Autor Téma: Žaludy jako potravina  (Přečteno 607 krát)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1806
Žaludy jako potravina
« kdy: Leden 15, 2016, 06:16:57 dopoledne »
Dávám sem recept na  přípravu mouky ze žaludů.
Protože jsem línej to opisovat, tak sem dávám fotku. Pokud to bude nečitelný, tak to holt opíšu. Co nadělám.

Je to scan z časopisu SETR, byl to časopis České Tábornické Unie.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Bratr V.

  • Host
Žaludová bašta
« Odpověď #1 kdy: Leden 15, 2016, 05:00:35 odpoledne »
Včera jsem slíbil, že se podělím o recepty z žaludů, koukal jsem, že je to tu hodně diskutované a proto doufám, že se po nikom neopakuji.


Budeme používat žaludy pouze z dubů bílých (dub bílý, košíčkatý, velkoplodý), mají méně taninu než dub červený (jsou méně hořké).
Vytřiďte žaludy s dírkou v plášti, napadl je brouk nosatec. Poté odstraňte klobouček a slupku.


Pražené žaludy

Žaludy nechte zavázané v kusu látky pod tekoucí vodou (potok), nebo je převařte a vodu vždy vyměňte dokud nebude čirá. Občas ochutnejte a posuďte hořkost.
Žaludy poté upražte nad ohněm a jezte ,nebo je nadrťte na mouku.


Žaludová kaše

Rozdrťte oloupané žaludy a smíchejte je s vodou, aby vznikla jakási "pasta".
Do prátěného síta vložte kus tkaniny a na ni tu pastu, prolévejte ji studenou vodou a vodu protlačujte přes síto, ochutnávejte kvůli hořkosti. Použijte (produkt) k výrobě teplé kaše, nebo ji nadrťte na mouku.


Dobrou chuť