Evakuační zavazadlo, anglicky BOB (Bug Out Bag), je po EDC druhá nejdůležitější věc. Ano, všichni bychom nejraději zůstali doma, kde máme svoje zázemí a spoustu vychytávek, ale během doslova pár minut může nastat situace, která nás donutí náš domov okamžitě opustit (požár, povodně, tornádo, občanské nepokoje atd.) a najednou se ocitáme v situaci, kdy potřebujeme nějak rozumně přežít a to nejlépe bez cizí pomoci, protože ta kolikrát může přijít s velkým zpožděním nebo dokonce vůbec. Jak se říká, pomož si a bude ti pomoženo.
Přiznám se, že se mi do toho moc nechtělo, protože abych to poskládal vše pěkně zpět, musel jsem se stát mistrem v Tetrisu

ale na druhou stranu jsem alespoň zjistil, že nouzová strava bude expirovat už za tři roky, takže si musím někde udělat poznámku

1) Základ mého evakuačního zavazadla tvoří vynikající batoh Pinguin Explorer 60 (až je ho trochu škoda, protože 99,9% času jen tak leží a pokud vůbec, tak jednou ročně proběhne test vybavení s přespáním někde v terénu). Z venku jsou na něm uchyceny trekové hole Fizan (ultra lehké), které jednak velice citelně pomáhají při chůzi v terénu, tak slouží i pro stavbu přístřešku.
2) V horní kapse ve víku se pak nachází Snugpak enhanced patrol poncho, 2x pracovní rukavice (kožené na oheň a horké předměty, nylonové na práci), buzola, vodní filtr, hygiena (toaletní papír, vlhčené ubrousky, mýdlo a zubní kartáček) a nějaké oblečení (kukla na spaní nebo v případě velké zimy a šátek AČR)
3) Boční kapsy pak obsahují (každá) litrovou láhev na vodu, paracord a stahovací pásky (dá se tím opravit kde co)
4) Tím jsem se dostal k hlavnímu obsahu, který rozdělím do tematických sekcí a tou první je spaní. Největší část uplně dole zabírá spacák Pinguin Mistral, nafukovací karimatka Pinguin Sherpa, Tarp 2 od Jurka, Bivvy Bag od Trekmates (dokáže v případě hodně nízkých teplot zvýšit komfort spacáku) a ultra lehké hliníkové kolíky z Decathlonu (10ks)
5) Oblečení, které pomůže zvýšit tepelný komfort (mohlo by se stát, že člověk nebude mít čas se ani pořádně obléci a bude utíkat v tom, co má právě na sobě = noční požár atd.). Tady se jistě hodí termo prádlo, náhradní hrubé ponožky a shemag, který může nahradit šálu nebo čepici, případně obojí
6) Další důležitá část je jídlo a vaření. Základ tvoří 4x nouzová strava NRG-5, která nasytí buď 4 lidi na jeden den nebo 1 člověka po dobu 4 dní. Pak se zde nachází vařič, plynová kartuše a nádobí Pinguin, redukce na kartuše bez závitu, závětří, hrneček a titanový spork od LightMyFire
7) No a na závěr nějaké to užitečné vybavení jako je lékárna, kde základ tvoří lékárnička od Lifesystems (Mountain Leader), do které jsem přidal léky a další drobnosti (abych šetřil místo, tak léky vytahuji z krabiček a dávám je do uzavíratelných sáčků i s příbalovými letáky a na papírek si píšu expiraci). Organizér Maxpedition Fatty, který obsahuje nožíky, svítilnu (čelovka + záložní), nouzový vařič na tuhý líh + tuhý líh v tubě od šumivých vitamínů, brousek, křesadlo, zapalovače, psací potřeby, nějaké šití a já nevím co ještě. Malý dalekohled od Fomei 8x32, protože mám za to, že je dobré si z dálky prohlídnout místo, kam se chystám přesunout. A jako poslední nůž Recon Tanto od Cold Steel.
Je toho opravdu hodně a pokud připočtu i vodu, tak jsem zhruba na 20kg, což je asi maximu, co chce člověk nosit. Ale pokud to bude jen trochu možné, tak ho hážu samozřejmě do auta. Pokud budu nucen jít pěšky, tak díky kvalitnímu batohu (hlavmě záda a celý ten systém je fakt špica) a hůlkám se to dá dva tři dny nosit.
PS nevím proč se mi ty fotky otočily