Autor Téma: Co se děje na finanční scéně  (Přečteno 26689 krát)

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #200 kdy: Únor 05, 2020, 11:55:26 dopoledne »
Hongkong/Londýn/Moskva - Finanční trhy dnes po celém světě zpevňují, k růstu jim pomohla zpráva, že lékaři mají na dosah účinnou vakcínu na koronavirus. Vzhůru se vydaly akcie v Asii i v Evropě, zdražuje také ropa. Náladu na trhu ale podpořily i dobré výsledky hospodaření některých velkých firem, například německého výrobce čipů Infineon Technologies.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/financni-trhy-zpevnuji-po-zprave-o-prulomu-v-lecbe-koronaviru/1850875

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #201 kdy: Únor 06, 2020, 02:04:16 odpoledne »
Á tak přece! ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procenta.

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #202 kdy: Únor 10, 2020, 04:31:52 odpoledne »
Koronavirus opět bude hýbat obchodováním na začátku týdne. Situace stále zůstává vážná, a proto velká část podniků v řadě čínských provincií pokračuje ve vynucených odstávkách produkce. To vše přes zjevný tlak centrálních autorit na to, aby se lidé co nejrychleji vrátili do práce.

Naše simulace na základě input output tabulek ukazují, že dopad na evropskou ekonomiku nemusí být nebezpečný, pokud bude zasažen primárně čínský sektor služeb (doprava, rekreace, pohostinství). Dopady na Německo jako nejotevřenější evropskou ekonomiku by pak neměly přesáhnout jednu až dvě desetiny procentního bodu na HDP. Poslední zprávy ukazují ovšem na vážnější paralýzu čínské ekonomiky i přesahy mimo ní. FIat Chrysler na konci minulého týdne varoval, že bude muset zcela zavřít svoji produkci v Evropě kvůli výpadkům dodávek z Číny. Pokud by měl čínský koronavirus vyslat další šok napříč globálními průmyslovými řetězci, je to především pro Německo velice špatná zpráva.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4336637/rozbresk-koronavirus-hybe-dal-trhy-eurodolar-pod-110.html

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #203 kdy: Únor 13, 2020, 01:49:57 odpoledne »
Kvůli koronaviru poprvé za 10 let klesne poptávka po ropě.

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #204 kdy: Únor 13, 2020, 08:16:21 odpoledne »
Tyto odstávky představují podstatný šok pro dodavatelské řetězce globálních společností napříč Asií. Na základě hodnoty tamního vývozu do pevninské Číny a Hongkongu v poměru k HDP bude patrně nejsilněji postižen Tchaj-wan, následovaný Vietnamem, Malajsií a Jižní Koreou. Regionální zaměstnavatelé se potýkají s dalším šokem na straně nabídky, jelikož mnozí Číňané pracující v Japonsku a dalších asijských zemích se nechtějí nebo nemohou vrátit z Číny. Nadto vzplanutí koronaviru naruší export čínských výrobků do Japonska, především zpracovaných potravin a oděvů. Všechny tyto faktory zapříčiní nedostatky na straně nabídky, čímž oslabí hospodářský růst obchodních partnerů Číny.

Koronavirus vyvolá rovněž velký šok na straně poptávky, hlavně proto, že čínští turisté byli velkým přínosem pro odvětví cestovního ruchu mnoha zemí. Počty čínských turistů teď strmě klesají, neboť Čína svým občanům zakazuje skupinové cesty do zahraničí a řada zemí Číňanům odmítá nebo omezuje vstup. Soudě podle velikosti výdajů čínských návštěvníků v poměru k HDP budou nejvíce zasaženy oblíbené destinace jako Thajsko, Vietnam a Singapur. Pokud šíření viru přetrvá, obzvláštní znepokojení zavládne v Japonsku, protože na 24. července je plánován začátek letních olympijských her v Tokiu.

I pokud má však virus daleko k dosažení vrcholu, Čína může negativní šok pro agregátní poptávku tlumit stimulačními opatřeními, jako bylo to, které Čínská lidová banka oznámila 2. února. Bude-li to nutné, obdobné kroky mohou podniknout i další vlády a centrální banky v regionu. Firmy mohou narušené dodavatelské řetězce nahrazovat alternativními zdroji vstupů a spotřeba se může dál přesunout na internet. Některé z těchto změn se mohou ukázat jako trvalé.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4339743/hospodarske-dusledky-koronaviru.html

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #205 kdy: Únor 14, 2020, 06:55:39 odpoledne »
Praha - Epidemie koronaviru začíná mít dopad na dodávky součástek do elektroniky, počítačů nebo mobilů. Někteří dodavatelé do tuzemských obchodů museli kvůli nedostatku dílů dovážených z Číny omezit výrobu, jiné firmy mají zboží zablokované v čínských skladech. Vyplývá to z dnešních informací obchodníků.

Kvůli opatřením okolo koronaviru již podle ředitele firmy Algotech Františka Zemana v Číně zavřelo několik továren, které vyrábějí pro známé výrobce elektroniky a počítačového hardwaru. "Určitě dojde ke zpoždění dodávek, ale evropské hospodářství to neohrozí. Poskytovatelé cloudu, jako je například naše společnost, jsou připraveni a plánuji hardwarové potřeby dostatečně dopředu," řekl ČTK.
...
Epidemie již dolehla i na jiná odvětví. V Asii se například vyrábí část léků a při nárazově větších poptávkách na tamních trzích pak nezbývá na Evropu. "A logicky na menší trhy jako je ten český ještě méně nebo vůbec. Přesto se jedná o maximálně desítky léčiv současné době. Mnohem větší problém vidíme v současné době v chování některých distributorů v ČR, zejména těch, které vlastní i svůj maloobchodní řetězec lékáren a podle toho se chovají," řekla ČTK mluvčí sítě Pilulka Kateřina Schotliová.



https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/koronavirus-zacina-ovlivnovat-dodavky-elektroniky-nebo-pc/1854555

Nalim

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #206 kdy: Únor 14, 2020, 07:19:19 odpoledne »
O obchodních dopadech epidemie stále elity nechtějí mluvit nahlas.
 
Leckdo nás stále uklidňuje tím, že leccos si přece vyrábíme sami.
Jenže - velká většina komponentů, do všech výrobků, je právě z Číny.

Příklad: odhodlali jsme se domů koupit další mašinku do kuchyně.
Nechtěli jsme čínskou.
Vybrali jsme na českém e-shopu mašinku švýcarského výrobce.
Až když jsem to doma rozbalil, zalitoval jsem, že jsem balík z českého e-shopu, doručený Českou poštou, ještě před barákem nevydenzifikoval.
Až v návodu uvnitř balíku jsem si mrňavým písmem přečetl, kde že to bylo vyrobeno. Hádat nemusíte, je to naprosto jasné.

Offline spartan

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 255
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #207 kdy: Květen 27, 2020, 11:59:37 dopoledne »


https://youtu.be/OTUm75NFs5Q

Zožerie koroňa vírus naše úspory?
Pripravuj sa na najhoršie,očakávaj najlepšie.

konec

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #208 kdy: Leden 01, 2021, 11:31:38 odpoledne »
V Číně se vyrábí naprosto všechno. Proto jsem zoufalý, když si někdo trvá na tom, že nechce nic z Číny. Ale ruku na srdce - kdyby to bylo vyrobeno v České republice, tak to kvalitnější nebude.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #209 kdy: Leden 01, 2021, 11:39:27 odpoledne »
Já jsem zoufalý z pravého opaku.
Nikdo neřeší odkud je zboží, co kupuje. Nejde přeci jen o kvalitu. Ale ruku na srdce, všechno vyrobené u nás by bylo kvalitnější. Tedy pokud by výrobce nepoužíval čínské systémy řízení kvality v praxi.

konec

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #210 kdy: Leden 01, 2021, 11:45:45 odpoledne »
Nebylo.
Za první republiky bylo vše jiné. Tehdy bylo české a moravské zboží nejenom kvalitní, ale navíc průlomové a průkopnické. Například úplně první automobil s prvním spalovacím motorem byl vyroben... v Adamově kousek na sever od Brna.
Československá republika byla tehdy technologickým leaderem.
Jenže to bylo tehdy, né dnes.
Když se dnes něco vyrábí u nás, tak to kvalitní není. Čeští podnikatelé jsou vychcaní a tomu také odpovídá kvalita.

Kvalitu výrobku určuje podnikatel, zaměstnanci s tím nic neudělají. A v české republice nejsou podnikatelé, kteří by chtěli vyrábět kvalitně, chtěli by si vybudovat dobré jméno a tak podobně; v české republice jsou samí šmelináři, kteří hledají způsoby, jak někoho napálit, vymyslet si zázraky, na které někdo skočí. Vlastně celkově je mentalita českého a moravského národa hodně špatná. Dnešní mentalita.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #211 kdy: Leden 01, 2021, 11:56:36 odpoledne »
Zatímco čínští podnikatelé jsou vzorem poctivosti, a proto čínská kvalita jen zvoní :"no":
Ti, aby splnily plán a ještě něco vydělali, tak jsou schopní všeho.
Ale jak už jsem napsal, kvalita a cena není při výběru všechno. Země původu a způsob výroby je taky důležitý a může to být zbraň proti vykořisťování, ničení přírody atd.
A abych zůstal u tématu, pomůže to finančně našim podnikatelům i státu. Tedy nám všem ;)

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #212 kdy: Leden 02, 2021, 07:38:19 dopoledne »
Vlastně celkově je mentalita českého a moravského národa hodně špatná. Dnešní mentalita.

Nuž neviem akej si ty národnosti a ani ma to nijak nezaujíma ale takto urážať všetkých čechov a moravanov je silná káva.
Zaiste sa medzi čechmi a moravanmi nájdu aj osoby " se špatnou mentalitou" ale väčšina je v pohode. Skôr by som sa na tvojom mieste zamyslel nad svojou mentalitou. Mohol by som tu napísať niečo ako zhodnotenie tvojho psychologického profilu podľa toho čo si tu na fóre popísal ale jednak nemám čas a vlastne mi nestojíš za to písanie. Skús byť prosím na tomto fóre prínosný radami, fundovanými komentármi, tipmi na videá, články, návody s tématikou preppers... Ani tvojej vlastnej tvorivosti sa tu medze nekladú pokiaľ budú k témam tu preberaným. Ak nemáš čo zmysluplné napísať tak prosím zváž svoje pôsobenie na tomto fóre. Ďakujem za prečítanie.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #213 kdy: Leden 02, 2021, 07:03:20 odpoledne »
1) Souhlasím se služebně staršími diskutéry a ostatními moderátory. Skuhrání a povrchní moralizace tu nemá místo. Na takové kecy tu je FakeBook.

To, jestli bude rok 2021 Šťastný a veselý záleží i na nás. Bude. Musíme pro to ale něco udělat, protože to za nás nikdo jiný neudělá, jak to nejméně 3x týdně říká ve svých rozhovorech se zajímavými lidmi Martina Kociánová.

2) Kvalitu určuje do značné míry trh a zákazník, Bohu žel..
Já jsem se například v závěru roku rozešel s lidmi, kteří mi zadávali práci, kterou nešlo uděla poctivě a pořádně, a ejhle, místo nich se objevili zákazníci, kteří mají zájem o kvalitu a řemeslo.
Ti, co mne nutili do přehlížení neexistence přepěťových ochran, poddimenzovaných proudových chráničů a podobně, a to i v barácích za deset mega a více, kupodivu nebyli velmi často Češi, ani Moravané či Slezané..
Byli to hlavně židé z bývalého CCCP, kteří tu staví rodinné domy na prodej a snaží se vytřískat doslova každou korunu. Přestal jsem s nimi spolupracovat, elektrikářů je tak málo, že to zkrátka nemám zapotřebí. Řekl jsem jim, aby mi už nevolali, že jim to nebudu revidovat. Když "nemají" na to, aby udělali elektroinstalaci podle českých norem, tak ať nestaví domy v České republice, ale někde jinde.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Samotář

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #214 kdy: Leden 29, 2021, 12:25:17 odpoledne »
Vždyť ta prodejní síť je opravdu skoro mrtvá. Tohle asi bude jen naschvál vůči hedgeovým fondům. Normálních fondů se to nedotkne. Ne?

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #216 kdy: Leden 30, 2021, 08:16:46 odpoledne »
Tohle je vysoká hra, hnaná na ostří nože. Jde totiž o samotnou důvěru ve fungování svobodného finančního trhu.....totiž pokud vyhrají drobní investoři proti kapitánům finančních trhů,bude nadále trh prakticky nepředvídatelný i pro zkušené investory...pokud budou umělým zásahem drobní investoři odříznuti od platformy - broukra, znamená to, že pravidla nejsou stejná pro všechny....když nám přerostete přes hlavu, jednoduše vás odřízneme...ale kdo potom bude mít důvěru v takový trh??? Kdyby FED neuvolnil obrovské množství dostupných dolarů, toto by se nestalo....ale takto se z burzy stává nepředvídatelné kasíno s hodně divokou ruletou....jenže ve fondech jsou úspory běžných lidí na důchody....ať už tohle válku o akcii vyhraje kdokoliv, miliony dalších hořce zapláčou a budou si to pamatovat...jako nefer zásah do svých práv investora....nedivil bych se hromadné žalobě milionů investorů...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #217 kdy: Leden 31, 2021, 12:00:20 dopoledne »
Tak jedna věc je přehřátý akcioný trh na kterém platí pro všechny zúčasněné stejná pravidla a druhá věc je, když vám někdo uprostřed vaší pozice znemožní obsluhovat účet, i když hrajete podle pravidel....a vy na základě toho třeba zbankrotujete....a když budou takto postižených desetiticíce až miliony...inu pak se mi to jeví jako velký problém, který znedůvěryhodňuje kapitálové trhy....a to opravdu není dobrý signál....drobní investoři bankéře tahaly z bryndy před bankrotem 2008....a nyní jim umělým zásahem totíž přivodí bankrot,jen aby samy neutrpěli významnou finanční ztrátu? No to je "občanská válka" na finančním trhu....to tu nikdy v historii nebylo, přehřátí trhu,pokles akcií o 30-50% je proti tomuhle prkotina....Když finační úřady začali firmám obstavovatúčty dotklo seto u nás cca 800 firem a i když 2/3 nakonec soudní pře vyhrály, bylo jim to houby platné....firma byla pryč....kdyby to postihlo tisíce firem, kdo by tu chtěl dále jakkoliv podnikat? Neboli stabilita podnikatelského prostředí, jasná pravidla a jejich vymahatelnost je základ....který byl práve vUSA zpochybněn. A nebyl jediný....důvěra ve volební systém....střelba v kapilu, odstřižení prezidenta od svých voličů soukromým subjektem....je zaděláno na velké nepokoje. Pokud přes 70 mil voličů je označeno za "domácí teroristy"....a pár milionů lidí zbankrotuje, protože jim byl odepřen přístup k akciovému účtu je ten problém fakt velký....

Samotář

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #218 kdy: Leden 31, 2021, 12:01:09 odpoledne »
Moc jsem se o to nezajímal. A nemám všechny informace.

Ale co vím, tak nákupy krachujícího prodejce začali aktivisté z Redditu, kteří bojují proti fondům. A emotikony, nevydali nikdy žádnou analýzu, strhli lavinu drobných investorů, kteří začali nakupovat za nesmyslné ceny. Prý byly okamžiky, kdy pokynů k nákupu bylo více než vůbec vydaných akcií. Prodělaly fondy, které spekulovaly na prodeje na krátko. Vydělali aktivisté a drobní investoři, kteří se přidali hned na začátku. Pozdější drobní investoři, kteří snad nakupovali až okolo pěti set dolarů za akcii, asi také museli prodělat.
Mně to přijde jako manipulace s trhem a proti tomu se normálně používají právní nástroje. Proto mi to nepřijde jako nějaká katastrofa pro trh s cennými papíry/kapitálovým trhem.

Spíš, co mě zaujalo, je, že drobní investoři, kteří kvůli epidemii sedí doma a nudí se, podlehli raketkám ve skupince na Redditu.
Jedno dítě muselo absolvovat kurz ze sociologie a jako seminární práci psali výzkum subkultur na Redditu. Vrátilo se jim několik tisíc vyplněných dotazníků, takže měli dostatečně velký vzorek, a potom to analyzovali. Před odevzdám mi to poslal, jestli se na to nechci podívat. Protože jsem o Redditu nic nevěděl, docela mě to zaujalo. A výsledky byly příšerné, tolik fanatiků a magorů na jednom místě se jen tak nevidí.
Jestli mladí lidé tolik podléhají sociálním sítím jako je Reddit, co bude příště. To jen tak z legrace vyvolají run na banku?

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #219 kdy: Únor 02, 2021, 09:39:56 dopoledne »
A pokračuje to:

Drobní investoři, kteří se zorganizovali přes sociální sít Reddit a v minulých dnech způsobili výrazný růst cen akcií GameStopu a dalších firem, se nyní podle analytiků zaměřili na komoditní trhy. Cena stříbra tak dopoledne vzrostla o více než 11 procent nad 30 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a je nejvýše za osm let. Spolu s tím prudce zdražily také akcie některých menších firem v Austrálii a Číně, které těží stříbro a další drahé kovy.
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3263232-valka-mezi-wall-street-a-drobnymi-investory-pokracuje-nyni-jde-o-stribro

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #220 kdy: Únor 02, 2021, 09:53:48 dopoledne »
Pro zájemce - to fórum najdete tady, pokud chcete jít ke zdroji.
https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

Samotář

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #221 kdy: Únor 02, 2021, 09:57:02 dopoledne »
Nemohu si pomoct, ale stále mi to připadá, že jen chtějí dělat problémy a manipulují trhem.
Vyloučit takové lidi z obchodování mi nepřijde jako nepřiměřené omezení.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #222 kdy: Únor 02, 2021, 10:19:42 dopoledne »
Nemohu si pomoct, ale myslím že tomu vůbec nerozumíš. Trhy se manipuluje co svět světem stojí. Ale dokud to dělají "ti nahoře" tak je to vše ok. Protože zisk jde do těch správných rukou. Plebs jim do toho teď hodil widle.
Bijme na poplach. Nedotknutelné někdo okrádá...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #223 kdy: Únor 02, 2021, 11:24:15 dopoledne »
Nevím, ale...sociální sítě už pár let existují. Tak se drobní investoři mohli domluvit už dávno. Ale neudělali to. A z podstaty věci to ani nemůže fungovat, protože hrají za své peníze a v určitý čas jednomu už ujedou nervy a prodá / nakoupí proti doporučení ostatních a strhne lavinu.

Co tím chci říct...tohle není nezávislé pohnutí se drobných investorů, ale někdo nebo něco za tím stojí. Samotní drobní investoři z vlastní vůle by tohle nedokázali udělat, už jen proto, že vzhledem k jejich počtu a že hranou za vlastní je to nepravděpodobné.

Samotář

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #224 kdy: Únor 02, 2021, 01:12:28 odpoledne »
Prodejce, jehož akcie se obchodovaly, jde ekonomicky dolů. Fondy spekulovaly na to, že cena akcií prodejce bude klesat. To dává ekonomický smysl. Drobní aktivističtí investoři svojí poptávkou vyvolali dočasný vzestup ceny akcií, ale ne proto, že prodejce začal nějak lépe hospodařit, ale proto, aby poškodili fondy a část drobných investorů (ti, kteří přišli dříve) vydělalo. To je podle mě jednoznačně manipulace s trhem.

Z těchto důvodů nevidím na jejich vyloučení z obchodování nic nepřiměřeně špatného.

A to, že je někdo špatný (manipuluje s trhem), vůbec neznamená, že může být poškozený jinou manipulací s trhem. To je stejný nesmysl, jako by zloděje bylo možné beztrestně okrádat.

Offline jovokys

  • ***
  • Příspěvků: 18
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #225 kdy: Únor 02, 2021, 03:14:42 odpoledne »

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #226 kdy: Únor 02, 2021, 03:24:08 odpoledne »
Tady, abychom se měli na co těšit:

V Česku citelně zrychluje inflace. I když zatím docela nepozorovaně. Jedná se totiž o inflaci nikoli cen spotřebitelských, ale cen vstupů. Ovšem vstupů, které průmysloví výrobci používají pro výrobu spotřebního zboží. Znatelný nárůst cen vstupů se tak v nadcházejících měsících může projevit výraznějším než nyní předpokládaným nárůstem spotřebitelských cen. To vše v době, kdy statisíce domácností v ČR budou tak jako tak čelit nejvýraznější hrozbě propuštění ze zaměstnání nebo závažného poklesu příjmu za posledních takřka deset let. 
https://www.kurzy.cz/zpravy/576776-inflace-letos-muze-neprijemne-prekvapit-nebezpecne-se-prodrazuji-dodavky-z-asie-zdrazeni-zpusobi/

konec

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #227 kdy: Únor 02, 2021, 05:56:00 odpoledne »
to samotář: Já bych to rozdělil na věci, které jsou nemorální, a věci, které jsou nezákonné.
Případně pokud by jsi chtěl prosadit vlastní zákon, tak by mě zajímalo, jak by byl definovaný.

konec

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #228 kdy: Únor 02, 2021, 06:04:18 odpoledne »
Tady, abychom se měli na co těšit:

V Česku citelně zrychluje inflace. I když zatím docela nepozorovaně. Jedná se totiž o inflaci nikoli cen spotřebitelských, ale cen vstupů. Ovšem vstupů, které průmysloví výrobci používají pro výrobu spotřebního zboží. Znatelný nárůst cen vstupů se tak v nadcházejících měsících může projevit výraznějším než nyní předpokládaným nárůstem spotřebitelských cen. To vše v době, kdy statisíce domácností v ČR budou tak jako tak čelit nejvýraznější hrozbě propuštění ze zaměstnání nebo závažného poklesu příjmu za posledních takřka deset let. 
https://www.kurzy.cz/zpravy/576776-inflace-letos-muze-neprijemne-prekvapit-nebezpecne-se-prodrazuji-dodavky-z-asie-zdrazeni-zpusobi/

čtu si z toho článku
Citace
"Nejnovější osobní vozy obsahují více než stovku čipů, přičemž absence jediné komponenty nezřídka způsobí pozastavení celého výrobního řetězce."

Proč tolik? To by se někdo posral, kdyby tam ty čipy nebyly?
Když mají málo čipů, proč nevyrobí auto, které prostě jen jezdí? (jako za starých časů)
Já bych bezčipovému autu dal dokonce i přednost.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #229 kdy: Únor 02, 2021, 06:13:37 odpoledne »
Pohodlnost lidí.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #230 kdy: Únor 02, 2021, 06:26:51 odpoledne »
A také technický pokrok. Ona ta navigace, čidla tlaku v pneumatikách, kontrolky, rádia a parkovací senzory také nejsou k zahození.
Hold ne každá ženská umí dobře parkovat ;)

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #231 kdy: Únor 02, 2021, 07:18:06 odpoledne »
Kdyby jsi musela, tak se to naučíš. Pohodlnost.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #232 kdy: Únor 02, 2021, 08:13:07 odpoledne »
Ono to je ve finále jedno, bezčipové auto dnes prostě nikdo nevyrobí a netýká se to jen aut. Mě na tom zajímá spíš ta blížící se inflace. S těmi čipy nás Konec zas odvádí mimo téma.

Samotář

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #233 kdy: Únor 02, 2021, 10:00:13 odpoledne »
to samotář: Já bych to rozdělil na věci, které jsou nemorální, a věci, které jsou nezákonné.
Případně pokud by jsi chtěl prosadit vlastní zákon, tak by mě zajímalo, jak by byl definovaný.

Žádný zákon bych nenavrhoval. Nechal bych to na rozhodnutí akcionářů burzy/trhu. Když tam chci obchodovat, musím dodržovat jejich pravidla.

Samotář

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #234 kdy: Únor 02, 2021, 10:03:35 odpoledne »
Samotar: pokud neco regulovat a omezit, tak primarne na te strane kde problem vzniknul - shortovani akcii ve vetsim mnozstvi nez kolik jich vubec existuje. Zbytek uz je jen dusledek...

Klidně.
Banka mi nabízela, abych do těch fondů vstoupil. Nerozumím tomu, a proto do toho neinvestuji. Proto na tom nemám žádný zájem a je mi taková regulace vlastně úplně lhostejná. Ale z důvodů, co jsem psal, rozumím, proč drobným investorům omezili obchodování.

Samotář

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #235 kdy: Únor 05, 2021, 09:21:08 odpoledne »
Nechci vyvolávat nějakou nekonečnou debatu. Jen pro doplnění mých příspěvků výše.

Ekonomka Markéta Šichtařová napsala komentář k aktivistickým drobným investorům z Redditu
https://www.echo24.cz/a/SPcQz/financni-nesvata-valka
a vidím to hodně podobně. Proto to sem dávám, jen abych doplnil příspěvky, co jsem k tomuto tématu psal, protože takhle rozsáhle a věcně jsem to nedokázal napsat.

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #236 kdy: Únor 08, 2021, 02:21:10 odpoledne »
Souvislosti...

Stavební spořitelny poskytly v lednu úvěry za 5,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o zhruba třetinu.

Hypoteční trh v Česku loni stoupl o 38 procent, když banky v ČR poskytly hypotéky za rekordních zhruba 250 miliard korun.

ČNB počítá s rychlým zvyšováním úrokových sazeb, které by mělo začít v polovině tohoto roku a svižnějším tempem pokračovat v příštím roce.

(zdroj Patria)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #237 kdy: Únor 08, 2021, 04:50:47 odpoledne »
Tesla koupila za 1,5miliardy dolarů Bitcoin. Svět se změní.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #238 kdy: Únor 10, 2021, 08:49:02 odpoledne »
Na akciích Tesly i bitcoinu je vidět, že důvěra má ohromnou cenu. Ničím jiným není jejich cena krytá. To bude průser až na to důvěřivci přijdou :pa: f-)

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #239 kdy: Duben 06, 2021, 09:39:10 dopoledne »
Souvislosti...

Stavební spořitelny poskytly v lednu úvěry za 5,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o zhruba třetinu.

Hypoteční trh v Česku loni stoupl o 38 procent, když banky v ČR poskytly hypotéky za rekordních zhruba 250 miliard korun.

ČNB počítá s rychlým zvyšováním úrokových sazeb, které by mělo začít v polovině tohoto roku a svižnějším tempem pokračovat v příštím roce.

(zdroj Patria)

Tak ČNB už začíná od svého záměru couvat  ::)

Současný vývoj pandemie ukazuje podle rady ČNB na pozdější růst sazeb
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soucasny-vyvoj-pandemie-ukazuje-podle-rady-cnb-na-pozdejsi-rust-sazeb/2017622

... no aspoň že tu ještě nemáme to euro.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #240 kdy: Duben 06, 2021, 09:47:09 dopoledne »
Tady by bylo rozumné vědět které strany chtějí euro zavést, ať se ví koho nevolit  :D
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #241 kdy: Duben 06, 2021, 09:49:36 dopoledne »
To se dá zjistit, obvykle to hrdě píší ve svých volebních programech  :)

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #242 kdy: Duben 06, 2021, 09:58:36 odpoledne »
Jako třeba o nových svědcích Marxových?
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #243 kdy: Duben 26, 2021, 04:00:24 odpoledne »
Vláda schválila konvergenční program. Základní dokument pro přijetí eura.  "omg"

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #244 kdy: Duben 26, 2021, 07:04:18 odpoledne »
 :-ů
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #245 kdy: Květen 11, 2021, 11:20:42 dopoledne »
Meziroční inflace se po půl roce vrací nad hranici tří procent. Tato inflace nám zde vzniká především v důsledku rychlého růstu cen tabákových a alkoholických výrobků a v posledních měsících ji stále ve větší míře ovlivňují i dražší pohonné hmoty.
...
Inflace se vrátila nad horní hranici tolerančního pásma ČNB a je dokonce i nad prognózou centrální banky. Je přitom pravděpodobné, že se v blízkosti trojky bude držet i nadále. Velkou neznámou je další vývoj cen ve službách, které po měsících začínají opět postupně fungovat. Jak se projeví znovuotevření v cenách restaurací, hotelů a dalších služeb snad ani nemá smysl v tuto chvíli spekulovat.

Ani centrální banka totiž s letošní inflací už v podstatě nemá šanci nic udělat, a ta se proto bude soustředit na splnění svého cíle v roce 2022, které zatím nijak ohroženo není. V každém případě vyšší aktuální inflace spolu s oživením ekonomiky, ke kterému nyní dochází uvolní centrální bance ruce a umožní ji začít zvyšovat úrokové sazby. Nejspíše ne tak rychle, jak naznačuje její prognóza, nicméně dvojí navýšení repo sazby ještě v letošním roce vypadá jako velmi pravděpodobné.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4671470/petr-dufek-inflace-v-dubnu-vyskocila-nad-3-procenta.html

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #246 kdy: Květen 11, 2021, 04:03:29 odpoledne »
Poslouchal jsem rozhovor s realitní makléřkou....vyplynulo z toho, že se již vyhýbá velkým městům, protože investiční byty si už zde prakticky vydělají jen na svou údržbu....neboli pokud jsou financované z hypoték za účelem zisku z pronájmu, přestávají být atraktivní investicí....rizika naakumulovaná za 15-18 let návratnosti (bylo to počítáno při inflaci 3,2% úroku 2,3% a fixaci na 10 let) jsou příliš velká a poté máte byt zralý na morální i fyzickou rekonstrukci....radila spíše menší města, starší domy pro rekonstrukce nebo soustřeďovat kapitál a čekat na vlnu bankrotářů, kterou očekává. Spousta lidí prý podcenila při hypotéce situaci, fixovala na 3-5 let s tím, že šla po úroku 1,8-2,1% a nyní pokud se jim neobnoví příjmy budou nuceni refinancovat a prodávat.

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #247 kdy: Květen 11, 2021, 04:22:43 odpoledne »
Realitní trh jede setrvačností a je ovlivněn anomáliemi. Od minulé krize ze rozpohybovával pomalu, takže se nedokázal patřičně nasytit, a do krizového období pandemie jsme vstoupili coby velmi bohatí. Nicméně bohatí se začali bát, že o své uložené peníze přijdou, tak se je rychle snažili a snaží uložit do trvalejších hodnot - do nemovitostí. Čili tentokrát se v cenách realit krize projeví až se zpožděním.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #248 kdy: Květen 11, 2021, 06:12:14 odpoledne »
To je pohled z jedné strany tábora.....z druhé strany je tu kupa lidí mezi 25-35 lety. Mají vztah, uvažují o společném bydlení a možná i rodině....pokud něco nezdědí, nemají oba nadprůměrný příjem a bydlí v pronájmu jakou mají šanci se dopracovat k důstojnému bydlení aniž by se zadlužili na 20-25 let? A koho budou tito lidé volit, když zajištění střechy nad hlavou je pro ně životní priorita? Prostě se dostáváme do situace západních zemí jako je Francie a Německo, kde většina lidí bydlí v pronájmu a k vlastnímu bydlení se nikdy nedopracuje.....jenže tam dosud důchodci měli slušný příjem....u nás vlastní byt umožňuje kupě hlavně ovdovělých důchodců docela slušně žít i s 12-14t důchodem....kdyby měli platit nájem garsonky, už by to tak veselé nebylo. Takže pokud si stihli naspořit na vlastní udělali pro zhodnocení úspor lépe, než kdyby to strkali do penzijního připojištění...růst cen bytů dlouhodobě hravě inflaci poráží....o penzijních fondech a státních dluhopisech se toto říci nedá a pro starší lidi je investování do akcií již dost rizikové.....a také málo kdo má potřebné znalosti a psychickou odolnost. A akciové fondy inflaci poráží tak o 3-4% při značném riziku dočasných ale i několikaletých propadů....ono moc solidních příležitostí, jak si smysluplně šetřit na důchod po malých částkách již není. I ceny obyčejných garáží v Pardubicích vylétly přes 350t....Ještě před 1-2 lety se dala sehnat i za 130-150t....lidé prosdtě nevěří penězům a ukládají je do hmoty.....pokud zvítězí Piráti a zvednou jimi avizované daně z majetku, přinese to opět mnoha lidem rozčarování.

SoňaR

  • Host
Re: Co se děje na finanční scéně
« Odpověď #249 kdy: Květen 11, 2021, 06:43:57 odpoledne »
Tak co se nemovitostí týče Piráti mají hlavně zájem zvyšovat daň z nemovitosti korporacím, takže to by se běžných lidí a jejich nemovitostí nedotklo. Každopádně pokud zvítězí, nebudou ve sněmovně sami, takže jejich daňové úpravy nemusí projít.