Včera jsem slíbil, že se podělím o recepty z žaludů, koukal jsem, že je to tu hodně diskutované a proto doufám, že se po nikom neopakuji.
Budeme používat žaludy pouze z dubů bílých (dub bílý, košíčkatý, velkoplodý), mají méně taninu než dub červený (jsou méně hořké).
Vytřiďte žaludy s dírkou v plášti, napadl je brouk nosatec. Poté odstraňte klobouček a slupku.
Pražené žaludy
Žaludy nechte zavázané v kusu látky pod tekoucí vodou (potok), nebo je převařte a vodu vždy vyměňte dokud nebude čirá. Občas ochutnejte a posuďte hořkost.
Žaludy poté upražte nad ohněm a jezte ,nebo je nadrťte na mouku.
Žaludová kaše
Rozdrťte oloupané žaludy a smíchejte je s vodou, aby vznikla jakási "pasta".
Do prátěného síta vložte kus tkaniny a na ni tu pastu, prolévejte ji studenou vodou a vodu protlačujte přes síto, ochutnávejte kvůli hořkosti. Použijte (produkt) k výrobě teplé kaše, nebo ji nadrťte na mouku.
Dobrou chuť