Autor Téma: Evakuační zavazadlo  (Přečteno 12023 krát)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #50 kdy: Květen 03, 2016, 10:12:44 odpoledne »
Z lednice všechno vyndám - do vany.  ;D Po návratu se bude líp uklízet.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7551
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #51 kdy: Květen 03, 2016, 11:04:19 odpoledne »
Do evakuačního zavazadla tyto dokumenty určitě patří (vlastnictví domu, pojistné smlouvy, rodné listy, oddací list, i pár fotek atd.), úředně ověřené kopie jsou ideální řešení. Evakuace nemusí proběhnout jen v případě zhroucení systému, společnosti, PA a úprku kamsi. Ale např. i při povodních, požárech, chemickém ohrožení, ohrožení při nálezu nevybuchlé pumy... atd.

Treba počítať, že aj o evakuačnú batožinu môžete prísť. A ešte skôr, ako napr. o dom. Osobne by som nevsádzal všetko na jednu kartu. A niektoré veci by som riešil napríklad zakopaním odolnej schránky niekde poblíž domu. A skludom aj viac. Jednu, o ktorej nech vie celá rodina, a jednu len pre seba, keby vám náhodou žena zdúchla zo susedom...

Čo sa týka Boba, tak to fakt neriešim. Aj keď boba vozím viac menej v aute, ale ja nehodlám zdrhať... 8) 8)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #52 kdy: Květen 04, 2016, 07:17:43 dopoledne »
Taky nehodlám někam zdrhat, ale požár, zemětřesení, pád kosmickýho tělesa -- to jsou věci, který si můžeš tak akorát vyfotit, a jít škemrat do pojišťovny  :-\ nebo to můžeš poslat jako I-REPORTER do Český Televize :D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D


SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #54 kdy: Květen 04, 2016, 08:13:39 dopoledne »
Dagu,
tak to je určitě ideální varianta, mít víc kopií na různých místech. Nicméně do evakuačního zavazadla tyto dokumenty taky patří. Můžeš o něj přijít, to jistě. Ale spíš ne. A jak jsem tu psala - může to řadu věcí usnadnit a urychlit, když to máš u sebe.

A k tomu, zda budete zdrhat - asi žijete v klidných oblastech, kde se nic neděje. My z Pardubic a okolí máme už jinej trénink  ;) . Ono když vám tu bouchne chemička na výrobu výbušnin, pak zas únik chemikálií do ovzduší, jindy požár v Paramu, který ohrožuje nádrže s výbušnou látkou, či občas nález nevybuchlých leteckých pum... teprve nedávno nám skončil dlouhodobý rozsáhlý pyrotechnický průzkum, kvůli kterému jsme měli všichni instrukce kam a s čím se evakuovat, kam budou evakuovány děti... atd. A to dokonce v několika variantách podle toho, co najdou, kde to najdou a jestli a kudy to někam povezou. Takže asi tak. Snadno se říká "nebudu zdrhat", dokud se do takové situace nedostanete  ;)

Offline alhena

  • ***
  • Příspěvků: 25
  • průvodkyně pro nošení dětí a moderní látkové pleny
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #55 kdy: Květen 04, 2016, 09:13:36 dopoledne »
Díky. S dokumenty to chci řešit více způsoby. Uložením odolné schránky na určité místo mimo budovu, na odolném flash disku, na cloudová úložiště a to nejdůležitější u sebe v BOB.
Co se týče té vody, tak řeším, jestli kupovat Sawyer Mini nebo jestli stačí do BOB nějaké desinfekční tabletky. Co jsem koukala sem, tak do vládou vydávaného humanitárního balíčku se dává Aquasteril 2 day (http://www.potravinovedavky.cz/cz/humanitarni-balicek-cz/priprava-pitne-vody). Co je podle Vás lepší? Filtr je určitě dlouhodobější řešení, na druhou stranu i nákladnější a neporadí si se vším, jako jsou třeba viry. Tabletky si poradí i s viry, ale zase je to omezenější kapacitou, v případě, že by průšvih přetrvával déle a tabletky dojdou, může to být zdraví ohrožujicí problém.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #56 kdy: Květen 04, 2016, 09:13:41 dopoledne »
Tak jsem se právě přečetl celý tohle vlákno.
 :-\ No, nic moc jsem se tady nedozvěl.
Pominu doporučení pro armádní potravinové dávky. Pokud vezmu dostupnost, a kvalitu, v poměru k ceně, myslím, že ceně většinou neodpovídají. Mají sice nějakou - většinou pětietou nebo delší spotřební lhůtu, a je to pěknej balíček, ale poskládat si tohle z běžně dostupných potravin není problém. Navíc - tahle "poskládaná" dávka bude daleko líp odpovídat mejm potravinovejm návykům. To znamená, že tam sice nebude javorovej sirup, ani kapsle s kečupem, natož pixla CocaCóly. Bez toho by sice Američan nepřežil asi pár hodin, ale já bych zase nefungoval bez kuřiva  a bez kafe  ;)
Pokud budu mít evakuační balíček poskládanej z potravin, který běžně doma používám, mohu je každej měsíc obnovovat. Postačí mi na to malá polička ve špajzu. Proč malá ? Protože snadno všechno kdykoli shrnu do ruxaku, a z bytu odcházím stejně rychle, jako bych bral jen ten ruxak  ;)

Dlabanec a pití nikdy není zbytečnost, ale co se týká ostatního, pamatujte, že platí přísloví STOKRÁT  NIC  UMOŘILO  OSLA.
Je potřeba dobře zvážit, a nebrat zbytečnosti. Jen zabírají místo ! Konkretně :
Jednorázovej zapalovač - ANO. Pokud dojde plyn, postačí sundat krytku plamene, a zapalovač funguje dál jako křesadlo. Proto křesadlo - NE.
PET lahev - ANO, ale plechovou feldflašku - NE. Je zbytečně těžká  ;)
Zato jsem nikde nezaregistroval přibalení základního ochucovadla = SŮL ! Stačí malá umělohmotná pixla.
No, a místo příručky, jak stahovat jelena pomocí golfovýho míčku je potřeba nahradit praxí. Když juknu z okna, počasí se už (trošku) ve stavu, kterej nebrání sebrat se, a s celou rodinou vyrazit na čundr. Přespat v nejbližším lesejku, klidně na dohled od domova, nebo i na konci zahrady poučí člobrďu víc, nežli taková knížka o přežití atomovýho výbuchu.
Nejen to.
V neposlední řadě prověří odolnost a bojeschopnost manželky - a taky manžela, a dětí.
Přežít bez televize a bez počítače celej den a noc, to není jen tak   ;)

(Moje současná manželka na svým prvním čundru chtěla v pátek 11 hodin v noci odejet domů ! Jenže autobus jel až ráno, a tak jela až v neděli  ;) A v kapse měla pozvání od kamadádů na příští tejden  :) )

 
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #57 kdy: Květen 04, 2016, 09:51:22 dopoledne »
Já bych se řídila některým z běžně dostupných (prověřených) návodů, např. tímto:
http://www.firebrno.cz/vase-cesty-k-bezpeci/co-ma-obsahovat-evakuacni-zavazadlo

Myslím, že pro potřeby, které má evakuační zavazadlo plnit, je to naprosto dostačující.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7551
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #58 kdy: Květen 05, 2016, 01:24:05 dopoledne »

....Co se týče té vody, tak řeším, jestli kupovat Sawyer Mini nebo jestli stačí do BOB nějaké desinfekční tabletky....

Tak treba si uvedomiť, že tablety síce zabijú zlé baktérie vo vode, ale aj našu mikroflóru v žalúdku. Dosť často čítam, že rôzny bushcraftery to chloncú pravidelne. Podla mna je to najhoršie riešenie, alebo teda to najkrajnejšie. Bez mikloflóry nás zabije to, čo nás v inom prípade posilní....  8) 8)
http://www.eufic.org/article/sk/4/13/artid/gut-microflora/

Citace
...Ľudské hrubé črevo obsahuje vyše 200 druhov baktérií. Vedci teraz skúmajú ich účinok a vplyv na zdravotný stav črevného traktu.

V zažívacím trakte dospelého človeka je viac než 1 kg baktérií a počas jedného roka ich človek spolu s exkrementmi vylúči v množstve, ktoré približne zodpovedá jeho vlastnej hmotnosti. Niektoré črevné baktérie rodu lactobacilli a bifidobacteria majú priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Podľa nedávnych štúdií môžu tieto baktérie, ktoré sa nazývajú "probiotiká" udržiavať potrebnú rovnováhu črevných mikroorganizmov, podporovať črevnú imunitu a brániť nadmernému rozmnoženiu patogénnych baktérií, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné a črevné problémy i hnačkové ochorenia. V súčasnej štúdii sa uvádzajú predpokladané účinky probiotík pri ochrane pred alergiami a ich funkcia pri syntéze niektorých vitamínov....
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #59 kdy: Květen 05, 2016, 07:57:00 dopoledne »
Tím si nejsem tak jistá. Dle popisu na prostředku na dezinfekci vody, co mám doma, to jsou dvě složky - chlorová, která dezinfikuje vodu, nechá se nějakou dobu působit a potom se do vody nasype druhá, která ji neutralizuje a měla by z toho být jen čistá voda.

Jinak do evakuačního zavazadla určitě aspoň minimální zásobu vody, ale raději víc. Můžete se nějakou dobu pohybovat (nebo zůstávat) v místech, kde žádná voda nebude k dispozici. Pak vám jsou filtr i tablety na nic. Ideální varianta - mít s sebou všechno  ;) . Pár pohotovostních sáčků na dezinfekci vody se do zavazadla vždycky vejde a filtr Sawyer je prcek a navíc je stejně lepší naučit se ho nosit pověšený na krku pod tričkem.


Offline alhena

  • ***
  • Příspěvků: 25
  • průvodkyně pro nošení dětí a moderní látkové pleny
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #60 kdy: Květen 05, 2016, 04:04:03 odpoledne »
Jo, přesně tak. Jsou i jednosložkové desinfekční tabletky, tyto údajně používala česká armáda http://www.army-shop.cz/produkty/jidelni-potreby/desinfikace-a-uprava-vody/aquatabs-tablety-na-dezinfekci-vody/8065.html a tam se to má řešit vyprcháním chloru, ale spíš bych právě radši ty dvousložkové Aquasteril s dechloračním činidlem, přijde mi to bezpečnější. Nebo není?

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #61 kdy: Srpen 08, 2016, 09:27:08 odpoledne »
Super ručník do evakuačního zavazadla. My máme různé velikosti pro různé příležitosti a složený zabere fakt minimum místa (oproti běžným ručníkům o stejné velikosti). Navíc docela rychle schne.

http://www.decathlon.cz/cs/p/8361725_skladny-rucnik-z-mikrovlakna-vel-m-65-90-cm-modry.html

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7551
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #62 kdy: Březen 17, 2017, 06:13:10 odpoledne »
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #63 kdy: Duben 03, 2017, 05:54:44 odpoledne »
Sháním co nejlevnější zavazadlo, ideálně batoh, pro evakuační zavazadlo. Nechci na tom zbytečné serepetičky, poutka, karabinky atd... rozhodující je skutečně cena a samozřejmě aby to uneslo náklad. A raději bych, aby to nevypadalo vojensky. Nemáte někdo nějaký tip?

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 900
  • člověk
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #64 kdy: Duben 04, 2017, 01:13:08 odpoledne »
To SoňaR.
mám jeden typ. a přesto, že to JE vojenské, mají to v oblibě spousty mladých jako retro a spoustu starých jako praktickou věc. cena cca 100-200 Kč i s řemením
vzorový obrázek, ale lepší koupit někde v armyshopu.
https://www.outdoor-military.cz/velka-polni-acr-vz-60-bez-remeni-p110224

Proč tohle ? protože to levné, dost to unese, dost to vydrží, a není ti líto to případně zničit. Má to poměrně rozumnou velikost, (není to velké) Řemení je separé, takže to můžeš mít jako pytel v autě přigumicukované v kufru, řemení v jedné kapse batohu. V případě potřeby si zacvakneš popruhy a máš slušný (nikoliv však výborný) nosný systém, se kterým pár kilometrů ujdeš.

Pokud ovšem trváš na absolutně civilním vzhledu, tak si běž koupit tašku k větnamcům. Do cca 500 kč seženeš rozumný batůžek 45 litrů.


 

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #65 kdy: Duben 04, 2017, 01:22:40 odpoledne »
To je taková historie, že to už by snad nikdo k aktivním složkám ani nepřiřadil. Takže - určitě díky za tip... Jakou to může mít nosnost?

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 900
  • člověk
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #66 kdy: Duben 04, 2017, 01:28:27 odpoledne »
no je to malé, takže spíše než váhu řešíš objem..(mám v tom cca 10 kg v pohodě) a s více než 15 kg se ti to bude blbě nosit, protože to nemá žádná záda. (je to jen pytel s popruhama) ale ty jsou přesto lepší než spousta dnešní rádoby batůžků.
Ještě mě napadlo, že občas v Lidlu mají 40 litrový batůžky za pár kaček (cca 400). kromě toho, že to různě bezpečnostně barevné, je to funkční a děckám jsem to pořídil k jejich plné spokojenosti

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #67 kdy: Duben 04, 2017, 01:35:43 odpoledne »
Já mám doma dřevěnej kufr po dědovi a truhlu s madlama, vojenskej kufr ve třech velikostech od maličkého, až po velikost truhly na zrní. Na druhou stranu, já se evakuovat nehodlám, a když, tak v maringotce tažené traktorem, a to je sám o sobě jeden velkej kufr na kolečkách.....

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #68 kdy: Duben 04, 2017, 02:59:41 odpoledne »
No když by to šlo, proč ne. Ale je fajn mít něco, s čím se dá utéct relativně na lehko, tj. na ty tři dny. Se vší úctou - já na to "já se nikam evakuovat nebudu" prostě nevěřím. A až zase nastane chemické ohrožení či nás bude ohrožovat nález nevybuchlého čehokoliv, tak nechci stát bezradně v domě a hledat, kam co dám, aby se to snadno a rychle odneslo (dřevěné bedny na tento účel zrovna nejsou praktické  ;) ).

Proč řeším tu cenu - protože chci víc kusů a protože to má mít jediný účel - ležet částečně nabalené ve skříni.

Máte někdo zkušenost s tímhle?

https://www.outdoor-military.cz/velka-polni-acr-vz-90-pogumovana-zelena-p118723

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #69 kdy: Duben 04, 2017, 03:11:00 odpoledne »
Má zkušenost s velkou polní:
výborná voděodolnost při dešti, špatné a neforemné na nosení...použil bych to jako velký žok při krátkodobém přenosu do auta. 20km bych to na hřbetě naložené nosit nechtěl.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #70 kdy: Duben 04, 2017, 03:21:29 odpoledne »
Za sebe bych pro sebe, ženu a dvě děti volil právě ty cca 20-40l batůžky s alespoň trošku vyztuženými zády a stavitelným nosným systémem...cena pro rodinu je okolo 2t, což bych akceptoval. Tu velkou polní ty "žoky" jsem používal na vození kaštanů a soli ke krmelcům jeapem se dojelo do lesa a posledních 100-200 m to člověk vzal na hřbet. Taky jsem to vozil v autě spolu s nářadím...když uvízneš, můžeš to hodit pod kola a funguje to skoro jako gumová podlážka....Ale už 10kg konzerv nebo knížek se ti v tom poneše špatně...záda nejsou chráněna a všechno tvrdé ucítíš naplno, řemeny nejsou polstrované ani moc široké....

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #71 kdy: Duben 04, 2017, 03:25:38 odpoledne »
Minulý rok jsem zakoupil na cestování a otestoval batoh třídenní útočný MOLLE 50l v černém provedení, cena byla cca 2200 Kč a rozhodně to nebyli vyhozené peníze.
Co mi přišlo nejvíce fajn byla možnost nošení na zádech klasika a nastojato a i z boku to má madlo.
Uvnitř je uspořádání v největší kapse jako bývalo dříve v kufru, ihned je přístup ke všemu.

https://www.youtube.com/watch?v=BNMzM_bF9GY

V černém provedení ani nevypadá nápadně a dokoupil jsem si k němu ještě Camel bag
https://pitne-vaky.heureka.cz/source-wxp-3l/#
Cena tehdá byla asi 650 Kč, taktéž odzkoušeno a nejlepší je to uzavírání, nechá se tím pohodlně plnit a i čistit.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #72 kdy: Duben 04, 2017, 06:56:16 odpoledne »
.. Ale je fajn mít něco, s čím se dá utéct relativně na lehko, tj. na ty tři dny.
.. A až zase nastane chemické ohrožení či nás bude ohrožovat nález nevybuchlého čehokoliv, tak nechci stát bezradně v domě a hledat, kam co dám, aby se to snadno a rychle odneslo

Proč řeším tu cenu - protože chci víc kusů a protože to má mít jediný účel - ležet částečně nabalené ve skříni.

Máte někdo zkušenost s tímhle?

https://www.outdoor-military.cz/velka-polni-acr-vz-90-pogumovana-zelena-p118723

Já jsem také hledal něco na pohotovostní odnos, našel jsem voděodolné vaky, co se dají vzít do ruky. Od 200,- Kč nahoru.

Ta pogumovaná velká polní vypadá ale fakt rozumně. Do skříně, do auta, v práci pod stůl.. Za 90 kč za kus se to vyplatí.

Všude chodím s ruksakem Tactical 75 II, mám ho černý a oddělal jsem z něj 10-ti litrové komíny.. Mám v něm pouzdro na PC, nářadí, papíry a měřáky..

Takže bafnu ruksak, vysypu vše, co vysypat půjde, hodím na záda, popadnu dvě - tři sbalené velké polní a utíkám.. Kdekoliv v klidu vyházím z taktického ruksaku zbytek všeho, co je k přežití nepotřebné a naskládám do něj to, co bylo připraveno v těch velkých polních..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #73 kdy: Duben 04, 2017, 08:47:34 odpoledne »
Řemení je separé, takže to můžeš mít jako pytel v autě přigumicukované v kufru, řemení v jedné kapse batohu. V případě potřeby si zacvakneš popruhy a máš slušný (nikoliv však výborný) nosný systém, se kterým pár kilometrů ujdeš.

Těm řemenům se říkalo ypsilonky (mělo to ten tvar) a není to špatná věc. Krom polní se na to dalo pověsit spousta kompatibilních věcí, třeba taková ta šišatá várnice http://www.armyvyprodej.cz/skladovaci-boxy/varnice-ovalna-12-litru-2207.html dalo se to použít k zapřežení se do ... do čehokoli. Není to špatná věc, ale pár kilometrů jsem to na zádech měl. Ne že by to nešlo, ale...na spoustu věccí je to fajn, zvlášť za tu cenu, ale jako batoh to stojí za...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 900
  • člověk
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #74 kdy: Duben 05, 2017, 07:41:11 odpoledne »
Pogumovaná velká polní je trošku více armádní než ta stará vz 60. tak jsem se ji nesnažil nabízet. Výhody i nevýhody tu již byly řečeny, ale za cenu cca 100 kč na . je to dost veliké, dost odolné, dost nepromokavé, dost to unese. Nevýhody jsou, že se to na delší dobu nedá nosit. (žádná záda a řemení moc úzké. Spravovalo se to obalem z pěny na trubky (izolace) na popruhy a fungovalo to k použitelnosti. )  na to co ty chceš (pytel) nic lepšího asi není... A faktem je, že můžeš mít koupený normální batoh na normální nošení a v nouzi popadnout sbalenou velkou polní a ten batoh a někde si to v klidu přeházet. (by Saladin).
poměr cena/výkon suprovní.

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #75 kdy: Červen 17, 2018, 10:59:20 dopoledne »

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #76 kdy: Červen 18, 2018, 07:01:02 dopoledne »
Já si taky pořídil ten Tactical pro 75 II. Vleze se do něj dost, má dobrou nosnost, perfektně sedí na zádech. I na delší pochody. Akorát ta cena... 6k. Dávají ale slevu 10% lidem co jsou v bezpečnostních složkách apod.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #77 kdy: Červen 18, 2018, 08:13:11 odpoledne »
Jen poznámka k BOB survival kitu....to je nouzová výstroj pro letce aposádky helikopter, když musí nouzově přistát v divočině. Základ je skládací malorážka AR7, která se dá sehnat i u nás. Není ani přesná, ani trvanlivá. Je jen extrémně lehká a složí se do pažby, mířidla otresný, připevnění tenoučké hlavně (vyvložkovaná karbonová trubka) přes převlačnou matku....nic trvanlivého je to opravdu nouzovka, ale do batohu se to vejde...

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #78 kdy: Červenec 06, 2018, 10:07:20 odpoledne »
Po momentálně skončeném třídenním putování po Krkonoších přikoupím a do evakuačních zavazadel přihodím tzv. "podprdelník", neboli podsedák, díky kterému se můžete posadit prakticky kdekoliv a to i v dešti, nebo na sněhu. Já mám lehoučkou pěnovou minikarimatku z Alzy... má asi 30 gramů a byla naprosto dostačující.Jiná varianta je koupit si normální alumatku, rozstříhat na požadované kusy a olemovat. Z jedné alumatky se dá pořídit 6 podprdelníků. Ale tu nemám ozkoušenou na sněhu.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #79 kdy: Červenec 06, 2018, 10:21:58 odpoledne »
Alumatka vypadá dobře. Ale je dost tenká. Rychle se zničí. Protrhne ji i sněhová vločka ( jen pocit :D )

Volil bych nějaký bytelnější materiál..
https://www.bushcraftshop.cz/bushcraftshop/eshop/10-1-VLASTNI-VYROBA-JuBo/0/5/2498-Sedatko-trojnozka-JUBO-Bushcraft

Tohle se mi líbí, pravda, nemá zateplení, není to "polož a sedni" ak upravit by se určitě dalo ( i vyrobit )
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #80 kdy: Červenec 06, 2018, 10:30:17 odpoledne »
No možná kdyby se vyrobila zateplená nepromokavá verze, která by šla jak položit na zem, tak by měla ta oka na zastrčení klacků, proč ne... já bych do toho asi nešla čistě z toho důvodu, že když už se někde zastavíme, tak se mi nechce shánět klacky a upravovat je, ale vytáhnout sedák a sednout (a vytáhnout svačinu, vařič, kafe...  :) ) .

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #81 kdy: Červenec 06, 2018, 10:47:57 odpoledne »
. . . když už se někde zastavíme, tak se mi nechce shánět klacky . . .

Takový sedátko je primárně určený pro lovce na čekanou.
Je to minimální pohodlí pro střelce, kterej musí v tichosti čekat hodinu, i dýl  :D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #82 kdy: Červenec 07, 2018, 12:11:23 dopoledne »
Je rozdíl mezi zastávkou na kafe nebo delší přestávkou. Mít zateplenou verzi, můžu ji dát jen na zem. Pokud budu chtít pohodlí, tak si holt seženu klacky :)
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #83 kdy: Červenec 07, 2018, 09:54:21 dopoledne »
Viděl jsem ruksak se sedátkem..

není to přesně ono.. http://www.hiki.cz/vyrobky/akce/akce/jaro_smlouvat/saenger_batoh_idle_i-100021026

Tohle je originál :D https://bagobago.cz
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #84 kdy: Červenec 07, 2018, 11:52:23 dopoledne »
A když nejdeš s tím konkrétním ruksakem, tak máš smůlu  :D ... Nic proti, já jenom moc na ty multifunkční věci "za každou cenu" nejsem. Tu minikarimatku dám do jakéhokoliv zavazadla, použiju ji kdekoliv, složenou si ji můžu dát i pod hlavu, nebo tím něco podložit. Manžel má jakýsi vojenský podsedák a říkal, že si raději koupí tuhle co mám já, protože ten vojenskej je těžkej. Ale asi bude trvanlivější  :)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #85 kdy: Červenec 07, 2018, 06:26:41 odpoledne »
Tobě se člověk nezavděčí :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #86 kdy: Červenec 07, 2018, 06:45:42 odpoledne »
Ale jó - lehoučkou minikarimatkou a tu mám  :D... vy si každej pořiďte sedátko podle svého gusta  ;)

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #87 kdy: Červenec 20, 2018, 09:04:26 dopoledne »
Tak jsme si udělali malý komplet, ideální na kratší cesty, nebo do evakuačního zavazadla:
- 1 hrnek 0,5 l
- 1 mini vařič  (ten 25gramový)
- 1 plynová kartuše se 100 g čtyřsezónní náplní

Celková hmotnost 350 g

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #88 kdy: Červenec 29, 2018, 06:35:14 dopoledne »
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #89 kdy: Říjen 03, 2019, 03:50:13 odpoledne »
Tak jsem si konečně sestavila hygienický balíček do evakuačního zavazadla. Měl by to být naprostý základ (bez ohledu na to, zda je to určeno pro muže či ženu), zhruba na 3 dny.

Obsah:
4 ks minibalení papírových kapesníků (lze použít i jako toaletní papír)
1 menší balení vlhčených ubrousků
1 malý antibakteriální gel na ruce
1 malý rychleschnoucí ručník (30x40cm)
3x sáček sprchového gelu
1x sáček šampon
1x malá kostka mýdla ("hotelové", nebo řez z velké kostky, já jsem vybrala mýdlo Isana, silně hydratující pro namáhanou pokožku rukou s antibakteriálním účinkem, nařezala jsem to zoubkovaným nožem)
1x skládací zubní kartáček
1x mini zubní pasta
1x zubní nit (má i jiná použití, než na co je určena)
1x plochý hřeben
1x mini pomáda na rty
1x mini krém
1x nůžky na nehty
1x pinzeta

Vše v uzavíratelném igelitovém sáčku, celková hmotnost 450 gramů.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #90 kdy: Říjen 03, 2019, 04:46:56 odpoledne »
Doplnil bych kousek leštěného nerez plechu jako nerozbitné zrcadlo. Vlhčené ubrousky jdou také použít jako toaletní papír. Daleko účinněji (menší spotřeba). Látkový kapesník a 2x vlhčené musí na 3 dny stačit. V krizové situaci si úplně nejsem jistý potřebou 3 kusů sprchového šamponu na 3 dny... Váží to prd. Ale 100x nic už je váha. Sprchový šampon s použitím na vlasy nám ušetří šampon.
Ale máš to jinak moc pěkné  :)

Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #91 kdy: Říjen 03, 2019, 05:02:12 odpoledne »
Látkový kapesník - dobrý nápad.

Já vím, ty sprchové gely mohou vypadat jako předimenzované. Ale beru to tak, že jednak může být situace spojena třeba s nějakou "špinavou" živelnou pohromou a pak se sprcháč navíc, kterým např. můžeš někoho obdarovat, hodit. O zrcátku jsem uvažovala, ale pořád v tom nemám jasno.

Díky za pochvalu  :)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #92 kdy: Říjen 03, 2019, 05:12:34 odpoledne »
Určitě bych přidala víc vlhčených ubrousků, ideálně desinfekčních, a pár dala někam na okraj evakuačního zavazadla- účinně vyčistí i pořádnou špínu, když není k dispozici voda.
Určitě nechceš přehrabovat černýma rukama v zavazadle.

Taky bych přidala minibalení/vzorek opalovacího krému 30 nebo 50. Sluníčko umí člověku pořádně zatopit:)

Také bych nachystala masku na oči do letadla špunty pro klidný spánek. V nouzových táborech bývá strašný hluk, takhle se dobře vyspíš.
Příklad masky na oči - ty do letadla jsou sbalitelné a  nemívají víc jak 10 gramů.
https://www.dhgate.com/product/-sleep-eye-mask-plane-travelling-eye-patch/127829456.html

Látkový kapesník mám tady, vydrží všechno a dá se rychle vyprat. Ale papírové bych nezatracovala- dají se sehnat i vodotěsně balené, ideální na podpal.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #93 kdy: Říjen 03, 2019, 05:16:54 odpoledne »
Na podpal je lepší tampónek. Chytne jiskrou.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #94 kdy: Říjen 03, 2019, 05:23:16 odpoledne »
Nůžky na nehty a pinzeta jsou na Švýcaráku. A dobře fungují. Zrcátko je jednou z nejdůležitějších pomůcek k přežití, ale taky asi máš v KPZ.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #95 kdy: Říjen 03, 2019, 05:43:37 odpoledne »
To s tím tampónem je pravda ;D, akorát, že nejsou vodotěsný  :( To kapesníčky z letadla ano, ty vydrží i intenzivní koupání.

Když už jsme u těch dámských potíží - Doporučuji přibalit balení tamponů/vložek  a k tomu menstruační kalhotky
Menstruační kalhotky - speciální kalhotky  s nepropustnou vrstvou, která dobře zachytí veškerou krev unikající z vložky/tamponu, navíc se dají vyprat i ve studené vodě.   V Asii je prodávají  všude, tady jsem na ně ještě nenarazila.
Dají se sehnat na aliexpresu nebo Ebay, zadejte tam: menstrual panties

Minišvýcarák mám v everyday carry.

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #96 kdy: Říjen 03, 2019, 06:17:00 odpoledne »
Když už jsme u těch dámských potíží -

Já jsem to tam psala - je to univerzální základ pro muže i ženy. Tyto specifické doplňky si musí už přibalit každý sám  :)

Lidi, je to "jen" evakuační zavazadlo, ne výbava na přežití  ;) ... asi bychom to měli nějak oddělit.

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #97 kdy: Říjen 03, 2019, 06:49:42 odpoledne »
Kdysi jsem koupil u Vietnamců propisku za padesát kaček, od té doby jsem ji nikde neviděl. Je to velké jako náboj do Sa 58 a také to tak vypadá. Je v tom jedna tužková baterie a kromě propisky to má baterku a laser. Ten si u toho cením nejvíc, překvapilo mě, jak daleko je to v noci vidět. Ve dne je samozřejmě lepší zrcátko.

Pěkné, to by se hodilo do balíčku s ostatním vybavením.

To asi bude toto: https://www.armytrade.cz/detail/svitici-patrona-svitilna-laser-propiska-privesek-na-klice

edit: a tady se tváří, že to ještě mají:
https://www.zasilkonos.cz/sport-a-outdoor/laserove-ukazovatko--svetlo-a-propiska-v-podobe-naboje-3v1-s-postovnym-zdarma/

Offline kdohledanalezne

  • ***
  • Příspěvků: 8
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #98 kdy: Prosinec 27, 2019, 08:49:25 odpoledne »
Nikde jsem se v tomto vláknu nedočetla, co přesně by mělo evakuační zavazadlo obsahovat. existuje nějaký odkaz, kde bych se mohla na to podívat? Moc děkuji

SoňaR

  • Host
Re: Evakuační zavazadlo
« Odpověď #99 kdy: Prosinec 27, 2019, 09:05:25 odpoledne »
Např. zde:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,8694.0.html

Nebo kterýkoliv krizový portál, obvykle zřizovaný obcí či hasičským sborem.