Autor Téma: řekomyš africká (Thryonomys swinderianus)  (Přečteno 2547 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
řekomyš africká (Thryonomys swinderianus)
« kdy: Říjen 28, 2012, 02:28:21 odpoledne »
Hlodavec příbuzný nutrii a bobrovi. Zrovna u nás objevili v mediích, že se  dá chovat, ale stránky o jejich chovu jsou v anglické verzi i několik let:http://www.theworld.org/2011/01/cane-rats-delicacy/
http://blogs.ocweekly.com/stickaforkinit/2011/06/cane_rats_farm.php

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
křečkomyš gambijská; Cricetomys gambianus
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 09, 2013, 12:11:23 dopoledne »
Hledal jsem, jaké další zvíře by se mohlo hodit k chovu v menších prostorách – aby bylo velikosti přibližně králíka (velikost vhodná pro 1 rodinu na 1x), nenáročné na stravu, rychle se množící a rychle dospívající. Narazil jsem na křečkomyš  - známá také jako krysa obrovská nebo gambijská krysa nebo křečkomyš gambijská; Cricetomys gambianus. Ač vypadá jako přerostlý potkan patří mezi křečky a má lícní torby jako křeček.
Vzhledem křečkomyši připomínají nejvíce asi velkého potkana či spíše krysu. Jsou však mnohem těžší a robustnější. Jejich váha může dosahovat 1 až 3 kg. Délka těla se pohybuje v rozmezí 35 - 40 cm, spolu z úzkým ocasem, jehož poslední třetina je zcela bílá, dorůstá toto zvíře délky kolem 90ti cm. Samci bývají větší a těžší než samice, pohlavně dospívají kolem 5. - 6. měsíce, březí jsou cca 1 měsíc – jako králíci. V jednom měsíci jsou schopni odstavení. Ekonomicky největší význam mají jako zdroj potravy v Africe.  Jejich maso je považováno za velmi chutné zpestření jídelníčku a jsou proto loveni a dokonce pěstováni na farmách k tomuto účelu.
http://www.myzoo.estranky.cz/clanky/savci/krysa-obrovska-_cricetomys-gambianus_.html