vaše fóra,ale jsou  psány jak z encyklopedie.Nezlobte se,ale já se snažím podávat informace velmi jednoduše i když důležité-i když jsem lékařka,ale vy spíše lidi zmatete a odradíte svojí složitostí. A navíc v mnoha s vámí nesouhlasím.
V čem nesouhlasíte?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #29 kdy: Listopad 20, 2012, 01:40:21 odpoledne »
Nevím,co považujete za masivní měřítko. Kolonie-to snad není 100 000 obyvatel. A jak dříve lidé žili? Myslíte že v tom masovém měřítku měli všichni cukr?

Ja jsem spis realista. Predstava,ze 40 zahradek bude mit celkem 200 ulu,tak je to nemozne. Taky nez se to vsechno realizovalo treba pro 1000 lidi,tak je to zas moc nerealne. Nakonec by bylo potreba hodne luk,lesu atd,aby vceli ziskali neco na vyrobu medu.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #30 kdy: Listopad 20, 2012, 01:43:53 odpoledne »
Proto kupujte co nejvíce medu od včelařů(ne supermarkety)do zásoby.Vydrží 100 let(a pak už vám to může být jedno).Ať kupují všichni v kolonii.Nemusíte se stát hned včelařem.

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #31 kdy: Listopad 20, 2012, 01:47:49 odpoledne »
Navíc lesy a louky nemusíte vlastnit,včely si poletí kam chtějí(i do cizího)

Toonek

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #32 kdy: Únor 11, 2013, 11:35:12 dopoledne »
Tělo potřebuje cukr, ale ne třtinový, kukuřičný nebo z cukrové řepy. Potřebuje přírodní cukr a jenom ten může plně využít: cukr obsažený v zelenině, ovocných plodech a medu.
 
     Požívání průmyslového bílého cukru má škodlivý účinek na zuby, žaludek, střeva a celou zažívací trubici: způsobuje střevní poruchy, cukrovku, rakovinu, oční choroby, hnisavé procesy, vypadávání zubů a onemocnění dásní. Bílý cukr je zvláště škodlivý pro ženy; provokuje a zesiluje menstruační bolesti a zhoršuje nervozitu, která se sice považuje za "přirozený" úkaz, ale ve skutečnosti je samozřejmě nepřirozená. Vynechání cukru často odstraní tyto potíže.
 
     Abyste tomu porozuměli a pochopili škodlivost bílého cukru, musíte si ujasnit, že každá potrava, kterou vezmete do úst, potřebuje tři až pět hodin, aby prošla tenkým střevem. Toto zpomalené tempo je nutné proto, aby se každá částečka požité potravy stala zažívacím procesem tekutou, aby mohly molekuly osmózou proniknout stěnou střevní do krve a krví se dostat do jater. 
 
     Vitaminy, minerálie a enzymy v živém, nikoliv teplem zpracovaném medu, jsou tím, co chceme. Křišťálově jasný, za vysokých teplot zpracovaný med, byl okraden o důležité vitální látky včetně pylu. Takový med by se neměl kupovat!

štika

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #33 kdy: Únor 11, 2013, 11:37:39 dopoledne »
Můžeš používat i fruktosový cukr,nejen med.Medem si asi těžko pocukruji buchty a knedlíky s mákem.

catfeet

  • Host
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #34 kdy: Březen 07, 2013, 01:30:25 odpoledne »
Dneska je vše tak přeslazený, že dnešním dětem nepříjdou sladké normálně sladké věci jako jabko, jahoda, dokonce i med. Když zavítám do obchoďáku a vidím tam jak rodiče kupují dětem energetické nápoje které pijou hned za pokladnou tak si říkám, kam se poděl rozum?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #35 kdy: Září 13, 2014, 07:05:01 odpoledne »
Mam otazku: Jak dat bily cukr do jidla, aby telo ho vyuzilo.

Myslim, ze tady nekdo psal, ze pokud snim jen cukr, tak telo ho rozlozi, tak telo neziska zadnou energii. Inzulin ho neutralizuje. Nebo se pletu?

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #36 kdy: Září 13, 2014, 07:11:25 odpoledne »
CO? Po snězení bílého cukru nezískám žádnou energii, pak jsem teda na zápasech žil z placebo efektu. Je fakt že ten cukr byl teda v roztoku(ochucené minerální vodě).

O jeho "zdravosti" noc polemizovat nemohu, ale když dejchám olovo z vejfuků tak to v malé míře o moc horší nebude.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #37 kdy: Září 15, 2014, 10:23:00 odpoledne »
Clovek potrebuje denne k zivotu minimum 2000kcal. 1kg cukru ma 4000kcal. Tak by melo stacit teoreticky pit cukrovou vodu a jist k tomu maloenergetickou zeleninu. Hacek je ten, ze jsem cetl, ze kdyz je v tele hodne cukru, tak ho telo neutralizuje a presuneho do jater atd.

Premyslim jestli ma smysl jist/pit cukr, aby clovek mel energii.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #38 kdy: Únor 19, 2015, 06:51:42 odpoledne »
Aspartam. Máte ho v zásobách? Kromě jedu na hmyz mně jiné použití moc nenapadá.  Maximálně proti depresy z hnusné stravy.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Sacharidy (cukr) a její uplatnění ve stravě
« Odpověď #39 kdy: Únor 19, 2015, 07:05:51 odpoledne »
Aspartam je jedno z největších svinstev v potravinářském průmyslu...doufám, že se povede mým včelám a sacharidů bude dost...